Je lijf zegt vanalles – onderbewust, via non verbale communicatie. Maar pas op wat het zegt, in het bijzijn van anderen. Let bijvoorbeeld op deze trekjes in je gezicht, zegt de leider van het FBI Gedragsanalyse Programma.

Alles wat je lichaam doet, wordt grondig onder de loep genomen. Bepaalde graden van de hoek van je kin of de houding van je schouders kunnen het verschil maken. Non verbale communicatie heet dat, als verzamelterm.

Of je nu in een date zit of een salespitch. Je lichaamstaal zegt meer dan je lief is. Veel psychologen beweren zelfs dat anderen meer lezen uit je lichaamstaal dan dat ze luisteren naar wat er uit je mond komt.

Dat gebeurt allemaal weliswaar onderbewust, zowel bij jou als bij de ander. Maar het gebeurt wel! Conclusies over jou zijn al getrokken, nog voordat je je mond hebt opengetrokken.

Best belangrijk dus, om je non verbale communicatie onder controle te hebben.

non-verbale-communicatie-1

Non verbale communicatie, doét ertoe

Non verbale communicatie bepaalt hoe je overkomt op anderen.

En daar gaat het om. Onder controle houden hoe je overkomt bij anderen. Dat wil je namelijk zo oprecht en positief mogelijk houden. Of je nu te maken hebt met een potentiële partner (date), een potentiële manager (sollicitatiegesprek) of een potentiële klant (salespitch).

Je wil in alle gevallen overkomen als:

Laat non verbale communicatie nu net dát voor je kunnen regelen, bewees de wetenschap.

En nee, daar hoef je geen toneelstukje voor op te voeren. Je blijft gewoon jezelf, alleen let je net even wat beter op hoe je lijf zich daartoe verhoudt. Want zelfs de kleinste wijzigingen, kunnen een groot verschil maken – zo blijkt.

non-verbale-communicatie-2

De beste non verbale communicatie – 1 tip van FBI expert

Je non verbale communicatie werkt volgens bepaalde fysieke wetten der natuur. Dat is handig! Dat betekent namelijk dat non verbale communicatie bij jou net zo werkt als bij anderen. En nog handiger: daar is toevallig enorm veel onderzoek en analyse naar gedaan.

Robin Dreeke, weet daar alles van. Hij is namelijk hoofd van de het Gedragsanalyse Programma van de FBI. En in zijn werk is het enorm belangrijk om te zien wat iemand wellicht te verbergen heeft. Iets dat hij weet, maar niet verbaal zegt. Dan gaat de FBI over op wat je fysiek zegt: de non verbale communicatie. En dat spreekt boekdelen, weet Dreeke. Zozeer dat hij er een boek over schreef.

Daarin legt hij onder andere uit hoe non verbale communicatie werkt. En hoe het in je voordeel kan werken. Je hoeft namelijk niks te manipuleren, volgens hem. Je moet alleen bewust zijn van een paar houdingen, waarvan je tot nu toe onbewust bent geweest. En voornamelijk; in je gezicht.

“Alles omhoog!”

In je gezicht dan, voornamelijk.

Dreeke:

“Ik let altijd op een open en comfortabele non verbale communicatie. Ik probeer bijvoorbeeld mijn wenkbrauwen op te trekken. In feite is namelijk alles wat omhoog gaat open en comfortabel. Alles dat omlaag gaat, zoals je mondhoeken of wenkbrauwen of je hele houding, laat stress zien.”

Dus, alles omhoog in je gezicht zegt: “Ik ben comfortabel, op mijn gemak en sta open voor anderen”. En alles omlaag in je gezicht en je lijf zegt: “Ik ben niet op mijn gemak.” – En je wil natuurlijk het eerste.

De wetenschap bevestigt dat, en voegt er zelfs nog een aantal specifieke tips aan toe:

  • doe het langzaam
  • doe het subtiel
  • en let op je kin, dames en heren…

non-verbale-communicatie-3

“Doe het langzaam”

Glimlach vooral langzaam en til je hoofd een beetje op terwijl je dat doet. Echt waar, het maakt het verschil, zegt psychologisch onderzoek:

“Langzaam beginnende glimlachen leidden tot meer positieve evaluaties. Beoordelingen werden ook aanzienlijk beïnvloed door hoofdbuigingen en geslacht, wat een gecombineerd effect van alle drie de variabelen laat zien van expressie en hoe een persoon overkomt.”

Of het mannelijk of vrouwelijk geslacht hier in het voordeel is, wordt niet helemaal duidelijk. Maar wat wel duidelijk is, is het belang van de glimlach en de minimale hoofdbuiging die daarbij hoort. Zo komt je glimlach alleen maar innemender en oprechter over.

“Doe het subtiel”

Belangrijke noot: doe het subtiel, met die wenkbrauwen en mondhoeken.

“Let op je kin!”

En dan nog een toegevoegde non verbale communicatie tip voor het alles in je gezicht omhoog tillen, van dit onderzoek:

Heren, til je kin licht (!) omhoog – en dames, kin licht (!) omlaag.

“Óók in je houding (en handen)!”

Vergeet naast je gezicht niet ook de rest van je lijf. Ook daar moet ‘alles omhoog’. Niet je armen in de lucht gaan zwaaien, maar wel:

  • de kruin van je hoofd netjes richting plafond.
  • Je borst naar voren en omhoog. (Alles nog steeds subtiel, dat wel.)
  • Én je handpalmen – open en omhoog.

Het maakt je houding op deze manier “open en comfortabel”, zoals Dreeke het eerder omschreef. Het is dé boodschap die je via je non verbale communicatie wil uitzenden. Ik ben relaxed, ik ben op mijn gemak en ik sta open voor jou.

In je gezicht en in je hele houding – die gerust zo open en groot mag zijn als je wil.

Waar het wat betreft je hele lichaamshouding op neerkomt is: hoe groter en opener de houding (zogenaamde powerpose), hoe comfortabeler en geloofwaardiger in de non verbale communicatie – volgens deze analyse.

Dus

Wil je niet alleen verbaal (het bewuste gedeelte), maar ook fysiek (het onderbewuste gedeelte) goed overkomen – dan moet je even goed op je non verbale communicatie letten. Daar zitten namelijk de minimale verschillen die het maximale verschil kunnen maken.

Robin Dreeke, hoofd van het FBI Gedragsanalyse Programma, weet precies hoe dat werkt. Het is namelijk een kwestie van ‘alles omhoog’. Niet je handen (deze FBI-man arresteert je niet, hij instrueert je), maar:

  • de subtiele trekjes in je gezicht, zoals je wenkbrauwen en mondhoeken
  • en de minder subtiele trekken in je lichaamshouding, zoals je handen en je borstkast.

‘Alles omhoog’!

En vooral

Het enige dat je eigenlijk moet onthouden, is: als je lacht, doe je het goed. Niet uitlachen, niet maniakaal lachen en ook je kaken niet stijf lachen. Maar een gewone, subtiele glimlach is namelijk het allerbelangrijkst in je non verbale communicatie, zegt Dreeke:

“Dé nummer één houding die je moet veranderen is: je moet glimlachen. Je moet absoluut glimlachen. Een lach is namelijk een geweldige manier om vertrouwen voort te brengen.”

Vertrouwen. Da’s toch een mooie boodschap om uit te zenden met je non verbale communicatie? Zo niet – de mooiste.

Ontdekken wat je verbaal niet moet zeggen of doen, in een gesprek? Lees hier verder.

Check ook eens deze video:

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog