Nee, nu laat maar! Passief agressief gedrag doorbreken

Ben jij een ‘passief agressieveling’? Of neig je er af en toe naar, wanneer je ruziet met je partner bijvoorbeeld? Jammer in alle gevallen, want passief agressief is niet de meest flatteuze manier van communiceren. Het kan je relaties zelfs verpesten, inclusief die met jezelf. Gelukkig is er een oplossing: afleren dat trucje!

Passief agressief communiceren werkt nooit in je voordeel. Het lastige van dit gedrag is echter dat het er vaak heel stiekem tussendoor glipt, soms zelfs zonder dat je zelf doorhebt dat je passief agressief bezig bent. Zeg jij wel eens in de geest van:

“Nee, nu laat maar” of “Wat jij zegt zal wel weer kloppen” of “Ik dacht dat jij de afwas zou doen? Of moet ik het weer doen?”?

Trrrrrrrrrromgeroffel… Dan ben ook jij passief agressief bezig!

Kan gebeuren.

Wat daar mis mee is?

Muriel Maigan Wilkins, die schrijft voor Harvard Business Review, weet de vinger exact op de zere plek van passief agressief communiceren te leggen:

“Na verloop van tijd is passief agressief gedrag een gevaarlijk hellend vlak dat wantrouwen voedt en je geloofwaardigheid beetje bij beetje afbreekt. Bekend staan als passief agressief gaat je carrière niet ten goede komen.”

Maar ook Wilkins ziet nog hoop aan de horizon gloren:

“Gelukkig is het mogelijk om dit gedrag te veranderen. Hoewel het toewijding aan zelfontwikkeling vereist en de wil er moet zijn om je comfort zone te verlaten.”

Ben je daar klaar voor? Kijk dan maar eens wat er zit achter deur nummer 2…

Passief agressief gedrag doorbreken!

Hoezee! Passief agressief communiceren is af te leren. En wel in niet meer dan 3 stappen:

passief-agressief

1. Herken je gedrag

Deze eerste stap is meteen de belangrijkste: inzien dat je passief agressief gedrag vertoont en wanneer je dat doet.
Wanneer gaat jouw passief agressieve knop om? Denk aan alle omstandigheden in een passief agressieve situatie: wie was erbij? Hoe de ontwikkelde de situatie zich? Hoe reageerde jij? Zie je een patroon?

2. Identificeer de oorzaak

Is het een bepaald persoon die jou triggert? Waarom is het dat hij of zij jouw passief agressieve modus aanzet?

Of is het in de meeste gevallen een bepaalde situatie waar het om draait? Wanneer je moet presteren bijvoorbeeld? Wil je niets minder dan perfectie neerzetten? Grote kans dat faalangst dan jouw oorzaak is.

Deze en andere soorten angst zijn vaak de oorzaak van passief agressief gedrag: angst om afgewezen te worden, verlatingsangst, bindingsangst, angst voor conflict, angst voor ontmaskering en ga zo maar door.

3. Wees eerlijk & accepteer conflicten en angsten

Spreek jezelf voortaan rechtstreeks uit, zoals het een assertief persoon betaamt. Wees eerlijk, oprecht en sta open voor anderen én voor je eigen angsten.

Het is normaal dat er soms conflicten voortkomen uit het rechtstreeks uitspreken van jouw standpunt of stelling. Laat het gebeuren, zolang de discussie daarna assertief blijft. Dit is namelijk de manier waarop je gezond met mensen omgaat. De een zegt (of vindt) iets, jij zegt (of vindt) iets anders en vervolgens ga je door tot je er samen uitkomt. Je blijft zo altijd eerlijk, zonder smoesjes, zonder leugens, zonder vluchtgedrag.

Dat is de assertieve manier om het aan te pakken: eentje die je relaties wél gezond uit, juist door conflict én jezelf niet te ontvluchten.

Of zoals Wilkins het nog eens wonderbaarlijk treffend zegt:

“Je passief agressieve gedrag in de hand houden gaat over het lozen van incongruentie tussen je interne dialoog (wat je denkt) en je externe acties (wat anderen zien en horen, wat je doet). Niet alleen is het op één lijn houden van je gedachten met je acties een manier om vertrouwen op te bouwen bij de mensen om je heen; het vergroot ook je eigen zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. En daar is niets passief-agressiefs aan.”

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X