Bepaalde studie gevolgd omdat je pa dat ook deed? Vervolgens een baan aangenomen omdat je partner erop stond? Stop met je familie, vrienden en zelfs de maatschappelijke druk jouw leven te laten bepalen — richt je eigen leven in. Hoe? Door jezelf af te vragen “wat wil ik?!”.

Laat jij je altijd beïnvloeden door wat anderen van je verwachten? Stop daarmee! In de komende 8 minuten leggen wij je uit waarom jij niet je leven moet laten bepalen door anderen — het wordt eens tijd dat jij stilstaat bij wat jij wil!

En weet jij nog niet wat dat precies is? Geen zorgen, aan de hand van een aantal vragen kom jij daar heel snel achter.

Kortom…

Bepalen anderen je leven? Kies zelf — wat wil ik?!

“We zijn zo trots op je.” Je moeder glundert. “Dit is precies hoe wij het ons nou altijd hebben voorgesteld.” En natuurlijk vind je het fijn dat ze blij is, maar ergens diep, diep, vanbinnen jeukt er iets — jij kan namelijk maar niet het gevoel van je afschudden dat dit niet is wat jij wil…

Want of het nu gaat over die nieuwe baan, je relatie of zelfs de sociale kring waarin jij je begeeft:

Veel te vaak heb je keuzes gemaakt omdat je dacht dat iets van je verwacht werd. Je schoof hierdoor jouw eigen passies, talenten en skills opzij, uit angst om anderen teleur te stellen.

Wat wil ik. Wanneer jij je leven laat bepalen door anderen.

Neem bijvoorbeeld je studiekeuze, het werd al praktisch voor je ingevuld. “Die studie die jij voor ogen hebt, vind ik nou echt niets voor jou! Je zou pa ontzettend teleurstellen als…

En wat dacht je van die aankomende promotie? “We kunnen het geld ontzettend goed gebruiken”, vind je partner — dat jij er echter tegenop ziet om binnen dat team te werken, lijkt grofweg jouw probleem.

En dat is ontzettend jammer, leven volgens wat anderen van jou verwachten. Want je vindt het misschien nu wel belangrijk om iedereen tevreden te houden, óóit word je op een dag wakker met dat knagende gevoel: “ik heb nooit mijn eigen leven geleid, omdat ik te bang was om voor mezelf te kiezen.”

Tijd dus om te onderzoeken wat je wilt , wat jij wil.

We kunnen het niet duidelijker vragen.

En om erachter te komen wat datgene precies is, stel jij jezelf een aantal vragen:

  • Allereerst vragen over je verleden —  “Welke keuzes heb ik door anderen laten beïnvloeden?”
  • Vervolgens bedenk je hoe jij wil dat jouw ideale leven eruit ziet — “Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik.”
  • Tot slot vraag jij jezelf af wie of wat jou tegenhoudt dit te bereiken — “Zal ik hier compromissen mee moeten sluiten of gaat het hen eigenlijk niets aan?”

Op die manier krijg jij voor eens en altijd antwoord op die vraag “wat wil ik.

Kijk naar je verleden — wie maakte keuzes voor je?

We beginnen dus bij het verleden. Hier kritisch naar kijken voorkomt dat je niet weer dezelfde fouten maakt, namelijk je keuzes laten beïnvloeden door anderen.

Stel jezelf daarom de volgende vragen. Bedenk hierbij goed of de situatie optrad doordat jij een bepaalde keuze maakte, óf dat (in)directe beslissingen van anderen hiervoor zorgde.

“Wat waren de hoogte- en dieptepunten in mijn leven?”

Het winnen van die voetbalbeker bijvoorbeeld, ontzettend leuk! Maar was het jouw beslissing om zolang in de top te voetballen, of vonden voornamelijk je ouders dat leuk?

“Wat waren de beste én slechtste keuzes die ik in mijn leven maakte?”

Toen je lastige knopen moest doorhakken? Wie maakte de beslissing, jij of die oude jeugdvriend die het toch leuker leek als jullie samen die studie zouden volgen? Bleken die keuzes achteraf juist of had je het zelf anders willen doen?

“Wat waren de belangrijkste relaties in mijn leven?”

Heb je een jeugdliefde moeten verbreken omdat je ouders het er niet mee eens waren? Of ben je misschien alleen vrienden met je huidige vriendengroep omdat jij je anders schuldig zou voelen wanneer je het zou verbreken?

Denk na over deze vragen — herken je een trend? Zie je bijvoorbeeld dat je jouw keuzes liet beïnvloeden door de goedkeuring van je vader? Was een familielid ernstig ziek en heb jij hierdoor andere beslissingen moeten maken?

Dit kijkje in het verleden helpt je ontzettend met het bepalen van jouw ideale toekomst:

Wat wil ik met mijn leven? Kies je eigen weg!

Hoe kom ik erachter wat ik wil, vraag jij je misschien af. Nou, door eens goed na te denken over de volgende punten — hoe ziet jouw ideale baan eruit, hoe deel jij het liefst jouw vrije tijd in. Kortom, wat wil je nu écht?

“Wat lijkt mij nu echt een leuke baan of functie?”

Die veeleisende baan van je — ben je daar nu werkelijk zo blij mee of blijf je maar het hoofd boven water houden zodat je moeder over je kan opscheppen? Werk je bijvoorbeeld liever in een iets kalmere, minder stressvolle, functie?

“Onder welke omstandigheden wil ik werken?”

Misschien wil je helemaal niet parttime werken zodat “je er ook voor de kinderen kunt zijn.” Een middenweg, dát spreekt jou meer aan! Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit, niet die van je partner.

“Ben ik tevreden over mijn financiën?”

Jij vindt het eigenlijk wel prima hoe het nu gaat. Je hebt alle schaapjes op het droge, zou je dan nog moeten ploeteren omdat je partner graag een nieuwe auto én nieuwe aanbouw wil.

Wat wil ik. Hoe zie ik de ideale relatie voor me

“Hoe zie ik de ideale relatie voor me?”

Ben jij tevreden met je relatie? Vind je het prima om simpelweg samen te wonen of ga je toch door met die trouwplannen om je familie een plezier te doen?

“Hoe wil ik mijn vrije tijd indelen?”

Misschien wil je wel helemaal niet ieder jaar naar hetzelfde plekje in Frankrijk toe — backpacken, dat wil je! En die tangolessen waar je vrouw zo op aandringt? Eigenlijk heb jij daar helemaal geen zin in.

“Wat betekent een gezonde levensstijl voor mij?”

Wil jij al een tijdje vegan worden, maar vind je partner dat maar teveel gedoe met het dagelijks koken? Wil je misschien toch niet meedoen aan die sponsorloop vanuit je werk? Gezondheid betekent niet voor iedereen hetzelfde — wat wil jij.

“Leef ik volgens mijn eigen overtuigingen?”

Hang je bijvoorbeeld al jaren een politieke partij aan, enkel omdat je zo binnen je gezin bent opgevoed? Misschien ben je er daarnaast achter gekomen dat je toch meer met religie hebt dan waar je omgeving op aandringt.

“Hoe zie ik het liefst mijn sociale agenda?”

Tot slot jouw sociale leven. Ben jij het de laatste tijd beu om ieder weekend vrienden over de vloer te hebben, wil je juist niet meer met dat koppel optrekken, vind jij het eigenlijk wel prima om eens thuis te blijven?

Het kan! Je bent namelijk niet verplicht altijd maar een volle en levendige agenda te hebben, ongeacht wat de ‘maatschappelijke druk’ je misschien vertelt.

Vergelijk nu eens de antwoorden op al deze vragen met jouw huidige situatie — leef jij het leven dat jij graag wil leven of blijf je naar iemands pijpen dansen?

Reflecteer daarom en ga na hoe jij jouw ideale situatie graag zou zien. Pak desnoods een groot stuk papier en schrijf per punt op wat jij wil.

Iemand het er niet mee eens?

Nu jij duidelijk voor ogen hebt hoe jouw keuzes en wensen eruit zien, zul jij je er nog iets in moeten verdiepen.

Je kunt namelijk wel roepen dat je liever een eigen boekwinkel opent dan dat je nog langer binnen die veeleisende bedrijfscultuur werkt — wanneer jij niet daadwerkelijk actie onderneemt omdat je bang bent je partner voor het hoofd te stoten, bereik je nog niets.

Maak daarom je plan van aanpak concreet door de punten te nemen van hierboven en naast deze vragen te leggen:

“Wie of wat houdt mij tegen dit te bereiken?”

Neem even het voorbeeld van het starten van eigen boekenwinkel — is er iets of iemand die dit tegenhoudt. Dat hoeft natuurlijk niet directe weerstand te zijn. Ook het indirect op iemand inpraten of simpelweg vinden dat “het me niets voor jou lijkt” is al voldoende om jou op de rem te laten trappen.

Dit kan bijvoorbeeld je partner zijn die het niet ziet zitten dat jij jouw vastigheid opgeeft voor “een jongensdroom”, maar ook je eigen gedachten die je tegenhouden — de angst bijvoorbeeld dat je je vader teleurstelt, ook al is hij er niet meer.

Bedenk per punt wat of wie jou tegenhoudt dit deel van je leven te leiden.

Wat wil ik. Vragen om erachter te komen hoe je ideale leven eruit ziet

“Kan ik diegene overtuigen of zullen ze het maar moeten accepteren?”

Vervolgens ga je na of het die persoon aangaat – zul je het met hem of haar moeten bespreken – of zal diegene het maar gewoon moeten accepteren. Dit is natuurlijk afhankelijk van de rol die de ander speelt in jouw situatie.

  • Het is namelijk wel zo netjes om met je partner je carrière switch te bespreken aangezien het ook zijn of haar leven beïnvloedt. Let er wel op dat bespreken niet hetzelfde is als beïnvloeden. Iemand die het er niet mee eens is zal namelijk alles op alles zetten om een idee uit je hoofd te zetten.
  • Gaat het echter om een persoon die het grofweg eigenlijk niets aangaat hoe jij een bepaald deel van je leven inricht, schenk het dan ook geen aandacht.

“Mam, ik weet dat je graag had gezien dat ik advocaat bleef, maar ik heb besloten mijn droom waar te maken: ik open een antieke boekenzaak! Ik hoop dat je me steunt.”

Het is aan jou om het mede te delen, het is aan haar om er wel of niet achter te staan. Verder niets — jouw keuze, jouw leven.

“Zijn de gevolgen – hoe klein of groot ze ook zijn – mij de moeite waard?”

Ten slotte zul je moeten bedenken wat je doet bij enige weerstand die je krijgt. Is het het waard om hiervoor alles opzij te zetten of zul je toch enige compromissen moeten sluiten?

  • Het is bijvoorbeeld begrijpelijk dat je partner het misschien een grote stap vindt om in één keer je goed betaalde baan op te zeggen voor een stoffig oud boekenwinkeltje. Het is dan geen slecht idee om te besluiten dat je in de loop van de tijd steeds minder uren gaat draaien in plaats van in één keer de switch te maken.
  • Daarnaast kunnen er ook situaties zijn waarin jij wellicht bij je standpunt moet blijven en hetgeen dat jij wil, achterna jaagt — zonder enige compromis.

Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een gezin. Zodra het altijd jouw droom is geweest om een aantal kinderen groot te brengen en jouw partner deze visie niet deelt, zul jij jezelf moeten afvragen of het het waard is die droom opzij te zetten.

Wat wil ik. Wanneer anderen jouw leven bepalen

Kortom

Jij hoeft niet langer je leven te leiden naar de verwachtingen van anderen. Wees assertief, kies voor jezelf en laat jouw passies, talenten en dromen je leiden niet de angst om anderen teleur te stellen.

“En hoe kom ik erachter wat ik wil?” Nou, dat deed je zo:

  • Kijk eerst naar het verleden — wie maakte keuzes voor je.
  • Kies vervolgens je eigen weg — vraag jezelf in elk aspect van je leven “wat wil ik?”
  • Ga ten slotte na of je compromissen moet sluiten of dat het niemand iets aangaat hoe jij jouw leven inricht.

Wij geloven in ieder geval in je!

Lastig om het gesprek aan te gaan?

En vind je dat nu toch vervelend, het gesprek aangaan dat jij niet die promotie accepteert of je partner mededelen dat jij niet langer parttime wil werken — volg dan eens een 1-daagse training Assertiviteit.

Jij leert hier hoe je op een assertieve manier voor jezelf kunt opkomen. Op die manier dans jij niet langer naar de pijpen van een ander, maar houdt je ook eens – eindelijk – rekening met jezelf.

Zien we je daar?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog