Waarom een training assertiviteit volgen?

Vind je het lastig om voor jezelf op te komen? Je grenzen duidelijk aan te geven? Te zeggen wat je denkt, vindt of voelt? Je bent zeker niet de enige. Het is ook lastig om assertief te zijn in deze – soms ietwat harde – wereld. Tijdens onze 1-daagse assertiviteitstraining voor volwassenen leer je om weerbaarder en zelfverzekerder te worden. Zowel thuis als op het werk. Je krijgt handvatten om jouw grenzen aan te geven, gehoord te worden en om ‘nee’ te zeggen. Wij helpen je om een duidelijke en constructieve gesprekspartner te worden. Iemand die effectief communiceert, vol zelfvertrouwen. Loop je dagelijks tegen de onderstaande issues aan? Dan is deze assertiviteitstraining iets voor jou.


 • Zeggen wat je vindt

  Ik vind het lastig om te zeggen wat ik écht denk of vind. Dat geeft mij onderhuidse frustratie en machteloosheid.


 • Verlegen zijn

  Ik ben soms verlegen. Zeker in een zakelijke sfeer vind ik het lastig om los te komen en mezelf te laten gelden.


 • Feedback geven en ontvangen

  Ik durf niet goed feedback te geven, omdat ik iedereen liever te vriend houd. Ook vind ik feedback ontvangen lastig.


 • Grenzen aangeven

  Ik vind het lastig om mijn grenzen aan te geven en om ‘nee’ te zeggen. Daardoor doe ik te vaak wat anderen van me verlangen.


 • Confrontaties vermijden

  Ik durf geen confrontaties aan te gaan als ik het ergens niet mee eens ben. Ik vind het namelijk lastig om mezelf uit te drukken.


 • Te lief overkomen

  Ik hoor vaak dat ik te lief of te zacht overkom. Ik wil graag steviger in mijn schoenen staan en krachtiger overkomen.

In-company offerte aanvragen

De inhoud van de 1-daagse cursus assertiviteit

Dit kun je verwachten

Een dag vol inspiratie

1-daagse cursus

Deze cursus assertiviteit bestaat uit slechts 1 dag. Eén dag waarop je volop wordt geïnspireerd, verhalen van anderen hoort en met een rugzak vol praktische tips naar huis gaat. Je krijgt allerlei handige technieken mee die je kunt toepassen in je dagelijkse leven – zowel op je werk als thuis. De technieken en handvatten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Je openstellen

Inzicht in eigen gedrag

Het is belangrijk dat je jezelf blootgeeft tijdens deze assertiviteitscursus. Je zult je kwetsbare kant moeten laten zien om zo te kunnen leren van jouw valkuilen. Samen met de andere deelnemers zoomen we in op je eigen gedrag. Hoe ga je nu om met lastige situaties? Wanneer blokkeer je en wanneer heb je meer behoefte aan een zelfverzekerde houding?

Wetenschappelijk onderbouwd

De basisprincipes

Wat is assertiviteit precies? En welke kenmerken heeft een assertief persoon? Het is goed om eerst de basisprincipes van assertiviteit te leren kennen. We behandelen de theorie waarbij we inzoomen op de (wetenschappelijke) uitleg. Het uitdrukken van gevoelens en meningen, grenzen stellen, reageren op kritiek en ‘nee’ zeggen: dat zijn topics die sowieso behandeld worden.

Wat is het verschil?

Assertief, subassertief en agressief gedrag

Assertief gedrag is het vermogen om op een zelfverzekerde manier te communiceren en op te komen voor jezelf. Subassertief gedrag is het tegenovergestelde. Mensen hebben de neiging om zich terug te trekken en zichzelf weg te cijferen. Agressief gedrag gaat daarentegen vaak gepaard met het overschrijden van andermans grenzen, puur ten gunste van de eigen behoeften.

Uit je comfortzone

Oefenen met assertieve communicatie

Je wordt uitgedaagd om ook echt te gaan oefenen met assertieve communicatie. Dit zal in het begin even ongemakkelijk en eng zijn, maar al gauw merk je dat de groep vertrouwd is en dat jullie allemaal met dezelfde issues worstelen. Aan de hand van rollenspellen en andere oefeningen ga je situaties herkennen waarin assertiviteit nodig is.

Herkennen en ermee omgaan

Omgaan met emoties

Moeite met assertiviteit gaat vaak gepaard met verschillende emoties. Denk bijvoorbeeld aan angst, onzekerheid, schuldgevoelens of zelfs agressiviteit. Herken jij je in zulke emoties? En hoe kun je omgaan met dit soort emoties? Je leert tijdens deze training om assertief en zelfverzekerd te communiceren. Op jouw manier.

Op een constructieve manier

Feedback geven en ontvangen

Vind je het lastig om feedback te geven en/of te ontvangen? We behandelen dit topic uitgebreid en geven je praktische tips. Je leert hoe je op een constructieve manier feedback geeft. Respectvol en zonder de ander te kwetsen. Ook leer je hoe je zelf het beste kan omgaan met feedback of zelfs kritiek. Je leert hoe je de feedback ziet als een kans om te leren en te groeien.

Van elkaar leren

Ervaringen van anderen

Deze training volg je met een aantal deelnemers. Dit kunnen jouw collega’s zijn, maar het kunnen ook onbekenden zijn. Je leert gegarandeerd enorm veel van elkaar. Je hoort dat anderen tegen dezelfde pijnpunten aanlopen en je voelt je gehoord. Jullie delen ervaringen met elkaar en bespreken gezamenlijk wat oplossingen kunnen zijn. Aan het einde van de dag vormen jullie een vertrouwde groep die sterk is gegroeid!

Ghislen
Account manager & trainer

Dit is wat de training assertiviteit je oplevert:


 • Zelfverzekerd zijn

  Je voelt je zelfverzekerder en komt ook zo over op je omgeving. Je weet je mening duidelijk te formuleren waardoor je gehoord wordt.


 • Minder stress

  Je kunt je duidelijker uitdrukken en aangeven wat je (niet) wilt. Daardoor ben je aan het einde van de dag niet zo gestrest.


 • Prettiger samenwerken

  Je durft vaker te zeggen wat je wilt, wat je vindt en wat je voelt, wat de samenwerking met je collega’s en baas ten goede komt.


 • Duidelijker zijn

  Je kunt duidelijker optreden in gesprekken, vergaderingen en presentaties. Je bent je bewust van hoe je op anderen overkomt.


 • Beter omgaan met feedback

  Je kunt de regels van feedback geven en ontvangen in de praktijk toepassen. Je bent een constructieve gesprekspartner.


 • Weerbaarder overkomen

  Je kunt beter omgaan met kritiek. Je kunt tot de kern van de kritiek komen en er op een constructieve manier mee omgaan.


 • Bewust worden

  Je kent het verschil tussen assertief, subassertief en agressief gedrag en het effect dat dit gedrag heeft op anderen.


 • Betere communicatie

  Je brengt je communicatie naar een volgend niveau, om je relaties gezond te houden en meer uit je dagelijkse communicatie te halen.

In-company offerte aanvragen

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Ervaringen van onze cursisten

Het belangrijkste is wat oud-cursisten van onze training vonden
David van ’t Wout

Was een zeer leerzame training. Met een goeie leraar die met passie vertelde waardoor het geen saaie training was.

9/10
Klantenvertellen
Aad Frederiks

Veel goede en praktische tips. Op leuke en luchtige manier gebracht.

9/10
Klantenvertellen
Gwen Kappen

Leuke training, met genoeg tips en oefeningen.

8/10
Klantenvertellen
René Maes

Fijne training met veel tips.

9/10
Klantenvertellen
Roy Goossens

Het was een goede cursus waar je weer even een paar tools aangereikt hebt gekregen die snel in de praktijk kunnen worden uitgevoerd.
Cursusleider was heel goed en prettig om naar te luisteren.

8/10
Klantenvertellen
els doornhein

Praktische training waarin ik veel nieuwe skills heb geleerd om efficiënter te kunnen werken. Erg fijn!

10/10
Klantenvertellen

De beste cursus assertiviteit

Waarom je voor ons kiest

Al 6 keer de Beste Opleider van Nederland

Wij zijn 6 keer uitgeroepen tot ‘Beste Opleider van Nederland’ in de opleidingscategorie ‘persoonlijke effectiviteit’. Waaronder in Waaronder in 2020, 2021 én 2022. Je volgt dus niet zomaar een training in time management, maar de best beoordeelde met de meeste tevreden deelnemers!

Beoordeeld met een 9,4

We zijn altijd superblij met reviews. Daarom vragen we cursisten altijd om een recensie achter te laten, bijvoorbeeld op Klantenvertellen.nl. Enerzijds helpt dat jou om een eerlijk beeld te krijgen van de training; anderzijds helpt het om onze trainingen steeds te optimaliseren zodat we blijven voldoen aan de vraag. Gemiddeld scoren we het rapportcijfer 9,4. Trots op onze trainers!

Accreditaties en keurmerken

Assertief.nl is onderdeel van Tijdwinst.com: expert in slimmer (samen)werken. Tijdwinst.com is door verschillende organisaties erkend en geaccrediteerd, waaronder door NRTO, GAIA, NOVA, KNB, Registerplein en Register Belasting Adviseurs. Het grootste voordeel voor jou? Je volgt de training bij een bureau dat hoog aangeschreven staat bij diverse beroepsorganisaties. Lees meer over deze accreditaties.

Wij zijn dé gespecialiseerde partij

Assertief.nl is slechts één initiatief van Tijdwinst.com. Naast onze assertiviteitstraining kun je bij ons ook terecht voor een cursus timemanagement, feedback geven, gesprekstechnieken, snellezen en thuiswerken. Al onze opleidingsvarianten zie je op Tijdwinst.com.

Meer over ons

Assertief.nl is onderdeel van de paraplu-organisatie Tijdwinst.com. Tijdwinst.com biedt een overzicht van opleidingen die allemaal te maken hebben met persoonlijke effectiviteit. We geven al sinds 1999 trainingen die allemaal dezelfde insteek hebben: 1-daagse cursussen die voornamelijk praktisch zijn en die worden gegeven door échte experts. Het doel van Tijdwinst.com is om mensen en organisaties slimmer te laten (samen)werken. Wij zijn niet alleen expert in assertiviteit, maar bijvoorbeeld ook in timemanagement, gesprekstechnieken, feedback geven & ontvangen, snellezen en slimmer (thuis)werken. We geven onze trainingen door heel Nederland, in België en soms ook (ver) daarbuiten voor onze Engelstalig deelnemers.

Bekijk ons team

Wij zijn geaccrediteerd door

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten