Zit jullie relatie wel goed? Blijf je voor altijd bij elkaar? Of blijf je vooral hangen in dezelfde conflicten en moeilijkheden? Dr. John Gottman deed er decennialang onderzoek naar – en kan inmiddels binnen een paar minuten precies voorspellen hoelang een stel samen blijft.

Voorspellen of koppels voor altijd samen blijven of scheiden: dáár heeft dr. John Gottman zijn levenswerk van gemaakt. De psycholoog aan de Universiteit van Washington en oprichter van het Gottman Institute schreef er meer dan 40 boeken over, waaronder ‘What Makes Love Last?’, ‘The 7 Principles For Making Marriage Work’ en ‘Why Marriages Succeed or Fail’.

Het opvallendste uit al die research en informatie: de 2 tekenen dat je relatie aan het falen is. Dé tekenen waaraan Gottman inmiddels binnen een paar minuten kan zien of een relatie een lang leven beschoren is. Met een nauwkeurigheid tot op het jaar.

voor-altijd-samen-4

Niet voor altijd samen – dit zijn de 2 tekenen

1. De negatieve cyclus

Komt het vaakst voor bij jonge stellen die nog niet heel lang samen zijn, stelt Gottman. Deze groep relaties komt namelijk heel makkelijk in een gevarenzone terecht van negativiteit, kritiek, ruzie en pessimisme.

“Drijfzand”, noemt Gottman het. “Makkelijk om in terecht te komen, maar des te lastiger om weer uit te komen.”

Hoe dat komt?

“Je ziet dat helingsprocessen – de technieken die ze gebruiken om conflicten bij te leggen – bij jonge stellen vaak falen. Ze hebben geen goede reparatiekit. De negativiteit blijft groeien, neemt de overhand en maakt dat de partners vijanden in plaats van vrienden worden.”

Maar waar ziet hij dat zo snel aan?

Aan het begin van een gesprek. In 96% van de gevallen kan John voorspellen hoe een conversatie gaat verlopen door alleen maar naar de eerste 3 minuten te luisteren.

“Start het gesprek met maar een klein tintje negativiteit, dan blijft dat groeien als de plaag.”

En niet alleen was dit een voorspeller van de rest van het gesprek. Het was een voorspelling van de daarop volgende 6 jaar van het huwelijk met standaard een scheiding als ‘grande finale’ (Gottman’s research duurde meer dan 7 jaar).

Het grootste probleem van deze stellen, in conclusie: een flink overschot aan agressiviteit, in de vorm van negativiteit.

voor-altijd-samen-2

2. De wapenstilstand

De oorlog van de eerste jaren is voorbij, en getransformeerd tot een wapenstilstand in plaats van een scheiding. Ook een optie. Maar geen blijvende. Ook deze toestand van zwijgen, negeren en verwijdering van elkaar is een recept voor ongeluk volgens Gottman.

“Stellen die later scheiden starten met verwijdering van conflict. Het zijn de stellen die je in een restaurant samen aan een tafel ziet zitten, maar geen woord tegen elkaar hoort zeggen. We noemen ze vijandig afstandelijke stellen.”

Hoe dát sprookje afloopt?

“Ze kunnen het zo heel lang met elkaar uithouden, maar meestal rond de midlife crisis gaan ze zich realiseren dat hun leven zo best leeg is. Dit gebeurt over het algemeen na ongeveer 16 jaar.”

Na 16 jaar, een opvallend specifieke grens. Hoe dat zo kan?

“Na die tijd zijn hun kinderen tieners. Dat zet ze aan het denken, over de tijd toen ze dat zelf waren – vol hoop op een fantastisch leven. ‘En nu zit ik hier, in dit lege huwelijk’, denken ze vervolgens. Ze identificeren zich met hun tieners en beëindigen de relatie. Vaak komt daar ook nog een affaire aan te pas.”

Het grootste probleem van deze stellen: passief agressiviteit in overdaad, in de vorm van kille stilte.

Oei! Liever voor altijd samen?

Of het nu agressiviteit of passiviteit is – het is een hoop ongemak en onnodig leed, dat echt niet al die 6 of 16 jaren hoeft voort te slepen. Je kunt een voorspelde scheiding voorkomen, op elk moment in deze periode. Hoe dan? Heeft dr. Gottman ook een antwoord op, voortgekomen uit zijn jarenlange research: assertief communiceren.

Hoe?

voor-altijd-samen-5

En dat is wat je wil, om voor altijd samen te blijven:

  1. geen wapenstilstand (passief), maar de communicatie gaande houden (assertief) – en:
  2. geen kritiek en ruzies (agressief), maar een open en vredelievende sfeer onderling (assertief). 

Een simpele en toepasbare, bewezen theorie – deze van Gottman. De praktijk is nu aan jou!

Gelukkige relatie!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog