Assertiever worden? Verander je overtuigingen

Je kunt de theorie van assertiviteit helemaal begrijpen, maar als die niet strookt met jouw persoonlijke overtuigingen, zul je de grootste moeite hebben deze in de praktijk toe te passen. Wie assertiever wil worden, zal daarom eerst goed tussen de oren moeten kijken. In onze assertiviteitstrainingen besteden we daar uitgebreid aandacht aan.

Beperkende overtuigingen

Met een negatieve bril naar jezelf en de wereld om je heen kijken: dat doe je wanneer jouw beperkende overtuigingen aan het werk zijn. We kunnen dit het beste met wat voorbeelden illustreren. Kijk eens of jij je zelf ook schuldig maakt aan deze belemmerende overtuigingen:

• Mensen moeten mij aardig vinden.
• Ik moet perfect zijn en mag geen fouten maken.
• Het leven moet gemakkelijk zijn en ik moet krijgen wat ik wil.
• Dit gaat nooit lukken. Er gaan vast verschrikkelijke dingen gebeuren.

Het gaat om automatische gedachten waar je in het dagelijks leven nauwelijks bij stilstaat. In onze cursus assertiviteit vragen we je echter om goed naar jouw eigen overtuigingen te kijken. Voordat je de belemmerende overtuigingen kunt ombuigen naar opbouwende overtuigingen, zul je af moeten wegen wat het kost om de oude gedachten vast te houden en wat het oplevert om ze los te laten.

Visualiseren helpt

Er bestaan allerlei ‘trucs’ waarmee je assertiever worden mogelijk maakt. Collega-coach Aleid Overbeek van Koraal Coaching een creatieve manier gevonden om nieuwe, opbouwende overtuigingen in te programmeren:

Wat […] kan helpen is het visualiseren van de nieuwe overtuiging. Dit kan door de overtuiging op te schrijven en op een plek neer te hangen waar je vaak komt (op de koelkast, het prikbord, spiegel, etc). Hierdoor wordt de opbouwende overtuiging vaak onder je aandacht gebracht en ga je deze ook je ‘eigen’ maken. Een andere methode is het verbinden van overtuigingen aan voorwerpen.

Bij het wandelend coachen gebruik ik daarvoor voorwerpen die ik in de natuur tegen kom. In het voorbeeld van de beperkende overtuiging dat lukt mij nooit, kan de gecoachte deze overtuiging verbinden met een dikke stok die hij/zij vervolgens een eind het bos ingooit. Daarna zoekt hij/zij bijvoorbeeld een steen/ of dennenappel die staat voor de overtuiging; ik geef niet op want ik wil het. Dit voorwerp legt hij/zij thuis of op het werk op een goed zichtbare plaats en kan op deze wijze steeds herinnerd worden aan de nieuwe overtuiging, net zo lang totdat de overtuiging goed voelt.

Let op: dit is slechts een illustratie van de mogelijkheden. Wij maken van andere methoden gebruik en passen deze, indien gewenst, aan behoeften van de groep aan.

Lees meer over een cursus voor jou alleen

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees meer over onze coachingsmogelijkheden

Lees alles over onze coachingsmogelijkheden

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X