Sommige mensen lijken over te lopen van het zelfvertrouwen. “Was ik ook maar zo”, denk je. Onzin, zeggen wij. Overdreven zelfvertrouwen bij anderen is vaak maar een façade. Werkelijk sterk in je schoenen staan kan ook zonder hard te schreeuwen. In je oren knopen dus — déze, maar ook nog twee andere inzichten.

Zelfvertrouwen, je hebt ‘t of niet…

Fout. Je zelfverzekerd voelen is een vaardigheid. Schenk je daar genoeg aandacht en tijd aan dan kan iedereen zelfverzekerd worden.

En misschien heb je dat al geprobeerd. Je las verscheidene boeken die jouw zelfvertrouwen zouden moeten vergroten — zonder resultaat.

Niet heel gek. Er bestaan namelijk veel clichés en slechte adviezen rondom dit onderwerp. In plaats van je zelfverzekerder te maken, brengen ze jou juist aan het twijfelen.

En hoewel er een kern van waarheid schuilt in zaken als “je moet je kleden voor succes” en “je moet je schouders naar achter trekken en je hoofd recht houden” gaat het dieper dan dat. Jij kan pas echt zelfverzekerd worden wanneer je een paar zaken inziet.

Daarom – speciaal voor jou – 3 dingen die jij je moet beseffen wil je aan jezelf werken.

zelfverzekerd worden lukt zo

Zelfverzekerd worden? Sta eerst stil bij deze 3 dingen

Besef 1: Uiterlijke schijn is niet hetzelfde als zelfvertrouwen

Het zal misschien een tijdje duren, maar wanneer jij meer zelfvertrouwen hebt prik je sneller door de façade heen van mensen die op het eerste oog zelfverzekerd lijken.

Keek jij eerder altijd op tegen die collega die het hardst schreeuwt, dan merk je nu dat diegene helemaal niet weet waar hij het over heeft. En die arrogante receptioniste waar jij je altijd door geïntimideerd voelt? — zij heeft die houding omdat ze juist ontzettend onzeker is.

Dit inzien helpt je begrijpen dat zelfvertrouwen vaak uiterlijke schijn is. De heersende gedachte dat je pas zelfverzekerd bent, wanneer jij je op de voorgrond begeeft of je zo opvallend mogelijk gedraagt, klopt dan ook niet. Vaak willen deze mensen namelijk iets compenseren en zijn ze helemaal niet zo solide als dat ze beweren. 

Wees daarom lekker jezelf.

Besef 2: Je kunt zelfvertrouwen niet kopen, wel verdienen

Je hoeft maar een ‘reality’-serie te bekijken of over je Instagram-feed te scrollen en de gedachte dat degene die het meeste heeft ook de meest zelfverzekerde is, komt vanzelf in je op. Sta je echter sterker in je schoenen, dan weet je dat niet niet het geval is.

Integendeel:

Vaak zijn juist de mensen die hebben moeten knokken voor hun plek in de wereld, degenen die het meeste vertrouwen in zichzelf hebben. Ze kregen niet alles aangereikt, maar hebben zelf de antwoorden op vragen moeten zoeken. Dat merk je. Ze weten wat ze willen en zijn daardoor niet op zoek naar de goedkeuring van anderen.

Het is belangrijk dat je dit beseft. Wees niet bang om op je bek te gaan en vergeet je verlangen om door iedereen aardig gevonden te worden. Maak fouten en leer ervan — “You didn’t come this far, to only come this far.”

Besef 3: Wil je zelfverzekerd worden, oefen dan — iedere dag

Vergeet daarnaast dat zelfverzekerd zijn niet iets is waarmee je geboren wordt. Het is een skill — en skills, die zul je moeten trainen. Dit houdt in dat je uit je comfort zone moet stappen, ongeacht hoe oncomfortabel dat is. 

Vind je het dus best eng om een gesprek te voeren met een vreemde, neem dit dan als uitgangspunt. Stel jezelf iedere dag een mini-challenge waarin jij jezelf uitdaagt iets engs te doen.

Neem je bijvoorbeeld voor dat je vandaag met minimaal twee personen praat die je niet kent. En dat hoeft geen eens lang te zijn; al vraag je aan die barista hoe haar dag was — alle kleine beetjes helpen je los te breken uit die comfort zone En dat maakt zelfverzekerd!

Kortom

Zelfverzekerd worden is een proces. Wanneer je begrijpt dat je hiervoor niet het hardst hoeft te schreeuwen, je niet opvallend hoeft te gedragen en dat het er niet om gaat wie het meeste heeft, versnel je het.

Het zijn juist diegenen die niet bang zijn om zichzelf te zijn, die zich iedere dag pushen uit hun comfort zone te treden – en daarbij wellicht een paar fouten te maken – die uiteindelijk écht het sterkst in hun schoenen staan.

Wees dus jezelf. Onthoud het volgende:

  • Uiterlijke schijn is niet hetzelfde als zelfvertrouwen.
  • Je kunt zelfvertrouwen niet kopen, wel verdienen.
  • Wil je zelfverzekerd worden, oefen dan — iedere dag.

Hulp nodig? Lees verder of volg onze Assertiviteitstraining

Wil je hier nou meer leren over het kweken van zelfvertrouwen, check dan deze artikelen waarin we je praktische tips geven.

Wil je écht concrete handvatten ontvangen waarmee jij je in iedere situatie zelfverzekerd voelt, dan zul je dieper moeten gaan. Je zult jouw zelfvertrouwen laag voor laag moeten opbouwen, zodat je zeker weet dat je tegen een stootje kunt. 

Wij kunnen hierbij helpen.

In onze 1-daagse Assertiviteitscursus nemen we jouw zelfvertrouwen onder de loep. Onder begeleiding van een ervaren docent bouwen we laag voor laag dit zelfvertrouwen op.

Door middel van wetenschappelijk bewezen technieken en methodes leren we je omgaan met de meest netelige situaties — gepersonaliseerd op jouw eigen pijnpunten.

Volg ‘m dus eens, die Assertiviteitscursus, en leer jezelf zijn.

zelfverzekerd worden

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog