Wie assertief is, is aanwezig

Een assertief persoon is oprecht geïnteresseerd in de ander. Hij verdedigt zijn eigen rechten en mening, maar heeft ook interesse in de standpunten van zijn medemens. Bij een assertieve houding hoort dan ook volledige aandacht voor de ander. Met andere woorden: wil je assertief worden, dan hoor je volledig aanwezig te zijn. Dit vergt concentratie en discipline, maar de beloning voor je aanwezigheid is groot.

Benieuwd hoe je beter aanwezig kunt zijn? Assertieve personen hebben de volgende kenmerken:

 • Onverdeelde aandacht 
  Wie assertief is, interesseert zich oprecht in de ander en staat zichzelf daarom niet toe om eventjes aan het boodschappenlijstje of aan de aanstaande vakantie te denken.
 • Interesse tonen
  Oprechte aandacht hebben is één ding, maar je wilt natuurlijk ook dat je gesprekspartner ziet  dat je naar hem luistert. Laat daarom met je lichaamshouding zien dat je aandacht voor je gesprekspartner hebt: maak oogcontact en knik af en toe. Val hem niet in de rede maar laat hem uitpraten.
 • Vat samen en stel vragen
  Om er zeker van  te zijn dat je de ander begrijpt én dat je eigen aandacht niet verslapt, vat je samen wat je gesprekspartner zojuist heeft gezegd. Begrijp iets toch nog niet, stel dan gerust vragen. Een assertief persoon is niet bang om dom te worden gevonden; vragen is juist een manier om je interesse te tonen.
 • Leef je in de ander in
  Assertief zijn betekent respect voor jezelf en de ander hebben. Wie assertief is, beseft dat we stuk voor stuk uniek zijn. Onze gedachten en meningen doen ertoe en daarom kan een assertief persoon zich goed in de ander inleven.

Voor subassertieve mensen is dit een prima oefening in het assertief zijn: je leer hierbij vooral goed te luisteren wordt een prettige gesprekspartner. Je zult merken dat mensen ook stukken beter naar jou gaan luisteren en je aanmoedigen om zelf assertiever te worden.

Lees meer over een cursus voor jou alleen

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees meer over onze coachingsmogelijkheden

Lees alles over onze coachingsmogelijkheden

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X