Je kunt een gesprek nog zo vaak voorbereiden in de spiegel; in de praktijk kan het vaak lastig blijken om je poot stijf te houden. Of om überhaupt je stem te laten luiden. En dan zijn er nog die gesprekken waarop je je niet kunt voorbereiden.

Je collega, vriend of vriendin vraagt iets van je of confronteert je ergens mee, waarop je niet direct een antwoord klaar hebt. Je vindt het spannend om direct je mening op tafel te leggen. Het kan heel waardevol voor jezelf zijn om te leren assertief te communiceren. Je merkt vanzelf dat je je zekerder gaat voelen in gesprekken en dat je stress afneemt. Hoe krijg je dit voor elkaar? Met deze assertief communiceren tips en een 1-daagse cursus assertief communiceren voor individuen of groepen.

Vind je het moeilijk om de verantwoordelijkheid te nemen in een gesprek? Om te zeggen: ‘ik vind dat belangrijk’ of ‘dat heb ik gedaan en ik sta volledig achter mijn handelen’. Voor veel mensen klinkt assertief communiceren als iets engs. Onze trainers krijgen vaak de vraag: ‘Als ik leer assertief communiceren, betekent dat dat ik vrienden ga verliezen? Dat ik onaardig gevonden wordt?’ Dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Assertief communiceren gaat namelijk ook over het gebruiken van positief taalgebruik. Met onze training assertief en zelfverzekerd communiceren leren we je deze positieve houding aan te nemen.

3 praktische assertief communiceren tips.

Maar hoe stap je nu over die drempel heen? Om anderen echt te zeggen wat je denkt. Om je niet langer te verschuilen achter de mening van anderen. We hebben een aantal assertief communiceren tips voor je op een rijtje gezet:

1. Assertief communiceren: de techniek van de kapotte grammofoonplaat.

Lijkt je boodschap bij de andere persoon niet goed binnen te komen? Blijft je collega, vriend of vriendin maar doorhameren op dezelfde vraag, waarop je al lang een antwoord hebt gegeven. Word je niet serieus genomen? Van alle assertief communiceren tips is de techniek van de kapotte grammofoonplaat een hele geschikte voor dit soort situaties. Een kapotte grammofoonplaat blijft hangen op steeds hetzelfde stukje muziek. Jij doet precies hetzelfde: op een rustige manier blijf je jouw boodschap herhalen, totdat deze wel binnenkomt bij je gesprekspartner.

2. Assertief communiceren: zinsstructuur

Heb je moeite met assertief communiceren, dan kan het zo zijn dat je het lastig vindt om de juiste woorden te vinden. Houd je de volgende zinsstructuur aan, dan kom je niet alleen krachtig over maar straal je ook een positieve houding uit.

Begin je zin altijd met ‘ik’ en plak hier een gevoel aan vast: ‘Ik voel me een beetje verdrietig’. Door vanuit jezelf te spreken, zal de ander zich niet snel persoonlijk aangevallen voelen. Voeg vervolgens aan de zin de situatie toe waardoor je gevoelens ontstaan zijn. ‘Ik voel me een beetje verdrietig omdat ik vorige week pas over de bedrijfsfusie hoorde.’ Sluit de zin af met een tip voor de gesprekspartner: hoe kan de persoon jou in de toekomst beter informeren of aanspreken? Spreek ook hier weer vanuit jezelf. Dit resulteert in een zin als: ‘Ik voel me een beetje verdrietig dat ik vorige week pas van de bedrijfsfusie hoorde. Ik zou het fijn vinden als ik dit soort grote interne veranderingen in het vervolg eerder weet.’

In-company offerte aanvragen

Nadine
Account manager

Heb je vragen of wil je advies?

+31(0)85-0651019
Stuur een bericht

Klanten geven ons een 9.3

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
6
Apr

Zwolle
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
13
Apr

Utrecht
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
12
May

Utrecht
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
2
Jun

Eindhoven
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
2
Jun

Rotterdam
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info

3. Pro-tip: volg een cursus Assertief communiceren.

Deze tips kunnen je net dat duwtje in de rug geven dat je nodig hebt voor je gesprek van morgen of volgende week. Maar weet wel: ze lossen het probleem niet structureel voor je op. Om dat te bereiken, moet de oorzaak van het probleem aangepakt worden.

Assertief communiceren leer je pas echt als je weet wat jou belemmert in gesprekken. Concrete handvatten zijn nodig waarmee je in elke situatie je mannetje kunt staan.

Onze training assertief en zelfverzekerd communiceren helpt je hierbij. Onder begeleiding van een professionele trainer en aan de hand van wetenschappelijk bewezen technieken leer je hoe jij een prettige, duidelijke en constructieve gesprekspartner wordt.

Wil jij aan de slag met jouw (verbale) weerbaarheid en je stressniveau verlagen? Schrijf je dan nu in voor onze 1-daagse cursus assertief communiceren.

Je kunt ervoor kiezen om als individu deel te nemen of samen met je collega’s een incompany cursus assertief communiceren te volgen. Ook is het mogelijk om één van onze workshops op te nemen in jouw eigen evenement- of congresprogramma. Je kunt de workshop overigens ook gewoon op je kantoor laten plaatsvinden.

In-company offerte aanvragen

Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Simon – Amsterdam

Een enorme intense maar ontzettend leerzame dag

De cursusdag heeft mij veel praktische tips meegegeven over hoe ik mij assertiever kan opstellen. De cursusbegeleider vond ik ontzettend goed en wist bij iedereen de juiste snaar te raken, heel knap!

Sacha – Heerlen

Zinvolle en gestructureerde training

Fijne training met veel nuttige tips en trucs. Ik ga deze zeker toepassen.

Stuart – Almere

Fijne cursus met praktische tips om tijd te besparen

Prima opzet van de cursus met praktische tips om meteen aan de slag te gaan. Kundige docent die aan heeft gegeven dat kleine stapjes al een verschil kunnen maken. Uiteraard heb ik dit meteen aan de praktijk getoetst en ik zie nu al voordelen. Kortom een cursus waar je wat aan hebt.

Mandy Roggeveen

Gelijk toepasbare tips

Patrick heeft de training op een erg leuke manier gegeven. De tips en tricks konden gelijk in de praktijk worden toegepast. Wij hadden de cursus over twee ochtenden verdeeld. Dit zorgde ervoor dat je in de middag direct aan de slag kon en de volgende ochtend nog dingen kon vragen. Erg nuttig!

Serhat Agacan

Een fantastische trainer

Trainer straalt als een positiviteit kracht. Kan heel goed uitleggen waardoor ik actief was. Er is geen saaie onderwerp. Kan serieus vertellen maar ook humor in.

Esmee de Jager

Enorm leerzame training, met veel praktische handvatten

Ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan en in mijn werk geïmplementeerd. Ook leuk om de diversiteit aan cursisten te zien, was een enorm leuke groep.

Femke Janssen

Ontzettend goede training

Sluit goed aan op veelvoorkomende worstelingen en biedt gerichte en goed toe te passen oplossingen. Daarnaast was de trainer erg professioneel en hij speelde goed in op de groep. Precies waar ik behoefte aan had!en/of veel met klanten te maken hebt.

Bjorn Verheijen

Leuke leerzame cursus

Leuke leerzame cursus, gemotiveerde groep met cursisten, waardoor je veel van elkaar kan leren, duidelijk uitleg, goed voorbereid, veel kunnen oefenen met veel verschillende rolspellen, ook praktijk situatie kunnen nabootsen, prima locatie goed te bereiken, eten en drinken was goed verzorgd

Jan Tanis

Wederom een fijne training

Niet mijn eerste training bij hun en ook dit was weer een hele fijne training. Zelfs tijdens de training al direct echte zaken besproken. Dus direct toepasbaar in het dagelijks werk. Bedankt Ingrid voor deze fijne training!

Karin Lalleman

Erg prettige ervaring

Erg prettige ervaring heb ik opgedaan met deze trainingen veel geleerd! Ingrid heeft het super goed gebracht, is professioneel en weet waar zij over praat. De voorbereiding om een casus in te sturen vond ik ook goed, zo hebben deelnemers van tevoren nagedacht.

Gerard Heijboer

Veel geoefend met voorbeelden uit de praktijk

Ik vond de assertiviteitstraing zeer goed. Er werd veel geoefend met voorbeelden uit de praktijk. Dit gaf goed inzicht hoe je reageert op bepaalde situaties en hoe het ook anders kan met meer effect. de locatie perfect. een terugkomdag of ochtend zou wel leuk zijn.

Carmen Veen

De trainer was zeer inspirerend

Het was een praktische en leerzame training, en daarbij de trainer zeer inspirerend. Er was tijd om te werken aan persoonlijke doelen en Ingrid verdeelde ook goed de aandacht tussen alle cursisten. De onderlinge samenwerking was ook prettig. Veel eye openers,die ik mee ga nemen in de dagelijkse praktijk zowel zakelijk als privé.

Diana Slingerland

Zeer bruikbaar

Vindt het een goede curus waarbij je door middel van rollenspel goed inzicht krijgt de feedback geven over feiten was een eyeopener en de tips over houding en de ik-vorm zeer bruikbaar.

Sober Khowja

Theorie en praktijk goed zijn afgewisseld

Een prettige en fijne training waarin theorie en praktijk goed zijn afgewisseld. Goede en praktische tips om in je eigen praktijk mee aan de slag te gaan. Ik raad deze training dan ook zeker aan!

Ineke van Berkum

Onmiddellijk toepasbare tips

Goed: persoonlijke benadering, direct reageren op wat je zegt (maar ook wat je niet zegt, zoals toonhoogte, houding, mensen aankijken), onmiddellijk toepasbare tips. Je wordt aan het denken gezet over verschil tussen mening en feit: wij interpreteren vaak iets wat geen feit is en reageren daar vervolgens op.

Iris Addink

Prettige sfeer met een ervaren trainer

Hele prettige sfeer gecreëerd door Ciska en door haar wijsheid veel geleerd. De materie is zo breed maar Ciska heeft de kernpunten eruit gehaald waardoor wij de dag af hebben gesloten met haalbare doelen en concrete tools and tricks.

Léon van der Ploeg

Het is een warme toegankelijke training

Het is een warme toegankelijke training, gegeven op een manier die vertrouwen uitstraalt. Inhoudelijk voldoende om zelf mee aan de slag te gaan met jezelf. Het geeft je zelfvertrouwen om voor jezelf op te komen zonder een ander tekort te doen

Irama Schimmer

Je wordt er sterker van

Was een leerzame dag. Ook de mede cursisten leerde we van. Goeie tips kregen we van de trainer. Zou het zeker aan bieden om deze cursus te doen. Je wordt er sterker van in de zin om voor je eigen op te komen.

Martine Appelman

Zeer duidelijke uitleg en goede tips

De locatie was goed bereikbaar, de trainer is rationeel en emotioneel begripvol, geeft zeer duidelijke uitleg en goede tips en hij speelt goed in op wat er leeft in de groep. De lunch (niet onbelangrijk… ) was zeer goed geregeld, voor elk wat wils. Echt een aanrader

Melanie van Doesburg

Erg leerzaam

De training was erg leerzaam en ik heb er veel van opgestoken. De uitleg was ook erg goed en werd op een hele leuke manier gedaan. Dit is een echte aanrader

Mirjam Schurings

Super praktisch en bruikbaar!

Ik ben heel tevreden over de cursus. Ik heb hele simpele praktische tips gekregen waar ik meteen mee aan de slag kan! Cursus bracht me meer dan ik had verwacht 🙂

Sandra Bok

Wat een geweldige training!!

Na eerst de (theoretische) bouwstenen te hebben gelegd, werd er vooral veel praktisch gedaan. Veel nieuwe inzichten op een heerlijk ongedwongen manier. Echt een top dag!

Odylle Kiekeboom

Een hele fijne training gehad vol bruikbare tips

De trainer vertelde duidelijk en het was makkelijk om de hele dag de concentratie te houden omdat er een goede afwisseling was tussen uitleg/oefeningen/interatie. Een absolute aanrader!

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten