Heeft jouw gezicht ook de neiging om snel rood te worden, zeker in sociale situaties? Gebeurt het misschien al als je eraan denkt? Ontdek 4 anti-blozen tips die voorkomen dat jouw gezicht in een tomaat verandert. Zo behoud je jouw perzikhuidje.
Wat komt aan bod:
- Bloosangst: hoe voorkom je een rood gezicht?
- Rood worden tijdens praten, waarom je het niet wil
- Hoe voorkom je rood worden? 4 tips pakken de oorzaak van blozen aan
- Kortom: hoe kom ik van mijn bloosangst af?
- Hoe een assertiviteitscursus hierbij kan helpen
- Meer lezen over het beheersen van je emoties?
- Veelgestelde vragen rondom blozen voorkomen?
Bloosangst: hoe voorkom je een rood gezicht?
Zoek je tips tegen blozen? Eén geruststelling: je bent niet de enige tomaat in de fruitschaal. Volgens onderzoek heeft maar liefst 10% van alle volwassenen tussen de 15 en 60 jaar regelmatig last van blozen.
Hoewel het zo veel voorkomt, is het fenomeen nog altijd vrij lastig medisch te verklaren. We weten dat blozen gebeurt wanneer je in een ongemakkelijke situatie verkeert of bang bent om er in te gaan verkeren. We weten ook dat blozen fysiek gezien simpelweg een verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes in je gezicht en hals is. Waar het vandaan komt, waar het goed voor is en hoe je het moet behandelen blijft lastig te zeggen.
Rood worden tijdens praten, waarom je het niet wil
Maar dat maakt het probleem er niet minder om. Waarom blozen mensen? Bij de één is een vleugje bloos geen probleem, en werkt het zelfs aandoenlijk. Anderen ondergaan (zware) psychische problemen van hun gebloos, omdat het hen werkelijk hindert ongeremd deel te nemen aan de maatschappij. Zo erg zelfs, dat sommigen een heuse bloos-operatie ondergaan om van het blozen af te komen. Geen aanrader. Het is een pijnlijk ingreep, die niet zonder risico is en waarbij de kans dat je daarna nog altijd bloost aanwezig blijft. Blijf dus weg van de operatie-tafel en ga blozen te lijf met je houding, mentaliteit en psyche. Blozen voorkomen doe je door het aan te pakken bij de kern van het probleem
Hoe voorkom je rood worden? 4 tips pakken de oorzaak van blozen aan
Waarom bloos ik zo snel? De kern van het blozen ligt in het ‘ongemakkelijk voelen’ of ‘angst hebben’ voor bepaalde situaties. Blozen kun je dus beter voorkomen dan het oplossen met make-up of een operatie. Het probleem bij de kern aanpakken, betekent dat.
En de kern van je gebloos is dat welbekende gevoel van angst en ongemakkelijkheid in of om een bepaalde situatie. Die angst moet je vóór te zijn, door hem zowel lichamelijk als mentaal te lijf te gaan.
Hoe word je minder snel rood? 4 tips om dat voor elkaar te krijgen en je opvallende tomaat in een aangename perzik te veranderen.
1. Let op je ademhaling
Volgens psychologe Pieternel Dijkstra is je ademhaling één van de krachtigste middelen om controle over je lichaam terug te krijgen en zo blozen tegen te gaan. Zij adviseert ‘blozers’ om 2 seconden in te ademen, 1 seconde rust en 5 seconden rust uitademen. De lange uitademing is hierbij de sleutel tot succes om blozen te voorkomen.
Dijkstra: “Mensen denken vaak dat je door diep inademen rustig wordt. Maar het gevaar van heel diep inademen en kort uitademen is dat je te veel zuurstof binnenkrijgt en gaat hyperventileren. Blozen voorkomen doe je dus vooral door diep en lang uit te ademen.”
2. Zeg iets, maakt niet uit wat
Merk je dat je rood wordt wanneer je voor een groep staat of tegenover je baas zit tijdens een functioneringsgesprek? Of ben je bang dat je zometeen rood gaat worden? Start dan met spreken. Zeg iets.
Start het gesprek met je baas om hem te laten zien dat je niet onzeker of incompetent bent, wat hij misschien zou gaan vermoeden door je blozende wangen. Of, wacht niet, en begin gelijk met je inhoudelijke verhaal wanneer je voor een groep staat en je merkt dat je rood wordt. Dit leidt de aandacht (vooral voor jezelf) af van de gedachten aan je rode wangen. Focus je dus op de inhoud van je verhaal: wat heb je te zeggen?
Een goede inhoudelijke voorbereiding voor een gesprek, vergadering of presentatie is dus het halve werk bij blozen voorkomen, omdat je zo je aandacht vlot op de inhoud (die je meester bent door je goede voorbereiding) kunt focussen.
Meer informatie over hoe je spreekt op een assertieve manier, die je onzekerheid en angst verbloemt of zelfs wegneemt, vind je hier en hier.
3. Neem een assertieve lichaamshouding aan
Over spreken gesproken: lichaamstaal spreekt altijd luider dan je woorden. Met je houding versterk je jezelf van binnen en naar buiten toe. Wanneer je een assertieve en krachtige lichaamshouding aanneemt, krijgt je brein namelijk stofjes toegediend die je krachtiger (testosteron) en minder gespannen (cortisol) maken. En die spanning-afname zorgt rechtstreeks voor een bloos-afname. Dat verklaart sociaal psychologe Amy Cuddy, die het verband tussen lichaamshouding en mindset onderzocht.
4. Kom uit je comfortzone
Nieuwe dingen doen is goed. Goed voor je brein, dat in ontwikkeling blijft, goed voor jezelf, omdat het je zelfvertrouwen geeft én goed tegen blozen, omdat je vaak bloost in situaties die je onbekend zijn (een reden waarom pubers bijvoorbeeld vaak last hebben van blozen).
Ontkracht die situaties door zelf vaker nieuw en onbekend terrein te verkennen. Ga bijvoorbeeld al eens naar de locatie toe waar je een belangrijke (en angstwekkende) presentatie moet gaan geven. Maak je bekend met de omgeving, dan zul je je al iets meer op je gemak voelen. Of boost je zelfvertrouwen door iets nieuws te proberen: ga je motorrijbewijs halen, bij de ochtend-zwemclub, in je eentje op stedentrip, maak er wat leuks van! Zo leer je vanzelf dat onbekend niet altijd hetzelfde hoeft te zijn als beangstigend.
Blijf daarnaast op het ‘moment suprême’ ademen, neem een assertieve houding aan en spréék. Meer hoef je niet te doen om bloos-loos door de hele situatie heen te komen. Oké, een subtiel vleugje rood zal altijd blijven – maar dat heeft juist wel wat. Maak er vooral geen obsessie van om blozen te voorkomen!
Kortom: hoe kom ik van mijn bloosangst af?
Hoe zorg je dat je niet rood wordt? Onthoud deze 4 simpele tips om minder snel rood te worden en je bent beter voorbereid op bloos-situaties. Analyseer wat voor jou werkt en werk blozen zo langzaamaan de deur uit. Dag tomaat, hallo perzikhuidje!
- Let op je ademhaling: adem diep in (2 seconden), houd 1 seconde rust, en adem lang uit (5 seconden). Voorkom hyperventilatie door diep en lang uit te ademen.
- Zeg iets, maakt niet uit wat. Start een gesprek om de aandacht af te leiden van je blozende wangen. Focus op de inhoud van je verhaal om zelfvertrouwen uit te stralen.
- Neem een assertieve lichaamshouding aan. Versterk jezelf door een krachtige lichaamshouding aan te nemen. Verminder spanning en blozen door een assertieve houding.
- Kom uit je comfortzone. Verken nieuwe en onbekende situaties om zelfvertrouwen op te bouwen. Maak je bekend met de omgeving van belangrijke situaties om je op je gemak te voelen.
Hoe een assertiviteitscursus hierbij kan helpen
Zoals je nu weet ontstaat blozen vaak vanuit een gevoel van angst en ongemakkelijkheid in of om een bepaalde situatie. Werken aan je zelfvertrouwen kan je dan heel goed helpen. Tijdens onze cursus Assertiviteit doe je dat. Je bouwt aan zelfverzekerdheid zodat je een assertievere versie van jezelf wordt. Dat heeft niet alleen een positief effect op je neiging tot blozen, maar helpt je op tal van manieren verder in je (werk)leven.
Tijdens onze intensieve trainingssessie zullen we je begeleiden bij het ontwikkelen van een sterk gevoel van zelfvertrouwen. Leer hoe je met overtuiging kunt spreken, je grenzen kunt stellen en je eigen pad kunt volgen.
Ontdek ook effectieve technieken om assertiever te communiceren zonder (passief)agressief te zijn. Leer hoe je je eigen behoeften en meningen kunt uiten op een duidelijke en respectvolle manier, waardoor je meer invloed krijgt in je persoonlijke en professionele relaties.
Ontwikkel daarnaast vaardigheden om op een constructieve manier met anderen om te gaan. Leer hoe je feedback kunt geven en ontvangen, conflicten kunt oplossen en positieve verbindingen kunt opbouwen die je leven verrijken.
Wat je kunt verwachten:
- Interactieve workshops en oefeningen
- Persoonlijke begeleiding van ervaren coaches
- Praktische tools die direct toepasbaar zijn
- Een ondersteunende omgeving om je groei te stimuleren
Investeer in jezelf en neem de controle over je leven terug! Doe mee aan onze 1-daagse assertiviteitstraining en ontdek de zelfverzekerde versie van jezelf die klaar is om te stralen. Beperkte plaatsen beschikbaar, dus wacht niet langer. Schrijf je vandaag nog in.
Meer lezen over het beheersen van je emoties?
Vind je dit een interessant onderwerp en wil je meer artikelen lezen over emoties, lichaamstaal of gesprekstechnieken? Check onderstaande artikelen:
- Omgaan met emoties: “herken, label, begrijp” zegt ‘emotie’-professor.
- Tips om gevoelens te uiten? Gebruik deze 5 stappen!
- Paniekaanval stoppen met 1 enkele zin.
- Hoe om te gaan met woede? Krop het niet op, maar doe dit
- Stress? Lichamelijke klachten? Herken wat jouw lijf je wil vertellen
Veelgestelde vragen rondom blozen voorkomen?
-
Waarom blozen mensen?
Blozen is een fysiologische reactie die optreedt wanneer de bloedvaten in de huid uitzetten, waardoor er meer bloed naar het gezicht stroomt. Het kan worden veroorzaakt door emoties zoals verlegenheid, schaamte, opwinding of stress, omdat het lichaam reageert op emotionele prikkels.
-
Hoe kan ik voorkomen dat ik bloos in sociale situaties?
Om blozen in sociale situaties te verminderen, adem diep en langzaam in, concentreer je op positieve gedachten en probeer ontspanningstechnieken zoals mindfulness. Accepteer dat blozen natuurlijk is en probeer je aandacht te verleggen naar het gesprek of de activiteit.
-
Hoe blozen als je iemand leuk vind voorkomen?
Concentreer je op het ontwikkelen van zelfvertrouwen! Oefen positieve zelfspraak, wees voorbereid op sociale situaties en probeer de aandacht te richten op de ander in plaats van op jezelf.
-
Bestaan er medicijnen tegen blozen?
Bestaat er medicatie tegen blozen? Ja, sommige medicijnen, zoals bètablokkers, worden soms voorgeschreven om blozen te verminderen. Deze medicijnen kunnen de fysieke symptomen van angst verminderen en helpen bij het beheersen van blozen. Het is echter belangrijk om met een arts te overleggen voordat je medicatie overweegt.
-
Zijn er bepaalde voedingsmiddelen of dranken die blozen veroorzaken?
Ja, bepaalde voedingsmiddelen en dranken zoals alcohol, gekruid voedsel en warme dranken kunnen blozen veroorzaken of verergeren. Het vermijden of matigen van het gebruik van deze stoffen kan helpen blozen te verminderen. Drink voldoende water en eet een gebalanceerd dieet om je algemene gezondheid te bevorderen.
-
Hoe ga ik om met blozen op het werk?
- Ademhalingsoefeningen: beheers je ademhaling om stress te verminderen en blozen te voorkomen.
- Positieve zelfspraak: ontwikkel positieve gedachten over jezelf om zelfvertrouwen op te bouwen.
- Voorbereiding: bereid je voor op vergaderingen of presentaties om zelfverzekerder te zijn.
- Ontspanningstechnieken: gebruik technieken zoals mindfulness om je te helpen ontspannen in stressvolle situaties.
-
Zijn er make-up technieken om blozen te verbergen?
Welke make-up tegen blozen?
- Colour corrector: een groene tint onder je foundation kan helpen om roodheid te verminderen
- Foundation: gebruik een foundation met volledige dekking om roodheid te verminderen.
- Concealer: breng concealer aan op specifieke gebieden met roodheid om het te camoufleren.
- Poeder: fixeer je make-up met een poeder om glans te verminderen en een egalere teint te creëren.
-
Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten om blozen te verminderen?
- Positieve affirmaties: herhaal positieve affirmaties om je zelfbeeld te versterken.
- Zelfreflectie: identificeer je sterke punten en prestaties om je zelfvertrouwen te vergroten.
- Stapsgewijze blootstelling: oefen blootstelling aan situaties die blozen veroorzaken om te wennen en je zelfvertrouwen te vergroten.
-
Zijn er specifieke therapieën voor blozen?
Ja, cognitieve gedragstherapie kan effectief zijn om de emotionele reacties die blozen veroorzaken te verminderen. Het helpt bij het veranderen van negatieve denkpatronen en het ontwikkelen van copingstrategieën.
-
Wat zijn de langetermijngevolgen van frequent blozen?
Langdurig blozen kan psychologische impact hebben, zoals sociale angst en een negatieve invloed op zelfvertrouwen. Het kan ook leiden tot vermijdingsgedrag in sociale situaties. Het is belangrijk om dit serieus te nemen en indien nodig professionele hulp te zoeken.
-
Zijn er natuurlijke remedies tegen blozen?
Ja, er schijnen natuurlijke remedies te zijn, waaronder homeopathische middelen, die kunnen helpen bij het verminderen van blozen. Enkele voorbeelden zijn:
- Arnica montana: een homeopathisch middel dat bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen en wordt soms gebruikt om emotionele stress te verminderen, wat kan bijdragen aan blozen.
- Passiflora incarnata: passiebloem is een kruid dat in homeopathische preparaten wordt gebruikt vanwege de ontspannende effecten op het zenuwstelsel, waardoor het kan helpen bij het verminderen van stressgerelateerd blozen.
- Kalium phosphoricum: dit homeopathische middel kan worden overwogen bij situaties waarin nervositeit en angst leiden tot blozen.
Het is belangrijk om te benadrukken dat de effectiviteit van homeopathische middelen niet wetenschappelijk is bewezen. Raadpleeg daarom altijd een gezondheidsprofessional voordat je homeopathische of andere natuurlijke remedies probeert, vooral als het blozen ernstig is of aanhoudt.
Wie zijn wij? | Assertiviteitscursus
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog