Tips om assertiever te worden

Je herkent je vast wel in situaties waarbij je graag geen blad voor de mond had genomen. Bijvoorbeeld toen de ober vroeg of het eten gesmaakt had, terwijl je met lange tanden je bord leeg hebt gegeten. Of toen dat feestje bij de buren voor geluidsoverlast zorgde. Je koos ervoor om er niets van te zeggen, om maar niet voor zeikerd te worden uitgemaakt. Maar ondertussen knaagt het toch aan je: wat als ik er tóch iets van had gezegd?

Op deze en andere momenten zou assertiever optreden op zijn plaats zijn geweest. Door te zeggen dat de biefstuk taai was en de muziek te hard stond, zou je voor jezelf zijn opgekomen en hiervoor ongetwijfeld worden beloond. Toch is assertiever zijn makkelijker gezegd dan gedaan. Met de onderstaande tips raak je al een eind op weg.

Oefen voor de spiegel
Assertiever zijn lukt alleen als je lichaamstaal jouw woorden ondersteunt. Ga voor de spiegel staan en oefen je gezichtsuitdrukkingen en handgebaren. Steun op beide voeten en ontspan je schouders.

Toon initiatief
Een assertief persoon neemt verantwoordelijkheden en laat merken wat hij denkt. Eén van de makkelijkste manieren om assertiever te worden is door initiatief te tonen. Vertel wat jouw idee is voor het personeelsuitje of neem je gezin als verrassing mee naar het pretpark.

Praat zelfverzekerd
Leer in de ik-vorm te praten en je gevoelens en mening uit te spreken. Zeg geen ‘euh’ en vermijd twijfelwoorden. Door zelfverzekerd te spreken, komt je boodschap krachtiger over.

Geef je mening
Jij bent net zoveel waard als je collega’s of vrienden. Jouw mening telt, dus spreek die uit. Ook als iets jou niet bevalt. Hou hierbij de bovenstaande tips in je achterhoofd.

Leer ‘nee’ te zeggen
Bij assertiever optreden gaat het erom dat je jouw eigenwaarde erkent. Dit betekent dat jij doet wat je wilt en niet wat je denkt te móeten. Kom daarom voor jezelf op en leer ‘nee’ te zeggen wanneer je ergens geen tijd, zin of geld voor hebt.

Wil je serieus aan je assertiviteit werken, dan zul je heel wat conflictsituaties moeten oefenen. Omdat je die niet de hele dag tegenkomt, word je sneller assertiever wanneer je een assertiviteitstraining volgt. Deze worden zowel via internet gegeven als op locaties in het hele land.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over onze coachingsmogelijkheden

Heb je vragen?

Bel ons, we helpen je graag verder:

046 4811 055 *

Of mail ons je vraag: info@tijdwinst.com

* Vanuit België: 0031 46 4811 055
Maandag t/m vrijdag • 08:00 tot 20:00 uur

Maatwerk training?

Vertel ons vrijblijvend over de uitdagingen waarmee jullie te maken hebben.

Vraag een voorstel aan en laat je verrassen door onze aanpak.

8,6
10 0
Tijdwinst.com
4914 Beoordelingen
Bekijk beoordelingen

Gratis slimme tips!

Laat je maximaal 2x per maand inspireren met slimme tips voor een druk én leuk (werk)leven:

Maximaal 2x per maand.
Geen spam, beloofd!

X