Je baas, collega’s, familie of vrienden; sla ze allemaal om de oren met je (vermeend) enorme intelligentie – want met wat hulp van deze wetenschappelijk onderbouwde informatie en verrassende adviezen kom je een heel stuk slimmer over. Wie wil dat nou niet?!

Of je het nu wil als (jonge) professional, strijdend voor een plekje hogerop de carrière-ladder, of omdat je interessant wil overkomen op het eerstvolgende verjaardagsfeestje: niemand laat een kans om intelligenter over te komen liggen.

Laat staan een hele lijst aan kansen. Die heb ik namelijk voor je, gebaseerd op verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar manieren waarop intelligentie wordt beoordeeld – en hoe je je omgeving op zijn minst de indruk kan geven dat je IQ de pan uit rijst – of dat nu zo is, of niet. “Fake it ‘til you make it”, zullen we maar zeggen!

Alles wat je tot nu toe deed om slimmer over te komen, werkt niet

Om maar te beginnen met alle dingen waarvan je dacht dat ze helpen om slimmer over te komen, maar wat in de praktijk toch behoorlijk tegenvalt. In een onderzoek uit 2007 werd 182 afstuderende studenten opgedragen om intelligent over te komen in een discussie, waarop anderen hun vermeende IQ moeten inschatten. Wat bleek? De mensen die probeerden slimmer over te komen, kwamen juist dommer over.

Wat Dr. Nora A. Murphy, professor psychologie aan Loyola Marymount University in Los Angeles en verantwoordelijk voor 6 verschillende studies over dit onderwerp, daarom adviseert als je slimmer wil overkomen: probeer vooral niet te hard.

“Hoe harder je je best doet om te proberen slim over te komen, hoe opvallender het voor je medemens is wat je aan het doen bent”, zegt Dr. Murphy

Hoe je dat doet: niet te agressief zijn in je houding, wees liever assertief. En dáár bestaan dan weer een paar tips en trucs voor – die wél werken!

Slimmer overkomen_

Slimmer overkomen: 5 dingen die wél werken

De uitkomsten van alle verschillende onderzoeken door de jaren heen naar intelligentie-projectie, zijn terug te brengen tot 5 zaken die je wél gaan helpen om niet alleen intelligenter voor de dag te komen, maar daar ook mee weg te komen.

1. Een ontspannen houding als je spreekt

Door ontspannen en kalm te blijven in gesprekken en presentaties, kom je veel zelfverzekerder en intelligenter over dan wanneer je constant doet alsof je op hete kolen loopt.

Zo’n houding creëer je door allereerst helder en kalm te spreken. Neem de tijd voor je woorden. Bereid ze voor en uit ze bedachtzaam. Heb je niks waardevols toe te voegen? Houd dan je mond.

“Mensen denken nog steeds dat intelligentie projecteren een race is die gewonnen moet worden”, zegt William Arruda – consultant in personal branding, “In vergaderingen denken ze dat ze altijd maar een antwoord of reactie klaar moeten hebben staan, dus spuwen ze het eerste het beste wat in hun hoofd komt op tafel. Anderen hebben dat meteen door.”

Stel ten tweede ook vragen, in plaats van alleen maar zelf aan het woord te blijven. Laat de ander reageren en uitspreken, luister en denk weer rustig na over je reactie. Daar mag je gerust een stilte tussen laten. Die benadrukt alleen maar dat je écht ontspannen bent en de tijd neemt om je briljante, doordachte reactie te formuleren.

Terwijl je dat allemaal doet blijf je de ander rustig aankijken. Maak er geen staar-wedstrijdje van, maar ga ook geen semi-ongeïnteresseerde blikken op je telefoon werpen. Haal ondertussen rustig adem. Oefen met diepe en lange ademhalingen (geen zuchten) om je houding en spraak kalm en onder controle te houden.

2. Trek je initialen uit de kast!

Raar, maar waar… “The impact of middle names: Middle name initials enhance evaluations of intellectual performance”. De naam van het onderzoek van Van Tilburg en Igou (2014) verraadt het al: je initialen gebruiken verhoogt je aanzien in intelligentie door je omgeving écht.

Deelnemers in de studie waardeerden schrijfsels van auteurs met een initiaal tussen voor- en achternaam in een stuk meer dan de doodgewone voor- en achternaamschrijver. Ze namen ook aan dat mensen met een extra initiaal van hogere sociale status zouden zijn, wat direct gelinkt wordt met een hogere intelligentie. Ik zei het toch? Raar, maar waar…

Herdruk je visitekaartjes dus maar, pas je LinkedIn-profiel aan en verander je CV-gegevens. Jij heet voortaan mevrouw Bet W. Eter in plaats van het ordinaire B. Eter. Staat véél intelligenter zo, blijkbaar.

3. Loop op hetzelfde tempo als de rest

Dit is geen symbolische benaming om je rustiger aan te laten doen. Nee, het is een letterlijk advies: ‘Neem het looptempo van de mensen om je heen aan’.

Wat blijkt namelijk uit de studie “Timescale Bias in the Attribution of Mind” (2007)? Dat het met lopen net zo werkt als op de weg: iedereen die trager dan jou rijdt noem je “slome” en iedereen die sneller gaat is een “maniak”.  Mensen die afweken van ‘een normale menselijke loopsnelheid’ (sneller of trager) werden gezien als minder competent of intelligent.

4. Draag een bril

Je hoeft er niet meer over te twijfelen: een bril op je neus maakt je intelligenter in de ogen van een ander. Dat bewees de studie “The glasses stereotype revisited: Effects of eyeglasses on perception, recognition, and impression of faces.” uit 2011.

Let wel: je moet er wat schoonheid voor inleveren. De bril mag dan hip zijn en je een intelligentere look geven (o, en je ziet er ook nog betrouwbaarder uit), mensen met bril worden nog altijd als minder knap gezien dan dezelfde mensen zonder die bril. Heb je dat er voor over? Dan zit je gebakken.

Slimmer overkomen

5. Geen alcohol bij de baas

Alcohol maakt dom, en maakt dat je domme dingen doet – zoals je wellicht al eens aan den lijve hebt ondervonden. Nou, die ervaring is dus bij iedereen die het ooit heeft meegemaakt zo goed blijven hangen dat alcohol automatisch door ons geassocieerd wordt met domheid. Inderdaad, het tegenovergestelde van intelligentie.

Het onderzoek “The Imbibing Idiot Bias: Consuming Alcohol Can Be Hazardous to Your (Perceived) Intelligence” (2012) heeft weer zo’n prachtig sprekende titel. “Alcohol is een gevaar voor je (vermeende) intelligentie”. Alleen al door een biertje vast te houden, word je schijnbaar als ‘dom’ bestempeld.

Drink alcohol dus liever niet (openlijk) tijdens werkgelegenheden of op plekken waar je je werkgever of degene op wie je indruk wil maken kan tegenkomen. Of stiekeme shotjes aan de bar als niemand kijkt slim zijn, daar kan ik geen uitspraken over doen. Jij bent hier de slimmerd.

Heb je het een beetje door?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog