Heeft die collega nogal wat narcistische trekken? Verdenk je misschien je baas ervan dat zij een narcist is? Het zou zomaar kunnen en met één eenvoudige – en wetenschappelijk ondersteunde – vraag kom je erachter. Echte narcisten zullen hem namelijk zó beantwoorden. Een narcist ontmaskeren was nog nooit zo eenvoudig!

Wat komt aan bod?

  1. Wat betekent narcisme?
  2. Wat is een narcist?
  3. Maar wat zijn ‘ware narcisten’ dan?
  4. Narcist ontmaskeren in 1 vraag
  5. Houd hier rekening mee
  6. Hoe omgaan met een narcist?
  7. Wat je nog meer kunt doen
  8. Veelgestelde vragen rondom narcisme

Wat betekent narcisme? Narcisme betekenis

Wat is narcisme precies? En is narcisme een stoornis? De definitie van narcisme, volgens het woordenboek Van Dale: ‘een narcist heeft een ziekelijke liefde voor zichzelf’. De betekenis van narcisme gaat echter verder dan dat. Een narcist zijn of in je omgeving hebben, heeft grote (negatieve!) impact op je welzijn. Een gezonde relatie hebben als of met een narcistisch persoon is onmogelijk, zelfs wanneer je dat narcisme bestrijdt met assertiviteit. 

Zegt ook Internet’s all-knowner:

Wat is narcisme wikipedia?

Betekenis narcisme? Narcisme is gedrag dat wordt gekenmerkt door een overmatige focus op de eigen persoon en het eigen imago, egoïsme, fantasieën over invloed en macht, een niet-realistisch zelfbeeld en een gebrek aan gemeende empathie. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, wordt een narcist genoemd.

Kortom:

Je bent er hoogstwaarschijnlijk al verschillende keren mee om de oren geslingerd: het woord ‘narcisme’. Niet per sé als aanduiding van jouw persoonlijkheid, maar in je omgeving zijn er ongetwijfeld mensen van beschuldigd. In de media, bijvoorbeeld; waar luid schreeuwende politici er volop van beschuldigd worden en zelfingenomen beroemdheden er ook niet al te best vanaf komen op psycho-analytisch gebied. Of op kantoor; waar je collega je baas misschien wel ‘een narcist’ of ‘narcesist’ heeft genoemd. Of zelfs binnen je eigen familie, kan ook.

Maar, wat is de oorzaak van narcisme?

“Narcisme is een complex persoonlijkheidskenmerk omgeven door mythes, misinterpretaties, en ongegronde claims die populaire media maar blijven verkondigen”, stelt sociaal psycholoog Sander van der Linden.

Oftewel: journalisten zijn geen psycho-analisten, en je collega’s en schoonbroer waarschijnlijk ook niet. Zij kunnen die diagnose niet zomaar stellen. Narcisme als persoonlijkheidskenmerk of stoornis herkennen is lastig, ook voor psychologen. Het antwoord geven op de vraag ‘wat is narcisme’ en het herkennen van een ware narcist ligt dus niet zo simpel als amateur-analisten het vaak doen lijken.

Maar wat is narcisme dan precies, als we het psychologisch wél correct willen definiëren?

Wat is narcisme

Wat is narcisme? Wat is een narcist? Zo herken je hem of haar

Wanneer ben je een narcist? Hoe merk je dat iemand een narcist is?

“Individuen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis geloven in het algemeen dat de wereld om hen draait. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een gebrek aan de vaardigheid om te kunnen empathiseren met anderen en door een opgeblazen gevoel van eigendunk. Zaken als grootheidswaan en een ernstige behoefte om aanbeden te worden kom hier ook bij kijken. Mensen met deze aandoening worden vaak omschreven als arrogant, egocentrisch, manipulatief en veeleisend. Ze kunnen er zelf van overtuigd zijn dat ze een voorkeursbehandeling verdienen.”

Dat is de definitie die psychologen op het erkende informatieplatform Psychology Today hanteren. Herken je al iemand, in gedachten? Misschien dat de volgende typische narcistische kenmerken je verder op weg helpen. Men spreekt van een narcistische stoornis, zodra iemand 5 of meer van de volgende eigenschappen bezit:

Hoe merk je dat iemand een narcist is? De kenmerken van een narcist

 Wat is narcisme kenmerken
:

  1. Overdrijft hoe ‘belangrijk’ hij/zij zelf is.
  2. Houdt zich veelal bezig met fantasieën over succes, macht, schoonheid, intelligentie of de ideale romance.
  3. Gelooft dat hij/zij speciaal is, en alleen begrepen kan worden door andere ‘speciale’ personen of instituties.
  4. Heeft constant aandacht en bewondering van anderen nodig.
  5. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandeling. 
  6. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken.
  7. Houdt geen rekening met gevoelens van anderen, ernstig gebrek aan empathie.
  8. Is vaak jaloers op anderen en gelooft dat anderen vaak jaloers op hem/haar zijn.
  9. Vertoont arrogante houding en gedrag.

Wat verder goed is om te weten over narcisme is dat het merendeel van de ware narcisten van het mannelijk geslacht zijn (50-75%). Narcisme bij vrouwen komt natuurlijk ook voor. Maar ben je op zoek naar ‘narcist kenmerken man’? Misschien herken je hem in bovenstaande punten.

Wat is narcisme

… maar wat zijn ‘Ware narcisten’ dan?

Jep. Ik spreek hier van ‘ware’ narcisten, omdat het complexe van narcisme ‘m zit in het feit dat het een heel spectrum omvat. Aan de ene kant van het spectrum zit ‘narcistische trekjes’ en aan de andere – extreme kant – zit ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis’. Zie je het verschil? Iemand kan bijvoorbeeld een wel heel optimistisch beeld van zichzelf hebben of soms wat ongevoelig overkomen, maar dat maakt hem of haar niet meteen een ‘ware’ narcist. Daar gaat het vaak mis in de amateur-analyses.

De vraag ‘wat is narcisme’ leidt dus automatisch naar ‘op welke plaats in het narcisme-spectrum bevindt de potentiële narcist zich’? En ‘is narcisme een ziekte’? Heb je te maken met een ‘ware’ narcist, dan zit hij in de meest extreme hoek van het spectrum. In dat extreme geval spreek je dus van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Stoornis. Niet oké. En lastig vast te stellen bevestigt dr. Seth Rosenthal, psychopathaloog aan Harvard en Yale:

“Het lijkt niet tegenstrijdig om te denken dat narcisme voorkomt in verschillende gradaties onder gezonde, niet gestoorde individuen. Maar er is ook het punt waarop narcisme zo extreem wordt dat het indringende psychologische mankementen veroorzaakt die als ‘stoornis’ beschouwd kunnen worden. Dat specifieke punt wanneer een narcistische trek een stoornis wordt en te diagnosticeren is, is een voortdurende en vaak omstreden uitdaging.”

Een vrij brede aandoening, dus. Eentje die in veel verschillende vormen kan voorkomen, en zich op nog meer verschillende manier kan uiten. Eentje die, zo lijkt het, inderdaad lastig vast te stellen is ‘met het blote oog’ door niet-psychologen door zijn brede spectrum en grote complexiteit. Daar heeft dr. Van der Linden een punt. En collega dr. Rosenthal zeker ook.

Het lijkt dus uitgesloten om narcisme te herkennen, zeker door een niet-psycholoog… 

Totdat collega-psycholoog Sara Konrath en onderzoeker aan de Amerikaanse universiteit van Indiana zich ermee bemoeit. Zij is de uitdaging aangegaan om uit te zoeken of het tóch kan: narcisme, tot op bepaalde hoogte, vaststellen op een simpele manier die iedereen kan toepassen. Eigenwijze dame. Met succes. Want simpel werd het: ze bracht de complexe analyse van ‘wat is narcisme’ terug tot het stellen van 1 essentiële vraag die een ware narcist onomstotelijk ontmaskert.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw time management skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Hoe herken je een narcist? Narcist ontmaskeren in 1 vraag

Sara Konrath kende, net als andere psychologen, de universele persoonlijkheidstest om een narcisme-stoornis te herkennen. Deze omvat 40 vragen, die moeten concluderen op welk punt van het spectrum een individu zich begeeft, als het op narcisme aankomt. Het is echter niet erg aannemelijk dat je iemand 40 verschillende vragen gaat stellen om te checken of je hier met een narcist te maken hebt. Het ‘Narcistic Personality Inventory (NPI)’ genaamd.  

Konrath wist, op basis van deze test, de diagnose terug te brengen tot niet meer of minder dan één enkele vraag. En ze noemt het: de ‘Single Item Narcissism Scale (SINS)’. Over kernachtig gesproken.

Benieuwd naar de vraag, inmiddels? Welnu, tromgeroffel…, je kunt een narcist herkennen aan 1 vraag:

“Ben je een narcist?”

WAT?! 

Jep. Dat is ‘m. De wetenschappelijk bestudeerde vraag die na maanden tot jaren aan analyse uit de hoge hoed is gekomen. Had je zelf kunnen bedenken? Nou, nee. Er zit meer achter dan je denkt.

Het lijkt in eerste instantie wat contra-intuïtief om iemand op de man af te vragen of hij een bepaalde negatieve eigenschap bevat. En in bijna alle gevallen is dat ook zo. Iemand zal het niet snel bevestigen wanneer je vraagt “ben je een dief?” of “ben je een huilebalk?”. Dat komt omdat gezonde mensen die kenmerken erkennen als negatief en zich er daarom voor schamen.

[Ben je zelf een narcist, denk je? Of in elk geval iemand met narcistische trekjes? Ontdek het hier…]

Maar we zeiden bijna alle gevallen. Bij een ware narcist is dit namelijk niet het geval. Die is trots om zich te identificeren als een narcist. Hij zal er meteen openlijk voor uitkomen. En er nog een schepje bovenop doen, narcisten-stijl.

Voila, daar heb je de truc. Het is echt zo simpel.

Wat is narcisme

Houd hier rekening mee

Wat wel nog belangrijk om te weten, is dat je de vraag precies zo moet stellen. Vraag dus niet “ben je narcistisch”, dan krijg je wellicht een andere uitkomst. Een ware narcist zal dat niet genoeg vinden om zichzelf te omschrijven. Hij/zij is niet narcistisch, hij/zij is een narcist. Rechtstreekse identificatie, voor minder doet een narcist het niet.

Verder mag je de vraag natuurlijk wel toelichten, als de persoon in kwestie het antwoord op de vraag ‘wat is narcisme’ nog niet kent – maar zichzelf er meteen in zou herkennen wanneer dit aan hem/haar omschreven wordt. Zeg in dat geval, om psycho-wetenschappelijk correct te blijven volgens de Single Item Narcissism Scale van dr. Konrath: 

“…Het woord ‘narcist’ betekent egoïstisch, egocentrisch en ijdel.”

Niet anders, geen andere kenmerken of symptomen toevoegen. Deze drie. Heeft dr. Konrath onderzocht. Werkt. Stick to the system

Ben je nog steeds niet bekomen van de eenvoud en directheid van deze vraag en aanpak? Snappen we. Collega’s dr. Rosenthal en Van der Linden dachten hetzelfde. Sander van der Linden:

“In eerste instantie waren mijn collega Seth Rosenthal en ik sceptisch over het idee dat één simpele vraag – ‘Ben je een narcist?’ – narcisten nauwkeurig zou kunnen identificeren, aangezien narcisme zo’n complexe en multidimensionale persoonlijkheidstrek is.”

Scepticisme sloeg al snel om in nieuwsgierigheid. Ze besloten er samen een complete studie aan te wijden om te zien of wat Sara Konrath beweerde echt zou kunnen: een narcist ontmaskeren met één vraag. In die studie constateerden ze 2 dingen:

  1. De Single Item Narcissism Scale (SINS) van Sara Kenroth werkt net als de Narcistic Personality Inventory (NPI), die internationaal erkend is door psychologen. 
  1. Terwijl de NPI graadmeter iedereen met narcistische trekjes beoordeeld en indeelt in het narcisme-spectrum, doet de SINS graadmeter iets specifiekers. Deze laatste kapt mensen met een ‘mildere’ vorm van narcisme er meteen uit en dringt meteen door tot de laag ‘ware’ narcisten. Hij pikt ze er rechtstreeks tussenuit.

De conclusie die daarop volgde was helder, volgens Van der Linden:

“Natuurlijk zijn zelfrapportages niet perfect. Mensen kunnen het één zeggen, terwijl de waarheid het ander is. Daarbij vertelt één enkele vraag zoals deze ons niet veel over het ‘type’ narcisme waar we mee te maken hebben, of welke specifieke narcistische trekken er meer uitspringen dan andere. Dit is van belang, aangezien we weten dat verschillende aspecten van narcisme gedrag op verschillende manieren kan beïnvloeden. 

In conclusie betekent dat, dat een systeem met een enkele vraag ons misschien geen gedetailleerd persoonlijk profiel oplevert, maar dat het in het algemeen wel een goed meetinstrument lijkt.” 

Overtuigd? De wetenschappelijke wereld in elk geval wel. Probeer het dus gerust eens uit. Misschien niet rechtstreeks naar je vervelende baas toe, maar wanneer je narcisme-vermoedens hebt over een vriend of bekende: stel die vraag!

[Blijkt dat je een narcist in je omgeving hebt? Lees hier hoe je daar (verrassend genoeg) mee omgaat.]

Hoe omgaan met een narcist?

Heb jij een narcist in je omgeving? Vraag je jezelf af ‘heb ik een relatie met een narcist?’. Of verdenk je dat je baas er een is? En bemoeilijkt dit de communicatie? Lees dan eens dit artikel of bekijk onderstaande video. Daarin vertelt Inge je hoe je kunt omgaan met iemand die narcistische trekken heeft.

Verder lezen over omgaan met mensen of collega’s die lastig in de omgang zijn, check dan ook zeker eens deze artikelen:

Wat je nog meer kunt doen: sterker in je schoenen staan

Omgaan met een narcistische man of vrouw kan intimiderend zijn. Hij of zij kan fel uit de hoek komen of jou het gevoel geven dat je (mening) er niet toe doet. Dat doet iets met zelfvertrouwen. Nu heb je natuurlijk geen invloed op een ander — en probeer dat ook niet, want onderhandelen met een narcist is als praten tegen een muur: het levert niets op en put jou enkel uit.

Wel kun je ervoor zorgen dat zijn of haar gedrag minder diep bij jou doordringt. Door te werken aan je weerbaarheid, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Dat is wat we jou bij een cursus Assertiviteit willen leren.

Je gaat aan de slag met een expert op assertiviteitsgebied en leert technieken en methoden waarmee je voorkomt dat een narcist alle energie uit jou zuigt. Want: kan een narcist alleen zijn? Nee, zij zullen opzoek gaan naar personen die zij kunnen beïnvloeden of hun gevoel van eigenwaarde kunnen versterken. Voorkom dat jij het slachtoffer wordt, en volg een 1-daagse training Assertiviteit.

Veelgestelde vragen over narcisme

  • 1. Wat is narcisme en wat doet het met mensen
?

    Oké, ter herhaling: wat is narcisme definitie? Nou:

    Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een gebrek aan empathie voor anderen en een intense behoefte aan bewondering. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben vaak een opgeblazen gevoel van hun eigen belangrijkheid en prestaties, en ze zijn vaak arrogant en zelfingenomen.

    En wat een narcist met je doet?

    Narcisme kan grote invloed hebben op de manier waarop mensen zich gedragen en hoe ze relaties aangaan. Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben vaak moeite om anderen te begrijpen en te respecteren, en ze hebben de neiging om anderen te zien als middelen om hun eigen doelen te bereiken. Dit kan leiden tot manipulatiemisbruik en een gebrek aan empathie voor anderen.

    Mensen die “slachtoffer” zijn van narcisten kunnen te maken krijgen met emotioneel misbruikgaslighting en manipulatie. Narcisten kunnen ook snel boos worden als ze geen bewondering of erkenning krijgen, en kunnen de neiging hebben om anderen de schuld te geven van hun eigen fouten en mislukkingen.

  • 2. Wat is het kernprobleem van iemand met narcisme
?

    Waar het werkelijk misgaat? Het grootste probleem van iemand met narcisme is een diepgeworteld gevoel van onzekerheid en een laag zelfbeeld. Dit kan leiden tot die overmatige behoefte aan bewondering en erkenning van anderen om het zelfbeeld te versterken. Mensen met narcisme hebben namelijk de neiging om zichzelf te zien als superieur aan anderen en hebben weinig empathie voor anderen. Dit kan leiden tot problematische relaties en problemen op het werk of in andere sociale situaties. Vaak hebben mensen met narcisme ook moeite met het beheersen van hun emoties en kunnen ze dus snel gekwetst of beledigd zijn als ze zich niet gezien of gewaardeerd voelen.

  • 3. Hoe is een narcist in een relatie?

    Wat doet een narcist in een relatie, vraag je? Zet je schrap:

    In een relatie kan een narcist verschillende gedragingen vertonen die de relatie kunnen ondermijnen en schade kunnen toebrengen aan de partner. Enkele voorbeelden zijn:

    • Manipulatie: Narcisten kunnen hun partner manipuleren om te krijgen wat ze willen, en ze kunnen deze manipulatie verbergen achter charme en complimenten. Ze kunnen bijvoorbeeld hun partner op subtiele wijze laten voelen dat ze niet goed genoeg zijn, om zo hun eigenwaarde te vergroten.
    • Gaslighting: Narcisten kunnen hun partner ook gaslighten, wat betekent dat ze de partner doen twijfelen aan hun eigen waarneming en geheugen. Zo kan de narcist bijvoorbeeld de partner beschuldigen van iets wat hij of zij niet heeft gedaan en dan zeggen dat de partner zich dat verbeeldt.
    • Gebrek aan empathie: Narcisten hebben vaak weinig empathie voor anderen, dus ook voor hun partner. Ze kunnen daardoor de gevoelens en behoeften van hun partner negeren of minimaliseren, en de relatie eenzijdig inrichten naar hun eigen behoeften en wensen.
    • Dominantie: Narcisten hebben vaak de neiging om dominant te zijn in een relatie en de controle te houden. Ze willen bepalen wat er gebeurt en hoe de partner zich gedraagt, en kunnen de partner daarbij bekritiseren of belachelijk maken.
    • Woede-uitbarstingen: Narcisten kunnen snel boos worden als ze niet krijgen wat ze willen, of als ze geen bewondering of erkenning krijgen. Ze kunnen de partner de schuld geven van hun eigen fouten en mislukkingen, en kunnen de relatie daardoor erg stressvol maken.

    Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle mensen met narcistische eigenschappen direct lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis, en dat het mogelijk is om gezonde relaties te hebben met mensen die sommige van deze eigenschappen vertonen. Maar in een relatie met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan het wel erg moeilijk zijn om een gezonde relatie te hebben en te behouden.

  • 4. Wat is gaslighting narcisme
?

    En wat is gaslighting bij narcisme
 eigenlijk?

    Gaslighting is een manipulatietechniek die vaak wordt gebruikt door narcisten om hun slachtoffers te controleren en te domineren. Het verwijst naar het bewust en systematisch verdraaien van feiten en gebeurtenissen om het slachtoffer te doen twijfelen aan hun eigen waarneming en geheugen.

    Bij gaslighting kan de narcist dus bijvoorbeeld beweren dat iets wat echt gebeurd is nooit heeft plaatsgevonden, of juist beweren dat iets wat nooit heeft plaatsgevonden wel degelijk heeft plaatsgevonden. De narcist kan ook de slachtoffer beschuldigen van iets wat de narcist zelf heeft gedaan, en dan zeggen dat de slachtoffer zich dat verbeeldt. Door dit soort verdraaiingen kan het slachtoffer uiteindelijk gaan twijfelen aan hun eigen geheugen en waarneming, en zichzelf gaan beschouwen als onbetrouwbaar of zelfs gek.

    Gaslighting kan ernstige gevolgen hebben voor het slachtoffer, zoals een laag zelfbeeld, depressie, angst, en zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het kan ook erg moeilijk zijn voor het slachtoffer om zich los te maken van de relatie met de narcist, omdat het slachtoffer vaak begint te twijfelen aan zijn of haar eigen gezonde verstand en het idee heeft dat de narcist de enige persoon is die hen kan begrijpen.

    Het is belangrijk om te erkennen dat gaslighting een vorm van emotioneel misbruik is, en dat slachtoffers van gaslighting hulp kunnen zoeken bij een professional om zich te bevrijden van deze manipulatieve relatie.

  • 5. Waar kan een narcist niet tegen?

    Narcisten hebben de neiging om een zeer kwetsbaar zelfbeeld te hebben, en kunnen extreem gevoelig zijn voor kritiek en afwijzing. Hoewel de exacte reacties van een narcist kunnen variëren, zijn er een paar dingen waar narcisten over het algemeen niet tegen kunnen:

    • Kritiek: Narcisten hebben een zeer hoge dunk van zichzelf en willen vaak als perfect worden gezien. Kritiek op hun persoonlijkheid, uiterlijk of gedrag kan hen daarom zeer kwetsen en boos maken. Ze kunnen proberen de kritiek te ontkennen of te rationaliseren, of zichzelf te verdedigen door anderen te bekritiseren.
    • Afwijzing: Narcisten willen vaak dat anderen hen bewonderen en hen als belangrijk en invloedrijk zien. Wanneer anderen hen afwijzen, negeren of niet de gewenste aandacht geven, kan dit hen boos maken en kwetsen. Ze kunnen zichzelf zien als slachtoffers en anderen de schuld geven van hun problemen.
    • Grenzen: Narcisten willen vaak de controle hebben over anderen en hun omgeving, en kunnen moeite hebben om de grenzen van anderen te respecteren. Als anderen proberen hun eigen grenzen te stellen of te zeggen wat ze wel of niet willen doen, kan de narcist boos worden en proberen om hen te manipuleren of te dwingen hun wil op te leggen.
    • Falen: Narcisten willen vaak als succesvol en competent worden gezien, en falen kan hun kwetsbaarheid en tekortkomingen blootleggen. Ze kunnen proberen hun fouten te verbergen of te minimaliseren, of anderen de schuld geven van hun mislukkingen.

    Het is belangrijk om te onthouden dat narcisten complexe individuen zijn en dat hun reacties op verschillende situaties kunnen variëren. De bovengenoemde kenmerken zijn algemene trends die vaak voorkomen bij narcisten, maar niet alle narcisten zullen zich op deze manier gedragen.

  • 6. Welke vormen van narcisme bestaan er?

    Er zijn verschillende vormen van narcisme. Denk aan ‘kwetsbaar narcisme’ of bijvoorbeeld ‘kwaadaardig narcisme’. Laten we de vormen verder beschrijven:

    Wat is klassiek narcisme?

    Klassiek narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, een gebrek aan empathie en het verlangen naar bewondering en aandacht van anderen. Mensen met klassiek narcisme geloven vaak dat ze bijzonder zijn en verdienen speciale behandeling en privileges. Ze kunnen overdreven zelfverzekerd zijn en moeite hebben om kritiek of afwijzing te accepteren.

    Wat is verborgen narcisme?

    Verborgen narcisme, ook wel bekend als kwetsbaar narcisme, is een vorm van narcisme waarbij iemand een laag zelfbeeld heeft en zichzelf niet als superieur beschouwt, maar wel een sterk gevoel van entitlement en verlangen naar erkenning heeft. Mensen met verborgen narcisme voelen zich vaak onzeker, angstig en kwetsbaar, en verlangen naar aandacht en bevestiging van anderen om zich beter te voelen over zichzelf.

    In tegenstelling tot klassiek narcisme, waarbij de persoon vaak arrogant, dominant en agressief kan zijn, is verborgen narcisme meer gericht op het verbergen van onzekerheden en het behouden van een positief zelfbeeld. Mensen met verborgen narcisme kunnen bijvoorbeeld passief-agressief zijn, zichzelf presenteren als slachtoffers of manipulatief gedrag vertonen om hun eigen behoeften te vervullen.

    Wat is bedekt narcisme?

    Bedekt narcisme is een vorm van narcisme waarbij iemand zijn of haar narcistische gedrag verborgen houdt en zichzelf voordoet als bescheiden en empathisch. Het kan worden gezien als een subtielere vorm van klassiek narcisme, waarbij de persoon zich bewust is van de negatieve associaties die worden geassocieerd met openlijk narcisme en daarom hun gedrag aanpassen om anderen te misleiden.

    Mensen met bedekt narcisme kunnen zichzelf presenteren als nederig en zelfopofferend, maar hebben nog steeds een diepgeworteld gevoel van superioriteit en een verlangen naar bewondering en erkenning. Ze kunnen manipulatief gedrag vertonen om hun eigen behoeften te vervullen en hebben moeite om zich te verbinden met anderen op een authentieke manier.

    Wat is borderline narcisme?

    Er bestaat geen officiële diagnose van ‘borderline narcisme’. Het kan zijn dat je misschien Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS) bedoelt, wat een psychische stoornis is die wordt gekenmerkt door intense emoties, impulsiviteit, instabiliteit in relaties en zelfbeeld, en zelfdestructief gedrag. En dat is? Mensen met BPS hebben vaak een sterke behoefte aan aandacht en bevestiging van anderen, maar hebben ook moeite om hun emoties te reguleren en hun eigenwaarde te behouden.

    Borderline Persoonlijkheidsstoornis en narcisme hebben overlappende kenmerken, zoals impulsiviteit, emotionele instabiliteit en een gebrek aan zelfbeeld. Mensen met BPS kunnen soms narcistische trekken vertonen, zoals het verlangen naar aandacht en bevestiging van anderen, en het kunnen worden beschuldigd van egoïsme of zelfgerichtheid. Het is echter belangrijk op te merken dat BPS en narcisme afzonderlijke diagnoses zijn met verschillende symptomen en behandelingen.

    Wat is gezond narcisme?

    Gezond narcisme, ook wel bekend als ‘normaal’ of ‘adaptief’ narcisme, is een vorm van narcisme die als positief en zelfbeschermend wordt beschouwd. In tegenstelling tot pathologisch narcisme, zoals bij Narcistische Persoonlijkheidsstoornis, is gezond narcisme niet overmatig of schadelijk voor de persoon zelf of anderen.

    Gezond narcisme wordt gekenmerkt door een gezonde mate van zelfliefde, zelfvertrouwen en zelfwaardering. Het is een normaal en gezond aspect van de menselijke psychologie en kan worden gezien als een beschermende factor tegen negatieve invloeden van buitenaf. Mensen met gezond narcisme hebben een realistisch zelfbeeld, kunnen kritiek accepteren en streven naar persoonlijke groei en ontwikkeling

    Wat is kwaadaardig narcisme?

    Kwaadaardig narcisme is een extreme vorm van narcisme die wordt gekenmerkt door een combinatie van narcistische persoonlijkheidskenmerken en psychopathische kenmerken. Mensen met kwaadaardig narcisme hebben een diepgeworteld gevoel van superioriteit en een gebrek aan empathie voor anderen. Ze hebben de neiging om anderen te manipuleren en te exploiteren om hun eigen behoeften te vervullen, zonder enige zorg voor de gevolgen voor anderen.

    Mensen met kwaadaardig narcisme vertonen vaak agressief en antisociaal gedrag, en hebben de neiging om anderen te intimideren en te bedreigen om hun eigen doelen te bereiken. Ze zijn vaak egocentrisch en hebben een extreme behoefte aan bewondering en erkenning, en kunnen zichzelf zien als ‘speciaal’ of ‘boven de wet’. Kwaadaardig narcisme kan leiden tot schadelijk gedrag, zoals manipulatie, misbruik en zelfs geweld.

    Wat is kwetsbaar narcisme?

    Kwetsbaar narcisme, is een soort narcisme waarbij mensen zichzelf zien als gevoelig en kwetsbaar. Ze hebben vaak een laag zelfbeeld en hebben de neiging om negatieve feedback persoonlijk op te vatten en zich snel aangevallen te voelen. Ze kunnen zich ook terugtrekken uit sociale situaties als gevolg van angst en onzekerheid.

    Mensen met kwetsbaar narcisme hebben ook de neiging om zichzelf te beschouwen als ‘speciaal’ en onbegrepen, en voelen zich vaak ondergewaardeerd door anderen. Ze kunnen hun eigen emoties en gevoelens overdrijven en hebben de neiging om aandacht te vragen en te zoeken naar geruststelling en erkenning van anderen.

  • 7. Wat is een goed boek over narcisme
?

    Een goed boek over narcisme is bijvoorbeeld “Narcissism: Denial of the True Self” geschreven door psycholoog en psychotherapeut Alexander Lowen. Het boek biedt een diepgaande analyse van narcisme en beschrijft de oorzaken en gevolgen van deze persoonlijkheidsstoornis. Lowen beschrijft ook verschillende therapeutische technieken om mensen met narcisme te helpen omgaan met hun emoties en hun zelfbeeld te verbeteren.

    Een andere: “The Wizard of Oz and Other Narcissists: Coping with the One-Way Relationship in Work, Love, and Family” van psycholoog Eleanor D. Payson. Het boek gaat dieper in op de impact van narcistische relaties op ons leven en biedt praktische tips en strategieën om gezonde grenzen te stellen en om te gaan met narcistische mensen.

    Kijk er zeker eens naar.

Wie zijn wij? | Assertiviteitstraining

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog