Of je nu even de zenuwen krijgt voordat je een presentatie moet geven of dat je een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen hebt: er is één snelle en makkelijke manier om je zekerheid een (tijdelijke) boost te geven, volgens recent wetenschappelijk onderzoek.

Waar ik het over heb? Ik zal je een hint geven, een quote:

“Life seems to go on without effort, when I am filled with music.” – George Eliot

…Niet geraden? Oké, nog eentje dan: Tennissers op Wimbledon luisteren er naar vlak voor ze de baan op moeten, wereldberoemd schrijvers Henry David Thoreau en George Eliot gebruikten het om zich klaar te stomen voor wat schrijfwerk en voetbaltrainer Stuart ‘Psycho’ Pearce liet het zijn team horen voor elke belangrijke wedstrijd… Ra ra, wat is het?

Dé muziek die je zekerheid boost, volgens de wetenschap

Onderzoek van een groep wetenschappers – afkomstig van de Northwestern University, Columbia University in de VS en de INSEAD Business School in Parijs – toonde aan dat bepaalde muziek een direct effect heeft op je (on)zekerheid.

Muziek is een krachtig middel. Maar andersom kan kracht dus ook voortkomen uit muziek. Wat blijkt namelijk uit het onderzoek  ‘The Music of Power’ (dat deze naam niet zomaar kreeg)?

Muziek met diepe tonen of een flinke bas-lijn wisten de deelnemers zo een krachtige boost in hun zelfvertrouwen te geven – die geen enkele andere soort muziek kon evenaren. Hun onzekerheid verdween als het ware even, of ze kregen een nog groter gevoel van ‘kunnen’.

Nog wonderlijker: toen de deelnemers daarop een reeks liedjes met diepe (bas)tonen te horen kregen, bleek dat één nummer voor iedereen het grootste effect opleverde… ‘We Will Rock You’ van Queen kwam als onbetwiste winnaar uit de bus van meest-zelfvertrouwenboostend-nummer. Hét nummer om te luisteren in een moment van zwakte, volgens de wetenschap:

Hoewel… wonderlijk? Het feit dat diepe tonen dit boostende effect hebben is wel degelijk te verklaren.

Waarom het werkt 

Dat diepe tonen dit boostende effect op je hebben, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Onze psyche steekt nu eenmaal zo in elkaar dat we diepe tonen associëren met ontzagwekking en macht.

Denk aan Darth Vader – of Sinterklaas. En wist je dat CEO’s met lage stemmen meer verdienen? Ook geen toeval.

Dat je deze associatie hebt heeft weer alles te maken met de kracht die muziek in het algemeen heeft. Het beïnvloedt je welzijn en gesteldheid op alle vlakken. Dat wil zeggen: diepe tonen geven je een krachtig gevoel, liedjes in mineur brengen je in droevige stemming en majeur tonen maken je vrolijk en energiek. Zo werkt muziek. Je bootst wat je hoort van binnen na, als het ware.

Zo kun je, uiteraard tot op bepaalde hoogte, sturen hoe je je voelt op dat moment. Kan dus handig zijn wanneer je je even down voelt en net dat deuntje nodig hebt om alles weer van de zonnige kant te bekijken. Of wanneer je geen zin hebt om te sporten, maar eigenlijk wel moet gaan, helpt een upbeat tempo je (bewezen) op weg. Zo werkt het dus ook voor je zelfvertrouwen, met die lage tonen.

… en zo werkt het voor jou

‘We Will Rock You’ hoeft natuurlijk niet per sé het nummer te zijn dat de truc voor jou doet.

De tennissers op Wimbledon hadden bijvoorbeeld een heel andere voorkeur: ‘Let’s Get It Started’ van The Black Eyes Peas en Survivor’s ‘Eye of The Tiger’ stonden standaard in hun playlist. Thoreau’s favoriet kwam (uiteraard) weer uit heel andere hoek, namelijk het beroemde tenor-nummer ‘Tom Bowling’. En Stuart Pearce z’n voorliefde ging op zijn beurt weer uit naar het complete punk-genre, met als lievelingsnummer ‘God’s Lonely Man’ van punkrockers The Lurkers. Vrij verschillend, inderdaad. Maar allen met die ene gemeenschappelijke deler: lage tonen die hun zelfvertrouwen een schop onder zijn kont gaven.

Kies daarom wat voor jou werkt, zolang die effectieve diepe tonen maar herkenbaar zijn.

Alleen dan kun je je achter George Eliot’s en David Thoreau’s krachtige (wetenschappelijk bewezen) ervaring met muziek scharen:

“When I hear music, I fear no danger. I am invulnerable. I see no foe.” – Henry David Thoreau

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog