Zeg jij altijd ‘ja’ op (hulp)verzoeken en uitnodigingen – alleen maar om anderen te pleasen? Ben jij diegene die iedereen altijd uit de brand helpt? Of degene die altijd overal bij is, omdat je niets wil missen? Dan wordt het tijd dat je jezelf eens 3 vragen gaat stellen voordat je de volgende keer weer overal ‘ja’ op zegt, terwijl je misschien ‘nee’ bedoelt.

“Tijd is het meest kostbare dat je hebt, denk daarom goed na over hoe je hem invult”

Dat is één van de beste mantra’s die je in het leven kunt hebben. En we springen nogal eens ondoordacht met onze tijd om. Door bijvoorbeeld te vaak ‘ja’ te zeggen op verzoeken waar we eigenlijk vanuit ons diepste wezen ‘nee’ op willen schreeuwen. Uit beleefdheid, om anderen te pleasen. Maar wordt het niet eens tijd om jezelf te pleasen? Constant aan jezelf voorbij lopen kan namelijk (gezondheids)problemen opleveren op de lange termijn.

Om je te helpen met beter nadenken over hoe je je tijd besteed, voordat je op elke uitnodiging en elke verzoek van anderen ‘ja’ zegt, zou je jezelf eens een paar vragen moeten stellen. Essentiële vragen die gaan over hoe jij je tijd eigenlijk zou willen besteden. En waarom je dat niet gewoon zou doen zoals jij het wil, in plaats van anderen pleasen en je tijd aan hun verzoeken en evenementen uitbesteden.

Om precies te zijn bestaan er 3 essentiële vragen die je jezelf zou moeten stellen, de eerstvolgende keer dat je weer de neiging hebt om meteen ‘ja’ uit te spuwen – terwijl je ‘nee’ bedoelt. Om vervolgens je tijd aan de wensen van anderen te besteden, in plaats van hem waardevol op je eigen manier te besteden.

Bijvoorbeeld – je buurvrouw belt op een zaterdagmiddag aan, vraagt of je haar nog eens kan laten zien hoe ze dat taartrecept van jou moet maken. Je zou denken dat ze het na de eerste keer demonstreren wel weet. En bovendien was je van plan om vandaag in de tuin te werken en daarna lekker met een boek op de bank te kruipen. Je wil niet onbeleefd zijn en je buurvrouw zeker te vriend houden. Wat zeg je?

Of: een oud-studiegenoot wil een reünie opzetten en vraagt jou om haar te helpen met de organisatie. Eigenlijk heb je weinig behoefte om de mensen uit die tijd nog eens te zien, omdat je er nooit zo’n speciale band mee had en de herinneringen uit die tijd niet bepaald de mooiste zijn uit je leven. Bovendien heb je het te druk om er ook nog eens zo’n evenement bij te organiseren. Toch ben je wel nieuwsgierig naar zo’n reünie en is het misschien stom om te zeggen dat je niet meedoet. Wat doe je?

Stel jezelf deze 3 vragen, voordat je reageert

1. Waar moet ik ‘nee’ op zeggen wanneer ik hier ‘ja’ op zeg?

Je tijd kun je maar één keer spenderen. En als je het invult met het een, sluit je iets anders automatisch uit. Altijd. Bedenk bij de buurvrouw bijvoorbeeld hoe je je zaterdagmiddag eigenlijk wilde spenderen: lekker in de grond wroetend en lezend. Is het het waard om deze tijdsbesteding in te leveren voor een middag in haar keuken, taarten bakkend?

Of de tijd die je kwijt bent aan het organiseren van een reünie, waar kan je die nog meer aan besteden? Aan de remake van je woonkamer, die je al een tijd aan het uitstellen bent bijvoorbeeld. Of gewoon aan tijd met je gezin, waar je al zo weinig van hebt.

Bedenk je goed of het verzoek of het evenement de tijd waard is, ten opzichte van het alternatief. Of je achteraf geen spijt krijgt, omdat je tuin in een oerwoud is veranderd doordat je het gras niet hebt gemaaid. Of je zoontje opeens te groot is voor de speeltuin, terwijl je nog zoveel tijd met hem daar door had willen brengen – in plaats van je bezighouden met een reünie die je in eerste instantie al niet zoveel interesseerde.

Ga je iets missen? Ga je spijt krijgen als je het niet doet? Oftewel: is het de beste manier om op dat moment je tijd te besteden?

Stoppen met pleasen

2. Kan en wil ik me hier 100% voor geven?

Vraag jezelf af hoeveel je kunt betekenen voor de ander, en hoeveel het betekent voor jezelf wanneer je ‘ja’ zegt. Wat heb je er aan? Wat heeft die ander aan jou? Kun je er 100% voor gaan? Is het minder? Dan verdoe je niet alleen je eigen tijd, maar ook die van de ander. Je voldoet niet aan verwachtingen, stelt teleur en iedereen was dus beter af geweest wanneer je ‘nee’ had gezegd in plaats van ‘ja’.

3. Staat het in lijn met mijn doelen en waarden in het algemeen?

Bij elke optie voor tijdsbesteding die van je gevraagd wordt, vraag je je af of het past in de doelen en waarden die je in het algemeen voor jezelf hebt? Pas jij in de omgeving waar je een uitnodiging voor hebt gekregen? Zijn dat de mensen met wie je je wil omringen? Kun jij er iets van leren wanneer je je buurvrouw helpt met taarten bakken? Kun jij er waarde uithalen wanneer je een avond met oud-studiegenoten doorbrengt? Past het bij jou? Kom jij er verder mee?

Natuurlijk, soms maak je een sociaal compromis. Je wil je buurvrouw te vriend houden, dus help je haar een handje uit. Maar ze moet niet elk weekend voor je deur staan. Deze laatste vraag geldt dan ook voornamelijk voor grotere dilemma’s tussen ‘ja’ en ‘nee’. Dilemma’s als: “Wil ik deze baan aannemen?”, “Is dit de juiste vriendengroep voor mij?” of “Wil ik me mengen in het lokale verenigingsleven?”.

Denk bij elk dilemma, groot of klein, even aan deze 3 vragen. En vraag jezelf vooral af welke waarde ‘ja’ zeggen voor jou met zich meebrengt. Maak de keuzes over de invulling van je tijd op basis van wat jij wil en wat jij belangrijk vindt, in plaats van alleen maar hier een handje uithelpen daar leuk en sociaal doen om anderen tevreden te houden. Help je buurvrouw alleen als het gazon en dat boek jou een worst kunnen wezen. En neem deel aan die studiereünie als jij denkt daar een waardevolle tijd te beleven, waardevoller dan alle andere dingen die je in die tijd kunt doen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog