De alpha man: iemand die het allemaal wel eventjes regelt. Je kijkt naar hem op en hebt respect voor hem. Nog beter gezegd: je wil hem zijn. Maar hoe doe je dat wanneer jezelf ietwat timide bent? Het antwoord schuilt in begrijpen wat een ‘echte’ alpha man is. (En dat zit anders dan je denkt!)

Een alpha man zijn draait niet om hoe groot je ego is…

De alpha man, je kent hem vast.

De kerel die een bepaald soort dominantie uitstraalt en wanneer hij die niet automatisch krijgt, hij deze wel afdwingt. Hij blaast altijd het hoogst van de toren, loopt te koop met zijn kennis & kunde en vind zichzelf een ‘echte man’.

Blaak jij nou niet zo van het zelfvertrouwen, dan kan dit beeld van wat een echte man ‘zou moeten zijn’, ontzettend knoeien met je zelfbeeld. Je denkt misschien dat pas wanneer je schreeuwt, je gehoord wordt. En pas wanneer je een ruige en botte energie uitstraalt, je serieus wordt genomen.

… maar zo ben je niet.

En dat is oké. Laten we je vertellen waarom:

Het wel of niet zijn van een alpha man draait namelijk om assertiviteit. Hierbij gaat het niet om hoe groots en luidruchtig je overkomt op anderen, maar om hoe krachtig je in je eigen vel zit.

Wanneer jij telkens moet bewijzen dat je serieus genomen wil worden en met agressie respect moet afdwingen, ben je alles behalve dat. Een ware alpha man is dan ook niet het toonbeeld dat vaak wordt geschetst. Het is opkomen voor jezelf, een leven leiden waar jij trots op bent en keuzes durven maken waar jij achter staat.

… daar hoef je niet voor te schreeuwen.

… daar hoef je niet patserig voor over te komen.

… daar hoef je niet bot voor te zijn.

Een echte man begrijpt dit en staat zijn mannetje — krachtig, maar behouden.

Een ‘echte man’ zijn — 5 aannames die niet kloppen

Om nu nog enige twijfel bij je weg te nemen en je te laten zien dat je ook gewoon jezelf kunt zijn, om als een ‘echte man’ bestempeld te worden, hebben we de meest voorkomende aannames op een rij gezet — en ontkracht:

1. “Een alpha man heeft een groot ego en is dominant”

Overlopen van het zelfvertrouwen en dit ook niet onder stoelen en banken steken: de alpha man. Hij blinkt in alles uit en dat laat hij merken. Of hij wel eens onzeker is? Natuurlijk niet. Niets staat hem in de weg. Heeft iemand anders toch een negatief oordeel over hem, dan bewijst hij zich zolang tot ook dit vuiltje aan de lucht is geklaard.

Hoewel zulk dominant gedrag misschien krachtig overkomt, is het alles behalve dat. Een man die namelijk écht sterk in zijn schoenen staat, voelt niet de drang om zich altijd en overal te bewijzen. 

Een echte man begrijpt dat hij onzekerheden heeft en hé: die heeft iedereen. Hij laat zijn leven er dan ook niet door bepalen, maar kijkt naar hoe hij zijn zwakheden kan verbeteren. En is iemand het niet met hem eens? Kan gebeuren. Hij maakt zich er niet druk om — hij begrijpt dat wat anderen van hem vinden, hem niets aangaat.

“Een alpha man heeft een groot ego en is dominant.”

“Een ware alpha man laat onzekerheden niet zijn leven bepalen. Wat anderen van hem vinden, gaat hem niets aan.”

2. “Een alpha man heeft hordes vrienden en een druk liefdesleven

Je bent misschien onder de indruk van die ene gast die altijd maar in de weer lijkt te zijn. Zijn weekenden zijn gevuld met hippe feestjes, zijn instagram staat vol foto’s met lachende vrienden en zijn arm wordt geregeld versiert door een nieuwe aanwinst.

Hoewel het op het eerste oog misschien lijkt alsof de man in kwestie inderdaad iemand is waar je naar moet opkijken (je moet immers wel een geweldig leuk persoon zijn, wil je zoveel ‘vrienden’ hebben), is dit alles behalve wat je wil nastreven.

Een alpha man zijn draait namelijk niet om het vergaren van zoveel mogelijk sociale contacten en relaties. Zodra je een bepaald stadium in je leven bereikt, kom je erachter dat het niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit gaat.

Stop daarom met het achterna jagen van grote getalen mensen die je ‘vrienden’ noemt, en kies voor mensen waar je écht op kunt bouwen. Dit geldt ook voor andere relaties of huwelijk. Stop met het daten van mensen die niet bij je passen en begeef je alleen in een relatie wanneer jij daar écht gelukkig van wordt. Niet alleen is het namelijk oneerlijk tegenover jezelf om een relatie staande te houden, maar ook zeker voor de ander.

Een ware alpha man heeft hordes vrienden en een druk liefdesleven.” 

Een ware alpha man is niet bang om alleen te zijn.

alpha man vs echte man

3. “Een alpha man zijn creëert nou eenmaal vijanden”

Misschien ken je wel zo’n persoon, wie weet werk je er zelfs mee samen. Alles wat hij zegt is wet. Ga jij er tegen in of voel je je zelfs misschien aangevallen, dan is dat jouw probleem. Hij zegt simpelweg waar het op staat. “Ik ben gewoon eerlijk. Kun je daar niet tegen, dan zegt dat meer over jou, dan over mij.

Dit gedrag zorgt er misschien voor dat degene ontzettend zelfverzekerd en imponerend overkomt, maar onthoud dat een ware alpha man geen respect hoeft af te dwingen door angst in te boezemen. 

Iemand die namelijk écht zelfverzekerd is, weet dat empathie tonen zijn kracht is. Dit betekent echter niet dat je over je heen laat lopen. Jij beseft dat iedereen fouten maakt en ze roeien met de riemen die ze hebben. Je vergeeft mensen die jouw dwars zitten dan ook — niet omdat ze het per se verdienen, maar omdat jij rust zoekt.

“Een alpha man zijn creëert nou eenmaal vijanden.”

“Een ware alpha man wint respect door assertief en empathisch op te treden.”

Wil je nou leren hoe je dat doet, lees dan eens dit artikel waarin ‘s werelds aardigste persoon je uitlegt hoe jij empathischer kunt zijn (zonder daarbij over je heen te laten lopen natuurlijk.)

4. “Een alpha man is succesvol in het bedrijfsleven en heeft de nodige middelen”

Scroll over de instagram feed van een ‘entrepreneur’ en het beeld dat een ‘self proclaimed’ alpha man stinkend rijk en succesvol is, schetst zich haast vanzelf. Flessen champagne, flashy auto’s en uitzichten op yachts laten je geloven dat je pas een sterke man kunt zijn, wanneer je de nodige middelen hebt.

De werkelijkheid is natuurlijk anders.

Een echte man begrijpt dat de definitie van succes voor iedereen anders is. Iemand die krachtig in zijn vel zit, houdt zich dan ook niet bezig met hoe anderen dit definiëren — hij jaagt na wat hij belangrijk vindt. 

Een alpha man is succesvol in het bedrijfsleven en heeft de nodige middelen.”

“Een ware alpha man leidt zijn leven naar de verwachtingen van zichzelf.”

Wil je dus de echte alpha man in je naar boven halen, ga dan voor jezelf na waar jouw prioriteiten liggen. Bedenk hoe succes er voor jou uitziet. Dit artikel helpt je daarbij.

5. “Een alpha man leidt een bewogen en spannend leven

Soms lijkt een man die een leven vol seks, drugs en rock&roll leidt, reuze interessant. En een alpha man is per definitie natuurlijk dat laatste: interessant. Rustige weekenden, kalme avonden en stabiel leven, daar doet hij dan ook niet aan — saai.

Ook dit is weer een complete misvatting.

Een échte man begrijpt dat goed voor jezelf zorgen ontzettend belangrijk is. Zijn zelfwaarde hangt niet af van een zo onstuimig mogelijk leven. Nee, hij begrijpt dat die rust, reinheid en regelmaat niets voor niets een cliché is: het werkt.

Je bent niet minder ‘man’ wanneer je let op wat je eet. Je bent niet minder ‘man’ wanneer je minder alcohol drinkt. Je bent niet minder ‘man’ wanneer je let op hoe je eruit ziet. Stop daarom met die flauwekul en neem verantwoordelijkheid voor jezelf en je gezondheid. Drink minder alcohol, drink meer water, beweeg meer, verzorg je huid. Hoe eerder je let op wat je in je lichaam stopt, des te gezonder jouw toekomst zal zijn.

“Een alpha man leidt een bewogen en spannend leven.”

“Een ware alpha man weet dat verantwoordelijkheid nemen voor je levensstijl de enige manier is om goed in je vel te zitten.

alpha man wordt je zo

Kortom: stop met dat haantjesgedrag en man up

Een ‘echte’ man – of alpha man – zijn, draait niet dus om hoe groot je ego is. Je dwingt respect af omdat mensen tegen je opkijken; niet omdat je intimideert, maar inspireert. Het gaat niet om agressiviteit, maar om assertiviteit.

Laten we dus voor eens en altijd dezes aannames uit de weg ruimen:

 • “Een alpha man heeft een groot ego en is dominant.”
 • “Een ware alpha man heeft hordes vrienden en een druk liefdesleven.” 
 • “Een alpha man zijn creëert nou eenmaal vijanden.”
 • “Een alpha man is succesvol in het bedrijfsleven en heeft de nodige middelen.”
 • “Een alpha man leidt een bewogen en spannend leven.”

En vervangen door deze:

 • “Een ware alpha man laat onzekerheden niet zijn leven bepalen. Wat anderen van hem vinden, gaat hem niets aan.”
 • “Een ware alpha man is niet bang om alleen te zijn.”
 • “Een ware alpha man wint respect door assertief en empathisch op te treden.”
 • “Een ware alpha man leidt zijn leven naar de verwachtingen van zichzelf.”
 • “Een ware alpha man weet dat verantwoordelijkheid nemen voor je levensstijl de enige manier is om goed in je vel te zitten.”

Pas wanneer je naar die waarheden leeft, kun jij je zelf met volle overtuiging een ‘echte’ man noemen.

Ook een moderne, assertieve man worden? Volg een Assertiviteitscursus

Vind je dit nu toch nog lastig, laat ons je dan helpen.

In onze 1-daagse Assertiviteitscursus leren we je hoe jij, als verlegen of timide man, voor jezelf kunt opkomen. Hoe zeg je bijvoorbeeld ‘nee’ tegen verzoeken van een dominante baas? Hoe praat jij je helder en beheerst uit een conflict? Hoe geef jij je grenzen aan? Hoe ga je om met haantjesgedrag op de werkvloer?

Kortom: hoe kom je steviger in je schoenen te staan? Het antwoord geven we je in onze Assertiviteitscursus.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog