Ben ik een narcist? Test het (en stop het!)

Met al die extreem egocentristische narcisten op tv, social media en in je eigen omgeving (experts praten al over een ‘narcisme epidemie’) ga je je toch al gauw afvragen: “Ben ik een narcist?”. Ontdek met één psychologische test of het antwoord “ja” is – en hoe je er van af komt.

Narcisme. Het woord kom je steeds vaker tegen. En de mensen die het ‘hebben’ ook, lijkt het wel. Nou, de wetenschap bevestigt dat. Narcisme komt steeds meer voor. Het is een feit. Er wordt zelfs gesproken van een ‘narcisme epidemie’. Klinkt extreem, en dat is het ook.

De kans dat je dus een narcist in je omgeving hebt, is redelijk aanwezig. De kans dat je er zélf eentje bent, dus ook! Nu zijn we hier niet om jou te beledigen. We zijn hier voor een gezond potje zelfreflectie. Want áls je nu denkt ‘ben ik een narcist’, dan wil je het antwoord toch weten ook? En dan wil je daar waarschijnlijk ook iets aan doen? Precies. Geen zorgen, je leest het hier allemaal.

Ben je er klaar voor? Hou je geest en blik open en lees verder om het antwoord te krijgen op de vraag ‘ben ik een narcist’. Vanaf hier gaat het namelijk helemaal over jou. Typisch iets voor een narcist… Of mochten we er nog geen grapjes over maken?

Ben ik een narcist? Ontdek het hier.

Allereerst zou ik me niet te veel zorgen maken. Misschien heb ik je wat dat betreft op het verkeerde been gezet met ‘narcisme epidemie’ en dergelijke. Het hoéft echter niet te betekenen dat jij besmet bent met die epidemie. Je kan kerngezond zijn, super sociaal, mega empathisch, niet zelf-gecentreerd en hartstikke assertief. Dat kán. Als je een superheld bent.

Niemand is namelijk áltijd zo onbaatzuchtig als Ghandi, zo empathisch als dr. Phil en zo zen als Buddha. Het mag je geruststellen dat iedereen een vleugje narcisme in zich heeft. Neem dr. Phil: die vindt het echt wel lekker als die enorme studio vol publiek voor hem klapt aan het einde van elke uitzending. Je ziet hem gewoon glunderen. Best wel narcistisch. Want: alles draait heel even om hem. Hij laat zich behandelen als een buitengewoon bijzonder en aanbeden persoon.

ben ik een narcist

Maar: het mág. Soms mag je even de credits voor je werk of actie in ontvangst nemen. Dan mag je even de narcist in jezelf naar boven laten komen en het applaus in ontvangst laten nemen. Narcisme in deze minimale vorm hebben we zelfs nodig. Soms moet je jezelf even vooropstellen. Verkopen zelfs. In een goed en assertief sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld.

Daar heb je dus al het antwoord op je vraag: ‘ben ik het een narcist?’. Waarschijnlijk wel. Er zit in elk geval een narcist in je. Als het goed is.

Wat je je echter liever zou afvragen is: ‘ben ik een ware narcist?’. Als je namelijk té narcistisch bent, is dat dodelijk voor de relatie met jezelf en die met de mensen om je heen. Dat komt doordat je bij een overdosis aan narcisme een enorm gebrek aan assertieve vaardigheden en een nog groter gebrek aan empathie hebt. Dat laatste is bij een ware narcist zelfs compleet afwezig. Gevaarlijk.

(Lees hier waarom een relatie met een narcist niet meer dan 3 weken gezond kan blijven, volgens de wetenschap)

Een aantal kenmerken van iemand die een overduidelijke overdosis aan narcisme in zich heeft, zijn:

 • extreem egoïstisch;
 • extreem gebrek aan inlevingsvermogen in een ander;
 • extreem zelfzuchtig;
 • gaat over lijken;
 • extreem opgeblazen zelfbeeld;
 • (op termijn) slechte relaties met de mensen om zich heen.

In dit geval hebben we het over de persoonlijkheidsstoornis die narcisme heet. Extreme vorm. Gevaarlijke vorm.

Wat je zelf makkelijk kunt herkennen zijn vleugjes van narcisme in jezelf. Misschien ben je niet je eigen superheld, maar vind je jezelf stukken beter geslaagd dan je vrienden. Misschien ga je niet letterlijk over lijken, maar kun je best wat ravage achterlaten op jouw weg naar de top. Misschien is het voor jou niet het einde van de wereld, maar ben je bent wel behoorlijk teleurgesteld wanneer je maar een paar likes op je selfie krijgt.

Herken je dat? Maak dan de balans op. Het antwoord op ‘ben ik een narcist’ is waarschijnlijk al ‘ja’. Want iedereen heeft een vleugje narcisme in zich. Het antwoord op ‘ben ik richting een narcistische persoonlijkheidsstoornis aan het gaan’ kun je nu misschien onderscheiden van het eerste antwoord.

De test

Wil je meer duidelijkheid, dan heb ik nog iets moois voor je. Psychologen ontwikkelden een NPD (Narcissistic Personality Disorder) Test van 40 vragen met elk 2 opties. Vink bij elke vraag de optie aan die het meest bij jou past en je krijgt jouw eigen NPD-analyse.

Benieuwd? DOE DE TEST.

En, wat is je score? Boven de 20, dan is een gesprek met een professional ongetwijfeld een goed idee. Tussen 12 en 15, dan zit je goed. Tussen 16 en 20? Dan heb ik slecht nieuws en goed nieuws voor je.

Het slechte nieuws: je bent op weg een narcist te worden.

Het goede nieuws: je bent nog te redden.

Ben je een narcist? Stop het hier.

Geen zorgen als je richting de 20 qua narcisme-score gaat. Je bent onderdeel van een epidemie. Een lichte besmetting, maar er is een medicijn. Een kuurtje, zo je wil. En het bestaat uit deze 3 delen:

 1. Probeer niet zo verdraaid speciaal te zijn. Het is oké om je eigen bescheiden en assertieve zelf te zijn. Probeer vooral gelijkenissen met anderen te zien, in plaats van de illusie te hebben dat je boven anderen staat. Want, legt klinisch psycholoog Al Bernstein uit:

“Narcisten worden alleen maar verder geschaadt door elke situatie waarin zij worden behandeld alsof ze specialer zijn dan ‘gewone’ mensen.”

Goed punt, Al. Kijk maar wat het met Kanye West heeft gedaan. Niks goeds.

 1. Probeer niet telkens de bevestiging buiten jezelf te zoeken. Jij hebt geen wekelijks applaus nodig om je goed over jezelf te voelen. Jij hoeft geen honderd likes om te weten dat je hoofd er goed bij staat vandaag.
 1. Probeer je eens in te leven in een ander. Empathie, heet dat. Benieuwd hoe het moet? Vraag jezelf eens wat vaker af: ‘Hoe beleeft hij/zij het wanneer ik dit/dat doe?’ – en bekijk zeker ook dit filmpje.

Simpel kuurtje, toch?

Klinkt dat allemaal toch wel heel erg lastig of niet realistisch in jouw situatie? Dan ben je verder heen dan ik dacht.

In dit geval heb ik gelukkig wel nog één laatste strohalm voor je. Eentje die je misschien niet zal redden van je narcisme, maar die de schade van ervan op de mensen om je heen in elk geval zal beperken.

Doe als Dexter.

Nee, je hoeft geen seriemoordenaar te worden – zoals hij is in zijn eigen televisieserie. Wat je wel van hem kunt overnemen is het feit dat een narcist zijn slechte persoonlijkheidstrekken op een goede manier kan inzetten. Deze ras-narcist is er eentje die onmogelijk empathie voor anderen kan opwekken. Hij heeft geen enkele wroeging. (Oké, hij is naast narcistisch ook behoorlijk psychopathisch.) Hij besluit dat feit in te zetten om slechte mensen te vermoorden, zodat hij uiteindelijk iets goeds voor de maatschappij doet.

Nu hoef je, wederom, geen slechteriken te vermoorden als je een narcist bent. Maar hetzelfde idee kun je wel toepassen: doe iets goeds met je slechte karaktertrek.

ben ik een narcist

Kan je geen genoeg krijgen van applaus? Wees dan in vredesnaam een briljant artiest en klim, desnoods met een amateur-coverband, wekelijks het podium op. Of start een stand up comedy show voor het open podium.

Wordt je graag voor niets minder dan een heilige aangezien? Run je eigen goede doelen organisatie. Of start in je lokale gemeenschap verschillende acties om goede doelen te supporten. Jij krijgt je lof, de maatschappij wordt er een beetje beter van.

Of, zoals het boek ‘The Narcissistic Epidemic: Living in The Age of Entitlement’ het letterlijk adviseert:

“…Als je maar niet kunt stoppen met het strelen van je ego, dan kun je je narcisme ook stroomlijnen met gedrag dat behulpzaam is voor de gemeenschap.”

Ben ik een narcist? De conclusie.

Er heerst een ware narcisme epidemie, zeggen experts. De kans dat jij besmet bent, is groot. De vraag rest alleen in welke mate het virus is doorgedrongen in jouw persoonlijkheid. Heb je te maken met een vleugje narcisme dat af en toe de kop op steekt of zit jij met een regelrechte stoornis? Psychologen hebben een test ontwikkeld om te zien waar jij je bevindt in het narcisme-spectrum. De vraag ‘ben ik een narcist’ kun jij nu beantwoorden met:

 • ‘Ja! – Iedereen heeft wel wat narcisme. Ik zit tenminste nog in het gemiddelde segment. Geen probleem hier. Ik ben me er bewust van en zet het slechts sporadisch in, op een gezonde en assertieve manier.’

Of:

 • ‘Ja! – Ik ben er echter wel eentje die richting NPD neigt, dus pak ik een assertief kuurtje om dat weer recht te trekken. Ik focus me vanaf nu op overeenkomsten met anderen, blijf geen likes en bevestiging najagen en bouw mijn gevoel voor empathie op.’

Of:

 • ‘Ja! – En wat voor één. Ik heb last van extreem narcisme; noem het een stoornis. Tijd om contact op te nemen met een professional en mijn stoornis in te zetten voor iets dat in elk geval niet alles om me heen kapot maakt.’

In alle gevallen: goed geantwoord!

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X