Eén van de leukste manieren om assertief te worden is door middel van complimenten. Op een speelse manier voel je jezelf beter en leer je om mensen om je heen een positief gevoel te geven.

Wie assertief is, voelt zich goed over zichzelf. Hij gaat serieus met feedback om, kan tegen kritiek en accepteert complimentjes. Om assertief te worden dien je je bewust te worden van de mensen om je heen. Door actief te letten op de kwaliteiten en eigenschappen van je medemens, vallen de positieve zaken je steeds meer op.

Complimenten horen specifiek te zijn

Wie subassertief is heeft als kind waarschijnlijk veel specifieke kritiek ontvangen, maar vooral vage complimentjes. Algemene complimenten worden op die manier betekenisloos, wat jammer is. Zorg er daarom voor dat jouw complimenten dit effect niet krijgen en laat ze specifiek zijn. Zeg liever Ik vind het mooi zoals jij de lezer langzaam in het verhaal trekt. De inleiding maakt je nieuwsgierig naar méér dan Je schrijft leuk.

Hoe ontvang je een compliment?

Een compliment is een cadeautje. Als iemand anders de moeite neemt om jou te complimenteren, dien je hem dan ook te bedanken alsof je een cadeau ontvangt: zeg dankjewel. Hier kun je het gerust bij laten, maar je mag er natuurlijk ook wat aan toevoegen, bijvoorbeeld:

  • Dat is fijn om te horen.
  • Bedankt dat je het me hebt verteld.
  • Ik waardeer het dat je dit tegen me zegt.
  • Je geeft me een goed gevoel over mezelf.

Wanneer je een compliment krijgt voor goed werk waarbij anderen je hebben geholpen, vergeet dan niet hen ook te loven.

Oefeningen

Assertief worden door middel van complimenten gaat nóg makkelijker als je een ‘complimentendagboek’ aanlegt. Hierin noteer je de complimenten die je dagelijks krijgt en de complimenten die je geeft. Vraag vrienden, kennissen en familieleden ook eens om jouw kwaliteiten op te sommen en maak hier een lijst van. Je zult je een stuk zelfverzekerder voelen, wat jou helpt om assertiever te worden!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog