Twijfel je of het tussen jullie verliefdheid is of enkel seksuele aantrekkingskracht? Je vraagt je af: “Hoe weet je of liefde lust is?” Dat is begrijpelijk. Liefde blijft een mysterieus fenomeen in de wetenschap. Gelukkig is er een methode ontdekt om lust en liefde van elkaar te onderscheiden. Dit heeft te maken met één specifieke oogbeweging die de intentie van iemand verraadt…

Wat komt aan bod?

  1. Dit zegt liefdesonderzoek
  2. Lust ≠ liefde
  3. Hoe je dat gebruikt, in de praktijk
  4. Kunnen lust en liefde samen gaan?
  5. Verschil tussen lust en liefde
  6. Veelgestelde vragen rondom lust of liefde

Is het liefde of lust? 

“Hoewel er op het moment weinig bekend is over de wetenschap van liefde op het eerste gezicht, of hoe mensen verliefd worden, tonen deze onderzochte patronen ons de eerste aanwijzingen over ‘automatische aandachtsprocessen’ zoals blikken in de ogen, die gevoelens van liefde kunnen onderscheiden van gevoelens van lust richting nieuwe personen.” – Stephanie Capiocco, onderzoeksleider ‘Love is in the Gaze’.

De eerste echte aanwijzingen in de liefdeswetenschap! Is dat onverklaarbare, meest besproken, meest bezongen, meest bedichte, meest nagestreefde, gezochte en gevreesde onderdeel in ieders leven – liefde – dan niet eerder onderzocht?! Dat wel.

In de jaren ‘70 van de vorige eeuw werd één van de eerste wetenschappelijk onderzoeken naar ware liefde herkennen gedaan. Naar het verschil tussen leuk vinden en houden van, om precies te zijn. Naar het verschil tussen lust of liefde, dus – in hedendaagse terminologie. Wat ze toen ontdekten: lange blikken in elkaars ogen betekent dat koppels niet alleen bij elkaar willen zijn, maar dat ze ook voor elkaar willen zorgen. 

Voor elkaar willen zorgen… Hét teken van liefde.

De wetenschappers uit de jaren ‘70 waren het daar mee eens. Lange blikken, voor elkaar willen zorgen, dát zijn tekenen van liefde – meer dan lust. Liefdeswetenschapper uit ons decennium, Capiocco, is het daar mee eens.

Lust of liefde? Dit zegt liefdesonderzoek

Je kunt in één oogopslag zien of iemand liefde of lust voorziet in de ander. Het onderzoek van Capiocco liet een groep testpersonen naar beelden van verschillende anderen kijken. Vreemden, dus.

Ging de blik op het plaatje voornamelijk naar het gezicht, dan herkenden de proefpersonen dat als liefde. Werd het hele lichaam bekeken, dan hadden ze te maken met pure lust. En dat gebeurde allemaal in minder dan 0,5 seconde! 

Hoe de liefdeswetenschappers dat weten? Terwijl de proefpersonen beelden van individuen en stellen te zien kregen, werd hun hersenactiviteit en oogbeweging bijgehouden:

In het geval van liefde bleef de blik gebeiteld op het gezicht, of de gezichten. Lust start met een blik op het gezicht, waarna die afdwaalt naar beneden.

Bovendien activeren die gevoelens van lust of liefde heel verschillende delen in het brein. In het geval van potentiële liefde worden er heel andere processen in werking gezet dan in het geval van pure lust.

Lust en liefde zijn volgens de wetenschap dus heel andere dingen.

Lust ≠ liefde

“Liefde is geen voorwaarde voor seksuele begeerte, en begeerte hoeft niet per sé te leiden tot liefde. Lust en liefde kunnen los van elkaar bestaan, of in een combinatie, op elk niveau”, vertelt het onderzoek van Capiocco.

Uit een andere vroege studie naar liefde blijkt hetzelfde na een praktijkonderzoek onder 500 testpersonen:

61% van de vrouwen en 35% van de mannen waren het eens met de stelling ‘Ik ben verliefd geweest zonder enige behoefte aan sex’ – en 53% van de vrouwen en 79% van de mannen waren het eens met de stelling ‘Ik ben seksueel tot iemand aangetrokken geweest zonder ook maar de minste gevoelens van liefde te hebben’.

Lust of liefde: het kán dus compleet naast elkaar bestaan. Het kan echt of het één of het ander zijn. Volgens de ervaringen in de praktijk, maar sinds kort dus ook volgens onze hersenen – geuit in onze oogbewegingen.

Maar wat kun je met die informatie, wanneer je in twijfel verkeert – tijdens een date of in een andere eerste ontmoeting met een potentiële (liefdes- of bed)partner? Hoe weet je of het liefde of lust is?

Lust of liefde

Hoe je dat gebruikt, in de praktijk

Let bij de eerstvolgende handschud-gelegenheid of rechtstreekse blind date op de oogbewegingen van degene tegenover je. Nu je weet dat lust of liefde twee verschillende processen zijn, waarbij er één van de twee in eerste instantie geactiveerd wordt, kun je deze gaan herkennen. Via die oogbeweging, in de eerste halve seconde van jullie ontmoeting! 

Blik in ogen = romantische intenties.

Blik in ogen, dan omlaag = minder romantische intenties.

Dat is alles wat je moet onthouden om een goede inschatting te kunnen maken. Liggen jullie intenties in dezelfde lijn? Ga ervoor! Heb jij meer liefdevolle ideeën dan de ander? Goed om te weten, houd er rekening mee – zodat je niet onnodig gekwetst wordt. 

Belangrijk dus, om de twee uit elkaar te houden. Vooral lust is een heftige factor, wanneer die bij de ander opgewekt wordt. Onderschat hem niet, adviseert psychiater en onderzoeker dr. Judith Orloff:

“Lust is een verhoogde staat van bewustzijn, geprogrammeerd door je dierlijke behoefte om je voort te planten. Studies suggereren dat het brein in een staat van lust vergelijkbaar is met je brein aan de drugs. MRI scans laten zien dat dezelfde delen in de hersenen oplichten wanneer een verslaafde zijn cocaïne ‘fix’ krijgt en wanneer een persoon intense gevoelens van lust en fysieke aantrekkingskracht ervaart.”

Behoorlijk sterke behoefte dus, wanneer je eenmaal in de brein-staat van ‘lust’ in plaats van ‘liefde’ zit.

‘Kunnen lust en liefde niet samen gaan?’

Het één kan leiden tot het ander, zegt Orloff. Maar daar is wel veel tijd voor nodig, want het zijn toch echt twee verschillende dingen:

“Pure lust en verlangen is gebaseerd op fysieke aantrekkingskracht en een fantasiebeeld. Dat gevoel verdwijnt vaak zodra ‘de echte persoon’ naar de oppervlakte komt. Het is het stadium waarin de roze bril af gaat. Verliefd zijn en lust kunnen dan samen bestaan. Lust kan leiden tot liefde. Maar besef wel: echte liefde is niet gebaseerd op idealisatie of een fantasie van de ander. Die kan alleen bestaan als je elkaar echt leert kennen, wat tijd kost.”

Waar je volgens haar, ná de eerste ontmoeting, aan kunt zien of de ander enkel lust ervaart of echt verliefd aan het worden is. Zie het als een ‘is het lust of liefde test’:

Verschil tussen lust en liefde: signalen die verraden wat de ander voor je voelt

Signalen van lust bij een ander

  • De ander is totaal gefocust op je looks en je lijf.
  • De ander heeft wel interesse in seks, maar niet in gesprekken. 
  • De ander wil de relatie op een suggestief fantasie-niveau houden, door het niet over echte gevoelens te hebben.
  • De ander vertrekt al gauw na de seks, zonder naspel of een gezamenlijk ontbijtje.
  • Jullie zijn niet bepaald vrienden.

Signalen van liefde bij een ander

  • De ander wil ‘quality time’ met je doorbrengen, buiten de seks.
  • Jullie raken verwikkeld in diepgaande gesprekken waardoor jullie de tijd vergeten. 
  • De ander luistert echt naar je.
  • De ander motiveert je om je te ontwikkelen als persoon.
  • De ander nodigt je uit om familie en vrienden te ontmoeten. 

En andersom? Hoe weet je zelf of je sterke gevoelens voor iemand hebt of dat het slechts lust is? Liefde herkennen, of iets anders, aan de hand van enkele lichamelijke en psychische signalen. 

Lust of liefde

Signalen van lust die jij zelf merkt

  1. Het hebben van een verhoogde hartslag en ademhaling wanneer je in de buurt bent van degene waar je lustgevoelens voor hebt.
  2. Het voelen van een tintelend gevoel in je lichaam, vooral in de buurt van je geslachtsdelen.
  3. Het hebben van intense fantasieën over seksuele ontmoetingen met die persoon.
  4. Het voelen van een sterke drang om fysiek contact te maken, zoals aanraken, kussen of knuffelen.
  5. Het voelen van een intens verlangen om de persoon te zien en bij hen te zijn.
  6. Het hebben van seksuele dromen over de persoon.
  7. Het voelen van een onweerstaanbare drang om te flirten en te verleiden.
  8. Het voelen van een verhoogde seksuele energie en opwinding.
  9. Het vinden van excuses om dichter bij de persoon te komen, zoals het vragen om hulp of advies.
  10. Het onbewust spiegelen van de lichaamstaal van de persoon.
  11. Het hebben van een sterke interesse in de seksuele voorkeuren en verlangens van de persoon.
  12. Een verhoogde gevoeligheid voor de persoonlijke geur van de persoon.
  13. Het verlangen om seksuele handelingen uit te voeren.
  14. Het vinden van excuses om de persoon aan te raken, zoals het geven van een knuffel of het aanraken van de arm.
  15. Het voelen van een verhoogde opwinding en genot tijdens seksuele activiteit met de persoon.

Signalen van liefde die jij zelf merkt

  1. Het hebben van een warm en opgetogen gevoel wanneer je aan de persoon denkt waar je verliefd op bent.
  2. Het voelen van vlinders in je buik en een licht gevoel in je hoofd wanneer je in de buurt bent van de persoon.
  3. Het hebben van een verlangen om tijd door te brengen met de persoon en het plannen van activiteiten samen.
  4. Het voelen van een sterke emotionele band met de persoon.
  5. Het hebben van een diep respect en waardering voor de persoon, inclusief hun unieke eigenschappen en eigenaardigheden.
  6. Het voelen van een sterke wens om de persoon te beschermen en te ondersteunen, vooral wanneer ze het moeilijk hebben.
  7. Het hebben van een verlangen om je leven te delen met de persoon en een toekomst samen te plannen.
  8. Het ervaren van een gevoel van rust en veiligheid wanneer je bij de persoon bent.
  9. Het voelen van een verhoogd gevoel van empathie en begrip voor de persoon.
  10. Het vinden van het genot in het luisteren naar en praten met de persoon.
  11. Het hebben van vertrouwen in de persoon en het gevoel hebben dat ze jouw vertrouwen waard zijn.
  12. Het vinden van kleine genoegens in de kleine dingen die de persoon doet, zoals hun glimlach, stem of geur.
  13. Het ervaren van een gevoel van vertrouwen in de relatie en een bereidheid om compromissen te sluiten.
  14. Het vinden van troost en steun bij de persoon, zelfs in moeilijke tijden.
  15. Het hebben van een verlangen om de persoon te laten zien hoeveel ze voor jou betekenen en hun geluk prioriteit te maken.

Zie je het verschil tussen signalen van echte liefde en pure lust? Herkent het misschien zelfs uit je eigen situatie? Dan ben je tegen deze tijd ofwel gerust dat jullie op één lijn zitten, of het zweet breekt je uit want jullie lust en liefde staat toch redelijk recht tegenover elkaar. Gevaarlijk terrein, want het liefst ga je natuurlijk voor lust én liefde.

Liefde herkennen? Check dus de roze bril op je neus, de ‘drugs’ in je brein en de blikken in de ogen van de ander – en je weet het voortaan zeker:

Dit is dus lust of liefde.

Lust of liefde

Hoe kan een cursus Assertiviteit hierbij helpen?

Vond je dit een interessant artikel? Dan hebben we goed nieuws voor je, want met een cursus Assertiviteit kom je nog verder. Door een assertiviteitscursus te volgen leer je namelijk om duidelijk en zelfverzekerd te communiceren over jouw behoeften en verwachtingen in een relatie. Handig toch? Zo kan je bijvoorbeeld aangeven wat jouw grenzen zijn op het gebied van fysieke intimiteit of vertellen wat je wel of niet fijn vindt. Plus, door die zelfverzekerdheid bouw je meteen aan jouw zelfvertrouwen en wordt het minder eng om jezelf te laten zien in sociale situaties. En dat is weer goed voor een happy and healthy relationship. Dus waar wacht je nog op? Assertiviteitstraining, here we come!

Meer artikelen over gezonde relaties lezen?

Mensen vroegen ook

Wat is lust?

Wat betekent lust eigenlijk? Laten we kijken naar de lust betekenis en definitie:

Lust wordt vaak gedefinieerd als een sterk verlangen naar seksuele bevrediging. Dit kan zowel fysiek als emotioneel zijn. Het kan ook verwijzen naar een algemener verlangen naar plezier, genot en opwinding in het leven. Maar laten we eerlijk zijn, meestal gaat het gewoon over de horizontale tango.

Het gevoel van lust kan op verschillende manieren worden ervaren. Sommige mensen ervaren het als een intens verlangen dat hen overweldigt. Anderen ervaren het als een opwinding die langzaam opbouwt. Voor sommige mensen is lust een constante aanwezigheid, terwijl het voor anderen slechts af en toe de kop opsteekt.

Lust kan ook worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals hormonen, emoties en omgevingsfactoren. Soms kan het worden veroorzaakt door een plotselinge aantrekkingskracht tot een andere persoon, terwijl het andere keren kan worden veroorzaakt door een langdurige verbinding met iemand anders.

Hoewel lust vaak wordt gezien als iets dat vooral bij mannen voorkomt, kan het bij iedereen voorkomen, ongeacht hun geslacht of seksuele voorkeur. Het is een natuurlijk en gezond aspect van het menselijk verlangen, maar het is ook belangrijk om te onthouden dat het gepaard moet gaan met respect, toestemming en veiligheid voor alle betrokken partijen.

Dus, als je jezelf betrapt op het ervaren van lust, wees dan niet te hard voor jezelf. Het is een natuurlijk onderdeel van het leven en kan een bron van plezier en vreugde zijn. Maar vergeet niet om verantwoordelijk te handelen en altijd respectvol te zijn naar anderen.

Lust of liefde

Wat is liefde?

Liefde kan worden gedefinieerd als een diep gevoel van genegenheid, toewijding en zorg voor een ander persoon. Het kan zowel romantisch als platonisch zijn en kan worden ervaren in verschillende gradaties van intensiteit. Maar wat het ook is, liefde is een van de meest krachtige en inspirerende emoties die we als mens kunnen ervaren.

Het gevoel van liefde kan op verschillende manieren worden ervaren. Sommige mensen voelen het als een plotselinge vonk die overslaat wanneer ze een speciaal persoon ontmoeten. Anderen ervaren het als een geleidelijk groeiend gevoel dat zich ontwikkelt na verloop van tijd. En soms kan het gevoel van liefde een combinatie zijn van deze twee.

Liefde kan ook worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals chemie, emotionele connectie, gedeelde ervaringen en waarden, en gemeenschappelijke doelen. Het kan worden versterkt door communicatie, wederzijds respect en steun, en het delen van momenten van intimiteit en vreugde.

Maar liefde is niet altijd eenvoudig en kan soms pijnlijk zijn. Liefde kan worden gekwetst door afstand, verraad, of andere negatieve ervaringen. Het kan ook worden beïnvloed door externe factoren zoals culturele normen en verwachtingen, of de beperkingen die door de samenleving worden opgelegd.

Maar ondanks de uitdagingen en obstakels die ermee gepaard gaan, blijft liefde een van de meest belangrijke en betekenisvolle aspecten van het menselijk bestaan. Het is een bron van troost, vreugde, en verbinding in ons leven, en het heeft de kracht om ons te inspireren en ons tot grote daden te bewegen.

Dus als je liefde ervaart, koester het dan en geniet ervan! En als je het nog niet hebt gevonden, maak je dan geen zorgen. Liefde komt vaak onverwacht en op de meest onverwachte momenten. Het belangrijkste is om open te staan voor de mogelijkheid van liefde en te blijven geloven dat het altijd in het verschiet ligt. 

Lust of liefde

Wat is aantrekkingskracht liefde?

Aantrekkingskracht in de liefde is als een magneet die ons naar iemand anders trekt. Het is een gevoel van aantrekking en verlangen dat ons doet smachten naar de aanwezigheid van die persoon.

Aantrekkingskracht kan zich op verschillende manieren manifesteren. Het kan een fysieke aantrekkingskracht zijn, waarbij we ons aangetrokken voelen tot iemands uiterlijk en lichaam. Maar het kan ook een emotionele aantrekkingskracht zijn, waarbij we ons aangetrokken voelen tot iemands persoonlijkheid, interesses en waarden.

Kun je seks hebben zonder liefde? 

Natuurlijk kan je seks hebben zonder liefde; je merkt seksuele aantrekkingskracht maar niet verliefd. Het is een natuurlijke behoefte van ons als mensen om intiem te zijn en plezier te hebben met anderen, ongeacht of we van ze houden of niet.

Seks kan worden gezien als een fysieke handeling die vaak gepaard gaat met lust en verlangen. Het kan ook een manier zijn om onze emoties en verlangens uit te drukken, en kan dienen als een vorm van ontspanning en stressvermindering. Het kan dus, seks en liefde gescheiden houden. 

Maar het is belangrijk om te onthouden dat seks zonder liefde ook risico’s met zich meebrengt. Het kan leiden tot gevoelens van leegte, eenzaamheid of schuldgevoelens. Het kan ook leiden tot fysieke en emotionele gezondheidsproblemen als het niet op een veilige en verantwoordelijke manier wordt uitgevoerd.

Het is dus belangrijk om na te denken over wat seks voor jou betekent en om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf en je partner te beschermen. En vergeet niet dat seks zonder liefde niet voor iedereen is, en dat het oké is om te wachten tot je de juiste persoon hebt gevonden met wie je een diepere emotionele connectie hebt.

Hoe lang duurt lust en verlangen?

Lust en verlangen kunnen verschillende duur hebben, afhankelijk van de persoon en de situatie. Soms kan het slechts een kort moment zijn, terwijl het in andere gevallen maanden of zelfs jaren kan duren.

In het algemeen is lust vaak gerelateerd aan fysieke aantrekkingskracht en kan deze snel opkomen en weer afnemen. Bijvoorbeeld, als je iemand ontmoet die je aantrekkelijk vindt, kan de lust en het verlangen snel opkomen en weer verdwijnen zodra je elkaar uit het oog verliest.

Aan de andere kant kan verlangen een meer langdurige emotie zijn, die vaak gerelateerd is aan een diepere emotionele connectie met iemand anders. Het kan zich ontwikkelen over een langere periode van tijd en kan worden beïnvloed door verschillende factoren zoals gedeelde ervaringen, wederzijdse interesse en emotionele intimiteit.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat er geen specifieke tijdlijn is voor hoe lang lust en verlangen kunnen duren. Het kan variëren van persoon tot persoon en kan ook veranderen naarmate relaties zich ontwikkelen en groeien.

Lust of liefde

Kan lust veranderen in liefde?

Ja, lust kan zeker veranderen in liefde! In feite kan lust een natuurlijk startpunt zijn voor het ontwikkelen van een diepere emotionele connectie met iemand anders.

Wanneer we ons aangetrokken voelen tot iemand vanwege hun fysieke verschijning of andere oppervlakkige kenmerken, kan dit de eerste stap zijn naar het ontwikkelen van gevoelens van liefde. Naarmate we iemand beter leren kennen en tijd doorbrengen met die persoon, kunnen we een diepere emotionele band ontwikkelen die verder gaat dan alleen fysieke aantrekkingskracht. 

Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat lust en verlangen kunnen bijdragen aan het creëren van een sterke emotionele band tussen partners. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit niet altijd het geval is en dat het ontwikkelen van liefde een complex proces is dat niet alleen gebaseerd is op fysieke aantrekkingskracht.

Dus vraag jij je af ’is het passie lust of liefde?’ dan heb je nu jouw antwoord. Uiteindelijk kan lust dus een natuurlijke en belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van liefde, maar het is slechts een van de vele factoren die van invloed zijn op onze emotionele connecties met anderen.

Is iemand knap noemen liefde of lust?

Het noemen van iemand knap kan zowel liefde als lust impliceren, afhankelijk van de context en de intentie van degene die het zegt. Het kan een uiting zijn van oprechte bewondering en genegenheid, of het kan een oppervlakkige uiting zijn van fysieke aantrekkingskracht. Het is belangrijk om de intentie achter de woorden te begrijpen voordat je conclusies trekt over de bedoelingen van de spreker.

Lustgevoelens voor een ander, wat nu?

Als je merkt dat je lustgevoelens hebt voor een ander, kan dat best verwarrend en lastig zijn. Het is belangrijk om te bedenken dat deze gevoelens heel normaal zijn en dat het niet per se betekent dat er iets mis is met je huidige relatie.

Als je erachter komt dat je gevoelens voor een ander te sterk zijn om te negeren, is het belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf en je partner. Het is nooit een goed idee om vreemd te gaan en je partner te bedriegen. Als je merkt dat je niet langer gelukkig bent in je huidige relatie, is het beter om hierover te praten en samen te beslissen wat de volgende stap moet zijn.

Lustgevoelens collega, help?

Als je lustgevoelens hebt voor een collega, kan dit best lastig zijn, vooral als je beide in een relatie zit of als het gaat om een ongepaste situatie zoals een leidinggevende en ondergeschikte. Het is belangrijk om professioneel te blijven en je werk niet te laten beïnvloeden door deze gevoelens.

Als je gevoelens echt serieus zijn en je er last van hebt, is het wellicht een goed idee om met een therapeut te praten. Zij kunnen je helpen om te begrijpen waar deze gevoelens vandaan komen en je tools geven om hiermee om te gaan.

Het is belangrijk om geen actie te ondernemen op deze gevoelens, vooral als het gaat om een collega die niet beschikbaar is of als het ongepast is. Dit kan leiden tot problemen op het werk en kan je professionele reputatie schaden.

Als de gevoelens aanhouden en je er echt last van hebt, kan je ook overwegen om overplaatsing te vragen naar een andere afdeling of misschien zelfs te veranderen van werkplek.

Onthoud dat lustgevoelens normaal zijn en dat het niet betekent dat er iets mis is met jou, maar het is wel belangrijk om professioneel te blijven en deze gevoelens niet te laten beïnvloeden hoe je je werk doet.

Lust of liefde

Verliefd maar niet samen kunnen zijn, advies?

Het kan erg moeilijk zijn om verliefd te zijn op iemand, maar niet samen te kunnen zijn. Het kan een pijnlijke en frustrerende ervaring zijn om gevoelens te hebben voor iemand die niet wederzijds zijn, of om omstandigheden te hebben die het onmogelijk maken om een relatie te hebben.

Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is om deze gevoelens te hebben en dat je niet alleen bent. Het kan echter wel nuttig zijn om manieren te vinden om met deze gevoelens om te gaan, zodat ze niet je hele leven overnemen.

Sommige dingen die je kunt proberen zijn:

  • Praat met een vertrouwde vriend of familielid over je gevoelens. Het kan helpen om je emoties te delen en te horen wat zij denken.
  • Zoek afleiding en focus je op andere dingen in je leven, zoals hobby’s of werk. Dit kan je helpen om je gedachten af te leiden van de persoon waarop je verliefd bent.
  • Overweeg om professionele hulp te zoeken als je gevoelens je dagelijks functioneren beïnvloeden of als je merkt dat je niet in staat bent om ermee om te gaan.
  • Probeer afstand te nemen van de persoon waarop je verliefd bent, vooral als je denkt dat het beter voor je is om geen contact met hen te hebben.
  • Accepteer dat het oké is om niet altijd te krijgen wat je wilt en dat sommige dingen gewoon niet bedoeld zijn om te gebeuren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verwerken van deze gevoelens tijd kost en dat het oké is om je verdrietig, boos of gefrustreerd te voelen. Probeer echter niet te lang in deze emoties vast te blijven zitten en zoek hulp als je merkt dat je er moeite mee hebt om ermee om te gaan.

Lichaamstaal van liefde en lust?

Lichaamstaal kan een krachtig middel zijn om emoties, inclusief liefde en lust, over te brengen. Hieronder zijn enkele voorbeelden van lichaamstaal die geassocieerd worden met liefde en lust:

Liefde

  • Oogcontact: Wanneer twee mensen verliefd zijn, zullen ze elkaar vaak diep in de ogen kijken en hun blik niet snel afwenden.
  • Lachen: Lachen is een teken van plezier en geluk. Wanneer twee mensen verliefd zijn, zullen ze vaak veel lachen en genieten van elkaars gezelschap.
  • Nabijheid: Mensen die verliefd zijn, willen vaak dicht bij elkaar zijn. Ze zullen hun lichaam naar elkaar toe richten en zullen vaak fysiek contact zoeken.
  • Aanraking: Fysiek contact is een belangrijk aspect van lichaamstaal bij liefde. Dit kan variëren van zachte aanrakingen, zoals handen vasthouden, tot meer intense omhelzingen en kussen.

Lust

  • Oogcontact: Wanneer iemand lust heeft, zal hij of zij vaak veel oogcontact maken met de persoon waar hij of zij zich toe aangetrokken voelt. Dit kan soms zelfs intens en uitdagend zijn. 
  • Fysieke aanwezigheid: Mensen die lust voelen, willen dicht bij de persoon zijn waar ze zich toe aangetrokken voelen. Ze zullen hun lichaam naar die persoon toe draaien en vaak de non verbale communicatie van de ander overnemen. ‘Spiegelen’, noemen we dat.
  • Aanraking: Fysiek contact is ook belangrijk bij lichaamstaal van lust. Dit kan variëren van subtiele aanrakingen, zoals het aanraken van de arm of het been, tot meer intense aanrakingen zoals strelen en kussen.
  • Open lichaamshouding: Mensen die lust voelen, zullen vaak een open lichaamshouding aannemen om te laten zien dat ze geïnteresseerd zijn en open staan voor toenadering. Dit kan zich uiten in het openen van de armen, het naar voren leunen of het openen van de benen.

Het is belangrijk om op te merken dat lichaamstaal niet altijd eenduidig is en dat het van persoon tot persoon kan verschillen. Het is belangrijk om rekening te houden met andere signalen en communicatie om een beter begrip te krijgen van iemands emoties en intenties.

Lust of liefde

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. 

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog