De beste investering die je kunt doen is investeren in jezelf — écht het onderste uit de kan halen wanneer het op jou als persoon aankomt. Maar hoe doe je dat nou? Wij onderzochten het en stelden deze 4 tips op. Stuk voor stuk adviezen die jou helpen, wil je jezelf verbeteren. 

Jezelf verbeteren? Dit is wat het niet is

Over het algemeen denk je bij het ontwikkelen van jezelf aan manieren waarop jij je carrière of status een boost kunt geven — een perfect persoon heeft immers een geweldige carrière met een bijpassend salaris, niet?

Toch is dit niet hoe jij je deze zoektocht moet benaderen.

Jezelf verbeteren draait namelijk om het verbeteren van de dingen waar jij waarde aan hecht — dat hoeft dus niet automatisch betekenen dat je voor succes moet gaan. Jezelf ontplooien lukt namelijk pas wanneer jij – zonder schaamte – afgaat op wat jij wil, met als doel om gelukkig te zijn met je keuzes en je leven

Er bestaat dan ook geen kant-en-klare oplossing of een geheime formule waarmee jij het beste uit jezelf kan halen. Ga gewoonweg af op wat jij belangrijk vindt en richt je leven daarop in. Deze tips kunnen je daarbij ondersteunen. Je zal zelf nog het werk moeten doen.

Jezelf verbeteren. wees nieuwsgierig

1. Wees nieuwsgierig

Wie zijn nou vaak de meest oprechte en leuke personen? Kinderen!

Jonge kinderen beschikken over een kwaliteit die we stiekem allemaal willen hebben: ze hebben een onverzadigbare drang naar het leren van nieuwe dingen. Een 3-jarige kijkt bijvoorbeeld op een totaal andere manier naar de wereld. Barstens vol nieuwsgierigheid vullen zij hun dagen met avontuur.

In tegenstelling tot wij. De typische volwassene denkt alles al te weten. Vaak staan ze niet meer open voor andere inzichten en meningen, waardoor hun nieuwsgierigheid een langzame dood sterft.

Wil je jezelf verbeteren, prikkel deze drang dan opnieuw: ga op onderzoek uit en leer! Niet alleen zul je hierdoor veel meer kennis en vaardigheden opdoen, je wordt ook empathischer. Je staat sneller open voor zaken (en personen) die niet binnen je straatje passen.

Om je nieuwsgierigheid aan te wakkeren, moet je een paar dingen iets vaker doen:

  • Lees meer boeken — niet alleen materie die binnen jouw vakgebied past, maar ook boeken die je normaal gesproken nooit zou openslaan. Nog meer nieuwsgierigheid aanwakkeren? Lees je kind voor, bijvoorbeeld uit een fantastisch kinderboek en verwonder jezelf.
  • Kijk meer documentaires — in plaats van de zoveelste Netflix-serie te ‘bingen’, zet je gewoon een keer een intrigerende docu op. Ontspannen én leren kan best tegelijkertijd!
  • Ga naar musea of voorstellingen — die flyer die die hippe gast je in de hand drukte? Ga erheen! Wie weet kom je erachter dat je muzieksmaak toch wat exotischer is dan je dacht.
  • Praat met meer mensen — natuurlijk is het eng om uit je comfortzone te stappen, maar een keer een gesprek aanknopen met iemand waar je normaal nooit op zou afstappen kan onvoorziene deuren openen.

2. Wees jezelf

Ondanks dat we altijd ‘connected’ zijn, lijkt het toch alsof we steeds meer uit elkaar groeien. We posten foto’s van een perfect gezinslevens op instagram, we uiten onze goed doordachte mening op Twitter en zijn constant in de weer met ons sociaal leven op Facebook. Toch gaat het hier mis: we zijn bang om ‘echt’ te zijn. Menselijk.

We plaatsen niet de foto’s van de kinderen die vooraf gingen aan het creëren van dat perfecte plaatje. Een waar ze huilend, met een bevlekt t-shirt, over de grond rollen. Je post niet over de ruzie die je met je partner had. Je twittert niet over een gigantische fout die je op je werk hebt gemaakt.

Kortom, we doen ons anders voor dan dat we in werkelijkheid zijn.

Je hoeft je niet voor te doen als iemand anders, zodat mensen je leuk vinden of accepteren. Integendeel. Iemand die niet weg schuwt voor wie hij is, die goed in zijn vel zit en uitkomt voor de zaken die hij of zij leuk vindt, is vaak leuker dan de zoveelste perfecte kopie. 

3. Wees kritisch over wat jij wil

Sommige mensen willen een uitwisbare indruk hebben op deze planeet. Sommigen focussen zich op het vergaren van zoveel mogelijk rijkdom. Sommigen richten zich op het ontwikkelen van zo veel mogelijk diepgaande vriendschappen en relaties…

Wat jouw doel ook is, het is prima als deze afwijkt van de norm. Niet iedereen is op zoek naar rijkdom, niet iedereen wil een impact maken op de wereld, niet iedereen wil zijn stem luid laten weerklinken — en dat is oké. Vraag je dus af wat ‘jezelf verbeteren’ voor jou betekent. 

Wanneer jij namelijk niet de ambities hebt van ene Jeff Bezos of Bill Gates, richt je daar dan ook niet op. Je hoeft geen levensstijl achterna te jagen waar je stiekem niet van droomt. Zoek wat jou gelukkig maakt en ga dáárvoor. Dit maakt je niet alleen een beter mens, het maakt je ook gelukkiger.

En weet je nou niet wat je precies wil? — beantwoord dan deze vragen.

Kortom, jezelf verbeteren?

Je zal nooit het punt van totale perfectie bereiken. Ongeacht of jij je nu voorneemt een beter mens te zijn, over tien jaar zul je nog met precies dezelfde vraag rondlopen — en dat is goed. Het betekent dat je nooit ophoudt met je zoektocht naar een betere jij.

Tot die tijd zijn er een aantal dingen die jij kunt doen, waardoor je het jezelf makkelijker maakt. Focus jij je de komende 6 maanden op het zetten van kleine stapjes op verschillende gebieden en je zal merken dat je vervolgens grote sprongen voorwaarts maakt.

Dat deed je zo:

  • Wees nieuwsgierig — bekijk de wereld door de ogen van een kind en stap buiten je comfortzone. Lees een ander boek, bezoek een ander evenement — verwonder jezelf.
  • Wees jezelf — focus je niet op perfectie of op de persoon die anderen willen dat jij bent, maar omarm je ‘ik’. Veel leuker.
  • Wees kritisch over wat jij wil — besef dat het oké is als je geen torenhoge ambities hebt. Doe waar jij blij van wordt en richt je leven daar op in.

Jezelf verbeteren. volg een cursus assertiviteit

4. Jezelf nog verder ontwikkelen? Volg een Assertiviteitscursus

Het is duidelijk dat jij veel waarde hecht aan het ontplooien van jezelf, anders was je hier niet. Een leuke en zeer interessante manier om hier nog meer uit te halen, is door eens een Assertiviteitscursus te volgen.

In onze 1-daagse Assertiviteitscursus gaan wij namelijk dieper in op het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Daarnaast geven we je een aantal slimme handvatten die jij kunt gebruiken, wil je meer uit jezelf en je relaties halen — een uitstekende manier om jezelf nóg verder te verbeteren.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog