Vandaag de dag komt er wel 200 keer zoveel informatie op ons hoofd af dan 20 jaar geleden. Daar raakt het nogal vol van, ja. Druk daarom af en toe héél even de pauze-knop in, door jezelf 1 simpele vraag te stellen.

Het is het einde van de dag, je komt thuis, met een leeg energiereservoir en een overvol hoofd. De gedachtenstroom lijkt maar niet te stoppen, zoals wanneer je aan het piekeren slaat. Of er schiet je van alles te binnen. Je moet de planten bij de buren die op vakantie zijn nog water geven, dat gesprek met je collega komt plots weer in je hoofd opduiken, er ligt nog een berg was op je te wachten en hoe zat het ook alweer met die afspraak bij de arts morgenvroeg…? Je hoofd lijkt maar door en door te gaan, terwijl jij al lang en breed uitgeput op de bank ligt.

Geen wonder, want je brein wordt de hele dag door maar overspoeld met informatie. Vaak meer dan het aankan, waardoor het ‘op hol slaat’. Dat komt doordat je brein ook maar een gelimiteerde capaciteit heeft. Natuurlijk is je brein flexibel en heeft het een groot aanpassingsvermogen, maar vandaag de dag wordt dat wel érg op de proef gesteld.

Tegenwoordig krijgt ons brein te maken met 200 keer zoveel informatie per dag dan 20 jaar geleden. Dat komt door snelle technologische ontwikkelingen, die je brein op evolutionair niveau maar met moeite bijgewerkt krijgt. En dat resulteert in dat volle-hoofd-gevoel aan het eind van de dag (of voor sommigen zelfs al halverwege).

Om die informatiestroom in goede banen te leiden – en ons hoofd leeg te maken – is het belangrijk om je brein zo nu en dan op pauze te zetten.

Even helemaal niets. Geen herinneringen, geen takenlijstjes, geen nagalmende woorden van je collega, geen piepjes, geen meldingen, geen bliepjes. Dat doe je door de pauze-knop van je kop in te drukken. Die zit nergens verstopt en is al helemaal niet ingewikkeld om te activeren. Je kunt hem overal waar je bent, op elk moment gewoon even indrukken.

Hoe je die pauze-knop van je hoofd indrukt?

Met dé hoofd leegmaken vraag

Om tot die ene vraag te komen die je brein heel even op pauze kan zetten om de gedachtenstroom te stoppen, doorlopen we eerst even de volgende voorbereidende oefening (die ook maar 30 seconden duurt).

 1. Ga rustig zitten. Sluit je ogen.
 2. Let op de gedachten die door je hoofd stromen. Volg ze even, 10 tot 15 seconden.
 3. Stel jezelf de (dé) vraag:

“Wat zal mijn volgende gedachte zijn?”

En? Wat gebeurt er in je hoofd? Ervaar je de pauze, de korte stop in je non-stop gedachtestroom? Mooi. Houd je aandacht bij dat gevoel, door als een kat voor de muizenholletjes in je hoofd te gaan zitten en te focussen op welke gedachte er nu uit zal komen.

Merk je dat de stroom weer op gang komt? Doe de korte oefening opnieuw vanaf stap 1. Of ga gewoon verder met waar je mee bezig was, als je dit voldoende pauze vond.

Waar het om gaat is dat je deze truc eens aan den lijven ondervonden hebt. Een truc die niets magisch, wonderlijks of goochel-achtigs is. Geen Hans Kazan aan jouw lijf. Het is in feite gewoon een simpele meditatie-truc, uit het hoofd van Eckhart Tolle – auteur van de wereldwijde bestseller ‘The Power of Now’.

Eckhart Tolle: “Door zelf-observatie komt er automatisch meer bewustzijn in je leven: het moment waarop je realiseert dat je niet met je hoofd erbij bent, ben je er weer met je hoofd bij.”

Dát is dan ook het doel van de oefening: met je hoofd even stilstaan, in het nú. Je denkt heel even niet aan wat er zojuist gebeurde, waar je mee bezig was, waar je nog aan moet denken voor morgen of de rekeningen aan het eind van de maand waar je je druk om maakt. Even is er helemaal niks anders dan nu, waar niks anders dan niks is.

En dat is gewoon wat ons brein regelmatig nodig heeft om te kunnen blijven functioneren in deze informatie-eeuw: even niks anders dan niks. Het houdt het soepel en beschikbaar voor nieuwe informatie. Het laat de machine even afkoelen, om daarna weer rustig verder te pruttelen.

Natuurlijk is deze oefening maar een snelle en kortwerkende oplossing om meteen van je gedachtenstroom af te zijn. Wil je je brein écht soepel en gezond houden, dan zijn er nog een paar handige opties.

Hoofd leegmaken

Flex je cortex: 5 extra tips om je brein soepel en je hoofd kalm te houden

 • Drink water, het is de benzine van je motor daarboven. Vooral in de ochtend heb je hier extra profijt van, doordat je lever extra glucose (voedsel voor je brein) aanmaakt tussen 4 en 7 uur ‘s ochtends. Daar kan het wat extra vocht goed bij gebruiken.
 • Beweeg. Ga naar de sportschool, trek je renschoenen aan en loop het park in, of maak gewoon een wandeling om het kantoorgebouw. 20 minuutjes is al voldoende om je brein compleet te resetten.
 • Eet chocola! Flavanols, een natuurlijke voedingsstof in verse cacao is de brein-boostende bron.
 • Brand citrus-olie. Het stimuleert het zenuwstelsel dat je hoofd kalm moet houden en geeft je brein een energie-kick. Precies wat je lijf nodig heeft om je hoofd leeg en kalm en te krijgen. Eucalyptus-, Munt- en Rozemarijn-plantjes hebben trouwens eenzelfde effect, mocht het oliebranden of de geur van citrus je niet zo aanstaan.
 • Neem de perfecte powernap, zoals de NASA die aanbeveelt en getest heeft. 20 minuutjes helemaal op stand-by doet je hoofd uiteraard ontzettend goed.

Hoe je het ook doet: zorg gewoon goed voor je hoofd. Je moet er nog een leven mee door, en zijn limieten kun je niet blijven testen. We zijn nu eenmaal gemaakt om soms hard en diep na te denken – én dat soms ook helemaal niet te doen. Erken dat en zet die stroom af en toe even op pauze; geen overbodige luxe.

Meer leren?

Leer alles over baas in je brein en je relaties zijn, in onze cursus assertiviteit. In één dag krijg je gepersonaliseerde techieken geleerd om slim en professioneel om te gaan met een omgeving die veel van je vraagt, inclusief jezelf.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog