Subassertief vs. agressief gedrag

We gaven al eerder aan dat assertiviteit niet is aangeboren. Je natuurlijke instincten vertellen je of je in conflictsituaties moet vechten of vluchten, wat voor een agressief of subassertief karakter zorgt. De beste manier om deze tegenpolen te omschrijven is als volgt: een subassertief persoon laat over zich heen lopen, terwijl een agressief persoon over mensen heen loopt.

Een assertief persoon voorkomt beide situaties, maar komt wel op voor zijn rechten. Voordat we het over assertiviteit gaan hebben, is het goed om de subassertieve en agressieve personen nog even onder de loep te nemen.

Wat is subassertief gedrag?

En subassertief persoon laat makkelijk over zich heen lopen. Je gaat conflicten en confrontaties uit de weg. Dit betekent niet dat je ze voorkomt, maar dat ze achter jouw rug worden uitgevochten of opgelost, zodat je geen invloed op de uitkomst hebt. Sowieso is dit een probleem voor subassertieve mensen: het idee geen grip te hebben op zaken en je doel niet te bereiken. Je voelt je voortdurend genegeerd, geïrriteerd en gefrustreerd.

Wat is agressie?

Het tegengestelde van een subassertief persoon is een agressief iemand. Bij dit karakter horen opvliegers, kwetsend gedrag en een gebrek aan respect voor andermans gevoelens en meningen. Jij wilt degene zijn die de beslissingen neemt en neemt hierbij geen rekening met anderen.

Hoe assertiviteit je kan helpen

Zowel subassertief als agressief gedrag werken relatieverstorend en kunnen voor behoorlijk wat stress zorgen. Je bouwt geen hechte banden met vrienden en collega’s op omdat je te nadrukkelijk of juist te weinig aanwezig bent. Door jezelf te trainen in assertief gedrag, kom je voor jezelf op zonder het respect voor anderen te verliezen. Je traint jezelf in vaardigheden als onderhandelen, je gevoelens uitspreken en effectieve lichaamstaal.

Wil je ook assertiever worden? Ontvang gratis tips over assertiviteit per e-mail of volg Nederlands meest populaire 1-daagse assertiviteitstraining.
X