Enthousiast begin je aan je eerste werkdag. Nieuwe kansen. Nieuwe mensen. Je voelt een gezonde spanning en dat is logisch; je kijkt een beetje op tegen het ontmoeten van je nieuwe team. Niet omdat je geen mensen-mens bent, maar omdat je het nogal lastig vindt om namen te onthouden. Je wilt een goede eerste indruk wilt maken en niet telkens opnieuw naar hun naam moeten vragen. Hoe doe je dat?

Nu weet je ook wel dat het geen doodzonde is om iemands naam te vergeten — zij weten natuurlijk ook dat je vandaag tal van nieuwe gezichten ziet, maar toch. Je wilt goed beginnen. Zeker na die eerdere “blunder”:

Je werd gedurende de ochtend ingeleid door Stella. Althans, dat bleek haar naam te zijn wanneer je rond de lunch er toch niet onderuit kwam om die ene vreselijke vraag te stellen: ‘Sorry, wat was je naam ook alweer? Ik ben ‘m volkomen vergeten.’ Kan gebeuren natuurlijk, maar je kunt je misschien wel voorstellen dat Stella zich toch onbeduidend voelde. Zeker na een hele ochtend intensief contact.

Het is daarom nuttig om een methode te leren waarmee je ieders naam moeiteloos kunt onthouden. Op een manier waarop je direct iemands kenmerken koppelt aan zijn of haar naam. Dat laat jouw eerste werkdag niet alleen beter verlopen, het versterkt ook gelijk de band die jij met een persoon hebt:

Iemands naam onthouden toont namelijk aan dat je aandacht hebt voor de persoon. Dat hij of zij jou interesseert of dat de persoon een indruk heeft achtergelaten. Dat is misschien een klein beetje ego-tripperij, maar wij mensen vinden het gewoon fijn om gezien en gehoord te worden. Ook al wordt dat slechts aangeduid door het onthouden van een naam.

Besteed er dus aandacht aan. Het doet de persoon goed én jij komt over als een aardig en sympathiek persoon. Een win/win-situatie. Je doet het zo:

Iemand voor het eerst ontmoeten en de naam nooit meer vergeten (in 3 stappen)

Om beter te worden in het onthouden van namen, heb je gelukkig geen super-geheugen nodig. Je hoeft enkel in te spelen op de wijze waarop jouw brein leert en onthoudt. Dat doet het door informatie te verbinden aan de hand van associaties en verbindingen — dat is waarom het maken van een mindmap ook zo goed werkt.

Door de volgende 3 stappen te volgen, leg je die verbindingen. Je slaat een naam op aan de hand van associaties. En de wijze waarop je dat doet lijkt misschien een beetje vreemd, maar het werkt fantastisch.

Stap 1. Luister aandachtig

Normaal gesproken ben je vooral bezig met wat jij zelf gaat zeggen: ‘Nadat hij zich heeft voorgesteld, haal ik dat interview aan. Misschien vindt hij dat interessant.’ Hierdoor mis je zijn naam. Hij heeft ‘m wel genoemd, maar jij zat zo in je eigen hoofd dat je ‘m niet hebt opgemerkt.

Dit doe je natuurlijk niet uit kwade wil. Jouw intentie is om een goede eerste indruk achter te laten en door het gesprek “voor te bereiden” in je hoofd, hoop je in te spelen op de ander. Om zo een dialoog te starten.

Helaas kan jouw brein niet multitasken. Je kunt dus niet een scherpzinnige opmerking verzinnen en je tegelijkertijd bezig houden met iemands naam. Je zal op één van die twee moeten inleveren. Doorgaans is dat dan iemands naam.

Zou jij je in plaats daarvan focussen op de persoon vóór je – op wat hij zegt en hoe hij het zegt – dan verklein je de kans dat de naam jouw ontglipt. Je hoort ‘m. Zodat je ‘m kunt opslaan.

Met andere woorden

Houd je niet bezig met wat jij gaat zeggen. Laat dat los. Zodra je iemand ontmoet, focus jij je enkel op de persoon. Dat is waar jouw aandacht zich bevindt. Hiermee geef jij je hersenen een seintje: dit is belangrijk, dit is het onthouden waard. 

Namen onthouden hoe

Stap 2. Neem de persoon in je op

Nadat iemand zijn of haar naam heeft genoemd, focus jij je op de persoon. Wie is hij of zij? Op een vluchtige, niet bedreigende wijze neem je hem of haar in je op:

Hoe ziet de persoon uit? Kun je de informatie “kruiden” door er associaties aan te verbinden? En wat kun je met de informatie doen die hij of zij met je deelt? Drie belangrijke factoren wanneer het op het onthouden van namen aankomt.

Uiterlijke kenmerken
Wat springt direct in het oog? Zijn het de zilveren oorbellen? Draagt hij een opvallend horloge? Heeft ze een tamelijk aanwezig neus of vertoont hij een nerveus ticje? Let hierop. Dit kun je namelijk gebruiken bij het vormen van een associatie.

Paula draagt een witte sjaal met zwarte stippen. Als een Dalmatiër. Hoe heette die ook alweer? Pongo!’ — Pongo Paula.

‘Marianne heeft een marineblauwe ordner vast. Marine, Marianne. Dat lijkt op elkaar.’

Naam-associaties
Dan de naam zelf. Kun je daar iets mee? Rijmt het op iets, herinnert het je aan een bepaalde bloem of aan een jeugdvriend? Wees hier lekker creatief in en maak het zo gek als je kunt. Zulke dingen onthoud je namelijk beter.

‘Irissen, dat waren de lievelingsbloemen van mijn moeder. Iris kan ik wel onthouden dan.’

‘Camiel lijkt op kamille. Mijn lievelingsthee.’

Persoonlijke informatie
Nadat je kennis hebt gemaakt met een persoon vindt er vaak een informeel praatje plaats. Jullie praten misschien over koetjes en kalfjes, ‘of hij de wedstrijd gisteren heeft gezien’ of wat ‘je zoal in je vrije tijd doet’. De informatie die je hier hoort, kun je gebruiken bij het maken van associaties.

‘Bas vertelde zojuist dat hij basgitaar speelt. Hoe toepasselijk.’

‘Jollein werkt hier haast zo’n 12 jaar. Da’s haast een dozijn. Jollein, dozijn.’

Misschien lijkt het alsof dit associëren een hoop werk en tijd kost, maar dit gebeurt werkelijk in een fractie van een paar seconden. Zodra iemand jouw hand schudt, vallen je direct een paar dingen aan de persoon op. Gebruik die.

Naarmate je langer met de persoon in gesprek bent, vallen je steeds meer zaken op en ontvang je meer informatie om uit te putten. Zo kun je steeds betere en diepere associaties leggen.

Stap 3. Gebruik de naam een keer

Zodra je mentaal plaatje hebt geschetst van de persoon en zijn of haar naam, help je jouw brein een handje door de naam te herhalen. Hardop of in je hoofd. Hiermee versterk je de associatie en onthoud je de naam beter.

Nu is het natuurlijk een beetje vreemd om dat zomaar, uit het niets, te doen. Dat hoeft ook niet. In plaats daarvan probeer je de naam in een zin te verwerken. Nonchalant, zonder nadruk erop te leggen.

‘Leuk om met je gesproken te hebben, Paula! Neem aan dat ik je vaker in de wandelgangen zal tegenkomen.’

‘Zeg Camiel, dus het klopt dat als ik meer informatie nodig heb ik de intranet-omgeving moet raadplegen?’

Dit kun je ook in je hoofd doen:

‘Hoe heet zij ook alweer? Ze werkt hier 11, nee 12 jaar! Dozijn. Jollein!’

‘Ik moet deze envelop afleveren bij ene Paula. Paula, pongo. O, dat was die met die dalmatiër-sjaal!’

Wil je er dus écht zeker van zijn dat je een naam onthoudt (en gelijk een goede indruk maken) herhaal de naam dan. Hiermee train jij je brein de naam te onthouden en laat je aan de ander zien dat je aandacht hebt voor jullie ontmoeting.

Bonustip

En wil je er nou echt zeker van zijn dat je feilloos de namen van je nieuwe teamleden onthoudt, schrijf ze dan op. Zowel de naam, als de kenmerken van de persoon. Dat doe je natuurlijk niet waar ze bij zijn, dat is een beetje vreemd, maar nadat je kennis met hen hebt gemaakt. Hierdoor weet je oefen je de namen en weet je zeker dat je ze onthoudt. Keer op keer.

Namen onthouden hoe

Kortom: dit is hoe je namen onthoudt

Over het onthouden van veel nieuwe namen hoef je jij je in ieder geval geen zorgen meer te maken. Want of het nu om een nieuwe baan gaat (met een legio aan nieuwe collega’s), een netwerkborrel of een verjaardagsfeestje: namen onthouden kun jij als de beste. Niet alleen voorkom je daarmee een hoop gênante situaties, je komt ook over als een ontzettend aardig en sympathiek persoon. En dat is altijd goed.

Meer weten? Volg een assertiviteitscursus

Iemands naam kennen is natuurlijk fijn, maar hoe bouw je de werkrelatie verder op? Hoe werk je op een fijne manier samen wanneer je misschien ietwat verlegen of timide bent? Dat leren we je in onze assertiviteitscursus. Gegeven in één dag door experts (die jouw naam onthouden!). Volg ‘m, wanneer je sterker in je schoenen wil staan. Niet alleen zodra je iemand ontmoet, maar ook bij het ontwikkelen van een sterke werkrelatie.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog