Iemand kruipt voor in de rij, je collega vraagt je (alweer) om hem te helpen terwijl je het razend druk hebt en de ruzies met je partner lopen te vaak uit de hand. Van die communicatief netelige situaties, die schreeuwen om een assertieve reactie. Niet schreeuwen, hoor! Volg liever de top 5 assertiviteit tips.

Assertief zijn – en blijven – in het dagelijks leven is niet altijd even makkelijk. En dat is dan nog een understatement. Het is gewoon lastig. Zeker wanneer je neigt naar een passieve (conflict ontwijken) of juist agressieve houding (fel reageren). De juiste middenweg, die balans van de assertieve houding, is je doel. Maar da’s dus eentje waar lastig op te mikken is.

…Tenzij je de juiste assertieve tips hebt! Een paar handige tools in je gereedschapskist die je helpen assertiever worden in het dagelijks leven. In de typische, dagelijkse situaties: op kantoor met collega’s, thuis met je partner en in het wild met wildvreemden, in de rij bij de supermarkt bijvoorbeeld. Al die relaties – persoonlijk, zakelijk of afstandelijk – wil je gezond houden. En dat doe je dus met assertiviteit. De beste assertiviteit tips en tools, die je op praktisch alle dagelijks situaties kunt (en zou moeten) toepassen, op een rij.

assertiviteit-tips-4

1/5 assertiviteit tips: “Zeg nee”

De situatie

Iemand vraagt je voor een gelegenheid of een activiteit waar je geen zin in hebt. De buurvrouw nodigt je uit voor een etentje, maar je hebt het echt te druk deze week. De voorzitter van je sportvereniging vraagt je voor het tiende jaar op rij om de kerstverlichting in de kerstboom op het sportterrein op te hangen. Gezellig die kerstlampjes, maar er mag ook best eens iemand anders gevraagd worden om die klus te klaren. Je oudtante blijft je maar om hulp vragen bij haar computerproblemen, nadat je al talloze keren op de stoep hebt gestaan om een ontzettend onbenullige error op te lossen.

De tip

Nee zeggen is hier één van de assertieve tips van de bovenste plank. Niet altijd makkelijk, wel altijd mogelijk. Voor elke situatie, is er wel een manier om “nee” te zeggen:

2/5 assertiviteit tips: “Zeg afspraken af”

De situatie

Je had al afgesproken om bij je buren te gaan eten, maar het komt je toch echt niet goed uit. Je hebt geen tijd, of: gewoon geen zin.

De tip

Je kunt beter de afspraak afzeggen, dan toch aan tafel aanschuiven en je tijd spenderen aan iets dat niet je eerste voorkeur of prioriteit heeft –en waar je eigenlijk geen zin en/of tijd voor hebt. Niet leuk voor jou, en het is ook vast nooit de bedoeling van de buurvrouw geweest om jou met haar etentje op te zadelen. Het moest leuk zijn, voor iedereen; dat was de bedoeling. Afzeggen dus, als dat niet het geval is.

Hoe? Hou je bij het afspraak afzeggen aan 3 assertieve regels:

  • Bel (op tijd)
  • Stel een alternatieve datum voor
  • Wees eerlijk

Zo maak je de buurvrouw niet boos en voel je jezelf niet schuldig. En onthou vooral: geen smoesjes! Dat lijkt misschien de makkelijkste uitweg, maar het is ook de gevaarlijkste. En de meest passieve. Hou het assertief!

(Lees hier hoe je elke afspraak professioneel en netjes afzegt, volgens de 3 regels.)

3/5 assertiviteit tips: “Let op je houding”

De situatie

Je probeert jouw inbreng in de vergadering te leveren, maar je komt er maar niet tussen. Je bent getuige op de bruiloft van je broer, maar  je krijgt de aandacht maar niet om je speech te verkondigen. En hoe overtuig je degene tegenover je dat jij de geschikte kandidaat bent, in een sollicitatiegesprek?

De tip

Wat je uitstraalt is vele malen belangrijker dan wat je zegtLichaamstaal maakt het verschil in die vergadering, bruiloft of dat sollicitatiegesprek. De juiste lichaamstaal werkt niet alleen voor de juiste aandacht van de mensen om je heen, het heeft net zo’n sterk effect op jezelf. Een katalysator van je assertiviteit, is de een assertieve houding. Op het moment dat je nerveus zit te pulken aan de zoom van je shirt om op de juiste woorden te komen, is iedereen de aandacht al verloren. Bovendien voel je je niet echt krachtig en overtuigend op zo’n moment. Da’s een inkopper. Maar er zijn ook een paar verrassendere lichaamstaalregels die je vast nog niet kende – en het grote verschil kunnen maken:

assertiviteit-tips-5

4/5 assertiviteit tips: “Los conflicten op”

De situatie

Die ruzie met je partner over de vaatwasser loopt elke keer weer uit de hand. Je wil tegen je baas zeggen dat je het niet eens bent met de manier waarop er met je overuren omgegaan wordt. Die brutale aap in de rij voor de kassa doet gewoon alsof hij er al langer staat dan jij! En hoe reageer je op een collega die ooit begon met ‘grappige’ plagerijtjes, waar je nu he-le-maal klaar mee bent?

De tip

Conflicten of potentiële conflicten zijn er noch om aan te wakkeren, noch om uit de weg te gaan. Wat moet je er dan mee doen? Niet agressief reageren, niet passief reageren, maar assertief reageren:

assertiviteit-tips-3

5/5 assertiviteit tips: “Spreek én luister”

De situatie

Je staat in de lift met een collega van de afdeling die een verdieping lager in het gebouw zit. Je kent haar, misschien zelfs haar naam, maar wat je moet zeggen is je een raadsel. Je wil spreken en ook nog iets zinnigs zeggen – net als in je presentatie, je sollicitatie en je date van morgenavond – om een bepaalde relatie te verbeteren. Of om hem gewoon goed te houden. Dat is tenslotte het belangrijkste dat er is.

De tip

Je hoeft geen grote prater te zijn. En ook geen grootspreker. Daar gaat het niet om. Het gaat om een goed gesprek. En dat betekent niet alleen goed spreken, maar vooral ook goed luisteren! De juiste luister– en gesprekstechnieken helpen je verder:

assertieve-tips-1

Dus

Assertiviteit is een houding en een manier van communiceren die je relaties goed doet. Het lost de meest netelige situaties soepel op – of nog beter: voorkomt ze! Op zowel zakelijk als privé vlak. De állerbeste assertieve manieren op al die vlakken, vind je terug in de top 5 assertiviteit tips en tools voor een optimale communicatie- en relatiegereedschapskist :

  1. “Zeg nee.” – Als je iets niet wil of kan. Verdoe jouw tijd niet, verdoe de tijd van die ander niet, en hou vooral niemand voor de gek. Zeg het. (Op deze manier.)
  2. “Zeg afspraken af.” – Niet allemaal. Alleen degene die je niet goed uitkomen, op een nette en professionele manier, die geheel conflictloos werkt. (Op deze manier.)
  3. “Let op je houding.” – Je lichaamstaal en bijvoorbeeld stemgebruik maken het grootste verschil in hoe je overkomt én hoe je je voelt. Een powerpose aannemen geeft je kracht, je stem goed gebruiken maakt dat mensen luisteren. (Op deze, deze en deze manier.)
  4. “Los conflicten op.” – Wakker ze niet aan en ga ze niet uit de weg, maar los ze op. Door netjes de communiceren in een ruzie of discussie en door voor jezelf op te komen wanneer het nodig is. (Op deze en deze manier.)
  5. “Spreek én luister.” – Dat is een gesprek. Door de juiste onderwerpen aan te snijden, de juiste vragen te stellen en de juiste gesprekshouding aan te nemen, maak je het verschil in het opbouwen van je relaties. Bewezen belangrijk, voor een lang en gelukkig leven.

Nog meer leren?

Krijg 2x per maand de beste assertiviteit tips rechtstreeks in je inbox! Meld je aan via deze link. Nog beter: volg onze 1-daagse training Assertiviteit, voor iedereen die écht optimaal wil leren communiceren.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog