Je hebt dromen en wensen, maar voor je daar aan toekomt word je steeds ingehaald door de waan van de dag. Begrijpelijk, maar ook doodzonde. Met een paar tips en kleine stappen, kun je vandaag al een begin maken met een écht inspirerend leven.

Een groots en meeslepend leven. Dat willen we diep van binnen allemaal, maar in de praktijk ziet de dagelijkse realiteit er vaak heel anders uit. Het ritme van werk, schoonmaken, boodschappen doen, tv kijken en weer naar bed wordt maar zelden onderbroken door ervaringen die je als inspirerend beschouwt. Gelukkig is daar, met deze 5 tips, iets aan te doen!

Je hebt geen idee hoe lang je leven duurt, maar zo ver we nu kunnen kijken heb je sowieso niet meer dan 100 jaar de tijd en de kans dat je maar één leven hebt, is ook vrij groot. Tijd om er dus iets van te maken. Of zoals styliste Patti Wilson zegt:

‘Als je een middelmatig leven wilt voorkomen, moet je zorgen dat je afstand neemt van de kudde.’

Dat vinden meer mensen, want websites over ‘inspirerend leven’, yogascholen en bewustwordingscursussen schieten als paddestoelen uit de grond. En dat is niet voor niets, want een saai leven is horrorscenario nummer 1 voor de meesten onder ons. We willen bijzonder zijn en uitblinken, anders is er ‘niets aan’. We zijn minder bang voor de dood, dan we zijn voor ‘niet te hebben geleefd’.

In een onderzoek in Groot Brittannië werd aan 4000 vrouwen gevraagd hoe ze hun leven nu zagen ten opzicht van 5 jaar geleden en de resultaten zeggen genoeg: maar liefst 60% van de ondervraagde vrouwen vindt haar leven saai, vooral op het gebied van werk, huishouden en seks. De vonken die ze ooit voelden zijn allang gedoofd. Erg jammer. Maar gelukkig niet onomkeerbaar! Want het doorvoeren van enkele veranderingen zorgt ervoor dat een groots en meeslepend leven binnen handbereik komt.

1. Denk groot, doe klein

Als je een inspirerend leven wilt leiden, dan heb je een groot doel nodig. Het liefst een doel dat je heel graag wilt en tot in je kleine teen kunt voelen – want dat geeft je energie. Verder is het belangrijk dat er duidelijk afgebakende kleine stappen zijn om je doel te kunnen bereiken.

Waarom dat laatste? Onderzoek wijst uit dat we van controle voelen en het ondernemen van actie gelukkig worden. Een proces met veel kleine stappen zorgt ervoor dat je altijd wel weer een eerstvolgende (kleine) actie kunt plannen totdat je je doel uiteindelijk hebt bereikt. Op die manier kom je steeds een stap dichter bij dat grote en inspirerende leven, zonder dat je wordt overweldigd door de weg ernaar toe.

Denk bijvoorbeeld eens aan het schrijven van een boek. Volgens NRC Handelsblad geeft 1 miljoen Nederlanders aan dat graag te willen, maar in de praktijk zijn er maar heel weinig mensen die het doen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat ze het einddoel van ‘een boek schrijven’ niet opknippen in haalbare kleine stappen en zich alleen maar laten overweldigen door de duizenden woorden die uiteindelijk op papier moeten komen.

Welk doel wil jij nastreven? Heb je daar al een duidelijk beeld van of twijfel je nog? Wat bijvoorbeeld goed werkt is om een doel te kiezen door terug te gaan naar je kindertijd: wat vond je toen geweldig om te doen? Was je creatief of juist heel sportief? Wat had je interesse en deed je graag? En waar heb je nu passie voor: wat vind je zo belangrijk dat je er graag tijd en energie in steekt? Van modeshows lopen tot vogels spotten, van borduren tot basketballen of van debatteren tot lezen; laat je niet beïnvloeden door wat ‘de rest’ denkt maar luister naar die gids diep in je hart.

Vervolgens kijk je natuurlijk ook naar waar je talenten liggen. Heb je daar écht geen idee van? Stel deze vraag dan eens aan vijf mensen die dicht bij je staan (vrienden, collega’s of familie) en luister met aandacht naar wat zij denken dat je goed kunt. Door beide te combineren (wat je leuk vindt én waar je goed in bent) zorg je dat je iets vindt waarmee je je leven een andere wending kunt geven.

Heb je dit gedaan, dan plan je je eerst volgende actie, zodat je je inspiratie gelijk kunt omzetten in transpiratie.

2. Kies een rolmodel dat je inspireert

Iedereen heeft een rolmodel nodig dat hem vooruithelpt op de momenten dat het moeilijk wordt onderweg naar je doel. Ken jij in relatie tot je doel iemand die je inspireert? Die bijvoorbeeld al een bepaalde staat van dienst, carrière of leven heeft dat je zelf ook graag zou willen?

Verdiep je dan eens in die persoon, lees interviews, kijk filmpjes en leer van hem of haar. Door een rolmodel te kiezen met een inspirerend leven, zoals jij dat voor jezelf ook voor je ziet, word je er steeds aan herinnerd dat het leven vol kansen en mogelijkheden zit.

Af en toe een tegenslag is dan niet erg: zo is Harry Potter’s J.K. Rowling ook 27 keer afgewezen door uitgevers voor het debuut over de tovenaarsleerling uit kwam, werd Oprah Winfrey geweigerd bij een baan ‘omdat ze niet geschikt was voor tv’, werd Steve Jobs ontslagen uit zijn eigen bedrijf en ontsloeg iemand Walt Disney ooit vanwege ‘gebrek aan fantasie.’

Heb je je doel bepaald? Kies dan dus een (of meerdere) rolmodellen die je inspireren, verdiep je in hun levenslessen en blijf ‘in contact’ met je rolmodellen onderweg naar je doel door over hun te blijven leren.

3. Zet je vrije tijd in het teken van een inspirerend leven

Natuurlijk, het mooiste zou zijn als je morgen je baan kon opzeggen en fulltime bezig kon zijn met het vormgeven van je eigen inspirerend leven, maar zo simpel werkt het meestal niet. Je moet ook gewoon kunnen blijven leven zonder financiële zorgen en dan is een inkomen erg handig.

Het mooiste is natuurlijk wanneer je je werk al een beetje kunt aanpassen richting je nieuwe levensdoel: een nieuwe baan, een opleiding om je te laten omscholen of andere (meer flexibele?) werkuren waardoor je je nieuwe doel beter vorm kunt geven, kunnen daarbij helpen. Maar zelfs als je niets kunt veranderen aan je baan, je kinderen hebt en je geen hulp in de huishouding kan veroorloven, heb je tijd om bezig te zijn met je nieuwe droom.

Kijk je bijvoorbeeld regelmatig tv of hang je veel doelloos rond op Facebook? Op die momenten kun je ook oefenen met fotografie als je graag fotograaf wil worden of werken aan je eigen website, een workshop voorbereiden of een kledinglijn ontwerpen. Wil je meer weten over marketing, sporten of gezond eten? Er zijn legio gratis podcasts die je kunnen helpen bij het aanleggen van de fundering voor je inspirerend leven, terwijl je ondertussen reist met de auto, werkt in de tuin of het huishouden doet.

Wat je ook doet, zorg ervoor dat je je vrije tijd (voor een deel) gebruikt om je nieuwe doel vorm te geven, want alleen door te oefenen en er tijd en aandacht aan te schenken zul je groeien.

4. Probeer nieuwe (enge) dingen uit

Wil je niet terechtkomen in de sleur van je dagelijkse bestaan, help je hersenen dan een beetje en geef ze regelmatig een frisse boost. Hoe doe je dat? Zorg voor nieuwe ervaringen.

Je hersenen zijn namelijk gek op ‘eerste keren’. Als je iets voor het eerst doet, bereik je een nieuw doel en dat zorgt voor een dopamineboost in je brein. Die natuurlijke boost geeft de energie en blijdschap die je sleur doorbreekt.

Als je iets doet dat je comfortzone vergroot, dan is die dopamineboost nog sterker. Neil Donals Walsch zei het al:

‘Het leven begint waar je comfortzone eindigt.’

Zorg dus dat je ook nieuwe dingen gaat ervaren die je lang niet hebt gedurfd. Op die manier zorg je ervoor dat je steeds nieuwe energie verzamelt om een volgend (tussen)doel te bereiken.

Zoals je ziet heeft een inspirerend leven dus meerdere dimensies en kun je de energie om door te gaan op weg naar je doel, ook halen uit andere zaken die niet direct met je doel te maken hoeven hebben.

5. Neem risico’s

Inspirerend leven is nagenoeg onmogelijk als je niet af en toe een (overwogen) gokje neemt, wel als je er – stap voor stap – helemaal voor durft te gaan. Waar je het bereiken van een doel goed kunt opknippen in stappen, zal de afstand tussen sommige stappen ervoor zorgen dat je soms ook een risico moet nemen. Je zult dingen moeten doen die anderen niet durven.

Wat die risico’s inhouden en hoe groot ze zijn, bepaal je helemaal zelf. Is het een opleiding die je in je vrije tijd gaat volgen, waardoor je minder tijd met je vrienden kunt doorbrengen of moet je voor je droom verhuizen naar een andere plek? Misschien komt er wel een moment dat de droom van een eigen onderneming zo groot wordt dat je je baan ervoor wilt opzeggen.

Risico’s blijven altijd spannend en niemand kan de uitkomst ervan bepalen. Wat wel zeker is, is dat je van risico’s nemen veel leert (of ze nu slagen of niet) en dat ze alleen daarom al een waardevolle bijdrage leveren aan je leven. En ze voorkomen dat je op het eind van je leven terugkijkt en denkt: ‘had ik maar.’

Een inspirerend leven is mogelijk: ook voor jou

Vind je je leven nu te saai en zou je liever een meer inspirerend leven leiden? Zorg er dan voor dat je je doel helder krijgt en vaststelt, dat je je laat inspireren door een of meerdere rolmodellen, dat je een concreet stappenplan met de eerstvolgende kleine acties uitwerkt, dat je op een gezonde manier tijd en energie in je droom steekt en dat je er volledig voor durft te gaan door zo nu en dan een risico te nemen.

Dat is het beste recept om sleur te vermijden en om je resterende jaren op aarde volledig de moeite waard te maken. Dus: kies je doel en ga aan de slag, want met de instelling “ja maar, zo werkt dat toch niet voor mij”, lees je over een jaar nog steeds dit soort artikelen zonder écht een stap verder te zijn gekomen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog