Wat veroorzaakt dat je subassertief bent?

Wie subassertief is, komt niet voor zichzelf op. Met dit onderdanige gedrag bewaar je op de korte termijn misschien de goede vrede, maar heb je op de langere termijn met allerlei neveneffecten te maken.

Als je subassertief bent heb je geen controle over confrontaties of ruzies omdat je die uit de weg gaat; je spreekt je wensen en mening niet uit omdat je verwacht dat anderen gewoon ‘weten’ wat je wilt; je hebt oppervlakkige relaties en je bent voortdurend teleurgesteld omdat je niet krijgt wat je wilt.

Als kind aangeleerd

Gelukkig is er wat aan subassertief gedrag te doen. Maar voordat je aan je subassertiviteit gaat werken, is het belangrijk om te weten waar die houding vandaan komt. Voor een groot deel is subassertiviteit namelijk aangeleerd. Als kind merkte je al dat een subassertieve houding bepaalde voordelen opleverde:

Vriendelijk zijn en geen ruzie maken leverde je misschien een knuffel van je moeder op. Beleefd zijn tegen je vader en je verdriet wegslikken, voorkwam misschien dat je een tik of snauw kreeg. Je mond houden en wegkijken terwijl je gepest werd voorkwam, in jouw idee, dat je nog meer gepest werd.

Je leerde je aan te passen en minder op te vallen tussen ‘de anderen’ en omdat je jaren op dit gedrag ‘kon oefenen’ werd het tot een patroon dat je inzet zogauw een situatie die op vroeger lijkt zich voordoet.

Als volwassene afgeleerd

Het bovenstaande citaat van Peter Spelbos en Conny Heuvelman van IDEE Therapie & Training illustreert hoe subassertief gedrag kan zijn aangeleerd. Wij zijn het helemaal eens met hun conclusie:

Assertief gedrag kun je leren. Je doet dit door veel en vaak het gedrag wat je zoekt te laten zien en oefenen, en leren begrijpen hoe het werkt. Incluis leren inzien in welke situaties je je subassertief gedraagt en hoe je dit gedrag dan zelf oproept en in stand houdt.

Ook zicht krijgen op waar je subassertieve gedrag vandaan komt en waarom en hoe je het hebt ontwikkeld, kan je helpen je subassertieve gedrag te veranderen.

Je subassertiviteit omzetten in assertiviteit –zodat je duurzamere relaties aan kunt gaan en succesvoller zaken zult doen– is niets iets dat je van de ene op de andere dag doet. Het is een proces dat je in gang moet zetten. Zoals bij elke nieuwe vaardigheid is het begin het moeilijkst. Als iets of iemand jou er een handje bij kan helpen, blijf je gemotiveerd en maak je de grootste sprongen.

oorzaak subassertief

Een assertiviteitstraining is hiervoor een geschikte hulp. In een veilige omgeving breng je met gelijkgestemde cursisten het geleerde direct in de praktijk. Niet alleen kun je assertieve communicatietechnieken oefenen met je mede-cursisten, ook is er een trainer aanwezig die kan signaleren waar je in de mist gaat en waarom.

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X