Kun je wel een beetje hulp gebruiken om aan te sturen op die magische ‘klik’? Onthoud dan deze 5 lichaamshoudingen die helpen om het ‘iemand leuk vinden’ gevoel bij iemand op te roepen.

We hebben het al eens gehad over lichaamstaal van politici, signalen in je lichaamstaal die je gemoed stiekem onthullen en hoe een lichaamshouding je gevoel kan veranderen.

Maar wist je ook dat je houding de indruk die je op een ander maakt kan veranderen? Niet opvallend en niet bewust – maar bepalend is het stiekem wel.

Hoe ‘de klik’ werkt

Je krijgt een bepaald ‘gevoel’ bij iemand, of de ander krijgt dat bij jou, op basis van je lichaamstaal en uitstraling. Die maakt het verschil tussen een intuïtieve ‘klik’ of een afwijzend gevoel, zonder dat je het door hebt!

En dat werkt elke keer zo bij een ontmoeting; in een sollicitatiegesprek, op een feestje met veel onbekenden of een netwerkborrel waar je met iemand staat te kletsen.

Het draait in al die gevallen om de signalen die je uitzendt. Niet alleen met je woorden – die kunnen het verschil in rationele zin wel maken, maar werken minder snel op gevoelsniveau. Het gaat in eerste instantie grotendeels om je lichaamstaal, doordat het diepste van ons brein alleen daarop reageert.

leuk-gevonden-worden-1

Letterlijk het diepste; het limbisch systeem zit midden in je brein. Het is het deel dat lichaamssignalen oppikt en dat verantwoordelijk is voor het vellen van gevoelsmatige oordelen en het aansturen van beslissingen op basis daarvan.

“Het limbisch systeem speelt de sleutelrol in alle non-verbale communicatie. Een feit dat verklaart waarom lichaamstaal zo diepgaand universeel en cultuur-overstijgend werkt”, verklaart Carol Kinsey Goman, communicatie adviseur en auteur van o.a. ‘The Nonverbal Advantage: Secrets and Science of Body Language at Work’.

En dat limbisch systeem werkt. Niets ontgaat hem, als het op lichaamstaal aankomt. Daarom is het van groot belang dat je weet welke houdingen welke signalen uitzenden naar dat feilloze systeem.

5x ‘iemand leuk vinden’ oproepen

Het limbisch brein is te verleiden tot dat gevoel van een onderlinge ‘klik’, volgens de wetenschap. En dat is zelfs op heel specifieke wijze voor elkaar te krijgen. Gedragsonderzoekers ontdekten namelijk dat een paar tekenen in je lichaamstaal een cruciale rol spelen bij iemand leuk vinden.

Onthoud hun 5 ontdekte lichaamstaal-aspecten om het ‘iemand leuk vinden’ gevoel onbewust op te roepen bij een ontmoeting:

1. Glimlach niet meteen

Pas zodra de ander je aankijkt en je wederzijds oogcontact hebt, begin je met een vriendelijke lach. Het gevoel van ‘iemand leuk vinden’, begint met een glimlach die echt speciaal voor hem of haar bedoeld is.

2. Kijk niet weg tot het gesprek klaar is

Natuurlijk hoef je geen staar-wedstrijdje te houden, maar achteloos rondkijken zegt onbewust dat je niet (meer) geïnteresseerd bent in wat de ander aan het vertellen is. Houd het oogcontact verbonden, maar ontspannen.

Als je wél uitgepraat bent, is dit trouwens één van de subtiele oplossingen om je netjes en assertief los te weken van een ander.

3. Draai je lichaam naar je gesprekspartner toe

Ook je voeten! Wijd je helemaal toe aan de ander, door de complete voorkant van je lichaam gelijk te stellen met die van de ander. Daarmee zeg je met je lichaamstaal: “Ik vind jou belangrijk.”

4. Zit niet te draaien en friemelen

Wissel niet elke minuut van houding, frummel niet aan de boord van je jasje, draai niet in je haar. Het zend een instabiele en onzekere boodschap uit. Met een stabiele, eenduidige lichaamshouding (iets anders dan stokstijf stil staan!) kom je coherent en geloofwaardig over.

5. Beeld je in dat de ander een goede oude vriend is

Dan ontspant je lichaamstaal vanzelf, een signaal dat meteen opgepikt wordt als zelfverzekerdheid en openheid.

Lichaamstaal die signalen van openheid, zelfverzekerdheid, geloofwaardigheid, stabiliteit, vriendelijkheid en oprechtheid uitstraalt, helpt om de ‘klik’ van ‘iemand leuk vinden’ te creëren – volgens je limbisch systeem.

Dus of je nu op een netwerkborrel, sollicitatie, feestje of een date bent; denk aan deze 5 dingen. Ze zijn stuk voor stuk goud waard als het aankomt op een lange, vruchtbare en assertieve relatie.

Meer lichaamstaal tips? Check deze video:

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog