Gespreksonderwerpen date nodig? Eentje maakt je (bewezen!) onweerstaanbaar.

“Eh…”, “Tja…” – Daar heb je weer zo’n stilte. Dodelijk voor je date. Gelukkig hoef je nooit meer zonder gespreksonderwerpen te zitten. Er is namelijk 1 onderwerp dat het altijd goed doet en jou de meest aantrekkelijke date ooit maakt – volgens psychologisch onderzoek.

Je zit samen in een cafeetje. Toch al een tijdje nu. Je hebt ‘het gebruikelijke’ al besproken. Je werk, wat daar mis mee is, waar je woont, of je huisdieren hebt, je leeftijd misschien zelfs, je hobby’s, je vorige relaties, je huidige situatie, de politiek, het weer…

En nu weet je het gewoon even niet meer. Ongemakkelijke stiltes en blikken naar de deur volgen. Slecht nieuws, want die non verbale communicatie betekent dat je date op dit punt liever naar huis gaat!

Logisch.

Je hebt het namelijk he-le-maal fout gedaan met je gespreksonderwerpen date. Wat er allemaal mis ging in bovenstaande situatie?

 • Het ging over je baan.
 • Het ging over je woonplaats.
 • Het ging over je huisdieren.
 • Het ging over je leeftijd,
 • Het ging over je hobby’s,
 • Het ging over je vorige relaties,
 • Het ging over je huidige situatie,
 • Het ging over je kijk op de politiek,
 • Het ging over jouw beleving van het weer.

Wat daar mis mee is? Het breekt de eerste en enige regel van beste gespreksonderwerpen date, zoals die volgens menig psycholoog geldt.

gespreksonderwerpen-date-1

De #1 regel

Waar het mis ging:

Elk van de gespreksonderwerpen date ging over jou. (En ook nog eens over politiek, negativiteit over je werk en ex-relaties, waarover zometeen meer.)

En de eerste en belangrijkste regel klinkt:

Praat niet zoveel over jezelf.

Of, zoals meester psycholoog Dale Carnegie zegt in zijn wereldberoemde en tijdloze klassieker ‘How to Win Friends & Influence People’ uit 1936:

“Je maakt meer vrienden in 2 maanden door geïnteresseerd te zijn in anderen, dan je in 2 jaar kunt maken wanneer je probeert om anderen geïnteresseerd in jou te maken.”

Dat is ‘m. De conclusie waar uren en dagen en maanden aan psychologische onderzoeken en studies aan vooraf zijn gegaan – vóór en ook nog vele malen na de publicatie van zijn boek. Je doet het namelijk, ongemerkt. We doen het namelijk allemaal. Heel graag, zelfs. Over onszelf praten. Het is namelijk ons favoriete onderwerp.

Maar raad eens? Dat is dus ook het favoriete onderwerp van je date partner!

gespreksonderwerpen-date-2

En je bent er deze avond om elkaar te leren kennen. Jezelf ken je al, dus investeer liever in de ander leren kennen – in plaats van jezelf op een presenteerblaadje tentoonspreiden en hopen dat hij of zij hapt. Garanderen dat hij of zij hapt, doe je door die focus te verleggen. Naar de ander. Hoe je dat doet?

Stel vragen.

Stel oneindig veel vragen. Blijf vragen. Vraag tot je geen vragen meer weet. Alleen zo kun je namelijk de ander leren kennen. Je toont er optimale interesse mee en faciliteert de ander om te vertellen: precies wat jou onweerstaanbaar aantrekkelijk maakt. Volgens psychologen dan, hè.

[Meer weten over wat je moet als gespreksstof op is? Lees het hier.]

Nu volgt vast de volgende vraag, in het kader van de juiste gespreksonderwerpen date:

Maar wát moet ik dan vragen? (En wat zeker niet!)

Alles dat draait om interesse in de ander.

De inkoppertjes ken je al:

 • Waar kom je vandaan?
 • Waar woon je nu?
 • Wat voor werk doe je?
 • Welke hobby’s heb je?

Die zijn prima om mee te beginnen, maar door deze voorraad raak je al gauw heen. Wat nu?

gespreksonderwerpen-date

Niet

Waar je nu in elk geval niet naar vraagt, de non-topics onder de date gespreksonderwerpen, is volgens date-expert Jackie Philossoph:

 • Politieke voorkeuren. Krijg je gedoe van, als die te ver uit elkaar liggen. Voor zulke serieuze discussies ben je in de date-fase nog niet klaar.
 • Ex-relaties. Niet doen.
 • Wat er allemaal niet leuk is aan zijn of haar baan. Gaat het die kant op, wendt je het onderwerp af met een andere vraag. Negatieve mensen zijn nooit aantrekkelijk.

Wel

Maar wat vraag je dan wel? Daar waren we voor hier. Vragen die leiden naar meer informatie over de ander, dus. Laten we nu net een lijst klaar hebben liggen die volgens sociaal wetenschappers de allerbeste vragen aller tijden zijn voor je gespreksonderwerpen date. Ze voldoen stuk voor stuk aan de eerst een enige regel – ze zijn allemaal gericht op interesse in de ander – maar wat deze vragen nog meer doen, is een echt bijzonder gesprek op gang brengen. Eentje dat jou onvergetelijk en onweerstaanbaar maakt. Volgens deze psycholoog dan, hè?

Arthur Aron, sociaal psycholoog en wetenschapper, deed jaren onderzoek naar welke vragen het beste effect hebben op een relatie. Ook al is de relatie nog pril. Al is het jullie aller eerste date! Áls er meer in zit dat die ene date, dan haalt zijn vragenlijst het er uit. Wat hij namelijk doet is, via 36 vragen (die je uiteraard niet allemaal hoeft te stellen), ontdekken of er een connectie is tussen jullie. De ‘klik’, zoals hij vaak genoemd wordt.

“Een onderdeel van verliefd worden is een connectie voelen”, legt dr. Aron uit om het belang van de vragen te benadrukken.

Dé 36 gespreksonderwerpen date

Nee, het is niet deze (hoewel hilarisch).

Komt-ie, in 4 sets als volgorde van inzetbaarheid, naarmate de avond vordert:

Deel 1 (na de inkoppertjes)

Met wie zou je het liefst dineren, van iedereen in de wereld?

Wil je beroemd worden? Waarmee?

Als je gaat bellen, oefen je het gesprek dan van tevoren?

Een ideale dag, hoe ziet die er uit?

Zing je wel eens? Voor jezelf? Voor een ander?

Stel je bent 90 geworden en je kon kiezen – het lichaam of de geest van een 30-jarige; welke zou je dan kiezen?

Heb je altijd al een voorgevoel gehad over hoe je ooit zal doodgaan?

Noem drie dingen die we volgens jou gemeen hebben?

Waar ben je het meest dankbaar voor in je leven?

Als je iets kon veranderen aan hoe je bent opgevoed; wat zou dat zijn?

Kun je je levensverhaal in 4 minuten vertellen?

Als je morgen wakker kon worden met een nieuwe eigenschap, welke zou het zijn?

gespreksonderwerpen-date-8

Deel 2 (bij het hoofdgerecht)

Wat zou je willen weten als je een glazen bol had?

Is er iets waar je al heel lang van droomt? Waarom heb je het nog niet gedaan?

Welke prestatie is de grootste in je leven/

Wat waardeer je het meest in vriendschap?

Welke herinnering die je hebt, is de mooiste?

Welke is de slechtste?

Zou je iets aan je leven veranderen als je nog maar een jaar te gaan had?

Wat betekent vriendschap voor je?

Wat betekent liefde voor je?

Wat zijn je 5 beste kenmerken?

Hoe close ben je met je familie? Heb je een goede jeugd gehad?

Hoe close ben je met je moeder?

gespreksonderwerpen-date-11

Deel 3 (bij het toetje)

Welke 3 dingen kunnen we al over ons samen zeggen? “We zijn…”

Hoe jij de zin “Ik wou dat ik iemand had om [xxx] mee te delen” invullen?

Wat is er belangrijk dat ik over je moet weten?

Zeg wat je leuk vindt aan de ander: heel eerlijk nu. Geen dingen die je bij de eerste ontmoeting zegt.

Wanneer heb je echt voor schut gestaan?

Wanneer het je voor het laatst gehuild?

Vertel iets dat je nu al leuk vindt aan de ander.

Wat is te ernstig om er grappen over te maken?

Als dit je laatste avond is en je kunt met niemand meer communiceren, wat zou je dan willen dat je gezegd had en tegen wie?

Als je huis nu in brand zou staan, wat zou je dan redden qua materiële zaken?

Wie in je familie zou je het ergst vinden als hij of zij zou doodgaan? Waarom?

Stel een persoonlijk probleem voor, vraag hoe de ander het zou oplossen.

En dan ben je wel zo’n beetje aan een laatste drankje toe!

gespreksonderwerpen-date-3

Klinkt allemaal nogal heftig? Is het ook; vooral die laatste set. Maar als het je lukt om er een paar te stellen, en zo de diepte in het gesprek te brengen, dan werkt het.

Kies daarom de juiste vragen voor het juiste moment uit. Bijt niet meteen het spits af met vraag 21, maar begin lekker simpel en toegankelijk, met een vraag vooraan in de lijst. Werk ook niet de lijst van voor naar achteren af. Het idee is dat je, naarmate de tijd verstrijkt, steeds diepere vragen stelt. Als je dat doet, en het gesprek komt op gang, dan zit ‘t wel goed met die ‘klik’!

Dus

Als je ook maar iets moet onthouden uit dit artikel, dan is het:

“Ik moet niet zoveel over mezelf praten.”

Het is regel #1 van elke date. Psychologen hebben het zelfs onderzocht en bewezen. Net als het feit dat je liever niet over politieke voorkeuren, negatieve dingen en ex-relaties praat. En nog specifieker: 1 wetenschapper ging zover in zijn onderzoek, dat hij met een concrete lijst van 36 vragen kwam die gegarandeerd succesvol zijn als gespreksonderwerpen date. Niet om ze één voor één af te werken als een kruisverhoor, maar om ze soepeltjes naarmate de avond vordert in het gesprek de verweven nadat de inkopper-vragen (“waar kom je vandaan” en “wat doe je voor werk”) zijn gesteld. Dat gaat zo ongeveer:

 • Begin bijvoorbeeld met:

Een ideale dag, hoe ziet die er uit?

 • Luister (!) goed naar het antwoord, laat het gesprek rustig lopen, en zodra jullie weer aan wat nieuwe gespreksonderwerpen toe zijn, kom je met de volgende:

Welke herinnering die je hebt, is de mooiste?

 • Zitten jullie inmiddels zo geanimeerd te kletsen, heb je elkaar al een stuk beter leren kennen, dan is het misschien zelfs mogelijk om af te sluiten met zeggen wat je leuk vindt aan de ander. Oprechter dan je normaal gesproken in een eerste ontmoeting zou doen. Stel je kwetsbaar op, als je aanvoelt dat jullie die klik vanavond gemaakt hebben. Het is net de inkopper die jullie nodig hebben om deze avond tot een ongekend succes te maken.

Komt de klik maar niet, ondanks je goede vragen – dan weet je ook hoe je verder moet. Niet. Laat hem of haar gaan. Jullie zijn geen match. Zoek lekker verder naar degene die het wel voor jou is.

[Lees hier hoe je ongegeneerd geheimen kunt ontfutselen, tijdens je date.]

Het is het namelijk waard, zegt dr. Aron:

“Liefde is een cruciale factor in een mensenleven. Het is een belangrijke voorspeller van geluk – meer nog dan rijkdom en succes – én het is een voorspeller van je gezondheid en levensduur.”

gespreksonderwerpen-date-9

X