“Is het lust of liefde tussen ons?” Je twijfelt. Logisch. Niets zo ongrijpbaar in de wetenschap als ‘liefde’. Pas recent werd er een concrete ontdekking gedaan om lust of liefde te kunnen herkennen. Iets met een bepaalde oogbeweging, die iemands intentie verraadt…

“Hoewel er op het moment weinig bekend is over de wetenschap van liefde op het eerste gezicht, of hoe mensen verliefd worden, tonen deze onderzochte patronen ons de eerste aanwijzingen over ‘automatische aandachtsprocessen’ zoals blikken in de ogen, die gevoelens van liefde kunnen onderscheiden van gevoelens van lust richting nieuwe personen.” – Stephanie Capiocco, onderzoeksleider ‘Love is in the Gaze’

De eerste echte aanwijzingen in de liefdeswetenschap! Is dat onverklaarbare, meest besproken, meest bezongen, meest bedichte, meest nagestreefde, gezochte en gevreesde onderdeel in ieders leven – liefde – dan niet eerder onderzocht?! Dat wel.

In de jaren ‘70 van de vorige eeuw werd één van de eerste wetenschappelijk onderzoeken naar ware liefde herkennen gedaan. Naar het verschil tussen leuk vinden en houden van, om precies te zijn. Naar het verschil tussen lust of liefde, dus – in hedendaagse terminologie.

Wat ze toen ontdekten: lange blikken in elkaars ogen betekent dat koppels niet alleen bij elkaar willen zijn, maar dat ze ook voor elkaar willen zorgen.

Voor elkaar willen zorgen… Hét teken van liefde.

De wetenschappers uit de jaren ‘70 waren het daar mee eens. Lange blikken, voor elkaar willen zorgen, dát zijn tekenen van liefde – meer dan lust. Liefdeswetenschapper uit ons decennium, Capiocco, is het daar mee eens.

Lust of liefde? Dit zegt recent liefdesonderzoek

Je kunt in één oogopslag zien of iemand lust of liefde voorziet in de ander. Het onderzoek van Capiocco liet een groep testpersonen naar beelden van verschillende anderen kijken. Vreemden, dus.

Ging de blik op het plaatje voornamelijk naar het gezicht, dan herkenden de proefpersonen dat als liefde. Werd het hele lichaam bekeken, dan hadden ze te maken met pure lust.

En dat gebeurde allemaal in minder dan 0,5 seconde!

Hoe de liefdeswetenschappers dat weten?

Terwijl de proefpersonen beelden van individuen en stellen te zien kregen, werd hun hersenactiviteit en oogbeweging bijgehouden:

In het geval van liefde bleef de blik gebeiteld op het gezicht, of de gezichten. Lust start met een blik op het gezicht, waarna die afdwaalt naar beneden.

Bovendien activeren die gevoelens van lust of liefde heel verschillende delen in het brein. In het geval van potentiële liefde worden er heel andere processen in werking gezet dan in het geval van pure lust.

Lust en liefde zijn volgens de wetenschap dus heel andere dingen.

Lust ≠ liefde

“Liefde is geen voorwaarde voor seksuele begeerte, en begeerte hoeft niet per sé te leiden tot liefde. Lust en liefde kunnen los van elkaar bestaan, of in een combinatie, op elk niveau”, vertelt het onderzoek van Capiocco.

Uit een andere vroege studie naar liefde, uitgevoerd halverwege de jaren ‘60, blijkt hetzelfde na een praktijkonderzoek onder 500 testpersonen:

61% van de vrouwen en 35% van de mannen waren het eens met de stelling ‘Ik ben verliefd geweest zonder enige behoefte aan sex’ – en 53% van de vrouwen en 79% van de mannen waren het eens met de stelling ‘Ik ben seksueel tot iemand aangetrokken geweest zonder ook maar de minste gevoelens van liefde te hebben’.

Lust of liefde: het kán dus compleet naast elkaar bestaan. Het kan echt of het één of het ander zijn. Volgens de ervaringen in de praktijk, maar sinds kort dus ook volgens onze hersenen – geuit in onze oogbewegingen.

Maar wat kun je met die informatie, wanneer je in twijfel verkeert – tijdens een date of in een andere eerste ontmoeting met een potentiële (liefdes- of bed)partner?

lust-of-liefde-4

Hoe je dat gebruikt, in de praktijk

Let bij de eerstvolgende handschud-gelegenheid of rechtstreekse blind date op de oogbewegingen van degene tegenover je. Nu je weet dat lust of liefde twee verschillende processen zijn, waarbij er één van de twee in eerste instantie geactiveerd wordt, kun je deze gaan herkennen. Via die oogbeweging, in de eerste halve seconde van jullie ontmoeting!

Blik in ogen = romantische intenties.

Blik in ogen, dan omlaag = minder romantische intenties.

Dat is alles wat je moet onthouden om een goede inschatting te kunnen maken. Liggen jullie intenties in dezelfde lijn? Ga ervoor! Heb jij meer liefdevolle ideeën dan de ander? Goed om te weten, houd er rekening mee – zodat je niet onnodig gekwetst wordt.

Belangrijk dus, om de twee uit elkaar te houden. Vooral lust is een heftige factor, wanneer die bij de ander opgewekt wordt. Onderschat hem niet, adviseert psychiater en onderzoeker dr. Judith Orloff:

“Lust is een verhoogde staat van bewustzijn, geprogrammeerd door je dierlijke behoefte om je voort te planten. Studies suggereren dat het brein in een staat van lust vergelijkbaar is met je brein aan de drugs. MRI scans laten zien dat dezelfde delen in de hersenen oplichten wanneer een verslaafde zijn cocaïne ‘fix’ krijgt en wanneer een persoon intense gevoelens van lust en fysieke aantrekkingskracht ervaart.”

Behoorlijk sterke behoefte dus, wanneer je eenmaal in de brein-staat van ‘lust’ in plaats van ‘liefde’ zit.

‘Kunnen lust en liefde niet samen gaan?’

Het één kan leiden tot het ander, zegt Orloff. Maar daar is wel veel tijd voor nodig, want het zijn toch echt twee verschillende dingen:

“Pure lust is gebaseerd op fysieke aantrekkingskracht en een fantasiebeeld. Dat gevoel verdwijnt vaak zodra ‘de echte persoon’ naar de oppervlakte komt. Het is het stadium waarin de roze bril af gaat. Verliefd zijn en lust kunnen dan samen bestaan. Lust kan leiden tot liefde. Maar besef wel: echte liefde is niet gebaseerd op idealisatie of een fantasie van de ander. Die kan alleen bestaan als je elkaar echt leert kennen, wat tijd kost.”

Waar je volgens haar, ná de eerste ontmoeting, aan kunt zien of de ander de roze lust-bril nog op heeft of echt verliefd aan het worden is:

Signalen van lust

 • De ander is totaal gefocust op je looks en je lijf.
 • De ander heeft wel interesse in seks, maar niet in gesprekken.
 • De ander wil de relatie op een suggestief fantasie-niveau houden, door het niet over echte gevoelens te hebben.
 • De ander vertrekt al gauw na de seks, zonder naspel of een gezamenlijk ontbijtje.
 • Jullie zijn niet bepaald vrienden.

Signalen van liefde

 • Je wil ‘quality time’ met elkaar doorbrengen, buiten de seks.
 • Jullie raken verwikkeld in diepgaande gesprekken waardoor jullie de tijd vergeten.
 • Jullie luisteren naar elkaar.
 • Je motiveert elkaar om te ontwikkelen als persoon.
 • Je wordt uitgenodigd om familie en vrienden te ontmoeten.

Zie je het verschil? Herkent het misschien zelfs uit je eigen situatie? Dan ben je tegen deze tijd ofwel gerust dat jullie op één lijn zitten, of het zweet breekt je uit want jullie lust en liefde staat toch redelijk recht tegenover elkaar. Gevaarlijk terrein.

Check dus de roze bril op je neus, de ‘drugs’ in je brein en de blikken in de ogen van de ander – en je weet het voortaan zeker:

Dit is dus lust of liefde.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog