Assertief worden door complimenten

Eén van de leukste manieren om assertief te worden is door middel van complimenten. Op een speelse manier voel je jezelf beter en leer je om mensen om je heen een positief gevoel te geven.

Wie assertief is, voelt zich goed over zichzelf. Hij gaat serieus met feedback om, kan tegen kritiek en accepteert complimentjes. Om assertief te worden dien je je bewust te worden van de mensen om je heen. Door actief te letten op de kwaliteiten en eigenschappen van je medemens, vallen de positieve zaken je steeds meer op.

Complimenten horen specifiek te zijn

Wie subassertief is heeft als kind waarschijnlijk veel specifieke kritiek ontvangen, maar vooral vage complimentjes. Algemene complimenten worden op die manier betekenisloos, wat jammer is. Zorg er daarom voor dat jouw complimenten dit effect niet krijgen en laat ze specifiek zijn. Zeg liever Ik vind het mooi zoals jij de lezer langzaam in het verhaal trekt. De inleiding maakt je nieuwsgierig naar méér dan Je schrijft leuk.

Hoe ontvang je een compliment?

Een compliment is een cadeautje. Als iemand anders de moeite neemt om jou te complimenteren, dien je hem dan ook te bedanken alsof je een cadeau ontvangt: zeg dankjewel. Hier kun je het gerust bij laten, maar je mag er natuurlijk ook wat aan toevoegen, bijvoorbeeld:

  • Dat is fijn om te horen.
  • Bedankt dat je het me hebt verteld.
  • Ik waardeer het dat je dit tegen me zegt.
  • Je geeft me een goed gevoel over mezelf.

Wanneer je een compliment krijgt voor goed werk waarbij anderen je hebben geholpen, vergeet dan niet hen ook te loven.

Oefeningen

Assertief worden door middel van complimenten gaat nóg makkelijker als je een ‘complimentendagboek’ aanlegt. Hierin noteer je de complimenten die je dagelijks krijgt en de complimenten die je geeft. Vraag vrienden, kennissen en familieleden ook eens om jouw kwaliteiten op te sommen en maak hier een lijst van. Je zult je een stuk zelfverzekerder voelen, wat jou helpt om assertiever te worden!

Lees meer over een cursus voor jou alleen

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees meer over onze coachingsmogelijkheden

Lees alles over onze coachingsmogelijkheden

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X