Het recept voor een goed huwelijk? Je hebt er grofweg 3 ingrediënten voor nodig, volgens wetenschappelijk onderzoek. Mix deze, bereid ze met zorg en geniet van je huwelijksgeluk – hap voor hap, zoals onderzoek het voorschrijft.

“Een ongeluk zit in een klein hoekje – geluk zit in de rest”, zegt men wel eens.

En zo zit het precies ook met huwelijksgeluk. Het zit ‘m niet in de kleine dingen zoals dat bosje bloemen elke huwelijksdag (hoewel; ook leuk), maar de grotere componenten van je huwelijk. De goede momenten samen, de mensen om je heen en de overweldigende dingen die je samen doet.

Hoe we dat weten? New York Times schrijfster Tara Parker-Pope verzamelde al het wetenschappelijk bewijs dat ze op het gebied van relaties en gelukkige huwelijken kon vinden – en bundelde wat ze vond in haar boek ‘For Better  – The Science of a Good Marriage’, het ultieme receptenboek voor een goed huwelijk.

Het recept voor een goed huwelijk, wetenschappelijk samengesteld

1. Hou ‘t positief!

Klinkt abstract, is heel concreet: vier goed nieuws.

Er zijn genoeg leuke momenten, gebeurtenissen of dingen die te vieren vallen. Doe het, samen. Sta wat vaker stil bij wat goed is, met een flesje bubbels en bekaarst diner. Of op jullie eigen manier natuurlijk. Zo lang je maar blijft vieren wat goed is. Een mooie regel, die bovendien een dubbele uitwerking op je recept voor een goed huwelijk heeft.

Het is namelijk niet alleen het leuke moment dat je samen deelt, wat sowieso goed is voor je relatie…

“Onderzoek laat zien dat koppels die regelmatig goed nieuws vieren een diepere band hebben van intimiteit, vertrouwen en tevredenheid… De kleine, goede dagelijkse dingen vieren boost de gezondheid van je huwelijk.”

… Maar ook een tegengif voor de slechte momenten – die er onvermijdelijk ook zullen zijn:

“We hebben ontdekt dat positieve momenten belangrijker zijn dan negatieve momenten”, zegt Howard Markman – één van de belangrijkste huwelijks-onderzoekers.

Zo lang je 5 positieve ervaringen tegenover 1 negatieve hebt staan, is je recept voor een goed huwelijk veilig:

“In stabiele huwelijken zijn er op zijn minst 5 keer zoveel positieve interacties dan negatieve. Wanneer die ratio daalt, is de kans op scheiding stukken groter.”

recept-voor-een-goed-huwelijk-2

2. Hou je vrienden

Je partner is je belangrijkste relatie, maar niet de enige. Dat is de gouden regel wat je sociale leven en je recept voor een goed huwelijk betreft.

Houd je vrienden en familie in de buurt, ook zodra je getrouwd bent. Ze blijven even belangrijk voor jouw levensgeluk, dat niet puur en alleen van je huwelijk(spartner) kan afhangen.

“Het blijkt dat de sterkte van de vriendschappen die de huwelijkspartners elk onderhouden een sterke voorspeller van hun huwelijksgeluk zijn”, zegt onderzoeker Markman hier over.

Het is namelijk allereerst enorm gezond om fijne vriendschappen en sterke familiebanden voor je hele leven te behouden. Ze zijn de basis van een lang en gelukkig leven en een belangrijk ingrediënt in het recept voor een goed huwelijk, volgens dit 80-jarig geluksonderzoek.

Bovendien plaats je teveel druk op je partner, wanneer je jouw geluk alleen van hem of haar laat afhangen. Dat kán één persoon niet in zijn eentje voor elkaar krijgen. En ook niet met z’n tweetjes. Je hebt die kringen om je heen nodig. Hou ze vast.

Uit ‘For Better’:

“Al dat samen zijn is niet per sé goed voor koppels. De manier om een huwelijk te versterken is om minder emotionele eisen aan de partner te stellen. Dit betekent niet minder emotionele intimiteit beleven, maar gewoon dat getrouwde stellen er goed aan doen om de relaties met anderen te blijven voeden. De gelukkigste stellen zijn hen die voldoende interesses en support hebben ‘buiten de twee-eenheid om’.”

recept-voor-een-goed-huwelijk-3

3. Hou de actie

Samen spannende dingen doen. We associëren het met de wilde en onbekende tijd waarin we als verse stellen verliefd op elkaar werden.

Die tijd terughalen is één van de gezondste dingen die je kunt doen voor je huwelijk. En daarvoor hoef je dus niet terug in de tijd te gaan. Je kunt die spannende tijden nog steeds beleven door (samen) spannende dingen te doen.

Dat is gebleken uit een test die gedaan werd onder 2 groepen: 1 groep getrouwde stellen of langdurige relaties die een ‘gezellige’ date hielden en 1 groep die de ene na de andere ‘spannende’ date planden.

Na 10 weken vulden de stellen opnieuw een vragenlijst in over de kwaliteit van hun relaties, net zoals ze dat in het begin van het onderzoek gedaan hadden. Zij die ‘spannende’ dates hadden ervoeren een duidelijke verbetering van hun recept voor een goed huwelijk tegenover de ‘gezellige’ daters.

Parker-Pope’s advies:

“Bescherm je huwelijk door regelmatig nieuwe dingen en ervaringen te delen met je partner. Maak een lijst van de favoriete dingen die jullie samen doen, en maak dan een lijst van dingen die jullie samen zouden willen doen. Vermijd oude gewoontes en rituelen en plan regelmatig tijd in om iets heel anders en verfrissends te gaan doen.”

Ga downhillen, motorrijden, in het donker eten, spring uit een vliegtuig of hou het spannend in de slaapkamer – ook cruciaal voor je huwelijk.

Hoe je het ook doet, gebruik de basis van dit recept voor een goed huwelijk en beleef samen die kick. Daarmee geef je je huwelijk de kick onder de kont die het net nodig had om uit die monotone ‘prima’ sfeer te komen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog