Hoe je een burn-out oploopt weten een hoop mensen (helaas) al. Maar weet jij ook hoe je een burn-out voorkomt? Door te letten op 7 dingen in je dagelijks leven. En op balansblockers. Assertief balansherstel in 3 delen.

Grote kans dat je iemand bent of kent die een burn-out heeft (gehad) of op het randje van een burn-out heeft gezeten. In een tijd van non-stop prikkels en allerlei ballen die in de lucht moeten blijven, is dat eigenlijk ook niet zo gek. Burn-out ligt nu eenmaal op de loer in onze maatschappij.

Niets aan te doen? Jawel, hoor. Dat wel.

Burn-out, hoe het werkt

Om te weten hoe je het voorkomt en oplost, is het belangrijk om te weten waar je het over hebt, als je het over burn-out hebt. Wat is een burn-out eigenlijk precies? Wat houdt het in? Hoe werkt het?

Iedereen heeft een tank met een bepaald aantal liters brandstof om de dag mee door te komen. Hoe je die brandstof verdeelt over de verschillende componenten in je leven (werk, sociaal, ontspanning, etcetera) beïnvloedt je welzijn. Wanneer die balans niet in orde is en je teveel brandstof (aan 1 bepaald component) opmaakt, hou je te weinig over voor de rest en ben je vol gas op weg naar een burn-out.

burn-out-2

Burn-out, hoe je het voorkomt

Essentieel in het voorkomen van een burn-out is dus je brandstof zorgvuldig en gebalanceerd gebruiken. Deze gezonde brandstofverdeling kun je pas toepassen wanneer je:

A. Weet hoe de balans in elkaar steekt. Welke componenten zijn belangrijk in je leven?

En:

B. Je brandstofverdeling assertief toepast en verdedigt in je dagelijks leven.

Natuurlijk; soms krijg je uitdagingen die deze balans lastig maken. Deadlines bijvoorbeeld, die echt gehaald moeten worden. Of een vriendin die in de put zit en veel aandacht nodig heeft.  Cruciaal is en blijft in alle gevallen – wat het leven ook op je afvuurt – dat je je tijd en brandstofverdeling zelf in de hand houdt. Door assertief te blijven, je grenzen te beschermen en zo nu en dan eens ‘nee’ te zeggen.

Je brandstofbalans managen is namelijk jezelf managen, maar ook de mensen om je heen managen. Alleen zo kun je een burn-out voorkomen. Doen, dus. Door eerst jouw dagelijkse balans inzichtelijke te krijgen – en daarna te zien hoe je die kunt handhaven.

Aan de slag!

Allereerst eens zien hoe jouw leven in elkaar steekt. Waar gaat je aandacht en energie naartoe. Waar wil je dat je aandacht en energie naartoe gaat? Belangrijk om te weten, om jouw burn-out te voorkomen!

Beantwoordt dus eens de vraag:

A. Hoe steekt jouw balans in elkaar?

Je leven bestaat uit verschillende componenten. 7, om precies te zijn. 7 balletjes die je gelijkmatig in de lucht moet houden om fysiek en mentaal gezond te blijven:

burn-out-1

Denk eens goed na over deze componenten in jouw leven. Want dit 7-delige ‘balanswiel’ is het wiel waarop je dagelijks leven draait, aangedreven door die ene brandstoftank.

Maar naast brandstof is er nog een belangrijk voorwaarde om het wiel te laten draaien: het moet rond zijn.

Weten hoe jouw balanswiel eruit ziet en of je daar wel op kan rijden? Geef bij elk component in jouw leven aan hoeveel brandstof er aan op gaat – uitgedrukt in een cijfer op een schaal van 1 tot 10 – en kijk hoe rond jouw wiel is:

burn-out

Komt je wiel bij ‘sociaal leven’ aan een 8 maar geef je het component ‘fysiek’ maar een 3, dan is je wiel al uit balans. Het is niet rond. Het kan niet goed draaien. En daar is het waar jouw balans hersteld moet worden.

Je streven is dus om dat wiel zo rond mogelijk te krijgen, door je brandstof gelijkmatig te verdelen. En dát is nu precies waar onderdeel B over gaat. Hoe je dat verdeelt – en netjes verdeeld houdt.

burn-out-3

B. Hoe verdeel je dat?

Weten hoe jouw balanswiel eruit ziet, is één ding. Die balans zo rond mogelijk krijgen en dat dagelijks zo behouden is een tweede. Een lastige.

Het word je namelijk behoorlijk lastig gemaakt door verschillende ‘balansblockers’. Dit zijn de zaken die in de weg staan van een gezonde balans. Een burn-out voorkomen kan daarom alleen wanneer je balansblockers in je wiel herkent en aanpakt.

Één van de grootste en meestvoorkomende balansblockers: geen nee kunnen zeggen. Een gebrek aan assertiviteit dus.

Uit een onderzoek naar de hoge burn-out ratio (van 20,5%) onder Japanse verplegingsmanagers blijkt dat een gebrek aan assertiviteit een cruciale oorzaak is in deze burn-out golf.

Kijk nu eens goed naar je eigen balans-block momenten:

 • Hoe kon het dat je een uur langer op je werk bent gebleven?
 • Ging er dit weekend meer brandstof dan de bedoeling was naar ontspanning, terwijl je nog tijd aan je persoonlijke ontwikkeling had willen besteden?
 • Heb je toch weer “ja” gezegd op het verzoek van je collega om hem te helpen met een rapport, terwijl je zelf omkomt in het werk?
 • Kom je maar niet toe aan sporten (fysieke gezondheid!) de laatste tijd?
 • Heb je een behoorlijk gebrek aan koers of voldoening?
 • Heb je eigenlijk geen zin meer in de wekelijkse kookclub of de bestuursrol in je vereniging, maar blijf je het toch maar doen?
 • Of word je tijd opgeslokt door je gezin en werk, terwijl je juist aan die kookclub of vereniging zou willen deelnemen?
 • Ontspannen lukt zo slecht, omdat je nooit goed weet hoe je dat moet doen – behalve TV kijken.

burn-out-4

Leg de vinger op de zere plek en besluit waar het mis gaat. Herstel de balans door jouw typische balansblockers op te heffen.

Dus

Zo praktisch kan het zijn: een burn-out voorkomen. Je moet allereerst het overzicht in inzicht in je dagelijks leven hebben, met zijn 7 componenten, om te kunnen inzien waar het schort. Waar je brandstof te snel opbrandt  – ten koste van de rest van de componenten, en zo uiteindelijk ten koste van jezelf.

Je wiel rond houden is een kwestie van dat inzicht houden én bewaken. Daar komt een assertieve houding bij kijken, waarbij je af en toe “nee” moet zeggen, tijd kordaat moet plannen en organiseren en je misschien bewust een afspraak afzegt.

Zo voorkom je dus een burn-out: kwestie van je balans in de hand houden!

burn-out-5

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog