Het woord ‘mindfulness’ klinkt zweverig. Mensen denken meteen aan wierook, meditatiekussens en rustige muziek. Maar eigenlijk is mindfulness gewoon een wetenschappelijk bewezen manier om je mentale gezondheid en productiviteit te boosten, zonder gedoe. Het draait simpelweg om je aandacht richten op het hier en nu, zonder meteen te oordelen. Je hoeft echt niet op een meditatiekussen te zitten; je kunt het gewoon toepassen in het dagelijks leven – zelfs op kantoor – dankzij deze 5 eenvoudige mindfulness-oefeningen!

Wat komt aan bod:

  1. Wat houdt mindfulness in?
  2. Wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie?
  3. Wat zijn de voordelen van mindfulness?
  4. Hoe werkt mindfulness?
  5. Hoe begin je met mindfulness?
  6. Kortom: hoe aan mindfulness beginnen?
  7. Meer weten over mindfulness?
  8. Op zoek naar innerlijke rust?
  9. Veelgestelde vragen over mindfulness

Voorbij mystieke mythes: wat houdt mindfulness in?

Op te beginnen: wat is mindfulness niet? Als je nog steeds denkt dat mindfulness inhoudt dat je wierook moet branden en een lotushouding moet aannemen, think again. Mindfulness is juist heel praktisch.

Mindfulness is een benadering waarbij je praktische oefeningen doet om je aandacht bij één ding te houden. Je leert dus om je minder te laten afleiden door alles en iedereen om je heen.

En dat is nu net iets wat in onze drukke samenleving enorm van pas komt. Er is namelijk altijd en overal wel afleiding:

  • Denk aan de ‘ping’-geluiden van nieuw binnengekomen berichten, pop-ups voor e-mails, een brief waar je oog plotseling op valt, collega’s die je snel iets willen vragen, of de irritante gewoonte van je mede-thuiswerker om met zijn pen te klikken tijdens vergaderingen; externe prikkels.
  • En als het niet van buitenaf komt, dan komt de afleiding wel van binnenuit; interne prikkels. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om je aandacht te houden bij wat je nu doet, omdat je gedachten tegelijkertijd afdwalen naar je uitgebreide to-do-lijst of naar spannende gebeurtenissen die morgen plaatsvinden. Of je maakt je zorgen over wat je collega nu eigenlijk bedoelde met die vervelende opmerking gisteren, waardoor het schrijven van een artikel als een onmogelijke taak aanvoelt.

Door mindfulness te beoefenen, krijg je grip op deze prikkels en laat jij je er niet langer door leiden.

mindfulness

Wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie?

Veel mensen halen ‘meditatie’ en ‘mindfulness’ door elkaar. Toch zijn het twee andere dingen:

Wat is meditatie?

Meditatie is een specifieke oefening binnen mindfulness en kan je als een manier zien om mindfulness te beoefenen. Bij meditatie is het idee dat je even niet aan iets specifieks denkt. Hoewel er ongetwijfeld gedachten opkomen, laat je ze voorbijgaan zonder erbij stil te staan. In plaats daarvan richt je je bijvoorbeeld op je ademhaling, luister je naar instrumentale muziek of houd je een specifiek beeld in gedachten.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een brede benadering en kan op verschillende manieren worden beoefend. 

Wat wordt er bedoeld met mindfulness?

Mindfulness is een staat van bewustzijn waarin je je aandacht richt op het huidige moment op een doelgerichte en niet-oordelende manier. Het is het bewust waarnemen van je gedachten, gevoelens, fysieke sensaties en de omgeving zonder onmiddellijk een oordeel te vellen. Bij het beoefenen van mindfulness accepteer je waar jij je momenteel bevindt, zonder je druk te maken over de toekomst of spijt te hebben van het verleden.

Het kenmerkt zich op een aantal manieren:

  • Aandachtig zijn: bewust focussen op het huidige moment en aandacht schenken aan wat er gebeurt.
  • Niet-oordelen: observeren zonder te oordelen, accepteren van gedachten en gevoelens zonder deze te veroordelen als goed of fout.
  • In het moment zijn: het vermogen om in het huidige moment te leven zonder afgeleid te worden door afleidingen of zorgen.
  • Zelfbewustzijn: het ontwikkelen van inzicht in je eigen gedachten en emoties, en hoe ze je gedrag beïnvloeden.

Je kunt dus technieken als meditatie gebruiken, maar mindfulness is zoveel meer dan dat. Je kunt het beoefenen door middel van ademhalingsoefeningen of een body scan, maar het kan ook worden geïntegreerd in dagelijkse activiteiten zoals wandelen, eten of luisteren. 

Het is dus heel breed!

Ontdek vooral welk soort mindfulness het beste bij jou past. Word je rustig van wierookgeur en zenmuziek? Doe dat dan! Pak je het liever praktisch aan door bijvoorbeeld een wandeling te maken, een puzzel te maken of creatieve mindfulness-oefeningen (zoals schilderen op nummer of tekenen) te doen? Dat is ook helemaal prima!

mindfulness

Mindfulness magie: wat zijn de voordelen van mindfulness?

Wat doet mindfulness?

Onderzoek toont aan dat mindfulness talloze voordelen met zich meebrengt. Het helpt bijvoorbeeld om stress te verminderen, informatie sneller te verwerken, emoties beter te reguleren, minder te piekeren, sneller te reageren en de relaties met anderen te verbeteren.

Bij dit alles merk je vooral dat mindfulness innerlijke rust biedt. Het helpt je om minder meegesleept te worden door alles wat er om je heen gebeurt of door wat er morgen gaat gebeuren of al is gebeurd. Dit resulteert in minder gedachten, prikkels en stress.

Waar is mindfulness goed voor?

Psychologische voordelen van mindfulness

  • Meer grip op je emoties, waardoor je minder snel reageert op de instinctieve vecht- of vluchtreactie.
  • Beter worden in oplossingsgericht denken door een betere emotionele balans.
  • Het wordt eenvoudiger om onplezierige situaties los te laten, zoals vervelende opmerkingen of werk irritaties.
  • Minder piekergedachten door de focus te behouden op het huidige moment.
  • Betere slaapgewoonten leiden tot meer energie.
  • Minder beïnvloed worden door negatieve emoties van anderen, wat zorgt voor een positievere mindset.

Fysieke voordelen van mindfulness

  • Je leert dieper en rustiger te ademen.
  • Je hartslag vertraagt.
  • Je ervaart minder spanning in je lichaam, wat leidt tot minder nek-, rug- of schouderklachten.
  • Door dit alles daalt je stressniveau en krijg je meer energie.

Het mooiste is nog wel de effect dat mindfulness heeft op jouw zelfvertrouwen:

Assertiviteits voordelen van mindfulness

  • Je wordt zelfstandiger. Je houdt makkelijker vast aan je eigen standpunt en vermogen om frustraties van anderen te negeren.
  • Gemakkelijker om feedback rationeel te benaderen en te begrijpen, zonder directe gevoelens van aanval.
  • Betere capaciteit om ‘nee’ te zeggen tegen zaken die niet passen in je schema.
  • Positievere en energiekere uitstraling door een verminderde ervaring van stress.
  • Door mindfulness leer je bewuster te zijn van je eigen gedachten, emoties en behoeften. Dit bewustzijn stelt je in staat om duidelijker te begrijpen wat je nodig hebt en wat belangrijk voor je is.
  • Mindfulness helpt bij het reguleren van emoties, waardoor je minder overweldigd wordt door negatieve emoties zoals angst of twijfel. Dit zorgt voor een groter gevoel van emotionele stabiliteit.
  • Mindfulness kan helpen stress te verminderen en meer innerlijke rust te ervaren. In stressvolle situaties kun je daardoor beter kalm blijven en assertiever reageren.
  • Door mindfulness ontwikkel je een dieper zelfbewustzijn. Dit helpt je om duidelijker te begrijpen wie je bent, wat je waarden zijn en wat je grenzen zijn. Deze zelfkennis is essentieel voor assertiviteit.
  • Mindfulness omvat ook aandachtig luisteren naar anderen zonder oordeel. Dit verbetert communicatieve vaardigheden en kan bijdragen aan meer zelfvertrouwen in sociale interacties.
  • Mindfulness moedigt ook zelfacceptatie aan, waardoor je minder kritisch bent tegenover jezelf. Dit kan leiden tot een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.
  • Mindfulness helpt soms bij het loslaten van perfectionistische neigingen, waardoor je meer open staat voor het nemen van risico’s en het uiten van je mening zonder de angst om fouten te maken.

Mindfulness biedt dus een hele hoop voordelen, zowel op je mentale en fysieke gezondheid als daarbuiten! Genoeg redenen dus om het eens te proberen.

Hoe werkt mindfulness?

Het klinkt dus allemaal heel mooi, maar hoe werkt mindfulness precies? Wat gebeurt er eigenlijk in je brein zodra je ‘in het moment’ bent?

Nou:

Mindfulness werkt door jouw automatische reactie van ‘vechten, vluchten of bevriezen’, die optreedt in stressvolle situaties, tegen te gaan. Hierbij gaat het niet perse om levensbedreigende situaties, maar eerder om alledaagse stress-situaties die mentale druk veroorzaken. Denk aan een overweldigende takenlijst, een baas die aan je kop zeurt of naderende deadlines.

De basis van mindfulness zit ‘m in het reguleren van de zogeheten ‘amygdala’, een deel van jouw hersenen dat betrokken is bij de verwerking van je emoties. Mindfulness-oefeningen helpen dan om de reactie van deze amygdala op stressvolle prikkels te verminderen. Tegelijkertijd stimuleert mindfulness jouw prefrontale cortex, een ander stukje in je brein dat verantwoordelijk is voor jouw reactie op emoties en prikkels.

Klinkt lastig, maar in feite gebeurt er dit:

  1. Mindfulness helpt om emoties minder intens te ervaren, waardoor de reactie van de amygdala op stressvolle prikkels wordt verminderd.
  2. Vervolgens stimuleert het de prefrontale cortex, wat leidt tot meer controle over je gedrag op emoties en prikkels.
  3. Hierdoor kun je jouw emoties beter beheersen en worden ze minder intens ervaren.
  4. Hierdoor krijg jij een gevoel van innerlijke rust en ben je minder vatbaar voor angst en paniek.

Kortom, mindfulness stelt je in staat om met meer kalmte en helderheid te reageren op stressvolle omstandigheden, waardoor je emoties beter onder controle kunt houden en een meer evenwichtige mentale toestand kunt ervaren, zelfs te midden van chaotische situaties.

Hoe begin je met mindfulness? 5 mindfulness oefeningen voor beginners

Hoe mindfulness toepassen?

1. Doe een full body-scan

Deze mindfulness oefening is heel simpel om te doen, het kan zelfs op kantoor of op het toilet! Richt je aandacht achtereenvolgens kort op elk lichaamsdeel, beginnend bij je tenen en eindigend bij je kruin. Neem bij elk lichaamsdeel even de tijd om te voelen of er spanning is, of er pijn is, en of je het lichaamsdeel kort kunt bewegen.

De bodyscan helpt niet alleen bij het reguleren van stress, maar verschuift ook je focus van externe zaken naar je concrete lichaamservaringen.

2. Probeer de 4-4-8-ademhalingsoefening

Misschien heb je er al eens van gehoord? Deze mindfulness-oefening kost je minder dan vijf minuten en kan veel rust brengen. Het draait allemaal om je ademhaling. In stressvolle situaties ademen we vaak snel en oppervlakkig. Deze oefening helpt je om je ademhaling onder controle te houden, wat het ideaal maakt voor stressvolle momenten!

Het is heel eenvoudig:

  • Adem gedurende 4 seconden in.
  • Houd je adem 4 seconden vast.
  • Adem vervolgens gedurende 8 seconden uit.
  • Herhaal deze stappen 8 keer.

3. Richt je focus op één handeling of activiteit

Hoe doe je aan mindfulness? Richt je op één ding! Want laten we eerlijk zijn: hoe vaak maak jij nog een wandeling zonder tegelijkertijd op je telefoon te kijken, iemand te bellen of naar een podcast te luisteren? Kun je tijdens het kijken van een film je smartphone wegleggen? Of kun je met je kinderen zijn zonder intussen een oog op de pan op het vuur, de vrienden-app of je mailbox te houden?

Bij deze mindfulnessoefening ga je juist daar mee oefenen! Kies een activiteit die je normaal gesproken vaak combineert met iets anders. Denk aan wandelen met de hond, tv kijken of je lunch eten (als je gewend bent dat achter de computer te doen). Probeer nu om écht alleen die ene activiteit te doen. Zonder telefoon binnen handbereik, zonder een blik op je laptop, en zelfs zonder een podcast in je oren.

4. Richt je aandacht op tellen

Merk je dat je verre van kalm bent? Zoek dan een rustige plek, ga zitten en begin met tellen, of het nu in gedachten is of hardop. Richt je volledige aandacht op het tellen en probeer niet aan andere dingen te denken. Ja, dat kan lastig zijn. Misschien schieten juist nu je to-do-lijst en andere gedachten door je hoofd. Maar telkens als je merkt dat je afdwaalt, begin je gewoon opnieuw met tellen. Herhaal dit totdat je een keer tot 20 bent gekomen.

Deze oefening kan in het begin frustrerend zijn als je merkt dat je gedachten snel afdwalen. Maar volharding loont! Blijf tellen, en je zult merken dat je beter wordt in het kalmeren van afleidende gedachten. De oefening helpt je om die gedachten te hebben maar er niet direct in mee te gaan.

5. Stop met multitasking en begin met singletasking

Deze oefening is gunstig voor de rust in je hoofd én voor je productiviteit, de ideale combi! Het idee erachter is om eens vooral niet te multitasken, aangezien onderzoek aantoont dat multitasken nadelig is voor je productiviteit, de kwaliteit van je werk én je focus. Dus kijk of je je mailbox kunt sluiten, je telefoon kunt uitzetten en met je koptelefoon op volledig gefocust aan een taak kunt werken. Een mindfulness-oefening op zich!

Een effectieve manier om hiermee te oefenen, is de Pomodoro-techniek. Bij deze techniek werk je gedurende 25 minuten geconcentreerd aan een taak zonder tussendoor iets anders te doen (dus ja, je legt ook je telefoon weg!). Na deze 25 minuten beloon je jezelf met 5 minuten pauze. Vervolgens werk je opnieuw 25 minuten, gevolgd door 5 minuten pauze, enzovoort. Als je liever langer aan één taak werkt, kun je kiezen voor blokken van 50 minuten met pauzes van 10 minuten.

Deze techniek is effectief omdat het vaak tijd kost om je focus op iets te leggen en vast te houden. Bovendien zijn pauzes essentieel om je focus niet te verliezen. Met de Pomodoro-techniek vind je de perfecte balans.

Vind je het lastig om je op één ding tegelijk te concentreren? Probeer dan deze tips:

  • Schakel meldingen uit wanneer je aan het werk bent, zoals pushberichten voor WhatsApp of sociale media, maar ook pop-ups voor e-mail.
  • Berg je telefoon op als je gefocust aan iets werkt. Zo kom je minder snel in de verleiding om je telefoon erbij te pakken.
  • Werk met binaural beats. Dit is speciale instrumentale muziek waarbij de tonen zijn afgestemd om de focusstand van je hersenen te stimuleren. Het werkt als een trein, vinden wij!
  • Oefen met snellezen. Niet elke tekst hoeft woord voor woord uitgebreid te worden gelezen. Bij minder boeiende teksten raak je snel afgeleid. Oefen daarom met andere leesmethoden, zoals skimmen of scannen. Ook dat kan je helpen om je focus te behouden.

Kortom: hoe aan mindfulness beginnen?

Met al die afleiding en constante prikkels is mindfulness een praktische en effectieve manier om je innerlijke rust te behouden! Het gaat niet om lotushoudingen en wierook, maar om praktische oefeningen die je helpen je aandacht gericht te houden te midden van alle externe en interne prikkels.

Het mooie van mindfulness is de diversiteit ervan. Of je nu kiest voor meditatie, ademhalingsoefeningen, of mindfulness integreren in dagelijkse activiteiten, het is breed toepasbaar. Ontdek wat het beste bij jou past, of het nu gaat om zenmuziek of een rustige wandeling.

En laten we de voordelen van meditatie niet vergeten, van stressvermindering en betere emotieregulatie tot verbeterde slaapgewoonten en zelfs fysieke gezondheidsvoordelen. Het helpt je grip te krijgen op je emoties, waardoor je assertiever wordt en een positievere mindset ontwikkelt.

En nee, mindfulness is niet slechts een trend, het heeft wetenschappelijk bewezen voordelen voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Het helpt je om bewuster te zijn van je gedachten en emoties, waardoor je zelfverzekerder en veerkrachtiger in het leven staat.

Door mindfulness te omarmen, ontwikkel je niet alleen een dieper zelfbewustzijn, maar verbeter je ook je vermogen om met stressvolle situaties om te gaan. Het verhoogt je assertiviteit, helpt je grenzen stellen en geeft je een positievere uitstraling.

Dus, waar wacht je nog op? Probeer mindfulness in je dagelijkse leven te integreren en ontdek zelf de positieve impact op je welzijn. Hier zijn praktische tips om direct te beginnen:

  • Doe een full body-scan: richt je aandacht op elk lichaamsdeel, van je tenen tot je kruin.
  • Probeer de 4-4-8-ademhalingsoefening: een eenvoudige oefening om je ademhaling onder controle te houden.
  • Focus op singletasking: stop met multitasken en geef je volledige aandacht aan één activiteit.
  • Richt je aandacht op tellen: verbeter je focus door je aandacht te richten op tellen.
  • Doe regelmatig een snelle body-scan: Scan je lichaam op spanning en ontspan bewust.

Neem de tijd om mindfulness te verkennen en ontdek de transformatieve kracht ervan op jouw welzijn en levensstijl. Het is een reis naar innerlijke rust, veerkracht en een positiever leven.

mindfulness

Meer weten over mindfulness? Check dit

Op zoek naar innerlijke rust? Hoe een cursus Assertiviteit kan helpen

Ben jij klaar om de regie over je leven in handen te nemen? Wil je meer zelfvertrouwen en innerlijke rust ervaren? Dan heb je baat bij onze 1-daagse Assertiviteitstraining! Laat de last van onzekerheid achter je en ga voor zelfvertrouwen. Onze training leert je jezelf te uiten met overtuiging en kalmte.

Waarom kiezen voor onze cursus?

  • Zelfvertrouwen boost: leer effectieve technieken om je zelfvertrouwen te vergroten en jezelf te presenteren met kracht en authenticiteit.
  • Mindfulness in actie: ontdek hoe je zelfverzekerd kunt omgaan met stressvolle situaties, zelfs in uitdagende momenten.
  • Effectieve communicatie: leer assertief communiceren zonder agressief te zijn, en bouw sterke, gezonde relaties op met anderen.

Schrijf je dus nu in voor onze 1-daagse Assertiviteitstraining en ontdek de kracht van zelfvertrouwen en mindfulness. Neem de eerste stap naar een leven vol assertiviteit, rust en voldoening. Jouw toekomst, jouw kracht, jouw keuze!

Veelgestelde vragen over mindfulness

  • Wat is mindfulness en hoe wordt het omschreven?

    Mindfulness is eigenlijk gewoon met volle aandacht in het nu zijn. Het betekent dat je bewust bent van je gedachten, gevoelens en de omgeving zonder meteen te oordelen. Het draait allemaal om het accepteren van het moment zoals het is.

     

  • Wat zijn de voordelen van mindfulness-beoefening?

    Als je mindfulness beoefent, zijn er allerlei voordelen te behalen, zoals het verminderen van stress, een betere concentratie, en een sterkere emotionele veerkracht. Het kan zelfs leiden tot een positiever zelfbeeld en een betere nachtrust.

     

  • Kan mindfulness helpen bij stressvermindering?

    Zeker weten! Mindfulness kan echt helpen bij het verminderen van stress. Door bewust te zijn van je gedachten en ademhaling, kun je stressreacties verminderen en een innerlijke rust ervaren.

     

  • Welke technieken zie je vaak in mindfulness-oefeningen?

    In mindfulness-oefeningen kom je vaak technieken tegen zoals ademhalingsoefeningen, lichaamsscan, meditatie en mindful wandelen. Deze technieken helpen je om je aandacht te richten en in het moment te blijven.

  • Is mindfulness gebaseerd op een specifieke religie of levensbeschouwing?

    Nee, mindfulness heeft geen specifieke religieuze of levensbeschouwelijke basis. Het is een praktijk die openstaat voor mensen van verschillende achtergronden en geloofsovertuigingen.

  • Hoe lang duurt het voordat je de voordelen van mindfulness ervaart?

    De tijd die je nodig hebt om de voordelen van mindfulness te ervaren, verschilt per persoon! Sommigen merken al binnen enkele weken positieve veranderingen, terwijl anderen wat meer tijd nodig hebben. Regelmatige oefening is essentieel voor optimale resultaten.

     

  • Kunnen kinderen en tieners ook profiteren van mindfulness?

    Absoluut, kinderen en tieners kunnen zeker baat hebben bij mindfulness. Het helpt hen om beter om te gaan met stress, emoties, en verbetert hun concentratie en emotioneel welzijn.

     

  • Hoe integreer je mindfulness in het dagelijks leven?

    Om mindfulness in je dagelijks leven op te nemen, kun je eenvoudige activiteiten bewust uitvoeren, zoals aandachtig ademhalen tijdens dagelijkse taken, momenten van stilte inlassen, en regelmatig een pauze nemen om je bewust te worden van je gedachten. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, gewoon bewust zijn in het moment!

     

  • Zijn er wetenschappelijke studies die de effectiviteit van mindfulness ondersteunen?

    Zeker weten! Er zijn wetenschappelijke studies die laten zien dat mindfulness echt werkt. Onderzoek wijst uit dat het beoefenen van mindfulness positieve effecten heeft op zowel onze mentale als fysieke gezondheid.

     

  • Wat zijn veelvoorkomende misvattingen over mindfulness?

    Er zijn best wat misvattingen over mindfulness, zoals dat het alleen meditatie omvat, dat je je gedachten compleet moet uitschakelen, of dat het alleen voor spirituele mensen is. Maar eigenlijk draait het gewoon om bewust zijn zonder te oordelen.

  • Helpt mindfulness bij het verbeteren van concentratie en focus?

    Absoluut! Mindfulness kan echt helpen bij het verbeteren van concentratie en focus. Als je bewust bent van het huidige moment, kun je afleiding verminderen en je beter concentreren op wat je aan het doen bent.

     

  • Wat is het verschil tussen mindfulness en ontspanningstechnieken?

    Het verschil zit ‘m in het feit dat mindfulness focust op bewustzijn in het nu, terwijl ontspanningstechnieken gericht zijn op het verminderen van fysieke spanning. Toch omvat mindfulness vaak ontspanning als een prettige bijkomstigheid.

     

  • Kun je mindfulness beoefenen zonder meditatie?

    Zeker! Je kunt mindfulness beoefenen zonder te mediteren. Het omvat ook bewust ademhalen, aandacht voor dagelijkse activiteiten en het cultiveren van bewustzijn gedurende de dag, zonder per se te mediteren. Het is eigenlijk heel flexibel!

  • Hoe kan mindfulness helpen bij het omgaan met emoties?

    Mindfulness helpt je bij het omgaan met emoties door bewustzijn en acceptatie. Je leert je emoties te observeren zonder erin verstrikt te raken, waardoor je beter kunt reageren in plaats van impulsief te handelen.

     

  • Wat zijn enkele praktische tips voor beginners die willen beginnen met mindfulness?

    Voor beginners is het handig om klein te beginnen. Begin met korte meditaties of bewuste ademhaling gedurende de dag. Richt je aandacht op je ademhaling en wees vriendelijk voor jezelf als je gedachten afdwalen.

     

  • Hoe kan mindfulness worden toegepast op de werkomgeving?

    Mindfulness kan op de werkvloer worden toegepast door bewuste pauzes, ademhalingsoefeningen en het bevorderen van een bewuste cultuur. Korte meditaties tijdens de werkdag kunnen stress verminderen en de focus verhogen.

     

  • Kan mindfulness helpen bij het verbeteren van slaapproblemen?

    Zeker weten, mindfulness kan helpen bij slaapproblemen. Door bewust te ontspannen en je gedachten los te laten voor het slapengaan, kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren en een rustigere geest bevorderen.

  • Zijn er specifieke ademhalingstechnieken geassocieerd met mindfulness?

    Ademhalingstechnieken zijn een essentieel onderdeel van mindfulness. Diep en rustig ademhalen helpt het zenuwstelsel te kalmeren en brengt je aandacht naar het huidige moment.

  • Wat is mindfulness therapie?

    Mindfulness therapie is een benadering waarbij mindfulness wordt geïntegreerd in psychotherapie. Het helpt mensen om bewust te worden van hun gedachten en emoties, wat kan leiden tot betere emotionele regulatie en welzijn.

     

Wie zijn wij? | Cursus Mindfulness | Training Mindfulness

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog