Zelf ben je een tikkeltje extravert; feedback, small talk en brainstormsessies schrikken jou niet af. Jouw collega daarentegen kruipt nog net niets stilletjes in een hoekje. Hoe ga jij hier (beter) mee om? Leer omgaan met introverte mensen: ontdek wat je wél en vooral niet moet doen. 

Inhoudsopgave:

Wat zijn de kenmerken van een introvert persoon?

Wat het betekent om introvert te zijn? Waar krijgt een introvert energie van? Of wat heeft een introvert nodig? Waarschijn herken je jouw introverte collega’s wel in onderstaande kenmerken:

Introvert karaktereigenschappen

 • Weinig behoefte aan prikkels van buitenaf
 • Is graag alleen
 • Communiceert het liefst kort en bondig
 • Niet dol op small talk
 • Oog voor detail
 • Denkt zorgvuldig na over wat ze gaan zeggen
 • Werken graag geconcentreerd aan taken
 • Geven de voorkeur aan één-op-één-gesprekken dan groepsgesprekken
 • Plannen zaken liever in dan dat ze toegeven aan spontaniteit
 • Grote innerlijke belevingswereld (“denkers”)
 • Geven de voorkeur aan schriftelijk communiceren boven telefonisch

Misschien kun jij je helemaal niet in bovenstaande kenmerken vinden, maar vinkt de collega waarmee je samenwerkt ieder hokje af. Dat kan jullie samenwerking in de weg zitten, zeker wanneer jij de voorkeur geeft aan een spontane aanpak.

Door je collega beter te doorgronden – weten wat hem of haar drijft en waar zijn of haar voorkeuren liggen – verbeter je niet alleen jullie communicatie, maar ook jullie algehele samenwerking.  

Leer je introverte collega daarom beter kennen:

niet uit je woorden komen

Omgaan met introverte collega: 5 dingen die je liever niet doet

Waar lopen introverten tegenaan? Je zal jouw introverte collega geen plezier doen met drukke brainstormsessies of oppervlakkige koetjes-en-kalfjes bij de koffieautomaat. Hij of zij gaat liever dieper en grondiger op een onderwerp in. 

Wil je beter omgaan met introvert mensen, vermijd dan deze 5 dingen in je communicatie:

1. Deel niet uit het niets feedback

… of ideeën. Introverte mensen vinden het namelijk fijn om precies te weten wat je bedoelt en waarom je iets aandraagt. Overrompel hen dus niet met te veel ‘spontane communicatie’ — ‘hé, weet je wat jij zou moeten doen!’. Bouw het rustig op en geef vooral voldoende context!

2. Kom niet zomaar binnenvallen

Dit geldt natuurlijk ook voor je extraverte collega’s, maar introverte mensen hechten over het algemeen toch iets meer waarde aan hun focus en concentratie. Storm dus niet zomaar hun kantoor binnen en bel ze ook niet voor iedere ingeving op. Respecteer hun focus en zoek alleen direct contact wanneer het écht dringend is. Tot die tijd schrijf je jouw vraag even op je ‘één-op-één’-lijst.

3. Zet er niet teveel tijdsdruk op

Verwacht niet direct een antwoord. En wil je nu een knoop hebben doorgehakt, dan ben je bij jouw introverte collega aan het verkeerde adres. Ze raken snel overdonderd en willen liever eerst even nadenken voordat ze een beslissing nemen.

4. Vermijd liever grote groepen

Een introvert teamlid werkt liever alleen, hooguit in tweetallen. Wanneer het even kan, vermijd je dus situaties waarin jouw collega in grote groepen moet werken of spreken. Eén op één voelen ze zich toch meer op hun gemak.

5. Zet ze niet zomaar in de spotlight

Iedereen houdt van complimentjes, toch kunnen introverte mensen zich opgelaten voelen wanneer ze ten midst van een groep ineens veel aandacht krijgen. Zet ze dus niet zomaar voor het blok, maar spreek hen liever toe wanneer ze alleen zijn.

laptops op tafel man met boekje in hand vrouw met brol potlood in hand

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van communicatie , je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw timemanagement skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Hoe omgaan met introverte mensen? 8 dingen die je liever wél doet

Introverte mensen hebben dus veel behoefte aan alleen zijn en krijgen liever wat tijd om hun gedachten te ordenen. Neem die kennis mee in je communicatie. De volgende keer dat je de samenwerking met een introverte collega aangaat, bedenk je dan het volgende: waar krijgt een introvert energie van? Wat heeft een introvert nodig?

Deze paar punten kunnen je daarbij helpen:

1. Plan gesprekken in

Een introvert persoon werkt graag zelfstandig en wordt doorgaans minder blij van spontane verzoeken of vragen. Waar je ze wél blij mee maakt, is hen de ruimte geven om zichzelf voor te breiden. Dit kun je doen door je gesprekken, meetings, feedbackmomenten in te plannen

Stoor ze daarom niet gedurende hun werkzaamheden, maar plan simpelweg een afspraak in — ‘Hé, heb je straks om drie uur even tijd om door een paar punten geen te lopen?” Zo simpel is dat.

Tot die tijd noteer je alles dat je wilt vragen of opperen op jouw één-op-één-lijst. Dat werkt veel fijner dan hen om de haverklap storen met wéér een bezoekmomentje aan hun bureau.

2. Voer gesprekken liever één op één

Zeker wanneer je het om het geven van feedback gaat: doe zoiets liever onder vier ogen. Jouw introverte collega voelt zich namelijk prettiger in individuele gesprekken, dan in grote groepen. Bovendien is het ook niet bepaald netjes om een ander kritiek te geven ten midst van andere collega’s. Vermijd dat dus even, als het kan. 

3. Bereid voor wat je gaat zeggen

Introverte mensen waarderen het wanneer je snel to the point komt. Ze willen niet ellenlange verhalen moeten doorspitten, op zoek naar wat je nu werkelijk bedoelt. Door vooraf goed na te denken over wat je nou precies wilt zeggen en wat de clou van je boodschap is, vermijd je deze valkuil. Vragen als ‘wat wil ik hem of haar vragen?’, ‘wat wil ik precies weten?’, ‘wat is het doel van dit gesprek?’ kunnen je hierbij helpen.

4. Wees kort en bondig

In het gesprek zelf blijf je ook zo dicht mogelijk bij de kern. Laat de koetjes en kalfjes op stal staan, vermijd details en achtergrondverhalen, en kom direct tot de kern. Hierbij mag je gerust beschrijvende en concrete woorden gebruiken, voorbeelden en een heldere onderbouwing. Vermijd fluf. 

vrouw die man uitleg geeft met laptop op tafel

5. Spreek niet te snel en geef ruimte

Introverte mensen denken vaak langer na voordat ze iets zeggen. Spreek daarom niet te snel en laat ook meer pauzes vallen. Jouw collega zal namelijk relatief veel in zijn of haar hoofd laten rondgaan. Geef hem of haar daarom de kans om de gedachten te ordenen.

Kaap ook niet gelijk het gesprek wanneer hij of zij zelf een pauze laat vallen, maar respecteer de ruimte. Vaak wil de persoon nog even goed over iets nadenken, voordat hij of zij the train of thought hervat.

6. Vraag wat er in hen omgaat

Een introvert karakter heeft doorgaans een grote innerlijke belevingswereld. Wanneer jouw collega dan ook stilvalt, trek je dat dan niet persoonlijk aan. Ga ervanuit dat er zich in het hoofd van je introverte vriend van alles afspeelt. Vraag hem of haar daar gerust naar, wanneer je merkt dat er een tergend lange stilte valt. Zo kun je checken of jouw vraag of feedback goed is overgekomen.

‘’Ik merk dat er vanalles door je heengaat nu. Zou je me kunnen vertellen hoe jij hierover denkt of wat dit met jou doet?’

7. Leid suggesties in

Introverte mensen krijgen soms het verwijt niet enthousiast te zijn en in plaats daarvan met een heel vragenvuur te komen zodra je iets oppert. Dat is niet omdat ze de criticus willen uithangen. Het heeft er alles mee te maken dat je introverte medewerker denkt dat jouw suggestie of verzoek een besluit is. 

Als jij bijvoorbeeld als extravert spontaan voorstelt om de werkwijze compleet om te gooien, ziet je collega dat misschien als een vaststaand gegeven. Als reactie daarop keert hij naar binnen en wil hij ontdekken waarom je dit voorstelt. Leid daarom liever een suggestie in en geef aan waarom je iets voorstelt in plaats van spontaan wat te roepen. 

“Wanneer ik de resultaten tegenover elkaar zet, zie ik dat deze aanpak zal leiden tot meer conversie. Wat zou je ervan zeggen als ik daarom voortaan kies voor…”

8. Geef bedenktijd

Introverten willen soms hun gedachten ergens overheen laten gaan. Geef hen de tijd daarvoor. Las tijdens een gesprek bijvoorbeeld een koffiepauze in of geef tijdens een vergadering tijd om zelfstandig ergens over na te denken. Wat ook kan helpen? Stuur van tevoren een agenda rond of zet alvast een paar belangrijke vragen op de mail. Dan geef je je introverte collega extra tijd om met ideeën te komen.

niet uit je woorden komen

Kortom: omgaan met introverte mensen? The do’s and don’ts

Introversie, extraversie; aan het eind van de dag maakt het label niet veel uit en zul je gewoon op een respectvolle en productieve wijze moeten samenwerken. Vaak zul je dan zien dat jouw collega’s niet zomaar in één hokje te plaatsen zijn, maar dat hij of zij kenmerken bezit die je ook in extraverte personen tegenkomt. 

Zijn of haar voorkeuren zijn daarentegen misschien net wat anders, daar kun je rekening mee houden:

Omgaan met introverte collega: 8 dingen die je liever niet doet

 1. Geef niet uit het niets feedback
 2. Kom niet zomaar binnenvallen
 3. Zet er niet teveel tijdsdruk op
 4. Vermijd liever grote groepen
 5. Zet ze niet zomaar in de spotlight

Hoe omgaan met introverte mensen? 8 dingen die je liever wél doet

 1. Plan gesprekken in
 2. Voer gesprekken liever één op één
 3. Bereid voor wat je gaat zeggen
 4. Wees kort en bondig
 5. Spreek niet te snel
 6. Vraag wat er in hen omgaat
 7. Leid suggesties in
 8. Geef bedenktijd

Verder lezen over dit onderwerp?

Leestips voor introverten:

Leestips voor extraverten:

vrouw met in een hand een wit blaadje voor haar hoofd

Voor elke persoonlijkheid: volg een cursus Assertiviteit

Of je nou extravert, introvert of ambivert bent: iedereen heeft baat bij een cursus Assertiviteit. Want of je nu wilt leren om voor jezelf op te komen of beter wilt leren communiceren met je collega’s of leidinggevende; onze 1-daagse cursus Assertiviteit kan jou hierbij helpen. Kijker zeker eens naar.

Wie zijn wij? | Assertiviteitstraining door heel Nederland

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog