Kerstmis, Oud op Nieuw en de ultieme horror: Valentijnsdag. Dat zijn niet de momenten waar jij je als ‘happy single’ op verheugt, want je zit alleen of met een oneven aantal mensen aan tafel. Nog erger: je vrienden hebben een kansloze blind-date voor je geregeld. Hoe voorkom je dit? Neem het heft in eigen hand, pas deze date tips toe en vindt jouw perfecte date.

Van jezelf houden is het begin van een levenslange romance. – Oscar Wilde

Uitspraken als bovenstaande lees je steeds meer. En single zijn is in Nederland veel minder exotisch en raar dan jaren geleden, want er komen steeds meer singles bij. In 2005 waren het er nog zo’n 2 miljoen, in 2015 zijn het er al 3 miljoen en de verwachting is dat het percentage gaat groeien naar zo’n 6 miljoen in 2050.

Prima natuurlijk, wat alleen hartstikke vervelend is, is dat onze cultuur daar nu nog niet op is aangepast. Want ook al lijken de relaties voor het leven zo goed als uitgestorven, op die speciale dagen in het jaar willen we niet ‘alleen’ zijn en is zelfliefde niet genoeg. Gelukkig hoeft dat ook niet, want er zijn genoeg mensen die niet eeuwig single willen blijven.

De essentie van alle date tips: vergroot je zelfvertrouwen

Ja, fijn om te weten, ik hoor het je denken: dat is nou precies het probleem. Diep in je hart geloof je echt wel dat je lief, interessant en aantrekkelijk genoeg bent voor jouw droomdate, maar net op het moment dat je hem of haar wilt vragen om een afspraak, laat dat zelfvertrouwen je gruwelijk in de steek.

Als je geen zelfvertrouwen hebt, dan ben je al verslagen voor je begonnen bent. Heb je zelfvertrouwen, dan heb je al gewonnen voor je bent begonnen. – Cicero

Zoals Cicero al zegt, is zelfvertrouwen de sleutel tot succes. Dat is de basis van alle date tips. Waarom: niets is aantrekkelijker voor die ander.

Mensen met een gezond zelfvertrouwen stralen passie en enthousiasme uit. Een eigenschap die (vaak onbewust) erg gewaardeerd wordt. Je weet het zelf ook: je valt niet per se op uiterlijk, maar op uitstraling. Zelfvertrouwen zorgt daarvoor. Maar hoe doe je dat dan? Check deze date tips:

date tips

1. Zorg voor een positieve mindset

Je wilt graag een date. Niet omdat je je zielig en eenzaam voelt, maar omdat je het leuk vindt om een mooie avond te delen. Dat klinkt simpel, maar het is een GROOT verschil in mindset.

“Single zijn betekende ooit dan niemand jou wilde. Nu betekent het dat je sexy bent en jijzelf bepaalt hoe je jouw leven inricht en met wie je dat doorbrengt.’ – Carrie Bradshaw (Sex and the City)

Als je op zoek gaat naar een date vanuit een positief uitgangspunt: ‘ik ben de moeite waard en ik vind het leuk om ervaringen te delen met mensen die daar ook zo over denken’ dan kom je heel anders over als wanneer je denkt ‘ik heb geen zin om het vijfde wiel aan de wagen te zijn, dus laat ik ook maar iemand meenemen, anders voel ik me zo alleen’.

Ok, je bent op zoek naar praktisch date tips, dus hoe zorg je dan voor die positieve mindset?

Je goed over jezelf voelen, is het begin van alles. Door bijvoorbeeld een taak uit te voeren waar je al een tijdje tegenop ziet, geef je je hersenen een endorfineboost en dat geeft een goed gevoel. Zelfvertrouwen bouw je het snelste op wanneer je taken goed uitvoert, dat hoeven dus geen grote taken te zijn en ook niet teveel. Houd het klein en vier elk resultaat dat je bereikt. Op die manier voel je succesvol en straal je dat ook uit.

date-tips-2

2. Investeer in je mooiste look

Je zelfvertrouwen is het grootst als je het gevoel hebt dat je er mooi uitziet en dat je lekker in je vel zit. Word je zelf blij van het beeld dat je in de spiegel ziet, dan helpt dat bij het mee uitvragen van je date. Lukt het nog niet helemaal voor de spiegel? Katy Perry gebruikt dit trucje:

‘Ik ben erg alert op mijn houding, dat maakt zoveel verschil. Als ik een sterke indruk wil maken, dan hou ik mijn buik in. Niet alleen op de rode loper, maar ook als ik uit eten ga met mijn vriend.’

Let wel op! Deze date tip betekent niet dat je een Victoria Secret-model of Brad Pitt in de spiegel moet zien om er op je mooist uit te zien. Dus hou je verwachtingen realistisch en werk met wat je hebt.

Wat kan helpen?

Verzorg je zelf goed. Neem een uitgebreid bad of een lekkere douche en zorg dat je lekker ruikt en schoon bent. Trek die kleren aan waar jij je mooi in voelt. En zorg dat je fit in je vel zit door regelmatig te bewegen en te sporten. Beweging zorgt voor een betere nachtrust en slaap is de beste beautifier die er is.

Nog zo’n baas onder de date tips: glimlach oprecht. Als we glimlachen, dan zenden onze gelaatssspieren een positief signaal naar onze hersenen en gaan we ons ook écht beter voelen. Daarnaast gebruik je tijdens het glimlachen maar 20 spieren, terwijl je voor een boos gezicht wel 40 spieren gebruikt. De beste anti-rimpelmethode is dus: gewoon blijven lachen. En nog zo’n expert-tip die modellen heel vaak gebruiken: loop rechtop, alsof je met een touwtje aan je kruin omhoog wordt getrokken. Door rechtop te lopen, lijk je niet alleen slanker en zelfverzekerder, maar voel je je ook zelfverzekerder.

date-tips-3

3. Wees lief voor jezelf

De wereld is al hard genoeg. Het heeft helemaal geen zin als je ook nog eens extra hard bent voor jezelf. Dat levert je namelijk niets op. Door lief te zijn voor jezelf, bereik je veel meer.

Heb je in het verleden dingen gedaan, gezegd of gevoeld waar je nu niet meer blij mee bent? Schrijf ze van je af en gooi ze in de prullenbak. Onderzoek heeft bewezen dat je de gedachten op deze simpele manier ‘uit je hoofd haalt’ en daadwerkelijk ruimte maakt voor nieuwe, positievere gedachten.

Die gedachten zijn sowieso belangrijk. Hoe denk jij over jezelf? Stel je praat zo tegen een goede vriend(in) zoals je tegen jezelf praat. Wat zou er dan gebeuren? En hoe zou je tegen jezelf praten als je het tegen een goede vriend(in) had? Je bent niet beter, slechter of anders dan je vrienden, dus behandel jezelf met een soortgelijk respect.

Hollywoodactrice Alicia Silverstone: ‘Mijn vriend noemt me ‘prinses’, maar ik als ik aan mezelf denk, dan komen de woorden ‘aap’ en ‘idioot’ vaker voorbij.

Vind jij dat ook lastig? Gebruik dan deze date tip: maak eens een lijstje met dingen die je al bereikt hebt en wees daar trots op. Het is immers altijd beter om jezelf als leeuw te zien, dan als klein katje.

4. Sta open voor nieuwe ervaringen

Ben je van het bekende en het veilige? Dat is lastig op het datingpad, want een nieuwe liefde betekent altijd nieuw risico… maar óók nieuw avontuur. Als je niet bang bent om nieuwe avonturen te beleven, dan durf je sneller uit je comfortzone te stappen.

Datingcoach Denise Janmaat: ‘Natuurlijk is daten eng, maar het valt me ook op dat veel mensen te snel opgeven. Ik was ooit op een Valentijnsevenement met 500 singles. Na 10 minuten kwam een man zijn jas ophalen. Het was niets voor hem, zei hij. Ik heb hem mee terug naar binnen genomen en met een paar vrouwen in contact gebracht. Inmiddels is hij getrouwd met een van die vijf vrouwen en krijg ik ieder jaar een Valentijnskaart als bedankje.’

Date tip van Denise: ‘Kom je bijvoorbeeld op een nieuwe plek, kijk dan eens met een positieve insteek daarnaar. Zie het als een avontuur. Ga je echt iets doen dat je eng vindt? Begin dan klein. Zet kleine stapjes en bewijs jezelf dat je het kunt. Wil je niet met iemand meteen een hele avond op pad, spreek dan alleen af voor een kop koffie. Binnen een uurtje sta je weer buiten en kun je weer ontspannen.

Ben je klaar voor jouw nieuwe datingavontuur met deze date tips? Denk dan ook eens aan die ander en realiseer je dat iedereen op de wereld onzeker is over iets. Bijna iedereen heeft in meer of mindere mate last van weinig zelfvertrouwen. Dus: aan de slag met één of meerdere van deze date tips en ga ervoor! Op die manier worden Kerst, Oud op Nieuw en zelfs Valentijn weer iets om naar uit te kijken.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog