Soms moet je zaken achter je laten. Vooral wanneer deze tijd, geluk en energie vragen. Dat is lastig, zeker. Toch zul je op een gegeven moment de eindeloze cirkel van negativiteit moeten doorbreken. Dat is dan wel zwaar, maar de levenskwaliteit die je er vervolgens voor terug krijgt, is enorm. We geven je 3 tips die daarbij helpen, wil jij leren loslaten.

Niet leren loslaten reden voor vicieuze cirkel negativiteit

Weet jij waarom het zo lastig is om je leven te veranderen? Nee, het heeft niets te maken met een gebrek aan motivatie, inspiratie of toewijding.

Het gaat om tijd.

Het is namelijk ontzettend lastig om iets los te laten wanneer je ergens veel tijd aan hebt besteedt. Aan een relatie of persoon, maar ook zeker aan je carrière, een huis of een bepaalde overtuiging. 

Ga jij door het leven als iemand die bang is om dingen los te laten, dan wordt dit principe duidelijk. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om je gestrande huwelijk gedag te zeggen of je blijft bij je huidige werkgever, ook al word je niet gelukkig van je baan.

Tal van mensen blijven vasthangen in deze eindeloze cirkel van herhaling, puur omdat ze geen knopen durven door te hakken. 

Het proces van ‘iets loslaten’ weegt voor hen zwaarder dan de kwaliteit die ze ervoor terugkrijgen.

Toch hoeft loslaten niet zo eng te zijn als dat het lijkt;

Leren loslaten loslaten must loslaten cirkel van negativiteit

Je leven veranderen? Leer dingen los te laten (maar blijf wel kritisch)

Loslaten betekent dat jij zaken die jou niet langer dienen, laat gaan. Begin jij met een schone lei, dan heb je een voordeel dat weinig anderen mensen niet hebben: je krijgt pure vrijheid. Vrijheid om beslissingen te maken. Vrijheid om opnieuw te kiezen. Dat voelt goed.

Besluit je bijvoorbeeld dat het verbreken van je relatie de beste oplossing is, of dat je tóch niet wil verhuizen voor die promotie, dan heb jij de mogelijk om opnieuw te beslissen hoe jouw toekomst eruit ziet. Alles dat in jouw ‘oude’ leven niet werkte, reset je. 

Je eerste instinct zal echter zijn om zoveel mogelijk veranderingen aan te brengen en nieuwe dingen te proberen. Pas hier toch mee op.

Wanneer jij bijvoorbeeld besluit om toch niet met je partner te emigreren naar Amerika, dan is het een natuurlijk gevolg dat je deze beslissing compenseert — bijvoorbeeld door meerdere grotere aanpassingen in je levensstijl te maken.

Let er op dat je jezelf niet ondersneeuwt met teveel prikkels en dat je kritisch blijft over waar jij je daadwerkelijk goed bij voelt. Reflecteer regelmatig over wat je wil:

Komt dit overeen met jouw acties en gedachten? Wat ging er mis in het verleden? Hoe kun je dit voorkomen?

.. erg belangrijk om over na te denken, wil jij je leven veranderen en zaken die jou niet langer dienen, loslaten.

Loslaten doet pijn, maar je leert ervan

… maar hoe doe je dat nu, dat loslaten?

Allereerst door te beseffen dat het iets goeds is, ook al voelt dat tegenstrijdig:

Het leven kan namelijk onverwacht ellendig zijn — je wordt ontslagen, in de steek gelaten, ziek, noem maar op. Toch is dit niet geheel slecht. Het dwingt je namelijk te kijken naar wat er op dit moment gaande is in je leven. Het helpt je erkennen dat er iets mis is.

Op die momenten is het zowel lastig als belangrijk dat jij je realiseert dat je iets van deze situatie kunt leren. Pijn, vooral pijn door verlies is een van de grootste motivatiebronnen die er is. Toch kan het je ook uit balans brengen.

Wanneer jij geconfronteerd wordt met een van deze situaties, kijk dan zo objectief mogelijk naar je leven — is het verstandiger dat je het verlies accepteert en opnieuw begint óf wil je negatieve gedachten liever aan je laten knagen? Deze vraag eerlijk beantwoorden, helpt je bij het herstel.

Leren loslaten in 3 stappen

In 3 ‘eenvoudige’ stappen loslaten

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat alles in principe op rolletjes loopt en toch zit je niet lekker in je vel. Je zit vast. Je weet niet welke kant je op wil — … nou ja, je weet wel welke kant, maar je durft de stap die het vereist niet te nemen. Dat zou namelijk inhouden dat je iets moet loslaten, bijvoorbeeld een relatie.

Hoe ga je hier dan mee om? Hoe laat je zo iets los?

1. Gewoon doen

De eerste stap is in het diepe springen — het gewoon doen. Bedenk wat je moet doen om de negativiteit uit een bepaalde situatie te halen en doe het. Je kunt er namelijk wel omheen blijven draaien, maar soms is de enige oplossing dat je de pleister er in één keer vanaf rukt.

2. Accepteer het

Vervolgens zul je de situatie over je heen moeten laten komen. Besteed hier niet te veel tijd aan — je wil hier namelijk niet te lang bij stil staan. Zodra jij kunt accepteren wat er is gebeurd en de emoties een plek kunt geven, ga dan verder.

  • Een manier om dit proces te onderbouwen is door een dagboek bij te houden. En néé, dit is niet iets voor dromerige tienermeisjes. Iedere ochtend even 10 minuten te tijd nemen om je gedachten op een rijtje te zetten, kan ontzettend hulpvol zijn in het kunnen bevatten van lastige periodes in je leven.
  • Daarnaast kun je ook ontzettend veel baat hebben bij regelmatig mediteren. Wanneer jij jouw brein de mogelijkheid geeft te ontspannen, kunnen dingen op hun plek vallen. Ook hier hoef je geen urenlange meditatiesessie voor te plannen — 10 tot 20 minuutjes is voldoende.

3. Bouw je leven opnieuw op

De laatste stap houdt in dat je jouw manier van leven weer oppakt — dat klinkt natuurlijk heel makkelijk, maar wat wil je anders horen? Dat het makkelijk zal zijn? Dat je er zonder terugval doorheen komt? Nee. Je leven proberen te herpakken is het enige dat je kunt doen.

In dit gedeelte zul je dus moeten nadenken over wat je wél wil — hoe wil je dat jouw toekomst eruit ziet zonder hetgeen dat je zojuist achter je hebt gelaten?

Om hierachter te komen, zul jij jezelf een aantal vragen moeten stellen.

  • Allereerst vragen over je verleden —  “Welke keuzes heb ik door anderen laten beïnvloeden? Wat ging verkeerd? Hoe voorkom ik dit?
  • Vervolgens bedenk je hoe jij wil dat jouw ideale leven eruit ziet — “Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?
  • Tot slot vraag jij jezelf af wie of wat jou tegenhoudt dit te bereiken — “Zal ik ergens compromissen moeten sluiten?

Op die manier kun jij voor jezelf duidelijk maken wat jij daadwerkelijk wil.

Kortom

Je kunt wel allerlei manieren en tips zoeken over het loslaten van negatieve situaties, uiteindelijk is het enige dat jij kunt doen, het daadwerkelijk doen. En natuurlijk; het zál pijn doen, het zál je uit je comfortzone trekken, maar soms zit er niets anders op dan de sprong te wagen.

En wie weet, over een aantal jaar, ben je blij dat je uiteindelijk de stap hebt genomen.

Meer weten? Volg een Assertiviteitscursus

Vind je het nou toch lastig om knopen door te hakken, bijvoorbeeld omdat je geen vertrouwen in je eigen beslissingen hebt, volg dan eens onze  1-daagse Assertiviteitscursus

In deze cursus leer je dat je niet altijd zult slagen, dat er dingen mis zullen gaan, dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Jij kunt je daar bij neerleggen. Waarom? Omdat je wéét dat je op je pootjes terecht komt. Dát geeft die Assertiviteitscursus jou.

Volg ‘m dus eens. Zit je namelijk lekker in je vel en sta stevig in je schoenen, dan durf je gemakkelijker keuzes te maken en verbeter jij jouw kwaliteit van leven.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog