Iedereen hoort wel eens dat negatieve stemmetje in zijn hoofd: “stomkop, waarom zei je dat nu?” of “je bent écht niet goed genoeg voorbereid om die presentatie te kunnen geven.” Hoewel het natuurlijk erg vervelend is om dit van jezelf te horen, is het ook heel natuurlijk.

Toch werkt bij velen dit stemmetje overuren — misschien is dat wel bij jou het geval. Je vertelt jezelf bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg bent, dat er iets mis met je is. Misschien vergelijk jij jezelf wel constant met anderen. Duidelijk tekenen dat je last hebt van een gebrek aan zelfvertrouwen.

… en dat doet meer kwaad dan dat je denkt:

“Heb ik gebrek aan zelfvertrouwen?”

Een gebrek aan zelfvertrouwen is namelijk meer dan er alleen van overtuigd zijn dat je “niet goed genoeg bent”. Het is het niet durven uitkomen voor je mening. Het is het altijd aardig gevonden willen worden. Het is het niet durven aangeven van je eigen grenzen.

Kortom, het is de overtuiging dat je machteloos bent.

… en hiermee doe je je zelf echt te kort.

Wanneer dat stemmetje in je hoofd jou namelijk constant vertelt dat je niet goed genoeg bent, dan ga je het geloven. De gevolgen?

  • Je gaat jezelf onderschatten. Je durft minder snel een sprong in het diepe te wagen en gaat taken en projecten uit de weg — zeg, je begint er niet eens ‘s aan! Waarom zou je immers? — “het zal toch tot niets leiden.”
  • Daarnaast heeft jouw gebrek aan zelfvertrouwen ook zijn weerslag op je sociale leven. Je gaat misschien bepaalde vriendschappen uit de weg of durft geen nieuwe relatie te starten. “Haar mee uitvragen? Ben je gek! Ze zal me toch niet leuk genoeg vinden.”

Zo wil je toch niet je leven leiden?

Het gevolg van meer zelfvertrouwen krijgen

Je zal daarom je zelfvertrouwen een flinke boost moeten geven — neem het leven bij de lurven!

  • Wanneer jij namelijk meer vertrouwen krijgt in jezelf, dan is de kans groter dat zaken die je onderneemt, slagen. Je geeft minder snel op.
  • Daarnaast zul je er bewuster van zijn hoe je overkomt op anderen. Je treedt duidelijker en zekerder op in gesprekken en presentaties. Je weet je mening duidelijk te formuleren waardoor je gehoord wordt.
  • Je durft vaker te zeggen wat je voelt of wat je weet. Dat je daar wel eens kritiek op zou kunnen ontvangen, vind je prima — je kunt namelijk veel beter omgaan met feedback.

Kortom, meer zelfvertrouwen krijgen wil niet automatisch zeggen dat je een narcistische en zelfingenomen eikel wordt. Integendeel. Je wéét dat je niet altijd zal slagen en dat er dingen zijn die je niet kunt. Je hebt echter genoeg zelfvertrouwen om je hierbij neer te leggen — het is oké.

Werken aan je zelfvertrouwen is dus alles behalve een egoïstische en zelfingenomen actie. Het is jezelf de mogelijkheid bieden krachtiger in je vel te zitten.

… en wie wil dat nou niet? Met behulp van de cursus Assertiviteit en Zelfvertrouwen ontdek je hoe je kunt werken aan je zelfvertrouwen.

4 praktische tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

… maar hoe vergroot je dat zelfvertrouwen nou? Je vrienden kunnen je wel zeggen dat je “gewoon wat harder moet optreden en voor jezelf moet opkomen”, maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Om meer zelfvertrouwen te krijgen zal de verandering namelijk van binnenuit moeten komen, niet van buitenaf door druk van vrienden, collega’s of je werkgever.

Een paar tips kunnen je hierbij helpen:

1. Gebruik power poses.

Het klinkt misschien vreemd, maar het aannemen van een assertieve houding kan je zelfvertrouwen vergroten — écht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer jij een power pose aanneemt, je brein bepaalde hormonen aanmaakt. Deze hormonen zorgen er op hun beurt weer voor dat jij je ook daadwerkelijk zelfverzekerder voelt.

Heb je dus een sollicitatiegesprek, een belangrijke presentatie of misschien zelfs een spannende date? — neem dan even 2 minuten de tijd om een krachtige en open houding aan te nemen:

Maak jezelf groot. Spreid je armen. Zet je benen uit elkaar en rol je schouders naar achteren. Paar keer goed in- en uitademing en voila: je voelt je direct wat beter in je vel zitten.

Is het ‘moment suprême’ nou daar, zwak deze houding dan wat af; houd je armen niet gesloten voor je lijf, zet je benen één pas uit elkaar en houdt je schouders laag en ontspannen. Je wil niet agressief overkomen — wél zelfverzekerd. Tijdens de cursus zelfvertrouwen leren we je alles over deze krachtige pose.

2. Rationaliseer negatieve gedachten.

Je bevindt je in een sollicitatiegesprek — een waarvan jij het gevoel heb dat het uitstekend gaat. Dat gevoel zakt je direct in de schoenen wanneer je merkt dat de persoon tegenover je constant op zijn horloge kijkt. “Hij is het gesprek beu…”, denk je. “Ik weet nu al dat ik niet wordt aangenomen.”

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, projecteer je vaak het gedrag van anderen op jezelf — en dan met name op je eigenwaarde. Niet doen — voorkom dat je gedachten met de realiteit aan de haal gaan.

Dat de man die jou interviewt constant op zijn horloge kijkt wil namelijk niet zeggen dat je verhaal niet boeiend is (en dat jij daarmee saai bent.) Dat is is jouw waarneming en gevoel over de situatie. In werkelijkheid is de man wellicht laat voor zijn volgende afspraak, iets dat niets met jou te maken heeft.

Probeer daarom minder vaak je gevoel bij situaties te betrekken, maar rationaliseer het. Kijk naar wat er feitelijk gebeurt en wat het daadwerkelijke gevolg is dat hieruit voortvloeit. Vervang de zin “ik denk…” dus met “ik weet…” of “ik zie…”.

Door feitelijk te analyseren en door negatieve gedachten te rationaliseren krijg je meer zelfvertrouwen. Hoe je dit concreet toepast? Dat leer je tijdens de zelfvertrouwen cursus.

Door feitelijk te analyseren wat je denkt versus wat je werkelijk ziet en weet, neem je de controle terug over je eigen emotionele en gevoelige reactie.

3. Luister naar de juiste muziek.

Een andere manier om je zelfvertrouwen tijdelijk een boost te geven, is door eens een flink wat muziek uit je koptelefoon te laten knallen, aldus een paar wetenschappers.

Uit hun onderzoek kwam naar voren dat muziek een uitstekend middel is om meer zelfvertrouwen te krijgen — en dan vooral muziek met een goede bas. Diepe, dreunende tonen blijken namelijk een effect te hebben op ons brein. Onze hersenen associëren muziek met emoties. Hoor jij een bepaald soort muziek, dan boots je dit van binnen na.

Luister je dus naar een meeslepend, opbeurend liedje waarbij er diepe tonen aanwezig zijn, dan koppelt jouw brein dit aan gevoelens van macht, kracht en bovendien: krijg je meer zelfvertrouwen.

Zit je dus niet zo lekker in je vel, is dat negatieve stemmetje weer op vol ornaat bezig of wacht je gewoonweg tot je die presentatie moet geven, plug dan je koptelefoon in en luister. (Neem ook meteen even zo’n power pose aan voor nog méér zelfverzekerdheid!)

4. Werk met ‘positive affirmations’.

“Denk niet aan een roze olifant, denk niet aan een roze olifant, denk niet aan…” — we durven er grof geld op dat zetten dat jij op dit moment toch aan die roze olifant denkt. Je brein vindt het namelijk ontzettend lastig om zoiets te onderdrukken.

Dat werkt in principe hetzelfde met die negatieve gedachten die jou vertellen dat je niet goed genoeg bent. Overal om je heen ga je vervolgens bewijs zien dat je inderdaad een mislukkeling bent.

Ook hierbij kun je weer jouw brein voor de gek houden. Verander jij namelijk het verhaal wat dat negatieve stemmetje in jouw hoofd vertelt, dan kun je ook weer je emoties beïnvloeden. Vertel jezelf dus een positief verhaal om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Vlak voor de presentatie of die belangrijke meeting vertel jij jezelf dus een aantal dingen. Bijvoorbeeld:

“Ik kan dit.”

“Ik heb genoeg kennis is huis om die volgende presentatie goed te laten verlopen.”

“Ik heb controle over mijn eigen leven.”

“Ik ben goed genoeg.”

Vooral die laatste zin doet volgens Marisa Peer, een welzijnscoach en motivational speaker, wonderen.

Probeer het dus eens — vervang dat nare stemmetje, door een vriendelijke de volgende keer dat je het gevoel hebt dat je niets waard bent. Wees een beetje aardig voor jezelf.

In-company offerte aanvragen

Nadine
Account manager

Heb je vragen of wil je advies?

+31(0)85-0651019
Stuur een bericht

Klanten geven ons een 9.3

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
6
Apr

Zwolle
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
13
Apr

Utrecht
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
12
May

Utrecht
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
2
Jun

Eindhoven
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
2
Jun

Rotterdam
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info

5. pro-tip: volg een cursus zelfvertrouwen.

Bovenstaande tips helpen je om tijdelijk meer zelfvertrouwen te krijgen. Het zijn prima oplossingen om snel even toe te passen op de momenten dat je het écht nodig hebt. Toch pakken ze niet de oorzaak van het probleem aan.

Wil je namelijk echt concrete handvatten ontvangen waarmee je in elke situatie aan de slag kunt, dan zul je dieper moeten gaan. Je zult jouw zelfvertrouwen laag voor laag moeten opbouwen, zodat je zeker weet dat je tegen een stootje kunt.

Wij kunnen hierbij helpen. Een cursus assertiviteit en zelfvertrouwen helpt hierbij.

In onze 1-daagse cursus Zelfvertrouwen nemen we jouw zelfvertrouwen onder de loep. Onder begeleiding van een ervaren docent gaan we vervolgens laag voor laag dit zelfvertrouwen opbouwen.

Door middel van wetenschappelijk bewezen technieken en methodes leren we je tijdens de zelfvertrouwen cursus omgaan met de meest netelige situaties — gepersonaliseerd op jouw eigen pijnpunten.

Dit alles gebeurt in een zeer kleine en vertrouwde groep. We vinden het ontzettend belangrijk dat we een vertrouwde leeromgeving creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn — laat je hier dus vooral niet door afschrikken.

Aan het eind van deze leerzame cursus zelfvertrouwen voor volwassenen verzekeren we je dat je met een krachtige boost huiswaarts keert. Je hebt geleerd om met kritiek en negativiteit om te gaan (vanuit anderen, maar ook zeker vanuit jezelf), je weet hoe jij je grenzen moet aangeven, én je ziet eindelijk je eigen waarde in.

Ben jij er dus klaar voor je persoonlijke ontwikkeling de boost te geven die het verdient, wacht dan niet langer en schrijf je in voor onze 1-daagse Cursus Zelfvertrouwen.

… het is misschien wel het beste geschenk dat jij jezelf kunt geven!

In-company offerte aanvragen

Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Simon – Amsterdam

Een enorme intense maar ontzettend leerzame dag

De cursusdag heeft mij veel praktische tips meegegeven over hoe ik mij assertiever kan opstellen. De cursusbegeleider vond ik ontzettend goed en wist bij iedereen de juiste snaar te raken, heel knap!

Sacha – Heerlen

Zinvolle en gestructureerde training

Fijne training met veel nuttige tips en trucs. Ik ga deze zeker toepassen.

Stuart – Almere

Fijne cursus met praktische tips om tijd te besparen

Prima opzet van de cursus met praktische tips om meteen aan de slag te gaan. Kundige docent die aan heeft gegeven dat kleine stapjes al een verschil kunnen maken. Uiteraard heb ik dit meteen aan de praktijk getoetst en ik zie nu al voordelen. Kortom een cursus waar je wat aan hebt.

Mandy Roggeveen

Gelijk toepasbare tips

Patrick heeft de training op een erg leuke manier gegeven. De tips en tricks konden gelijk in de praktijk worden toegepast. Wij hadden de cursus over twee ochtenden verdeeld. Dit zorgde ervoor dat je in de middag direct aan de slag kon en de volgende ochtend nog dingen kon vragen. Erg nuttig!

Serhat Agacan

Een fantastische trainer

Trainer straalt als een positiviteit kracht. Kan heel goed uitleggen waardoor ik actief was. Er is geen saaie onderwerp. Kan serieus vertellen maar ook humor in.

Esmee de Jager

Enorm leerzame training, met veel praktische handvatten

Ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan en in mijn werk geïmplementeerd. Ook leuk om de diversiteit aan cursisten te zien, was een enorm leuke groep.

Femke Janssen

Ontzettend goede training

Sluit goed aan op veelvoorkomende worstelingen en biedt gerichte en goed toe te passen oplossingen. Daarnaast was de trainer erg professioneel en hij speelde goed in op de groep. Precies waar ik behoefte aan had!en/of veel met klanten te maken hebt.

Bjorn Verheijen

Leuke leerzame cursus

Leuke leerzame cursus, gemotiveerde groep met cursisten, waardoor je veel van elkaar kan leren, duidelijk uitleg, goed voorbereid, veel kunnen oefenen met veel verschillende rolspellen, ook praktijk situatie kunnen nabootsen, prima locatie goed te bereiken, eten en drinken was goed verzorgd

Jan Tanis

Wederom een fijne training

Niet mijn eerste training bij hun en ook dit was weer een hele fijne training. Zelfs tijdens de training al direct echte zaken besproken. Dus direct toepasbaar in het dagelijks werk. Bedankt Ingrid voor deze fijne training!

Karin Lalleman

Erg prettige ervaring

Erg prettige ervaring heb ik opgedaan met deze trainingen veel geleerd! Ingrid heeft het super goed gebracht, is professioneel en weet waar zij over praat. De voorbereiding om een casus in te sturen vond ik ook goed, zo hebben deelnemers van tevoren nagedacht.

Gerard Heijboer

Veel geoefend met voorbeelden uit de praktijk

Ik vond de assertiviteitstraing zeer goed. Er werd veel geoefend met voorbeelden uit de praktijk. Dit gaf goed inzicht hoe je reageert op bepaalde situaties en hoe het ook anders kan met meer effect. de locatie perfect. een terugkomdag of ochtend zou wel leuk zijn.

Carmen Veen

De trainer was zeer inspirerend

Het was een praktische en leerzame training, en daarbij de trainer zeer inspirerend. Er was tijd om te werken aan persoonlijke doelen en Ingrid verdeelde ook goed de aandacht tussen alle cursisten. De onderlinge samenwerking was ook prettig. Veel eye openers,die ik mee ga nemen in de dagelijkse praktijk zowel zakelijk als privé.

Diana Slingerland

Zeer bruikbaar

Vindt het een goede curus waarbij je door middel van rollenspel goed inzicht krijgt de feedback geven over feiten was een eyeopener en de tips over houding en de ik-vorm zeer bruikbaar.

Sober Khowja

Theorie en praktijk goed zijn afgewisseld

Een prettige en fijne training waarin theorie en praktijk goed zijn afgewisseld. Goede en praktische tips om in je eigen praktijk mee aan de slag te gaan. Ik raad deze training dan ook zeker aan!

Ineke van Berkum

Onmiddellijk toepasbare tips

Goed: persoonlijke benadering, direct reageren op wat je zegt (maar ook wat je niet zegt, zoals toonhoogte, houding, mensen aankijken), onmiddellijk toepasbare tips. Je wordt aan het denken gezet over verschil tussen mening en feit: wij interpreteren vaak iets wat geen feit is en reageren daar vervolgens op.

Iris Addink

Prettige sfeer met een ervaren trainer

Hele prettige sfeer gecreëerd door Ciska en door haar wijsheid veel geleerd. De materie is zo breed maar Ciska heeft de kernpunten eruit gehaald waardoor wij de dag af hebben gesloten met haalbare doelen en concrete tools and tricks.

Léon van der Ploeg

Het is een warme toegankelijke training

Het is een warme toegankelijke training, gegeven op een manier die vertrouwen uitstraalt. Inhoudelijk voldoende om zelf mee aan de slag te gaan met jezelf. Het geeft je zelfvertrouwen om voor jezelf op te komen zonder een ander tekort te doen

Irama Schimmer

Je wordt er sterker van

Was een leerzame dag. Ook de mede cursisten leerde we van. Goeie tips kregen we van de trainer. Zou het zeker aan bieden om deze cursus te doen. Je wordt er sterker van in de zin om voor je eigen op te komen.

Martine Appelman

Zeer duidelijke uitleg en goede tips

De locatie was goed bereikbaar, de trainer is rationeel en emotioneel begripvol, geeft zeer duidelijke uitleg en goede tips en hij speelt goed in op wat er leeft in de groep. De lunch (niet onbelangrijk… ) was zeer goed geregeld, voor elk wat wils. Echt een aanrader

Melanie van Doesburg

Erg leerzaam

De training was erg leerzaam en ik heb er veel van opgestoken. De uitleg was ook erg goed en werd op een hele leuke manier gedaan. Dit is een echte aanrader

Mirjam Schurings

Super praktisch en bruikbaar!

Ik ben heel tevreden over de cursus. Ik heb hele simpele praktische tips gekregen waar ik meteen mee aan de slag kan! Cursus bracht me meer dan ik had verwacht 🙂

Sandra Bok

Wat een geweldige training!!

Na eerst de (theoretische) bouwstenen te hebben gelegd, werd er vooral veel praktisch gedaan. Veel nieuwe inzichten op een heerlijk ongedwongen manier. Echt een top dag!

Odylle Kiekeboom

Een hele fijne training gehad vol bruikbare tips

De trainer vertelde duidelijk en het was makkelijk om de hele dag de concentratie te houden omdat er een goede afwisseling was tussen uitleg/oefeningen/interatie. Een absolute aanrader!

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten