Lang dachten we dat je een introvert of extravert persoon moest zijn. Klopt ook. Maar het gaat verder dan dat, ontdekte een studie naar extraverte personen. Die zijn namelijk in te delen in maar liefst 2 verschillende groepen – met elk een heel eigen karakter. Welke ben jij? 

Carl Jung kwam ooit met het bekende idee van de 2 verschillende persoonlijkheidstypes: introverten en extraverten.

De introverten die wat meer in zichzelf gekeerd zijn, nadenkende types die heus ook sociaal zijn, maar daarna tijd alleen nodig hebben om zich weer ‘op te laden’.

Extraverte mensen halen die energie juist uit sociale interacties en mensen om zich heen.

Jung’s persoonlijkheidstheorie is nog altijd actueel en wordt tot op de dag van vandaag ondersteund door de wetenschap – én sinds kort zelfs uitgebreid… Want extravert zijn, kun je op meer manieren zijn dan we tot nu toe dachten.

Extravert persoon of extravert persoon?

“Ik had het idee dat er tot op bepaalde hoogte wel verschillen moesten bestaan in het brein binnen de extraverte persoonlijkheid.”

Zo verklaart wetenschapper Tara White haar studie ‘The neuroanatomical delineation of agentic and affiliative extraversion’ – uitgevoerd met collega wetenschapper Erica Grodin. De resultaten die daar een paar maanden geleden uit kwamen rollen, zijn op zijn zachtst gezegd ‘opvallend’.

Wat bleek namelijk? White’s vermoeden klopte. Er bestaan heel duidelijke verschillen tussen extraverten – te herkennen aan hun verschillende brein.

83 mensen kwamen onder de MRI-scanner te liggen voor het onderzoek. Sommigen introvert, anderen extravert. De extraverten gaven zelf van tevoren aan welke typische karaktertrekken zij hadden. Breinscans meetten die resultaten op cognitief niveau, wat grofweg 2 soorten extraverte mensen blootlegde.

Het deel dat oplichtte bij alle extraverten was de ‘orbitofrontale cortex’ – ongeveer in het gebied tussen je ogen. Ten opzichte van de introverten was hier een stuk meer ‘grijze massa’ aanwezig.

Het gebied is voornamelijk verantwoordelijk voor het maken van keuzes op basis van de bijbehorende beloning. Gevoelig voor targets en zonnige vooruitzichten dus, die extraverten; een positieve emotie die alle extraverten met elkaar gemeen hadden.

Maar dan waren er ook nog de verschillen. Het opmerkelijkste deel van het onderzoek, dat daar mee voor het eerst in de geschiedenis aantoont dat er niet één soort extraverte mensen is. Dit deel van het onderzoek was het moment waarop de researchers hun wenkbrauwen vrij hoog begonnen op te trekken.

Waar het pas echt interessant werd

De breinscans toonden nóg iets. Iets heel opmerkelijks. Bij een gedeelte van de extraverte mannen en vrouwen lichtte niet alleen de orbitofrontale cortex op, maar ook grote delen van de linkerhersenhelft gaven opmerkelijke signalen weer.

Wat dat betekent? Dat er een groep extraverten bestaat met andere persoonlijkheidskenmerken dan de rest van de groep – corresponderend met de oplichtende hersendelen.

Degenen met de oplichtende delen in voornamelijk de linkerhersenhelft  van de extraverte groep waren de ‘agentic extraverts’, zoals White en Grodin ze noemden. Degenen die het bij oplichting van de mediale orbitofrontale cortex hielden zijn de ‘affiliative extraverts’.

“De resultaten ondersteunen het concept van een meercomponenten-extravertie, waar de ‘agentic’ en ‘affiliative’ componenten geassocieerd worden met verschillende positieve emotionele ervaringen.”, concludeert het onderzoek letterlijk.

En die twee zijn niet gewoon een beetje anders van elkaar. Het zijn echt totaal verschillende karakters!

Extravert persoon – de 2 soorten

1. ‘Agentics’ – de keiharde doorzetters

De gedeeltes die oplichtten bij de ‘agentics’ – De linker gyrus parahippocampalis, gyrus cinguli, gyrus praecentralis, de linker caudate nucleus en de rechter nucleus accumbens  – zijn de breinfuncties verantwoordelijk voor leren en geheugen en voor cognitieve controle over gedrag, planning en uitvoering.

Wat dat betekent: de ‘agentic’ extraverten zijn de echte ‘go-getters’ onder ons. Het zijn de mensen die zeker zijn van wat ze willen, van hoe ze dat gaan aanpakken en dat ook echt doen. Het zijn de mensen die doorzettingsvermogen hebben, hun mannetje staan, gerust van zich laten horen in een vergadering, resultaatgericht zijn, geen moeite hebben met naar de voorgrond treden en de weg naar hun doel altijd heel gericht weten te vinden.

extravert-persoon-header-1

2. ‘Affiliatives’ – de gezelligheidsdieren

Wie de ‘affiliatives’ dan zijn, met hun louter oplichtende orbitofrontale cortex? Het zijn de gezelligheidsdieren onder ons. De mensen die zich het liefst non-stop tussen anderen begeven. Die een avond in hun eentje op de bank haast niet trekken en altijd wel een theekransje hier of een kroegavond daar hebben.

Ze zijn vooral sociaal, zachtaardig en vriendelijk. Ze hebben vaak veel vrienden, maar kunnen ook altijd overweg met collega’s of totaal onbekenden. Ze knopen met gemak een praatje aan bij de bushalte of kletsen er op los op een feestje waar ze eigenlijk niemand kenden.

Ook typisch extravert, maar dan héél anders.

In conclusie…

Je hebt introverte en extraverte personen. Oud nieuws. Én je hebt ‘agentic’ en ‘affiliative’ extraverte personen. Nieuw nieuws, ontdekt door middel van 83 breinscans in deze studie.

De ‘agentic’ is de go-getter, bij wie verschillende delen in de linkerhersenhelft oplichtten. De ‘affiliative’ is het gezelligheidsdier, bij wie alleen de orbitofrontale cortex oplichtte.

En belangrijk: beide vormen zijn oké. Er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ extraverte persoon. Het zijn beide heel positieve karaktertrekken – beaamt onderzoeksleidster White:

“Agentic extravertie is eigenlijk een soort natuurlijk sociaal leiderschap. Maar affiliate extravertie is óók een geweldige eigenschap, wat meer een natuurlijke sociale warmte is.”

Het zijn gewoon twee heel andere types, zoals introverten en extraverten anders zijn:

“Het is vooral interessant om te leren hoe alledaagse emoties, en de verschillen tussen die emoties, op neuraal niveau in elkaar steken. De verschillen waarop mensen betrokken zijn met de wereld in het algemeen, vastgelegd in het brein.”

Vooral goed om te weten sinds dit onderzoek, volgens White: we kunnen niemand anders zijn dan onszelf met onze eigen eigenschappen. Als we dat erkennen van onszelf en respecteren van anderen, dan maakt dat het leven een stuk makkelijker…

“Dat is eigenlijk de belangrijkste conclusie van het onderzoek: dat mensen heel goed weten wie ze zijn en dat we dat moeten geloven en waarderen, omdat er het bewijs diep in hun brein ligt.”

We weten dus dat het geen zin heeft om iemand in een keurslijf te stoppen. Om iemand te veranderen, omdat dat zo nou eenmaal beter uitkomt. En we kunnen een stuk beter omgaan met wie we zelf zijn, weten voor welke functies we wel en niet geschikt zijn en inschatten hoe we ons weekend het best inplannen.

Dus: iedereen is anders (nog veel ‘anderser’ dan we tot nu toe dachten, zelfs). En dat is maar goed ook.

extravert-persoon

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog