Respect krijgen is hét belangrijkste aspect in ons werkleven, blijkt uit onderzoek van Harvard University. Maar hoe werkt respect op de werkvloer? En hoe krijg je het? De sleutel tot meer respect is… niet wat je denkt.
Het was niet alleen Aretha Franklin’s mantra, iedereen vindt het belangrijk om respect te krijgen, niet brutaal toegesproken te worden en de omgang en communicatie te krijgen van collega’s die hij verdient. Sterker nog: het is, volgens onderzoek, het allerbelangrijkste aspect in ons (werk)leven!
“Met respect behandeld worden is belangrijker dan erkenning of waardering krijgen, geïnspireerd worden door je werk, bruikbare feedback krijgen of de mogelijkheid tot groeien, ontwikkelen en leren krijgen.”
Dat is de belangrijkste conclusie uit dit enqûete-onderzoek dat Harvard Business Review (HBR) samen met Tony Schwartz uitvoerde – inderdaad, de briljante geestelijk vader van één van de beste time management boeken ‘The Power of Full Engagement’.
Wat er nog meer uit hun hoge hoed kwam: degenen die naar eigen inzicht wél voldoende respect op de werkvloer kregen, waren zo’n 56% gezonder in lichaam en geest. Ook haalden gerespecteerde werknemers maar liefst 89% meer plezier en voldoening en 92% meer focus en prioriteiteninzicht uit hun werk en zijn ze 55% meer betrokken bij hun eigen organisatie! Prachtige cijfers, die het belang van respect op de werkvloer aardig benadrukken.
Maar er is ook slecht nieuws, beweren Schwartz en zijn HBR-collega’s:
“Meer dan de helft (54%) van alle deelnemers aan het onderzoek (20.000, wereldwijd) voelt zich helemaal niet gerespecteerd op de werkvloer.”
Een zorgwekkend aantal. Wat betekent dat er meer bekend moet worden over hoe respect op het werk werkt en wat je kunt doen om wél dat gevoel van respect van je collega’s te krijgen, om dit percentage terug te dringen.
Niet alleen uit eigenbelang (wat uiteraard voorop staat), maar ook in het belang van je werk. Zonder respect werken, werkt namelijk letterlijk niet – blijkt uit het onderzoek “Does Rudeness Really Matter? The Effects of Rudeness on Task Performance and Helpfulness” van 2 andere Amerikaanse universiteiten. Het tast namelijk je brein aan…
“Onze onderzoeken onthullen dat je zonder respect niet kunt werken, zelfs als je wel wil presteren. Wetenschappers zagen prestatieniveau’s een duikvlucht nemen nadat er respectloosheid optrad op de werkvloer. Alleen al door het te zien gebeuren, daalde de productiviteit. Werknemers werden hierdoor ook 5 keer zo slecht in het herkennen en opnemen van informatie. Respectloosheid tast het werkgeheugen aan en vermindert daardoor prestaties in cognitieve taken.”
Duidelijk. Een gebrek aan respect op het werk is een absolute killer voor je welzijn én je werk. Niet voordelig voor jou, noch voor je collega’s of je werkgever. Iedereen profiteert dus mee als we met zijn allen wat meer respect gaan krijgen… en geven. Want die 2 zijn onlosmakelijk verbonden.
Hoe je (meer) respect krijgt: de sleutel tot beter welzijn en werk
Respect geven is respect krijgen. Zo simpel werkt het. Dat is de wonderlijke, mysterieuze sleutel onthuld. En dat, respect geven, hoeft echt niet zo lastig of tijdrovend te zijn als je misschien denkt.
Om erachter te komen waarom werknemers of werkgevers respectloos waren naar hun collega’s toe, voerden Schwartz en Harvard nog een extra experiment uit – onder 125 werkers die zich wel eens respectloos uitten naar anderen op het werk.
“Meer dan 60% van hen claimt onder een te hoge druk te werken en geen tijd te hebben om aardig te zijn. Dit is een loos excuus, omdat respect helemaal geen extra tijd kost. Het gaat om hoe iets overgebracht wordt – je toon en non-verbale communicatie – en niet om een speciale losstaande actie.”
Je hoeft je dus niet in vreemde bochten te wringen of eens per week een bloemetje voor een collega mee naar kantoor te nemen om respect te uiten. Respect uit je de hele dag door, zonder dat je er iets extra’s voor doet, in je houding en communicatie. En die houding en communicatie zijn precies de punten waarop jij respect kunt winnen – door het te uiten.
Hoe je dat doet, zal je wellicht verbazen. Velen associëren respect krijgen namelijk met agressief gedrag, zodat de ander ontzag heeft voor jou. Maar ontzag is de slechtste voedingsbodem voor (werkelijk) respect, volgens directeur van het ‘Greater Good Science Center’ en professor psychologie aan de Berkely Universiteit Dacher Keltner:
“Werkelijk respect komt voort uit bescheidenheid en empathie, niet uit forcering en dwang. Sociale intelligentie is de voedingsbodem.”
Respect komt dus helemaal niet voort uit een agressieve houding. Wat jij wil hebben om écht respect te krijgen is een (respectvolle) assertieve houding die voortkomt uit bescheidenheid en empathie…
- Schep niet op over een compliment van je manager, maar ontvang het met waardigheid en begin er alleen over wanneer iemand er naar vraagt;
- Als je collega vertelt over zijn zieke moeder, leef dan met hem mee, luister en vraag er na een tijdje nog eens naar;
- Spreek nooit negatief over een ander zonder dat die aanwezig is. Spreek positief in afwezigheid, en als je iets negatiefs kwijt wil doe je dat face-to-face;
- Communiceer conflictloos (met de DEAR-MAN-techniek bijvoorbeeld, door netjes uit te leggen wat je niet aanstaat in iemand anders zijn gedrag);
- Ken je grenzen kennen (of leer ze gauw kennen in 3 stappen) en laat ze niet overschrijden;
- Werk samen en deel je kennis en kunde met collega’s;
- En voer gerust discussies, maar doe het met recpect.
Dát is hoe je respectvol met anderen omgaat, waardoor zij respect hebben voor jou. Je bent respectvol, dus je krijgt het terug. “You Get What You Give”, zongen de New Radicals heel terecht.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog