5 tips om je assertiviteit te vergroten

Assertiever worden – hoe doe je dat nu precies? Op deze website geven we je heel wat tips. Daarbij schuwen we niet om naar externe bronnen te verwijzen. Zoals deze Engelstalige video, waarin coach Christine Hassler vertelt hoe je je assertiviteit kunt vergroten. Laten we haar vijf tips eens bij langs gaan, en aanvullen waar nodig.

 1. Wat anderen van je denken, gaat jou niets aan
  Als je de hele tijd bezorgd bent over wat anderen van jou denken, zul je minder snel geneigd zijn om je gevoelens en gedachten te uiten. En dat is juist zo belangrijk bij assertiviteit. Door niet teveel aan anderen te denken, zul je makkelijker je mening of voorkeur kenbaar maken.
 2. Vraag om wat je wilt
  Ga er niet vanuit dan mensen je gedachten kunnen lezen of precies weten wat je behoeften zijn. En wees niet bang om te vragen om hetgeen je wilt. Misschien krijg je het niet altijd, maar nooit geschoten is altijd mis.
 3. Geloof wat je zegt
  Door achter je eigen woorden te staan en met passie te spreken, zullen mensen je hun onverdeelde aandacht geven. Spreek met energie en ondersteun je woorden met degelijke lichaamstaal. Zo komt je boodschap heel wat krachtiger over.
 4. Spreek in de ik-vorm
  Maar weinig mensen zijn hier goed in, maar het is erg belangrijk: in de ik-vorm praten. Op deze manier ben je je altijd bewust van je eigen gevoelens en kunnen anderen zich makkelijker in jou verplaatsen. Door in de ik-vorm te praten, voorkom je tevens dat je anderen veroordeelt of bekritiseert.
 5. Hou het bij de feiten
  Een andere manier om je assertiviteit te verbeteren is door je te focussen op de feiten. Beperk het aantal meningen en oordelen en hou het bij zoveel mogelijk objectieve observaties. Laat daarna weten wat het actieplan moet zijn om tot het gewenste resultaat te komen.

Vijf uitstekende tips, wat ons betreft. We begrijpen echter goed dat het toepassen ervan gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Om je assertiviteit snel te vergroten is het volgen van een cursus zelfvertrouwen dan ook een goed idee. In een veilige omgeving leer je door middel van oefeningen om voor jezelf op te komen en stukken zelfverzekerder te zijn.

Lees meer over een cursus voor jou alleen

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees meer over onze coachingsmogelijkheden

Lees alles over onze coachingsmogelijkheden

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X