We maken ons er allemaal schuldig aan: beïnvloed worden door wat anderen van je vinden. Je bent bang dat je collega je “onbehulpzaam” vindt als je een keer nee zegt. Of je durft een keuze niet te maken uit angst dat vrienden en familie je voor gek verklaren. Ho stop! Stop de zeurende “Wat zullen ze daar wel niet van denken?”-gedachte. Deze 9 bevrijdende inzichten gaan je daarbij helpen.
Wat komt aan bod?
- Waarom trek ik me alles zo aan?
- Waarom wil je loslaten wat anderen van je vinden
- Hoe kan ik meer aan mezelf denken?
We herkennen het allemaal wel in bepaalde situaties. Je stelt bijvoorbeeld die ene vraag aan het einde van de vergadering toch maar niet.
“Misschien is die al beantwoord of is het gewoon een domme vraag”, denk je.
Je weet niet wat anderen van je vinden, dus is de beslissing snel gemaakt om maar je mond te houden. Kunnen ze in elk geval niet negatief over je denken!
Tja, je druk maken om wat anderen van je vinden – de één heeft er sporadisch last van, de ander laat zijn leven erdoor bepalen. Maar ervaring hebben we er allemaal mee. En dat moet maar eens afgelopen zijn. Jezelf laten beperken in je doen en laten door wat anderen van je vinden is helemaal niet nodig.
Waarom trek ik me alles zo aan?
Je wilt helemaal niet piekeren over wat alles en iedereen van je vindt. Je weet ook wel dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. Maar daar ook naar handelen is een tweede. Al dat druk maken over wat anderen van je vinden, waarom doe je dat dan toch?
Laat ons je geruststellen: je bent niet de enige die gevoelig is voor meningen van anderen. We geven om de mensen om ons heen, en dus geven we ook om hun mening. We willen niet buiten de boot vallen. Niet sociaal buitengesloten worden.
Het is een simpel overlevingsmechanisme. Maar dat natuurlijke mechanisme kan ons net zo goed beperken als dat het ons helpt om te overleven.
Daarom is het belangrijk om een balans te vinden tussen de relaties met anderen om je heen goed houden, en jezelf tegelijkertijd niet laten beperken door wat anderen van je vinden.
Dat gepieker over wat anderen van je vinden heeft een reden. Meerdere misschien zelfs. Dit zijn een aantal oorzaken waardoor je misschien te veel aan anderen denkt bij het maken van kleine en grote keuzes:
- Je hebt een laag zelfbeeld en hecht daarom extra veel waarde aan bevestiging van anderen.
- Je hebt moeite met omgaan met kritiek en wilt daarom negatieve feedback zoveel mogelijk uit de weg gaan.
- Je vindt anderen belangrijker dan jouzelf. Je denkt altijd eerst aan de ander en dan pas aan jou. Daardoor vind je de mening van een ander extra belangrijk.
- Je hebt last van belemmerende overtuigingen die je op anderen projecteert. Oftewel: je ziet voor hoe je anderen jouw eigen overtuigingen naar je uitspreken, terwijl het eigenlijk gedachten van jezelf zijn.
- Je legt je lat als perfectionist erg hoog en wilt het niet alleen voor je perfectionistische stem, maar ook voor ieder ander goed doen. Dan pas is het voor jou perfect.
- Je bent bang voor de gevolgen van meningen van anderen. Je wilt bijvoorbeeld niet buiten de boot vallen, slechte reviews krijgen of een samenwerking minder soepel laten verlopen. Uit angst daarvoor probeer je anderen te pleasen.
- Je bent bang om afgewezen te worden. (Dat terwijl iemand die een andere mening heeft dan jou, je daarmee niet direct afwijst.)
Waarom wil je loslaten wat anderen van je vinden?
Dus zo gek is het niet dat je regelmatig angstig bent voor wat anderen van je vinden. Maar helemaal handig is het ook niet als je daar regelmatig je hoofd over breekt of er zelfs van alles voor laat. Om deze redenen wil je dat invulgedrag leren loslaten:
- Beslissingen nemen wordt er onnodig ingewikkeld door. Je bent zó veel (mogelijke) meningen aan het afwegen dat je de knoop maar niet doorgehakt krijgt.
- Veel gedachten die je invult voor anderen kloppen van geen kant. Je laat dan dingen zitten om mogelijke meningen die anderen niet eens hebben. Zonde!
- Je durft er dingen die niet door te zeggen die wel relevant zijn. Je oppert bijvoorbeeld een mogelijk geniaal idee niet, slikt een waardevolle mening in of stipt een kritische kanttekening niet aan die hartstikke belangrijk is.
- Je spreekt frustraties niet uit, waardoor je daar zelf mee blijft zitten. Dat zit samenwerkingen in de weg en steekt ook een stokje voor je eigen werkplezier.
- Je durft geen eigen mening te hebben of durft die in elk geval niet uit te spreken. Daardoor word je een met-alle-winden-mee-waaier. En geloof ons: dat wil je niet zijn.
Hoe kan ik meer aan mezelf denken?
Daarvoor wil je niet te veel invullen wat anderen denken. Het is belangrijk om je eigen keuzes te maken en daarbij alleen de éecht belangrijke belangen van anderen mee te nemen. Geloof ons: dat zijn er minder dan je denkt. Laat je verder niet te veel leiden door mogelijk negatieve meningen van anderen. En prent jezelf deze 9 bevrijdende inzichten in rondom wat anderen mogelijk van je denken.
1. Zoveel dénken mensen niet over jou
Je gelooft misschien dat iedereen zijn mening over jou klaar heeft of dat anderen al snel slecht over je denken. In werkelijkheid denken anderen überhaupt niet zoveel over je. Ze hebben het te druk met denken over zichzelf en over hun eigen sores en bezigheden.
Terwijl jij piekert over wat iemand over jou denkt, is die persoon waarschijnlijk ondertussen aan het peinzen over wat weer iemand anders van hém vindt. Dat is goed nieuws:
Als niemand echt zoveel (negatiefs) over jou denkt, is er ook maar weinig om je zorgen over te maken.
2. Wat je denkt dat anderen van je denken, denk je zelf
Zo. We gooien er een filosofische doordenker in. Maar echt: aangezien gedachten lezen niet bestaat, kun jij nooit zeker weten wat de ander van je denkt.
Alle invulgedachten die je op de ander projecteert, zijn dingen die je zelf denkt. Het zijn vaak je eigen onzekerheden, die je in gedachten uit de mond van de ander ziet komen.
Dus vul je woorden voor een ander in? Weet dan dat hier voor jou een onzekerheid te overwinnen is.
Stel: jij bent altijd bang dat anderen iets van je vinden als je een vraag stelt tijdens een vergadering. Dan is dat misschien een goede reden om aan je eigen assertiviteit te werken. Misschien vind jij het gewoon spannend om van jezelf te laten horen. Anderen zullen daar niet zoveel van vinden (die zijn waarschijnlijk meer bezig met of zij wel durven te zeggen wat ze willen zeggen).
3. Je invulgedachten zijn maar gedachten
Dat je denkt dat anderen iets negatiefs over jou denken (snap je ‘m nog?), betekent niet dat dat ook echt zo is.
Elke gedachte die je hebt, is maar een gedachte. Je hoeft er dus niet klakkeloos in mee te gaan en je keuzes er volledig op te baseren.
Je kunt er ook afstand van nemen, de gedachte heus even bekijken, maar besluiten om er toch voor te gaan. Klinkt dat als iets lastigs? Mediteren kan een manier zijn om je gedachten niet zomaar voor waar aan te nemen. (En ja hoor, mediteren is ook iets voor jou als nuchter mens. Er hoeft geen zen-muziek of yogamat aan te pas te komen!)
4. Je kunt het niet voor iedereen goed doen
De pleaser in jou heeft het liefst dat iedereen je geweldig en fantastisch vindt. En dat als jij iets doet of zegt, de rest daar vierkant achter staat. Verrassing: dat zal nooit het geval zijn.
Hoe goed je ergens ook over nadenkt en hoe onderbouwd een beslissing of uitspraak ook is, er zullen altijd mensen zijn die er anders in staan.
Het is dan ook zinloos om altijd maar rekening te houden met iedereen. Zorg dat je keuzes maakt en meningen deelt waar jij achter staat. Jij bent de enige die je het altijd naar de zin kunt maken.
5. Een mening is maar een mening
Ja, misschien vindt iemand jouw net gestelde vraag ronduit dom. Of misschien snapt je schoonmoeder niets van je wat impulsieve beslissing. Maar dat betekent niet dat je die vraag niet had mogen stellen of die keuze niet had mogen maken.
We hebben allemaal meningen. En die zijn altijd verschillend. Ik bedoel: anders zouden we toch allemaal op dezelfde politieke partij stemmen, zouden er geen overleggen nodig zijn en lopen we allemaal ja-knikkend in rijtjes achter elkaar aan. (Eng idee trouwens!)
Ja, anderen kunnen wat van je vinden. Maar dat hoeft geen ding te zijn. Leer meningen naast je neer te leggen. Het is maar een mening, het hoeft je keuze niet te bepalen.
6. Wie je uitlacht, heeft ontzag voor je lef
Waarschijnlijk is het je grootste angst: uitgelachen worden om iets wat je doet of zegt. Bijvoorbeeld omdat de vraag die je aan het einde van de vergadering stelde inderdaad al eerder beantwoord was. Of omdat je met je nieuwe All Stars onder je pak naar een klantmeeting komt.
Het gebeurt echter, dat uitlachen. Laat dat je niet uit het veld slaan om morgen gewoon weer dezelfde All Stars aan te trekken.
Wat er werkelijk aan de hand is als iemand jou uitlacht? De uitlacher heeft (onbewust) ontzag voor je lef. Hij of zij zou het zelf nooit durven om iets te doen of aan te trekken dat buiten de norm valt. Zijn reactie als jij dit wel doet, is denigrerend reageren om zichzelf beter te voelen over zijn eigen gebrek aan lef. Diegene veroordeelt jou vanwege zijn eigen onzekerheid, niet om wat jij doet.
Blijf daarom stellig staan achter wat je doet, zegt of draagt. Alleen zo ontkracht je de denigrerende actie van de ander. En wie weet komt diegene over een maand ook met sneakers onder zijn pak naar kantoor.
7. Niet iedereen hoeft jou aardig te vinden
De people-pleaser in jezelf is ook degene die je angst aanpraat over wat anderen van je denken. Want misschien vindt iemand jou wel helemaal niet aardig! Of denkt iemand iets slechts over jou!
Oké, als het iets kwetsends betreft mag je natuurlijk voor jezelf opkomen, maar in alle andere gevallen: “so what?”.
Wat gebeurt er werkelijk als iemand iets negatiefs over je denkt? Of als iemand je niet mag? Stopt de wereld met draaien? Nee. Stopt jouw wereld met draaien? Ook niet.
Zolang jij geen waarde toekent aan wat anderen van jou denken, heeft het geen waarde.
8. Focus op de meningen die wél belangrijk voor je zijn
Je mag zelf bepalen wiens meningen er voor jou toe doen. We kunnen je vast verklappen wiens meningen dat zijn: die van de mensen die het beste met je voor hebben.
Noteer desnoods een top 5 van mensen wiens mening wél telt. Laat alleen deze meningen over wat je doet of laat invloed hebben op je keuzes.
Uiteraard kan dit groepje belangrijke meningen per situatie verschillen. Bij werkzaken hecht je misschien waarde aan de mening van je baas en van de ene senior-collega met wie je het goed kunt vinden. Gaat het om privézaken? Dan doet waarschijnlijk de mening van je partner er het meest toe, gevolgd door de mening van een goede vriendin en die van een familielid met wie je een hechte band hebt. Jij bepaalt!
Alle andere meningen doen er simpelweg niet toe en betekenen dus ook niets zolang jij ze geen waarde geeft.
9. Alles begint met zelfvertrouwen
Mensen zullen van alles van je vinden. Ja, je collega kan je dom vinden als je een vraag stelt die al besproken is. Je vriendin kan er van alles van denken als jij na een jaar alwéér verhuist. Misschien vind je schoonzus je laatste Instagram-post maar aandachttrekkerij.
Maár… het gaat er niet om wat mensen van je vinden, maar hoe jij daarmee omgaat.
Zorg ervoor dat de basis goed zit. Oftewel: dat jij een gezonde portie zelfvertrouwen hebt. Als jij oké bent met de dingen die je doet en denkt en weet wat je waard bent, dan doet het er minder toe wat een ander vindt. Kortom: verbeter je zelfvertrouwen. Dan doen zowel mogelijke meningen als echte uitgesproken meningen minder met je.
Dus
Laat je niet leiden door die nare angst voor wat anderen van je denken. Zolang je niemand kwetst of morele grenzen overtreedt, mag jij je grenzen verleggen zoveel je wilt.
Doe dat ook. Verleg je grenzen, treed buiten je comfortzone, doe dat gekke ding dat in je hoofd opkomt. Doe het zonder angst en wees jezelf.
Wat moet je doen als iemand je niet mag?
Weet dat niet iedereen jou hóeft te mogen. Iedereen is anders. MIsschien is dit niet jouw persoon. En de kans is groot dat de mening van die ene persoon voor jou helemaal niet zo belangrijk is. Simpelweg omdat deze persoon niet het beste met je voor heeft.
Onthoud in elk geval deze ene gedachte:
Doet de mening van deze persoon of personen ertoe? Nee? Trek je er dan lekker niks van aan. Alleen zo krijg je dingen voor elkaar die jij voor elkaar wilt krijgen.
Kijk maar eens naar de grote veranderaars in onze geschiedenis. Denk je dat Da Vinci nooit uitgelachen is om zijn “rare” ideeën? Meer dan dat hij serieus werd genomen! Toch bleef hij bij zichzelf en liet hij zich niet remmen of weerhouden door wat anderen van hem dachten. En kijk eens wat hij allemaal voor elkaar heeft gekregen, dat nog steeds van belang is in ons dagelijks leven. Niemand die hem nu nog uitlacht!
Steviger in je schoenen staan? Volg een cursus assertiviteit
Er bestaat geen handboek voor loslaten wat anderen van je vinden. Maar een cursus assertiviteit is een goede tweede optie. In onze cursus leer jij sterker in je schoenen staan, zeggen wat je vindt op een respectvolle manier, je grenzen aangeven en omgaan met kritiek.
Kortom: na 8 uur loop jij zelfverzekerder de deur uit. Je hebt praktische handvatten om minder na te denken over mogelijke meningen van anderen én meer te staan voor die van jouzelf.
Schrijf je in voor onze assertiviteitstraining op een locatie bij jou in de buurt of kies voor de online assertiviteitscursus.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, maar ook slimme tips waarmee je jouw communicatieskills een boost geeft.
Wil je onze laatste artikelen altijd overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend? Lees dan ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit en gesprekstechnieken tot snellezen.
Nieuwsgierig? Neem dan zeker een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Snellezen, mindmapping en geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback geven | Blog
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog