Assertief betekenis: wat is assertiviteit (niet)?

Wat is assertiviteit? De definitie van assertief zijn, volgens het woordenboek Van Dale: ‘assertief’ is ‘zelfbewust, zelfverzekerd’ en ‘assertiviteit’ is ‘het zichzelf durven zijn’. De betekenis van assertief is breder dan dat. Assertief zijn betekent dat je een gezonde relatie hebt met jezelf en de mensen om je heen, door op een assertieve manier te denken en te doen. Door assertief te communiceren, bijvoorbeeld. Of door middel van een assertieve lichaamstaal.


‘Assertief zijn’ of ‘assertiviteit’. De Van Dale is er kernachtig over. Maar wat betekent het nu precies om assertief te zijn? Het is in elk geval niet wat veel mensen denken dat het betekent. Een aantal misverstanden over assertiviteit opgelost én de ware betekenis van assertief zijn – lees je hier.

Laten we allereerst een groot misverstand uit de wereld helpen. Mensen die op zoek zijn naar meer assertiviteit in hun leven zijn niet per definitie:

En een assertief persoon is niet iemand die:

Assertiviteit draait namelijk niet om één persoon. Het draait om de relatie tussen twee personen. Assertiviteit is namelijk een communicatiemiddel en geen karaktereigenschap. Dat is niet alleen onze visie, maar ook die van de wetenschap.

Assertiviteit is dus niet meer dan communicatietechnieken en die kunnen aangeleerd worden. Door verlegen mensen, door extraverte mensen, door introverte mensen, door popie-jopie’s en juist ook door de grootste grappenmakers en haantje-de-voorstens.

Ieder persoon, met willekeurige karaktereigenschappen, kan een dosis aan assertiviteit in zijn leven gebruiken om de relaties tussen de mensen om zich heen en zichzelf te verbeteren.

assertief-betekenis-1

Assertief betekenis

Oké, dat is dus al een goed eerste inzicht over assertiviteit. Over wat het wel is en wat het zeker niet is. Maar waar hebben we het precies over, wanneer we het over assertiviteit hebben?

Zoals eerder gezegd is assertiviteit allereerst een manier van communiceren en geen karaktereigenschap.

Maar wélke communicatievorm is assertiviteit dan?

Eentje die precies tussen 3 andere communicatievormen zit:

  1. agressief communiceren*
  2. passief  of subassertief communiceren*
  3. passief-agressief communiceren*
  4. assertief communiceren*

* agressief betekenis: iemand stelt zichzelf altijd voorop en walst over anderen en hun behoeftes heen. Hij spreekt alleen voor zichzelf. Er is geen compassie en geen balans.

* passief betekenis: iemand die alle situaties uit de weg gaat. Kropt gevoelens op, uit zich nauwelijks en lost problemen zelf op. Spreekt zich niet of nooit uit. Behoeftes van anderen plaatst hij voor die van zichzelf.

* passief-agressief betekenis: deze persoon plaatst zichzelf noch de ander op de voorgrond. Hij geeft weinig om anderen, communiceert slecht, gebruikt vaak smoesjes en heeft weinig persoonlijke ambitie.

* assertief betekenis: je eigen belangen zijn net zo belangrijk als die van een ander. Je komt er samen uit, allebei even tevreden. Dit is – uiteraard – de meest ideale communicatie- en omgangsvorm. Je relaties zijn hier het meeste bij gebaat.

Dat verhoudt zich allemaal ongeveer zo tot elkaar:

assertief-betekenis-3

Dé assertief betekenis is daarom: de meest ideale vorm van communiceren om de relaties tot anderen het best te behouden door win-win situaties te creëren. Situaties waar beide partijen in het midden uitkomen, zonder conflict en met balans.

Waarom assertief zijn zo belangrijk is

De relaties met anderen om je heen en met jezelf worden er beter van. En dat maakt je de gelukkigste mens ter wereld. Dat is gebleken uit een 80-jarig durend (!) onderzoek naar waar de mens nu lang en gelukkig van leeft –‘The Longevity Project’. Onderzoeksleider George Vaillant:

“Het enige dat écht telt in je leven zijn je relaties tot anderen”

Een goede eerste reden om assertiever in het leven te staan, denk ik zo. Andere, wetenschappelijk bewezen redenen die aantonen dat assertief zijn in ieders voordeel werkt:

  • Uit onderzoek van de George Washington University Law School is gebleken dat een assertieve benadering in de juridische sector tot betere rechtspraak en slimmere oplossingen leidt.
  • Je krijgt er meer zelfvertrouwen van, volgens dit psychiatrisch onderzoek.
  • Je wordt beter in oplossingsgericht denken, volgens onderzoek.
  • Je bent minder gestrest, wanneer je assertief bent – volgens hetzelfde psychiatrisch onderzoek.

assertief-betekenis-2

Wat je hebt aan meer assertiviteit

Met een meer assertieve houding kun je bijvoorbeeld:

En? Ben je al overtuigd dat assertief zijn werkt? Voor jou. En juist ook voor een ander. Dan wil je vast meer weten over hoe jij assertiever kunt worden.

Hoe je assertiever wordt

Waar en hoe je dat allemaal leert? Hier – op Assertief.nl. Wij bieden je elke week gratis nieuwe tips om een assertiever leven te leiden, altijd met een duidelijke en vaak zelfs wetenschappelijke onderbouwing. Geen loze woorden dus, maar onderzochte en vooral ook toepasbare oplossingen die werken in de praktijk.

Heb je de smaak te pakken en wil je meer? Voor een persoonlijk assertiviteitsplan, een uitgebreide uitleg over alle aspecten van assertiviteit moet je zijn bij onze ééndaagse assertiviteitstraining. Een scholing op basis van jaren aan ervaring en diepgaande kennis die hooggewaardeerd wordt met een 8,7 door voorgaande cursisten.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over onze coachingsmogelijkheden

Heb je vragen?

Bel ons, we helpen je graag verder:

085 – 06 510 19 *

Of mail ons je vraag: info@tijdwinst.com

* Vanuit België: 0031 85 – 06 510 19
Maandag t/m vrijdag • 09:00 tot 17:00 uur

Maatwerk training?

Vertel ons vrijblijvend over de uitdagingen waarmee jullie te maken hebben.

Vraag een voorstel aan en laat je verrassen door onze aanpak.

Gratis slimme tips!

Laat je maximaal 2x per maand inspireren met slimme tips voor een druk én leuk (werk)leven:

Maximaal 2x per maand.
Geen spam, beloofd!

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X