Voor politici is het van levensbelang dat ze krachtig en zelfverzekerd overkomen. Ze gebruiken ‘powerposes’ om dat uit te stralen. Hoe ze dat doen? 5 powerposes onthuld.

93% van onze communicatie is non-verbaal. Dat wil zeggen: via je houding, je gebaren en je stem. Ontzettend belangrijke onderdelen die samen lichaamstaal worden genoemd. Gebruik je lichaam – net als politici – om assertief, krachtig en zelfverzekerd mee te communiceren.

Politici doen er alles aan om hun achterban te doen geloven dat zij de kracht en het karakter bezitten om dit land de goede kant op te regeren. Communicatie is daar een groot onderdeel van. Niet voor niets weten politici daarom exact wat ze moeten zeggen en hoe ze het moeten zeggen – met hun lichaamstaal houding.

Ze bezitten daar een aantal zogenaamde ‘powerposes’ voor. Houdingen, gebaren en trucs om hun lichaamstaal krachtig en zelfverzekerd te maken. Vandaag onthul ik 5 van deze lichaamstaal houdingen, zodat jij ze ook kunt toepassen in je dagelijkse werk en leven. Met mate natuurlijk – en op het juiste moment. Tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld, of je speech op de bruiloft van je beste vriend.

1. Steepling

‘Steepling’ is een powerpose van de handen, waarbij je de vingertoppen bij elkaar brengt en ze voor je gezicht of torso houdt. Het is een klassieker, die vele politici heeft uitgeholpen in situaties waarbij ze niet wisten waar ze hun handen moesten laten en ze toch krachtig en rustig wilden overkomen.

lichaamstaal-houding-6
Angela Merkel is een fervent ‘steepler’

2. Marcheren

Kracht uitstralen is een kwestie van ruimte opeisen. Dat stelt Professor Amy Cuddy van de Harvard Business School. Dat doe je in je houding (zie: 3. ultieme powerposes), maar ook in je ‘loopje’. Krachtig lopen heet ‘marcheren’. Nu lopen politici niet rond als de eerste de beste marinier, maar ze hebben er wel wat van weg. Met hun benen en armen gebruiken zo zoveel mogelijk ruimte bij het lopen: grote passen, grote armzwaaien.

Deze manier van lopen staat in onze Westerse cultuur voor jeugdigheid, kracht en victorie doordat dit loopje gebaseerd is op het ‘echte’ marcheren zoals ze dat in het leger doen. Een aantal termen waar menig politicus wel mee geassocieerd wil worden.

3. Ultieme powerposes

De ultieme powerposes volgens Professor Cuddy zijn lichaamstaal houdingen waarbij je, net als bij het marcheren, zoveel mogelijk ruimte inneemt. Maak jezelf en je houding groot, zodat je ook groots overkomt.

Plaats je benen op schouderbreedte, in plaats van ze over elkaar te slaan. Vouw je handen in elkaar achter je nek in plaats van ze gevouwen in je schoot te houden. Plaats je handen breed op het bureau terwijl je staat. Of nog een typische: leg je enkel bovenop de knie van het andere been.

Let op: deze poses zijn echte alfa-powerposes. Gebruik ze met mate, want ze kunnen ook overheersend en agressief overkomen.

4. Handen achter je rug

Een erg krachtige en veelgebruikte lichaamstaal houding bij politici: de handen achter de rug, waarbij je ene hand de andere pols vastpakt. Deze houding staat voor zelfverzekerdheid, doordat je het meest kwetsbare deel van je lichaam onbeschermd laat: je borstkast en kruis. Ongemerkt zien we deze houding daardoor als een echte powerpose.

5. Niet lachen!

Oké, deze maakt je misschien aan het lachen maar het is echt waar: (glim)lachen is not done als politicus. Het blijkt dat je – door te lachen – het signaal afgeeft dat je je onderwerpt aan de ander, dat je zwakker bent. Lachen doen we namelijk niet alleen wanneer we iets amusant vinden. We doen het vaak ook uit ongemakkelijkheid en onzekerheid.

Vooral vrouwen neigen al gauw naar een (glim)lach. Volgens Dr. Nancy Henley lachen vrouwen bij een sociale interactie in 87% van de gevallen, terwijl mannen dit in 67% van de gevallen doen.

Als je echt krachtig bent, heb je geen lach nodig om geloof en ontzag te verwerven – dat is het idee. Denk aan Clint Eastwood (hoewel geen politicus); heb je hem ooit zien lachen? Zou je hem als een krachtig karakter bestempelen? De enige juiste antwoorden zijn: ‘nee’ en ‘ja’.

Meer weten?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog