Samenwerken, iets waar we niet aan ontkomen. Vroeg of laat gaan we allemaal samenwerken in een team. Samenwerken is niet alleen een groep mensen bij elkaar zetten en zeggen “Maak maar wat moois”. Nee, professioneel samenwerken is meer dan dat. Alle succesvolle teams, van voetballers tot aan de mariniers, hebben 1 ding voorop staan: vertrouwen. Met deze drie lessen van de Amerikaanse Navy SEALs wordt samenwerken een eitje.

Wat komt aan bod?

Elk van jullie is een uitstekende professional met zijn eigen unieke talenten, van grafische vormgevers tot de ware code-tovenaars. Je zou kunnen denken dat dit voldoende is. Echter, effectieve samenwerking binnen een team vereist meer dan alleen individuele expertise. Het is een veelvoorkomend probleem dat teams niet goed samenwerken. Samenwerken met collega’s betekent namelijk meer dan alleen taken verdelen, individueel aan deze taken werken, en vervolgens hopen op een goed resultaat. Maar wat houdt samenwerken dan wel in, en waarom is het zo belangrijk?

Bij samenwerken bundelen jullie als team de krachten om samen een gemeenschappelijk doel te bereiken, waarbij iedereen een bijdrage levert. Het bestaat uit regelmatige overlegmomenten waarbij talenten en zwaktes zodanig worden gecombineerd dat het team als geheel sterker staat. Zo bereik je samen meer dan je alleen zou kunnen. Dit is de essentie van effectief samenwerken. Dit proces omvat ook het geven van feedback, communiceren over de voortgang, het kennen van elkaars talenten en valkuilen, en het stellen van prioriteiten.

Klinkt als veel, klinkt lastig, maar wees gerust: met de juiste aanpak kan iedereen leren om zijn of haar samenwerking te verbeteren.

Wat is er nodig voor een goede samenwerking?

Zoals we al eerder hebben gezegd, vertrouwen is de sleutel tot succesvol samenwerken in een team. Elk teamlid heeft zijn eigen unieke bijdrage. Jullie werken samen aan hetzelfde project, niet zomaar toevallig, maar omdat iedereen een belangrijke rol heeft. Zonder jullie allemaal zou het project een stuk minder succesvol zijn.

We verzinnen dit niet zomaar. Kijk maar naar de speciale SEAL-eenheden. Zij zijn experts in levensbedreigende missies en lossen deze schijnbaar moeiteloos op. Volgens hen is vertrouwen cruciaal voor een sterke samenwerking; het is het fundament waarop teams worden gebouwd. Voor hen betekent een goede samenwerking vaak het verschil tussen leven en dood.

Hun kijk op de zaak is eenvoudig:

Als het erop aankomt, moet je kunnen rekenen op je teamgenoten. Als jullie samen naar een doel toe werken, moet je erop vertrouwen dat iedereen zich net zo hard inzet als jij. In elke situatie, op elk moment. Dat is de essentie van goede samenwerking.

Gelukkig is een levensbedreigende situatie in een standaard kantoorsituatie zeldzaam. We hebben geen last van rivaliserende bedrijven die tot vuurgevechten overgaan en het meest gevaarlijke dier dat we tegenkomen is de kantoortijger. Het is dus zelden een kwestie van leven of dood.Maar dat betekent niet dat de visie van de SEALs hier niet opgaat. Ook bij minder gevaarlijke uitdagingen tijdens een project, wil je kunnen vertrouwen op je collega’s om je te helpen wanneer nodig. En zij moeten op jou kunnen rekenen.

Dit is de basis waarop een samenwerking staat of valt. En als je denkt dat jouw team beter kan samenwerken, schrijf dan ‘vertrouwen opbouwen’ bovenaan in je lijst met leerdoelen.

Waarom is samenwerken in een team belangrijk?

Het lijkt misschien veel, en overweldigend, om dit – samenwerken met collega’s – naast je dagelijkse werk te moeten doen. Maar geloof me, de voordelen van samenwerken wegen ruimschoots op tegen de moeite die het kost. Het zal je uiteindelijk zelfs tijd besparen. Het klinkt misschien cliché, maar samen kom je echt verder dan alleen. Daarom is samenwerken zo cruciaal.

Samenwerken biedt tal van voordelen boven alles in je eentje doen, zelfs als je graag op jezelf bent. Vertrouw erop dat je in een team tot betere resultaten komt. Hier zijn enkele voordelen van samenwerken:

  • Gezamenlijke besluitvorming: je hoeft niet alleen alle beslissingen te nemen en kunt gebruikmaken van de kennis van je teamgenoten.
  • Verdeling van taken: iedereen kan zich richten op zijn sterktes, wat veel tijd en energie bespaart.
  • Samen leren: net zoals op school, of zoals je kinderen misschien ervaren, is gezamenlijk leren effectief. Leer van je teamgenoten en ontdek nieuwe ideeën en perspectieven. Sta open voor feedback geven en ontvangen; iedereen wil zich verbeteren.
  • Minder fouten: met meer ogen gericht op het werk, is er minder kans dat iets over het hoofd wordt gezien.
  • Onderlinge steun: het is een geruststellende gedachte dat als je een dag niet kunt werken, je collega’s er zijn om je te helpen, en vice versa.

Niet voor niets dat sinds de prehistorie mensen overal samenwerken, van de zorg tot aan voetbalelftallen. Het is moeilijk om een situatie te bedenken waarin samenwerking geen rol speelt. Zelfs als je thuiswerkt of als freelancer, werk je samen met anderen zoals een boekhouder of een opdrachtgever. Je kunt niet alles alleen doen, en zelfs als het technisch mogelijk is, hoe efficiënt is het dan. Bijvoorbeeld, je kunt bijna alles leren via YouTube, maar het inhuren van een professional om je laptop te repareren is vaak sneller en efficiënter dan het zelf te doen.

Dit is de essentie van teamwork: taken worden verdeeld, waardoor je niet alles alleen hoeft te doen, het eindresultaat is beter, en je leert van elkaar.

Wat is belangrijk tijdens het samenwerken?

Effectief samenwerken in een team kun je bereiken door enkele principes van de Navy SEALs toe te passen. Dit is wat ze goed aanpakken:

  • Doe je werk zo goed mogelijk: dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is de basis. Zorg ervoor dat je je taken op tijd en met zorg uitvoert.
  • Wees betrouwbaar: het maakt niet uit hoe getalenteerd iemand is; als diegene niet betrouwbaar is, zullen anderen hem waarschijnlijk niet als een goede teamgenoot zien. Betrouwbaar zijn betekent deadlines en afspraken nakomen en kwaliteit leveren.

Iemand kan zo enorm goed zijn in wat hij doet, is deze persoon niet betrouwbaar dan is de kans klein dat jij hem als teamgenoot wil. Roddelen, niet-opbouwende feedback, passief agressief of zelfs agressief reageren zijn de dingen die we van onze teamleden willen zien. Deadlines en afspraken nakomen en kwaliteit leveren, daar begint het mee.

Betrouwbaarheid in een teamlid zorgt ervoor dat je denkt: “Op die persoon kan ik bouwen.” Je waardeert deze teamgenoten omdat ze doen wat ze zeggen en voor jou door het vuur gaan. Je herkent waarschijnlijk de volgende samenwerkingscompetenties bij hen:

  • Goede planning: deze persoon houdt zich aan deadlines en informeert het team tijdig als er iets mis dreigt te gaan.
  • Assertief in communicatie: hij spreekt zijn gedachten uit en komt op voor zowel zijn belangen als die van anderen, met respect voor iedereen.
  • Teamdoelen boven persoonlijke doelen: Deze persoon streeft naar een goed teamresultaat, in plaats van alleen te kijken naar persoonlijke eer.
  • Constructieve feedback: als er fouten worden gemaakt, geeft deze persoon opbouwende feedback en staat hij ook open om feedback te ontvangen.
  • Proactieve communicatie: hij communiceert tijdig over problemen of om te checken hoe het met anderen gaat.

Het is niet nodig om dagelijks bij iedereen langs te gaan, maar begin met kleine interacties en maak af en toe een praatje met je collega’s.
Deze competenties helpen om van een groep individuen een coherent en succesvol team te maken. Laten we deze principes eens  als startpunt gebruiken voor betere samenwerking. Hier zijn drie super simpele tips om mee te beginnen:

Hoe samenwerken in een team? 3 verassende tips

Niet ‘de 10 gouden regels voor samenwerken’ of ‘de 5 tips voor een goede samenwerking’. We houden het vandaag kort maar krachtig, voor zo’n waslijst aan tips hebben die SEALs ook geen tijd. Start met deze 3 tips en zie hoe ze jouw samenwerking in een team verbeteren:

1. Word zelf die betrouwbare collega

Als je al betrouwbaar bent, super! Maar heb je punten gevonden waarop je jezelf nog kunt verbeteren? Onthoud dat net zoals jij moet leren je team te vertrouwen, je team dat ook bij jou moet doen. Hier zijn een paar belangrijke acties:

  • Beloof alleen wat je kunt waarmaken: als iets niet lukt, beloof het dan niet. Wees duidelijk over wat haalbaar is. Bijvoorbeeld: “Helaas kan ik dit niet voor die datum afmaken; mijn planning zit al vol.”
  • Geef eerlijk en constructief feedback: Als iets niet soepel loopt of je stoort je ergens aan, spreek dat dan uit. Gebruik constructieve methoden zoals de 4 G’s of het ik-ik-jij-model. Bijvoorbeeld: “Ik merk dat onze samenwerking niet goed verloopt en dat vind ik vervelend. Ik zou het waarderen als we dit kunnen aanpakken, zodat we de deadline gemakkelijk kunnen halen.”
  • Luister actief: het gaat niet alleen om luisteren, maar om echt te begrijpen wat de ander zegt.
  • Geef fouten toe: iedereen maakt fouten. Het belangrijkste is om deze te erkennen en ervan te leren.
  • Plan zorgvuldig: gebruik een agenda en een takenlijst. Behandel deze als iets kostbaars en zorg dat ze concreet, logisch en haalbaar zijn. Voor meer tips, volg Björn en Tijdwinst op Instagram of lees het boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’.
  • Wees transparant in je werkzaamheden. Gebruik tools zoals Asana of Monday zodat je collega’s altijd weten waar je mee bezig bent. Dit helpt iedereen in het team om te zien hoe het project vordert en draagt bij aan een heldere en open communicatie.
    Begin met deze tips en zie hoe je samenwerking en teamdynamiek verbeteren.

Maak ruimte voor een dagelijkse Fika

‘Fika’ is geen spelletje FIFA, maar een Zweeds concept voor een koffiepauze. Hoewel het simpel klinkt, is het verrassend effectief. Het idee is dat jij en je team dagelijks even pauzeren om samen koffie te drinken en bij te praten. Kan het niet elke dag? Een wekelijkse Fika is ook prima.

Houd het informeel en grijp de kans om echt contact te maken met je teamgenoten. Niet iedereen stapt makkelijk op anderen af, dus overweeg een leuke groepsactiviteit om het ijs te breken. Dit is een uitstekende manier om elkaar beter te leren kennen, inclusief elkaars sterke en zwakke punten, en om ieders interesses te ontdekken. Wie weet, misschien eindigt het toch in een spelletje FIFA.

Bouw vertrouwen op en neem daar de tijd voor. Benut koffiepauzes, borrels of start na werk een tafeltennistoernooi.

Sta open voor verbetering

Hoe bekwaam je ook bent, fouten maken hoort erbij. Dat is geen probleem, zolang je je fouten erkent en openstaat voor verbetering. Accepteer feedback met open armen. Het is niet bedoeld om je aan te vallen, maar juist als een geschenk om jezelf te verbeteren. Bedank degene die feedback geeft, leer ervan, en kijk welke concrete punten je kunt gebruiken om een beter teamlid te worden.

Als je niet zeker weet hoe je om feedback moet vragen, overweeg dan deze voorbeelden van feedbackvragen. Dit zal je niet alleen lovende woorden opleveren, maar waarschijnlijk ook enkele verbeterpunten die je helpen meer uit jezelf te halen, je vaardigheden te verbeteren, en het vertrouwen van je team in jou te vergroten.

Samengevat: samenwerken draait om vertrouwen geven én ontvangen

Bij samenwerken is vertrouwen cruciaal. Het is wat samenwerken onderscheidt van simpelweg naast elkaar werken. Je wilt vertrouwen hebben in je team, maar het is net zo belangrijk dat zij jou kunnen vertrouwen. Wil je een team zoals de Navy SEALs? Dan is het essentieel dat jullie elkaar beter leren kennen, open vragen stellen, eerlijk feedback geven, helder communiceren en volgens een duidelijke planning werken. Als je ook openstaat voor het ontvangen van feedback, zal je team alleen maar sterker worden. Samen zijn jullie sterker dan alleen.

Wil je beter samenwerken? Word dan een betrouwbare gesprekspartner, feedbackgever, en planner. Hoewel er geen standaardcursus samenwerken is, kunnen wij je wel helpen je vaardigheden te ontwikkelen:

  • Training Feedback Geven: leer hoe je constructief feedback geeft waar je collega’s echt iets mee kunnen, en hoe je zelf op een goede manier feedback ontvangt.
  • Cursus Gesprekstechnieken: word een betere gesprekspartner. Je leert hoe je je mening geeft, effectief luistert, de leiding neemt in gesprekken, en hoe je kort en duidelijk communiceert.
  • Training Timemanagement: verbeter je planningsskills. Leer niet harder, maar slimmer werken. Zo krijg je meer gedaan in minder tijd, haal je altijd je deadlines en dat ook nog eens zonder stress.
    Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig in je professionele leven, maar zullen ook de samenwerking binnen je team verbeteren, waardoor jullie samen sterker staan.
  • Training Assertiviteit: ontwikkel je assertieve vaardigheden om op een respectvolle manier voor jezelf op te komen, duidelijke grenzen te stellen en effectief te communiceren in uitdagende situaties.

Groep mensen die aan het samenwerken is

Veelgestelde vragen over samenwerken in een team

  • Wat is samenwerken?

    Samenwerken is het proces waarbij meerdere individuen hun krachten bundelen om een gemeenschappelijk doel, in teamverband, te bereiken. Zie het als een soort symfonie waarbij iedere speler bijdraagt aan het grotere geheel. Afzonderlijk kan het goed klinken, maar als alle spelers samen aan hetzelfde stuk spelen klinkt het een stuk beter. Dat is de “samenwerken” betekenis.

  • Wat voeg ik toe aan een team, voorbeelden.

    Een vraag die als een zachte bries door de gangen van kantoren en vergaderzalen waait. Een vraag die de kern raakt van wat het betekent om een waardevolle schakel te zijn in het complexe weefsel van samenwerking. Laten we eens kijken naar concrete voorbeelden van wat jij kunt toevoegen aan een team:

    • Inspiratie: jij bent de vonk die anderen aansteekt. Je brengt nieuwe ideeën, creativiteit en passie. Als een danser die de choreografie verrijkt met sprankelende bewegingen.
    • Motivatie: jouw energie is aanstekelijk. Je moedigt anderen aan, geeft complimenten en viert successen. Als een danser die het tempo hoog houdt en de sfeer levendig maakt.
    • Feedback: je bent eerlijk en constructief. Je geeft en ontvangt feedback met respect en openheid. Als een danser die zijn pas corrigeert en anderen helpt om beter te worden.

    Dus, beste teamspeler, trek je dansschoenen aan en betreed het podium. Voeg jouw unieke bewegingen toe aan het team en laat de harmonie van samenwerking tot leven komen!

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Bij Tijdwinst helpen we professionals uit heel Nederland om slimmer (samen) te werken. Zo geven we trainingen over constructieve feedback geven, timemanagement, gesprekstechnieken en assertiviteit. Volg onze training op een locatie bij jou in de buurt of online en leer hoe je nog meer uit jezelf, uit je werk maar vooral uit je samenwerkingen haalt. Benieuwd naar ons trainingsaanbod of onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.