Je accepteert anderen om wie ze zijn, maar wanneer het op jezelf aankomt vindt je dat lastig. Jij ziet slechts jouw fouten en luistert naar negatieve stemmetjes die jou vertellen dat je niets waard bent. Tijd om daarmee te stoppen en jezelf te waarderen voor wie je bent: jezelf liefde geven, onvoorwaardelijk. Dit artikel gaat je helpen je zelfliefde te vergroten. Dat verdien je.

Hoe vergroot je je zelfliefde? 6 zelfliefde oefeningen

‘Van jezelf houden’ of ‘liefde voor mijzelf’ klinkt misschien als een softe bedoeling, maar het is zo ontzettend belangrijk! Wanneer je namelijk onzeker bent, vaak aan jezelf twijfelt of weinig zelfrespect toont, doe je jezelf tekort. 

In plaats van die nieuwe uitdaging aan te grijpen, luister je naar negatieve gedachten die je vertellen dat “...het toch te hoog gegrepen is”. En in plaats van een collega aan te spreken over iets waar je het niet mee eens bent, slik je jouw woorden in — “… hij neemt mij toch niet serieus.” Niet alleen mis hierdoor kansen en mogelijkheden, je gaat ook regelmatig over je eigen grenzen heen of staat anderen dat toe. 

Leer je daarentegen meer respect voor jezelf op te brengen – meer zelfliefde – dan zul je merken dat je beter in je vel komt te zitten. Je communiceert anders. Beweegt anders. Durft andere keuzes te maken. Allemaal omdat je van jezelf houdt, zonder voorwaarden.

Zoiets gaat natuurlijk over één nacht ijs. Dat is een proces waarmee je voortdurend bezig moet zijn. Verwacht daarom ook niet dat je na het lezen van dit artikel de beste band met jezelf hebt, onderstaande zelfliefde oefeningen geven je wel een duwtje in de juiste richting.

Probeer dit eens uit wanneer je met de vraag worstelt ‘waarom heb ik geen zelfliefde’:

spiegelbeeld van vrouw met witte handdoek op hoofd

1. Breng zelfkritische gedachten in kaart

Hoe leer je jezelf accepteren? Een gebrek aan zelfliefde gaat vaak gepaard met onzekerheid. Je twijfelt aan jezelf en dat stemmetje in je hoofd is ook niet bepaald vriendelijk. De eerste stap naar meer zelfliefde is dan ook werken aan deze negatieve gedachten en overtuigingen.: je innerlijke criticus het zwijgen opleggen.

Hiervoor zul je flink moeten graven: welke negatieve gedachten heb je en waar komen deze vandaan?

Denk je bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg bent? Dat anderen beter dan jou zijn? Dat je geen fouten maken maken? Mensen teleurstelt? Of dat je iets niet kunt? Schrijf alles van je af en noteer deze negatieve overtuigingen op een lijst.

Wanneer je denkt te weten wanneer deze gedachten zijn ontstaan, noteer dat dan erachter. Zo kan het idee dat je geen fouten mag maken in je jeugd zijn ontstaan. Of het idee dat je mensen teleurstelt tijdens je eerste relatie.  

2. Verander jouw innerlijke stemmetje

Jouw negatieve overtuigingen zo op een rijtje zien staan is confronterend. Gelukkig geeft dit jou de kans om er een positieve draai aan te geven, door middel van: affirmaties

Haak nou niet meteen af, want ondanks dat dit ontzettend zweverig klinkt, blijken affirmaties (positieve bewoordingen) daadwerkelijk effect te hebben op je zelfvertrouwen en gemoedstoestand.

Neem daarom bovenstaande overtuigingen en ruil ze in voor iets positiefs: schrijf achter ieder negatief punt een positieve wending:

‘Ik mag fouten maken’, ‘ik vind het makkelijk om mijn grenzen aan te geven’, ‘ik doe ertoe’, ‘ik ben goed in mijn werk’, ‘ik ben een prima ouder’, ‘ik heb voldoende ervaring’.

Misschien voelt het nu een beetje vreemd om zulke zinnen op te schrijven – zeker wanneer je deze uitingen nog niet gelooft. Toch zul je zien dat wanneer je deze lijst dagelijks hardop voorleest, jouw negatieve mindset stukje bij beetje verandert. 

Je herprogrammeert je brein als ware: negatieve gedachten beginnen plaats te maken voor positieve. 

En voor dat je het door hebt geloof je niet alleen dat jij ertoe doet, je begint je ook zo te gedragen!

3. Stap buiten je comfortzone

Het is er ontzettend veilig, toch zul je buiten je comfortzone moeten treden wil je jouw zelfliefde vergroten. Wanneer jij je namelijk alleen maar bezighoudt met dingen je kent, weet en kunt, zul je jezelf niet verder ontplooien. En ja, zo voorkom je een hoop fouten en vervelende feedback, maar je voorkomt ook een hoop groeimogelijkheden en nieuwe kansen!

Laat een uitdaging op z’n tijd je dus niet afschrikken, maar grijp ‘m aan. Het mooie: niet alleen leer en ontdek je iets nieuws, de kans is groot dat je het er ook nog eens goed vanaf brengt!

Uitdagingen overwinnen en iets doen wat je stiekem eng vindt? Ontzettend goed voor je zelfvertrouwen!

En daarvoor hoef je heus niet wekelijks uit een vliegtuig te springen; neem dat ene project aan, ga een gesprek aan met iemand die je nog niet goed kent, sla een boek open dat buiten je interesses ligt — doe eens iets anders!

vrouw oranje blouse beiden handen achter op hoofd glimlachen vooruit kijkend, zittend in rode stoel

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

4. Ontdek waar jij goed in bent

Iemand met weinig zelfliefde schudt waarschijnlijk zo een lijstje met dingen waar ze slecht in zijn uit zijn of haar mouw — ‘ik ben te verlegen’, ‘heb telefoonangst’, ‘heb de slechtste backhand ooit’.

Draai dit nu eens om en bedenk je waar je wél goed in bent: waar liggen jouw talenten en verborgen krachten? Waar heb jij geen moeite mee, waar blink je in uit, waar heb je ooit een compliment over gekregen? Schrijf er drie op.

Ook kun je vrienden, familie of zelfs collega’s vragen naar je sterke punten. Vaak zien zij een hoop meer en waarderen ze kwaliteiten waarvan jij geen eens wist dat je ze had (het Johari Window illustreert dat mooi).

Vraag hen wat jouw belangrijkste kwaliteiten zijn, op welke prestaties jij het meest trots mag zijn of gewoon wat ze het leukst of bijzonderst aan je vinden.

Zelfliefde vergroten? Leer jezelf zien door de ogen van een ander.

5. Houd onvoorwaardelijk van jezelf

Wanneer je weinig liefde voor jezelf hebt, laat je jouw mate van zelfrespect en eigenwaarde vaak afhangen van situaties en voorwaarden; ‘pas wanneer ik dit project succesvol afrondt, ben ik trots op mezelf’, ‘ik ben pas mooi wanneer ik die laatste vijf kilo’s kwijt ben’, ‘ik stel pas iets voor wanneer ik die auto heb’.

En natuurlijk is het goed om jezelf te stimuleren bepaalde doelen te halen, maar wanneer jouw zelfliefde keldert omdat je niet aan jouw eigen voorwaarde voldoet, is dat erg ongezond. 

Zelfliefde ontwikkelen? Streef ernaar om óók van jezelf te houden na vervelende kritiek van je baas of wanneer je bent afgewezen voor de nieuwe functie. Houd onvoorwaardelijk van jezelf. Weet wat je waard bent.

6. Bewaak jouw grenzen 

Wanneer je jezelf niet accepteert zeg je wellicht sneller ‘ja’. Dat kan zijn omdat je een people-pleaser bent, omdat je het eng vindt om ‘nee’ te zeggen of omdat je niet goed weet waar jouw grenzen liggen. Hierdoor houd jij je misschien met de verkeerde dingen en mensen bezig en verspil je jouw kostbare tijd en aandacht aan zaken die jou niets (goeds) opleveren. 

Ontdek daarom waar je voor staat – wat je wel en niet accepteert – en durf deze grenzen vervolgens ook te beschermen wanneer een ander daarover heen dreigt te gaan; een collega of leidinggevende bijvoorbeeld. 

Een assertiviteitscursus kan jou hierbij helpen. Het leert je beter communiceren over wat je wil, voor jezelf opkomen en van jezelf afbijten.

Tijdwinst.com biedt zulke cursussen aan. Aan de hand van een ervaren assertiviteits-expert ga je aan de slag en leer je binnen 1 dag hoe je sterker in je schoenen komt te staan. Door middel van praktijkoefeningen en -gesprekken leer je niet alleen je grenzen kennen maar deze ook op een aangename en professionele wijze aangeven.

 

vrouw met rode jasje en lippenstift met grijze haren en vriendelijk glimlachend

Kortom: hoe aan zelfliefde werken?

Hoe accepteer je jezelf? Veel mensen zijn onzeker en vinden het lastig om zichzelf te accepteren. Het ontbreekt hen aan zelfliefde. Wanneer jij daar ook mee worstelt, hopen we dat bovenstaande tips jou een zetje in de juiste richting geven. En dat zal niet over één nacht ijs gaan, maar wanneer je bewust en regelmatig bij een aantal punten stilstaat, zul je een positief verschil merken in de manier waarop je jezelf waardeert. 

Wil je hier meer over lezen? Check dan ook eens deze artikelen:

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog