Iedereen hoort wel eens dat negatieve stemmetje in zijn hoofd: “stomkop, waarom zei je dat nu?” of “je bent écht niet goed genoeg voorbereid om die presentatie te kunnen geven.” Hoewel het natuurlijk erg vervelend is om dit van jezelf te horen, is het ook heel natuurlijk.

Toch werkt bij velen dit stemmetje overuren — misschien is dat wel bij jou het geval. Je vertelt jezelf bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg bent, dat er iets mis met je is. Misschien vergelijk jij jezelf wel constant met anderen. Duidelijk tekenen dat je last hebt van een gebrek aan zelfvertrouwen.

… en dat doet meer kwaad dan dat je denkt:

“Heb ik gebrek aan zelfvertrouwen?”

Een gebrek aan zelfvertrouwen is namelijk meer dan er alleen van overtuigd zijn dat je “niet goed genoeg bent”. Het is het niet durven uitkomen voor je mening. Het is het altijd aardig gevonden willen worden. Het is het niet durven aangeven van je eigen grenzen.

Kortom, het is de overtuiging dat je machteloos bent.

… en hiermee doe je je zelf echt te kort.

Wanneer dat stemmetje in je hoofd jou namelijk constant vertelt dat je niet goed genoeg bent, dan ga je het geloven. De gevolgen?

  • Je gaat jezelf onderschatten. Je durft minder snel een sprong in het diepe te wagen en gaat taken en projecten uit de weg — zeg, je begint er niet eens ‘s aan! Waarom zou je immers? — “het zal toch tot niets leiden.”
  • Daarnaast heeft jouw gebrek aan zelfvertrouwen ook zijn weerslag op je sociale leven. Je gaat misschien bepaalde vriendschappen uit de weg of durft geen nieuwe relatie te starten. “Haar mee uitvragen? Ben je gek! Ze zal me toch niet leuk genoeg vinden.”

Zo wil je toch niet je leven leiden?

Het gevolg van meer zelfvertrouwen krijgen

Je zal daarom je zelfvertrouwen een flinke boost moeten geven — neem het leven bij de lurven!

  • Wanneer jij namelijk meer vertrouwen krijgt in jezelf, dan is de kans groter dat zaken die je onderneemt, slagen. Je geeft minder snel op.
  • Daarnaast zul je er bewuster van zijn hoe je overkomt op anderen. Je treedt duidelijker en zekerder op in gesprekken en presentaties. Je weet je mening duidelijk te formuleren waardoor je gehoord wordt.
  • Je durft vaker te zeggen wat je voelt of wat je weet. Dat je daar wel eens kritiek op zou kunnen ontvangen, vind je prima — je kunt namelijk veel beter omgaan met feedback.

Kortom, meer zelfvertrouwen krijgen wil niet automatisch zeggen dat je een narcistische en zelfingenomen eikel wordt. Integendeel. Je wéét dat je niet altijd zal slagen en dat er dingen zijn die je niet kunt. Je hebt echter genoeg zelfvertrouwen om je hierbij neer te leggen — het is oké.

Werken aan je zelfvertrouwen is dus alles behalve een egoïstische en zelfingenomen actie. Het is jezelf de mogelijkheid bieden krachtiger in je vel te zitten.

… en wie wil dat nou niet? Met behulp van de cursus Assertiviteit en Zelfvertrouwen ontdek je hoe je kunt werken aan je zelfvertrouwen.

4 praktische tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

… maar hoe vergroot je dat zelfvertrouwen nou? Je vrienden kunnen je wel zeggen dat je “gewoon wat harder moet optreden en voor jezelf moet opkomen”, maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Om meer zelfvertrouwen te krijgen zal de verandering namelijk van binnenuit moeten komen, niet van buitenaf door druk van vrienden, collega’s of je werkgever.

Een paar tips kunnen je hierbij helpen:

1. Gebruik power poses.

Het klinkt misschien vreemd, maar het aannemen van een assertieve houding kan je zelfvertrouwen vergroten — écht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer jij een power pose aanneemt, je brein bepaalde hormonen aanmaakt. Deze hormonen zorgen er op hun beurt weer voor dat jij je ook daadwerkelijk zelfverzekerder voelt.

Heb je dus een sollicitatiegesprek, een belangrijke presentatie of misschien zelfs een spannende date? — neem dan even 2 minuten de tijd om een krachtige en open houding aan te nemen:

Maak jezelf groot. Spreid je armen. Zet je benen uit elkaar en rol je schouders naar achteren. Paar keer goed in- en uitademing en voila: je voelt je direct wat beter in je vel zitten.

Is het ‘moment suprême’ nou daar, zwak deze houding dan wat af; houd je armen niet gesloten voor je lijf, zet je benen één pas uit elkaar en houdt je schouders laag en ontspannen. Je wil niet agressief overkomen — wél zelfverzekerd. Tijdens de cursus zelfvertrouwen leren we je alles over deze krachtige pose.

2. Rationaliseer negatieve gedachten.

Je bevindt je in een sollicitatiegesprek — een waarvan jij het gevoel heb dat het uitstekend gaat. Dat gevoel zakt je direct in de schoenen wanneer je merkt dat de persoon tegenover je constant op zijn horloge kijkt. “Hij is het gesprek beu…”, denk je. “Ik weet nu al dat ik niet wordt aangenomen.”

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, projecteer je vaak het gedrag van anderen op jezelf — en dan met name op je eigenwaarde. Niet doen — voorkom dat je gedachten met de realiteit aan de haal gaan.

Dat de man die jou interviewt constant op zijn horloge kijkt wil namelijk niet zeggen dat je verhaal niet boeiend is (en dat jij daarmee saai bent.) Dat is is jouw waarneming en gevoel over de situatie. In werkelijkheid is de man wellicht laat voor zijn volgende afspraak, iets dat niets met jou te maken heeft.

Probeer daarom minder vaak je gevoel bij situaties te betrekken, maar rationaliseer het. Kijk naar wat er feitelijk gebeurt en wat het daadwerkelijke gevolg is dat hieruit voortvloeit. Vervang de zin “ik denk…” dus met “ik weet…” of “ik zie…”.

Door feitelijk te analyseren en door negatieve gedachten te rationaliseren krijg je meer zelfvertrouwen. Hoe je dit concreet toepast? Dat leer je tijdens de zelfvertrouwen cursus.

Door feitelijk te analyseren wat je denkt versus wat je werkelijk ziet en weet, neem je de controle terug over je eigen emotionele en gevoelige reactie.

3. Luister naar de juiste muziek.

Een andere manier om je zelfvertrouwen tijdelijk een boost te geven, is door eens een flink wat muziek uit je koptelefoon te laten knallen, aldus een paar wetenschappers.

Uit hun onderzoek kwam naar voren dat muziek een uitstekend middel is om meer zelfvertrouwen te krijgen — en dan vooral muziek met een goede bas. Diepe, dreunende tonen blijken namelijk een effect te hebben op ons brein. Onze hersenen associëren muziek met emoties. Hoor jij een bepaald soort muziek, dan boots je dit van binnen na.

Luister je dus naar een meeslepend, opbeurend liedje waarbij er diepe tonen aanwezig zijn, dan koppelt jouw brein dit aan gevoelens van macht, kracht en bovendien: krijg je meer zelfvertrouwen.

Zit je dus niet zo lekker in je vel, is dat negatieve stemmetje weer op vol ornaat bezig of wacht je gewoonweg tot je die presentatie moet geven, plug dan je koptelefoon in en luister. (Neem ook meteen even zo’n power pose aan voor nog méér zelfverzekerdheid!)

4. Werk met ‘positive affirmations’.

“Denk niet aan een roze olifant, denk niet aan een roze olifant, denk niet aan…” — we durven er grof geld op dat zetten dat jij op dit moment toch aan die roze olifant denkt. Je brein vindt het namelijk ontzettend lastig om zoiets te onderdrukken.

Dat werkt in principe hetzelfde met die negatieve gedachten die jou vertellen dat je niet goed genoeg bent. Overal om je heen ga je vervolgens bewijs zien dat je inderdaad een mislukkeling bent.

Ook hierbij kun je weer jouw brein voor de gek houden. Verander jij namelijk het verhaal wat dat negatieve stemmetje in jouw hoofd vertelt, dan kun je ook weer je emoties beïnvloeden. Vertel jezelf dus een positief verhaal om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Vlak voor de presentatie of die belangrijke meeting vertel jij jezelf dus een aantal dingen. Bijvoorbeeld:

“Ik kan dit.”

“Ik heb genoeg kennis is huis om die volgende presentatie goed te laten verlopen.”

“Ik heb controle over mijn eigen leven.”

“Ik ben goed genoeg.”

Vooral die laatste zin doet volgens Marisa Peer, een welzijnscoach en motivational speaker, wonderen.

Probeer het dus eens — vervang dat nare stemmetje, door een vriendelijke de volgende keer dat je het gevoel hebt dat je niets waard bent. Wees een beetje aardig voor jezelf.

In-company offerte aanvragen

Nadine
Account manager

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
5
Sep

Utrecht
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
13
Sep

Eindhoven
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
13
Sep

Rotterdam
09:00 - 16:00
Bijna vol

Meer info
20
Sep

Amsterdam
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
20
Sep

Zwolle
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info

5. pro-tip: volg een cursus zelfvertrouwen.

Bovenstaande tips helpen je om tijdelijk meer zelfvertrouwen te krijgen. Het zijn prima oplossingen om snel even toe te passen op de momenten dat je het écht nodig hebt. Toch pakken ze niet de oorzaak van het probleem aan.

Wil je namelijk echt concrete handvatten ontvangen waarmee je in elke situatie aan de slag kunt, dan zul je dieper moeten gaan. Je zult jouw zelfvertrouwen laag voor laag moeten opbouwen, zodat je zeker weet dat je tegen een stootje kunt.

Wij kunnen hierbij helpen. Een cursus assertiviteit en zelfvertrouwen helpt hierbij.

In onze 1-daagse cursus Zelfvertrouwen nemen we jouw zelfvertrouwen onder de loep. Onder begeleiding van een ervaren docent gaan we vervolgens laag voor laag dit zelfvertrouwen opbouwen.

Door middel van wetenschappelijk bewezen technieken en methodes leren we je tijdens de zelfvertrouwen cursus omgaan met de meest netelige situaties — gepersonaliseerd op jouw eigen pijnpunten.

Dit alles gebeurt in een zeer kleine en vertrouwde groep. We vinden het ontzettend belangrijk dat we een vertrouwde leeromgeving creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn — laat je hier dus vooral niet door afschrikken.

Aan het eind van deze leerzame cursus zelfvertrouwen voor volwassenen verzekeren we je dat je met een krachtige boost huiswaarts keert. Je hebt geleerd om met kritiek en negativiteit om te gaan (vanuit anderen, maar ook zeker vanuit jezelf), je weet hoe jij je grenzen moet aangeven, én je ziet eindelijk je eigen waarde in.

Ben jij er dus klaar voor je persoonlijke ontwikkeling de boost te geven die het verdient, wacht dan niet langer en schrijf je in voor onze 1-daagse Cursus Zelfvertrouwen.

… het is misschien wel het beste geschenk dat jij jezelf kunt geven!

In-company offerte aanvragen


Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Sebastian Sieburgh

De trainer had een vlot verhaal en wist met leuke voorbeelden de aandacht te trekken. Heb een aantal praktische handvatten direct kunnen toepassen.

9/10
Klantenvertellen
Mark Van den Berg

Een zeer vriendelijke trainer welke in een goede manier de training uitlegt en je betrekt bij de training voordat je het weet is de training al weer voorbij. Tijdens deze training krijg je veel tips en tricks welke je gelijk in de praktijk kan brengen.

10/10
Klantenvertellen
Monique Lemaire

De hele dag door blijft het boeien. Uitstekende trainer die alles goed uitlegt met een plezierige stem waardoor de aandacht tijdens de training blijft.

9/10
Klantenvertellen
Yildiz van der Zijden

Ik vond de eendaagse timemanagement cursus heel leuk en nuttig.
Goede docent, en alles duidelijk uitgelegd en praktisch gemaakt zodat ik er ook gelijk mee aan de slag ben gegaan.

9/10
Klantenvertellen
Renate Tesselaar

Prettige opleider, fijne en heldere opbouw van de training. Veel praktische aanknopingspunten en tips. Veel aandacht voor onze voorbeelden uit de praktijk

10/10
Klantenvertellen
Petra Pothoven

De training was zeer nuttig en degene die de training gaf deed het op een hele prettige manier.

10/10
Klantenvertellen
Monique Hooijmaijers

Veel nuttige tips en het zet je aan het denken. Geeft veel inzicht in jouw manier van werken en hoe het ook kan, maar zonder vingerwijzingen. Lekker tempo in de workshop.

10/10
Klantenvertellen
Guus van Velthoven

Een workshop die heel goed aansloot bij mijn leervraag.

8/10
Klantenvertellen
De Vries

Door de humor, bevlogenheid en kundigheid van de opleider is deze training heel erg leuk en waardevol.

9/10
Klantenvertellen
Ruud de Klerk

Met een bevlogen en enthousiaste cursusleider heb ik een leuke en leerzame cursusbijeenkomst gehad.

9/10
Klantenvertellen
Ruud Geurts

Duidelijk met handige tips

8/10
Klantenvertellen
Marianne van Soest

De trainer brengt de informatie duidelijk over. Interactief. De training dag is zo voorbij. Je gaat met positieve energie de deur uit!

10/10
Klantenvertellen

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten