Subassertief: ben jij het?

Assertiviteit is ons niet aangeboren. Het is erg moeilijk om in conflictsituaties het hoofd koel te houden. De kans is groter dat je óf agressief bent, óf subassertief bent. Laten we hier die laatste term eens onder de loep nemen. Want wat is subassertiviteit nou eigenlijk? En wat kun je eraan doen om assertiever te zijn?

Subassertief gedrag is een in feite onderdanig gedrag. Je komt niet op voor jezelf en je laat mensen voorkruipen in rijen. Je cijfert jezelf weg, kunt maar moeilijk knopen doorhakken, biedt constant je excuses aan en laat anderen de beslissingen voor je maken.

De gevolgen van subassertief gedrag

Als je jezelf herkent in de bovenstaande voorbeelden, zul je het gevoel hebben dat je weinig controle over je leven hebt. Specifiek levert subassertiviteit de volgende resultaten op:

Je krijgt niet wat je wilt
Subassertieve mensen verwachten dat anderen gewoon ‘weten’ wat zij willen. Maar omdat niemand je gedachten kan lezen, weten ze dit niet en ben je constant teleurgesteld.

Je loopt weg voor confrontaties
Confrontaties, ruzies en uitdagingen zullen gewoon blijven bestaan. Maar omdat je hier niet aan deelneemt, heb je er geen controle over. Je doet jouw zegje niet en laat zaken escaleren.

Je wordt een slechte manager
Hoe meer je moeilijke situaties of personen de rug toe keert, des te meer overtuig je jezelf ervan dat je hier niet mee om kunt gaan. En dat klopt, want je geeft jezelf niet de kans om je hierin te oefenen.

Je hebt oppervlakkige relaties
Tuurlijk, het is prettig voor de ander als die altijd zijn zin bij je krijgt. Maar het is ook frustrerend om steeds ‘Ik weet het niet, kies jij maar’ van iemand te horen. Omdat je jouw gevoelens en meningen niet uitspreekt, kom je niet tot diepe relaties met familie, vrienden en collega’s.

Je bent voortdurend teleurgesteld en gestresst
In plaats van de weg van de minste weerstand te nemen en problemen uit te spreken, vlucht je ervoor en gaan ze achter je rug verder. Ze hebben wel invloed op je, maar je hebt er geen controle over, wat stress veroorzaakt.

Waarom zijn mensen subassertief?

Subassertief zijn betekent de makkelijkste weg kiezen. Je zult met niemand ooit een kwaad woord wisselen en geeft alle verantwoordelijkheid uit handen. Hierdoor heb je nooit ergens de schuld van. Op korte termijn is dit een veilige strategie, maar op lange termijn vergeet je hoe je voor jezelf op moet komen en hoe je kunt onderhandelen. Je verliest je eigenwaarde en wordt steeds onzekerder.

Wat je aan subassertiviteit kunt doen

Wie subassertief is, doet zichzelf constant tekort. Als je jezelf in het bovenstaande herkent, heb je de eerste stap al gezet. De volgende stap is jezelf trainen in de eigenschappen die bij assertiviteit horen. Dit kan via één van de assertiviteitstrainingen, al dan niet gesubsidieerd door je werkgever.

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X