Een assertief persoon is oprecht geïnteresseerd in de ander. Hij verdedigt zijn eigen rechten en mening, maar heeft ook interesse in de standpunten van zijn medemens. Bij een assertieve houding hoort dan ook volledige aandacht voor de ander. Met andere woorden: wil je assertief worden, dan hoor je volledig aanwezig te zijn. Dit vergt concentratie en discipline, maar de beloning voor je aanwezigheid is groot.

Benieuwd hoe je beter aanwezig kunt zijn? Assertieve personen hebben de volgende kenmerken:

Onverdeelde aandacht

Wie assertief is, interesseert zich oprecht in de ander en staat zichzelf daarom niet toe om eventjes aan het boodschappenlijstje of aan de aanstaande vakantie te denken.

Interesse tonen

Oprechte aandacht hebben is één ding, maar je wilt natuurlijk ook dat je gesprekspartner ziet  dat je naar hem luistert. Laat daarom met je lichaamshouding zien dat je aandacht voor je gesprekspartner hebt: maak oogcontact en knik af en toe. Val hem niet in de rede maar laat hem uitpraten.

Vat samen en stel vragen

Om er zeker van  te zijn dat je de ander begrijpt én dat je eigen aandacht niet verslapt, vat je samen wat je gesprekspartner zojuist heeft gezegd. Begrijp iets toch nog niet, stel dan gerust vragen. Een assertief persoon is niet bang om dom te worden gevonden; vragen is juist een manier om je interesse te tonen.

Leef je in de ander in

Assertief zijn betekent respect voor jezelf en de ander hebben. Wie assertief is, beseft dat we stuk voor stuk uniek zijn. Onze gedachten en meningen doen ertoe en daarom kan een assertief persoon zich goed in de ander inleven.

Voor subassertieve mensen is dit een prima oefening in het assertief zijn: je leer hierbij vooral goed te luisteren wordt een prettige gesprekspartner. Je zult merken dat mensen ook stukken beter naar jou gaan luisteren en je aanmoedigen om zelf assertiever te worden.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog