Er is een manier om krachtig en duidelijk te blijven zonder een conflict in de hand te werken, wanneer de ander geen ‘nee’ accepteert en blijft aandringen. Je collega of familielid blijft maar zeuren dat je dit of dat móet doen voor hem.  Wat doe je? Gebruik de broken record techniek die krachtiger werkt dan zomaar ‘nee zeggen’.

Broken record techniek? Jawel, de broken record techniek.

Wat je bij deze techniek doet is de vastgelopen plaat (‘broken record’ – vrij vertaald) uithangen. Je neemt een standpunt in en blijft dat herhalen, wanneer iemand je probeert over te halen tot iets wat je niet wil of kan. Je hebt het verzoek al eens vriendelijk afgewezen, maar de ander accepteer geen ‘nee’. Hij of zij blijft pogingen doen om je over te halen. Erg irritant.

Je zelfvertrouwen en daadkracht worden stevig op de proef gesteld. ‘Nee zeggen’ is misschien nog te doen, maar ‘nee’ volhouden is weer een heel nieuw niveau van assertiviteit. De truc, volgens de broken record techniek: blijf bij je standpunt en blijf het herhalen.

Assertief communiceren: de broken record in 5 stappen

Handig dus, die broken record techniek. Maar hoe pas je hem in de praktijk toe? Let goed op, want wanneer je deze techniek verkeerd toepast kan het een averechts effect hebben. Conflicten liggen namelijk op de loer in situaties waarbij iemand aandringt terwijl je al ‘nee’ hebt gezegd. Er is bijvoorbeeld vaak frustratie aanwezig, maar die mag de broken record techniek niet dwarsliggen.

Lees daarom zorgvuldig hoe je de techniek in 5 stappen op de juiste manier toepast, aan de hand van dit voorbeeld:

Je collega vraagt je om een project van hem ‘even’ over te nemen. Je weet inmiddels hoe dat gaat met hem; uiteindelijk zit jij met het project in je maag, terwijl hij er fluitend mee wegkomt. En bovendien heb je geen tijd in je planning voor nog een project.

nee zeggen tip..

Wat doe je? Volg deze 5 stappen

1. Kies een korte zin die je punt duidelijk en krachtig verwoordt

“Nee, ik heb er nu geen ruimte voor in mijn planning.”

2. Gebruik de zin als antwoord op elk standpunt dat je collega maakt

 • “Ja maar, dat vorige project hebt je ook zo goed aangepakt.”
 • “Nee, ik heb er nu geen ruimte voor in mijn planning.”
 • “Je dénkt maar dat je het druk hebt, maar je hebt vast een paar uurtjes die je vrij kunt maken in je agenda.”
 • “Nee, ik heb er nu geen ruimte voor in mijn planning.”

Reageer zo nodig wel op zijn argument, zodat hij weet dat je hem wel hoort maar desondanks toch bij je standpunt blijft.

 • “Ja maar, dat vorige project hebt je toch ook zo succesvol tot een eind gebracht.”
 • “Dat klopt, maar ik heb er nu echt geen ruimte voor in mijn planning.”
 • “Je dénkt maar dat je het druk hebt, maar je hebt vast een paar uurtjes die je vrij kunt maken in je agenda.”
 • “Ik weet dat jij denkt, dat ik daar wel wat tijd voor vrij kan maken, maar ik heb er nu echt geen ruimte voor in mijn planning.”

3. Probeer je lichaamstaal afzijdig te houden van je collega terwijl je dit zegt

Blijf bijvoorbeeld op je computerscherm kijken. Zo ontmoedig je hem om het gesprek voort te zetten.

4. Houd je toon altijd bedeesd en beheerst

Zo kom je krachtiger over en lok je nooit een conflict uit.

5. Blijf je standpunt op deze manier herhalen

Doe dit lang genoeg (zonder vervelend te worden!) en de boodschap zal uiteindelijk doordringen. Tip bij veelvuldige herhaling: gebruik de zin “Maar het punt blijft… ”, zo begrijpt de ander sneller dat het menens is.

Let op

Wanneer je de broken record techniek verkeerd gebruikt (verkeerde intonatie, geïrriteerd worden etc.), en die grens is gemakkelijk overschreden, verdwijnt het effect. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je nooit klinkt als een irritant broertje dat zijn zusje aan het pesten is. Of dat je uit je slof schiet tegenover de ander. Alleen wanneer je voor deze ‘grensoverschrijdingen’ waakt heeft de techniek zin en houd je de ander te vriend terwijl je zijn verzoek netjes afwijst.

Wil je nog zo’n handige techniek leren om ergens netjes onderuit te komen? Gebruik de kracht van hét assertief codewoord: bedankt.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog