Kruip je liever in je schulp dan dat je met tien mensen een project ‘tackelt’, dan is het niet zo gek dat je als introvert niet staat te springen als je hoort dat je gaat samenwerken in een team. Volgens bestsellerauteur Patrick Lencioni kun je dat toch. Je hoeft je alleen maar bloot te geven. “Butt-naked”! Hoewel ‘jezelf blootgeven’ aan ‘Peter van accounting’ als een nachtmerrie klinkt, fladder jij binnenkort moeiteloos door je samenwerking heen, door deze 5 typische samenwerk-problemen vóór te zijn.

Waarschijnlijk krijg je van het woord ‘Teamwork’ al spontaan jeuk, als je niet zo van het samenwerken bent. Ook al denk je beter te kunnen functioneren als ‘individu’, samenwerken in een team is toch vaak de sleutel tot succes. Elkaar scherp houden, inspireren en samen bergen verzetten; voor sommigen mensen een verademing, voor de introverten onder ons een verschrikking.

Introversie op de werkvloer en samenwerken

Als ‘lone wolf’ vind jij het totaal geen probleem om even al je aandacht in het verslag te steken dan tot bloei te komen in de kantoortuin. Je collega’s heb je helaas niet voor het kiezen, en waar jij vaak het het meest tot je recht komt in complete rust, denkt die praatgrage collega daar anders over.

Grote sociale interacties kunnen er voor zorgen dat je overprikkeld raakt. Waar de één een flinke oppepper krijgt van even goed sparren, zorgt het bij jou juist voor stress en een gevoel van uitputting. Vooral op de werkvloer kun je het als introvert soms zwaar te verduren krijgen. Onverwachte stand-ups, smalltalk bij de waterkoeler; als je van nature iets teruggetrokken bent, zorgt deze overload aan interactie ervoor dat de energie uit je gezogen wordt.

samenwerken in een team

Toch heb je vaak de mogelijkheid om na een drukke vergadering even tot rust te komen door zelfstandig aan de slag te gaan. Deze rustperiodes waarbij je doordacht aan een project kunt werken, laden jou weer op voor de volgende opdracht. Tot daar het initiatief van je baas komt waarin verwacht wordt dat je gaat samenwerken in een team…

Nu wordt er niet alleen van je verwacht dat je het project succesvol afrondt, nee, je moet ook nog eens ‘gezellig’ meedoen in de groep. Mensen met allemaal een eigen visie en werkwijze; het kan overweldigend aanvoelen. Patrick Lencioni helpt je op weg in de wereld van teamwork zodat ook jij, als introvert, je draai kunt vinden.

Teamwork en het geheim erachter

Wie er in een team zit – introvert of extravert – het maakt volgens Patrick Lencioni niet uit. In teams werken blijft vaak lastig. Zijn boek ‘De 5 frustraties van teamwork’ blijft daarom ook enorm populair.

“Hoe graag we ook willen samenwerken in een team, een team worden en blijven vereist toewijding en discipline. Het is net als een goed huwelijk. Het gaat niet vanzelf. Je bent nooit klaar met eraan werken.”

Doordat we nog steeds te individueel bezig zijn (ík wil die cliënt binnenhalen, ik laat hem niet de eer opstrijken), zijn we niet bereid bepaalde offers te brengen die nodig zijn om in een team te werken. We werken liever met een beloning op korte termijn dan dat we veel moeite moeten steken in een samenwerking waarvan we nog niet zeker weten hoe deze afloopt.

De basis van goed samenwerken in een team is volgens Lencioni terug te vinden in het vertrouwen in elkaar. Door voldoende kwetsbaar te zijn en zich open durven te stellen, is men eerder geneigd om hulp te vragen én elkaar hulp te verlenen. Dit begint bovenaan bij de leidinggevende en sijpelt door naar het team.

“Wanneer mensen écht kunnen en durven zeggen: “ik heb hulp nodig, ik heb het verpest, het spijt me…” kom je vooruit. Zodra werknemers écht emotioneel ‘naakt’ kunnen zijn, werkt het. Wanneer er iemand in het team is die zich niet durft open te stellen, raakt het hele team vergiftigd.”

Het gaat volgens hem niet om de verschillende persoonlijkheden maar om hoe ze met elkaar samenwerken. Hoe een team functioneert heeft voornamelijk te maken met hoe men samenwerkt op emotioneel niveau; krijg jij genoeg aandacht, worden jouw standpunten gehoord en hoe voel jij je binnen de groep?

Samenwerken als introvert – 5 tips (tegen typische valkuilen)

Patrick Lencioni onderzocht de 5 valkuilen die het vaakst voorkomen als in samenwerkt in een team. Herken ze en, bereid jezelf voor op een geweldige samenwerking met je collega’s.

1. Geef jezelf bloot

Die bijlage met kwartaalcijfers; je komt er maar geen wijs uit. In plaats van dat je even bij Alex aanklopt (die daar immers het een en ander van af weet), besluit je om toch maar zelf je hoofd erover te breken. Je komt er zelf wel uit, uiteindelijk.

Als je niet zo open bent, kan het een hele stap zijn om je collega om hulp te vragen. Misschien ben je bang dat hij het vervelend vindt dat je hem stoort of ben je bang voor negatieve feedback. Door gebrek aan vertrouwen wil je je zwakheden verbergen, waardoor je liever door klungelt dan hem om hulp te vragen.

Probeer je hier over heen te zetten door het negatieve stemmetje uit je hoofd te verbannen. Waarschijnlijk helpt hij je liever dan dat hij later eventuele fouten moet verbeteren. Als je iets verlegener bent dan je collega’s en je hebt moeite met jezelf laten horen, kan het vaak nog wel eens vervelend zijn om samenwerken in een team succesvol te laten verlopen. Jezelf blootgeven blijkt dus het sleutelwoord. Uít jezelf naar de mensen om je heen, toon je emoties, spreek je gedachten uit, laat juist ook je kwetsbare kanten en onzekerheden zien.

2. Kom voor jezelf op

Nadat jij uren in dat rapport hebt gestoken, waren je medecollega’s nergens te bekennen. Jouw bloed, zweet en tranen liggen dan eindelijk op het bureau van je baas in geprinte versie. Na jouw hard verdiende kopje koffie in de kantoorkeuken hoor je opeens Peter vol trots praten over hoe enthousiast jullie baas was over het rapport, en hoe nauwkeurig Peter is geweest met die omzetcijfers. Hij strijkt met de eer! Je weet diep van binnen dat je hem hier op moet aanspreken, maar dat blijkt toch wel onaangenaam.

Een reële angst kan zijn dat je bang bent anderen aan te spreken op hun gedrag tijdens jullie samenwerking. Je doet jezelf niet alleen te kort hierdoor, maar ook zal de boosdoener onaangesproken blijven over zijn gedrag.

Neem Peter apart en spreek hem aan. Blijf kalm en zoek de confrontatie op. Geef duidelijk aan hoe je je erbij voelt. Door voor jezelf op te komen geef je duidelijk je grenzen aan.

samenwerken in een team

3. Laat je gezicht zien

Terwijl de rest samen om de tafel gedoken zit om die stapel verslagen gezamenlijk door te spitten, werk jij liever alleen. “Ga je zo mee lunchen zodat we nog wat kunnen nabespreken?” Jij slaat de uitnodiging liever af.

Als introvert werk je het beste alleen, tuurlijk. Maar vergeet niet dat als je samenwerkt, je ook moet participeren in de groep. Je hoeft natuurlijk niet mee naar elke borrel of lunch die op de agenda staat, maar dit zijn wel de mensen waarmee je het geregeld moet krijgen. Er zouden zo maar dingen besloten kunnen worden die jij niet meekrijgt.

Probeer dus om naast tijd in te roosteren voor jezelf, ook soms even je gezicht te laten zien in het team.

4. Mijd verantwoordelijken niet

Je baas wilt jou de taak geven het project te leiden. Je voelt je gevleid, maar daar zat je eigenlijk niet op te wachten. Het aanspreekpunt zijn van de gehele groep en proberen alles in goede banen te leiden, voelt voor jou eerder aan als een marteling dan een zegen. De vergadering leiden, contact onderhouden met je mede teamgenoten… het idee alleen al maakt je nerveus. Je eerste instinct is om het aanbod af te wijzen.

Misschien denk je dat je een bepaalde taak niet aankunt. Dat kan; je kunt niet alles en dat is ook helemaal niet nodig. Máár, let erop waarom je iets afwijst. Is het omdat je er daadwerkelijk de skills niet voor hebt, of is het omdat het omdat je bang bent iets anders te doen dan wat je gewend bent? Daar zit een duidelijk verschil in. Je introversie zien als een zwak punt is totáál niet nodig. Introverten zijn juist excellente leiders!

“Niet voor niets zijn grote leiders uit de geschiedenis (zelfverklaarde) introvertelingen, zoals Eleanor Roosevelt, Rosa Parks en Ghandi. Zij danken hun leiderschap en grote waardering van het publiek aan het feit dat ze leider zijn omdat ze voor een doel hebben waar ze voor streven – en niet omdat ze genieten van de aandacht van het leiderschap.”, benadrukt introversie-onderzoeker Susan Cain.

Voorkom dat je dingen voorbij laat gaan omdat je niet genoeg zelfvertrouwen of ervaring hebt ze aan te nemen. Je wilt niet een dag wakker worden en denken “had ik maar...”Samenwerken in een team kan juist je horizon verbreden.

5. Help anderen (voor gezamenlijk resultaat)

Het hoofdstuk van jouw hand; nailed it. Je twijfelt of er ooit zo’n perfect stuk geschreven is. Een applausje voor jezelf! Het stuk van Susanne daarentegen? Je wist niet dat je tenen zich zo snel konden krommen. Aangezien je jouw taak met verve hebt volbracht, ben je eigenlijk van mening dat dat niet jouw pakkie-an is.

Het makkelijkst is natuurlijk om je alleen te bekommeren om je eigen input, maar zodra je in een team werkt is dat onmogelijk. Hoe goed jouw onderdeel ook is, het draait om het gezamenlijk resultaat.

Wees dus niet bang om je betrokkenheid te tonen voor het gezamenlijke resultaat en feedback te geven indien je merkt dat dit nodig is. Feedback geven maakt jou niet tot een slecht persoon en helpt je team vooruit.

Groei door je introversie te benutten

Door op deze 5 punten te letten kom je al een heel eind. Je hoeft als introvert écht niet ineens zodanig te veranderen en een praatgrage vergadertijger te worden. Blijf vooral jezelf.  De truc is je talenten te benutten die je als introvert bezit, terwijl je de valkuilen omzeilt met de juiste assertieve acties en communicatie.

Je hebt een enorme dosis aan goede kwaliteiten. Je zult waarschijnlijk langer ‘broeden’ op ideeën en deze vanuit een andere hoek bekijken. Doordat je eerst liever dingen in je hoofd laat ‘marineren’ voor je ze eruit spuwt, denk je ook vaak kritischer. Zeker blijven doen. Let er vervolgens wel op zodra er samenwerking vereist wordt, dat je participeert.

Geef jezelf dus boven alles bloot (#1), en kom voor jezelf op (#2), laat je gezicht zien (#3), mijd verantwoordelijkheden niet (#4) én help anderen zodat het team versterkt wordt (#5). Op deze manier wordt samenwerken in een team iets waar je niet tegenop hoeft te kijken, maar een groeimogelijkheid!

samenwerken in een team

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over samenwerken in teamverband? Wij bieden een uitstekende cursus aan waarin je in 1 dag leert om assertiever te worden. Hier gaan wij nog meer in op het onderwerp teamwork en alles erom heen!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog