Wat doe je met het feit dat een collega overduidelijk anders is dan jij? Jullie reageren op verschillende manieren op tegenslagen en successen, gaan op een heel andere wijze om met projecten, om nog maar te zwijgen over de manier waarop jullie communiceren: jij vermijd conflicten liever, hij benoemt wat hij ziet op een niet altijd zo tactvolle wijze. Jij bent ‘groen’, hij is ‘rood’. Kortom: hoe werk je samen met collega’s die een ander DISC-profiel hebben? Een uitgebreide handleiding (mét praktische tips per kleur)! 

Er wordt vaak gezegd dat je je flexibel moet opstellen en aan verschillende situaties en mensen moet aanpassen; inspelen op je EQ als ware. In een perfecte wereld lukt dat: jij en je collega’s werken fluitend aan een project, communiceren open en eerlijk en zingen nog net niet hand-in-hand ‘kumbaya’.

In de echte wereld is dat helaas niet het geval. Jij irriteert je aan hem, hij overdondert jou, jij vindt dat hij een klus anders had kunnen aanpakken, hij vindt jou besluiteloos. Kortom: jullie persoonlijkheden matchen niet altijd en dat kan voor samenwerkingsproblemen zorgen.

We zeggen niet dat jij – of hij daarentegen – zijn persoonlijkheid dan maar moet aanpassen. Dat kan niet altijd. Wél wil je jouw eigen valkuilen eens onder de loep nemen; ben je inderdaad zo besluiteloos? Heeft hij gelijk en ben je misschien wel te kritisch?

Kortom: zijn er dingen waaraan jij kunt werken? Niet alleen om de samenwerking te verbeteren, maar om jezelf op het persoonlijke vlak te laten groeien? Daar gaan we in dit artikel naar kijken. We doen dit op basis van de bekende DISC-profielen. Daar schreven we eerder een uitgebreid artikel over. Voor nu een korte recap:

Wat is het DISC model?

Persoonlijkheidsanalyses en -modellen proberen mensen altijd in hokjes te proppen. Dat kan op basis van persoonlijkheid zijn, voorkeuren of bijvoorbeeld leerstijlen. Dat is handig (zo leer je jouw sterke en zwakke punten kennen), maar ook kort door de bocht. 

Je bent geen kleur, je hebt geen type, je hebt geen one size fitts all kernwaarden. Neem het dus altijd met een korrel zout.

Dat gezegd hebbende, kan het wel nuttig zijn om een indicatie te hebben – vaak een momentopname – van je kernwaarden, attitude, houding en gedrag. Dat is waar het DISC-profiel naar kijkt.

Op basis van twee factoren wordt er een kleurprofiel opgebouwd:

  1. De eerste factor kijkt naar snelheid en directheid: neem jij graag initiatief of ben je afwachtend?
  2. De tweede factor vertelt of iemand taak- of mensgericht is: hecht je waarde aan feiten of aan gevoel?

Dat levert een kleurrijk vlak op:

DISC-profiel

Weten binnen welk vlak jij ‘past’, maar ook welke ‘kleur’ jouw collega heeft, kan je veel vertellen over de manier waarop hij of zij het liefste samenwerkt. Beter nog: waar eventuele valkuilen liggen.

Wanneer jij je daar bewust van bent, kun je enkele aanpassingen doen om jullie samenwerking, communicatie en manier van feedback geven op elkaar aan te passen.

Laten we daarom eens kijken daar de verschillende kleuren die een collega kan hebben en waar jij rekening mee kunt houden:

DISC-profiel

Een collega met een rood DISC profiel: “Doe wat ik zeg, en tempo”

Taakgericht en direct — Dominant

De dominantie en gedrevenheid van een rode collega zorgen ervoor dat zaken snel worden geregeld. Hij neemt risico’s, graag het voortouw en vind het niet erg om besluiten te maken die anderen tegen de haren instrijken; “…het is immers niet persoonlijk bedoeld.

Toch kan dit gebrek aan tact regelmatig intimiderend of agressief overkomen. Ben jij een collega die confrontatie liever uit de weg gaat, dan zul jij je misschien vaker overdonderd voelen. Besef dat deze wijze van communiceren niet per se zijn intentie is; hij wil gewoon to the point zijn.  Dat jouw gevoelens hierdoor gekrenkt worden is… jouw probleem;

Je kunt geen omelet maken zonder een paar eieren te breken.

Hoe ga je met een rood DISC profiel om?

1. Verhoog je (werk)tempo

Niets kan een rood DISC profiel snel genoeg gaan; of dat het maken van keuzes is, het afronden van een project of het communiceren erover. Kom tot de kern. Een rode collega zal tureluurs worden van besluiteloosheid of het wikken en wegen van dingen. Maak een besluit. En in je communicatie? Praat ook daar sneller: zeg wat je vindt en waarom je dat vindt, zonder doekjes omheen te wikkelen.

Beter communiceren op de werkvloer? Vermijd twijfeltaal

2. Kom direct ter zake

Jouw rode collega is erg direct en vindt het fijn als jij dat ook bent. Om dingen heen draaien of een boodschap verstoppen in eufinismes kan juist als een belediging worden gezien. Draag je hart dus op je tong, want anders zal een rood persoon snel zijn interesse verliezen. Doe dat met feedback geven, maar ook met het geven van instructies of het bespreken van updates: vertel wat er aan de hand is en welke resultaten dat heeft opgeleverd. Het verhaal eromheen interesseert hem niet.

Kort en bondig communiceren voor het grootste effect – 7 tips van Harvard

3. Houd het zakelijk

Je bouwt door de jaren heen een band op met een collega en leert hem kennen. Betrek jouw band met een rood persoon alleen niet bij jullie meeting. Dat vindt hij volstrekt oninteressant. Hij praat liever niet over koetjes en kalfjes en is hier om knopen door te hakken of resultaten neer te zetten. Complimenten? Graag, maar dan wel op het werk dat hij heeft geleverd, anders ziet hij je al snel als een slijmbal.

Een compliment geven: 3 elementen voor een ‘wow’-factor

4. Geef je mening, zonder twijfel

Iemand met een rood DISC profiel heeft een hekel aan besluiteloosheid en vindt het dan ook fijn wanneer jij resoluut bent; “dit wel, dat niet”. Voorzichtige antwoorden als “nou, ik weet niet goed wat ik daarvan vind” irriteert hem dan ook alleen maar. Volgens Erikson toont het een rood persoon aan dat je een gebrek aan gedrevenheid hebt:

“Natuurlijk moet je naar hem luisteren, maar je moet wel een mening hebben. Anders ben je zwak en dat is geen eigenschap die je aanzien voor een rood persoon versterkt.”

Hoe je jouw mening geeft? Overtuigingen creëren conflict. Deel je mening op kantoor, in 3 stappen

5. Geef je niet gewonnen

Misschien wel de vervelendste eigenschap van een rood DISC profiel is de neiging om over anderen heen te lopen. Wanneer ‘een rood persoon’ zijn stem verheft, tiert of een stoot onder de gordel geeft, is het slechtste dat je kunt doen je gewonnen geven. In zijn ogen verlies je dan respect; iets dat heel belangrijk is voor roden.

In plaats daarvan sta je sterk in je schoenen en zeg je dat hij het bij het verkeerde eind heeft, hoe erg je stem ook trilt. Je staande houden is voor hem hetzelfde als aantonen dat jij weet waarover je het hebt.

Omgaan met agressie — wat te doen als een collega ‘flipt’

Kortom:

Beter omgaan met een rode collega? Onthoud dat voor hen snelheid gelijk staat aan efficiënte en menselijke emoties dat slechts in de weg zitten; verhoog daarom je (werk)tempo. Koetjes en kalfjes? Nee, houd het zakelijk. En in het heetst van de strijd? Toon die ruggengraat en laat niet over je heenlopen! (Een cursus assertiviteit kan hierbij helpen.)

DISC-profiel

Een collega met een geel DISC profiel: “Laten we het vooral gezellig houden”

Relatiegericht en direct — Inspirerend

De onwrikbare positieve houding van een geel DISC profiel zorgt ervoor dat hij altijd leven in de brouwerij maakt.  Hij is een rasechte optimist en trekt door deze houding veel mensen om zich heen aan. Van die aandacht kan hij alleen maar genieten — heck, is deze aandacht er niet, dan zorgt hij daar wel voor.

Omdat deze collega graag zelf in de spotlight staat, is het een slechte luisteraar. Beter gezegd: hij luistert niet. Hij wil vooral gehoord worden. Wanneer jijzelf wat timide bent, kan hij over je heen walsen of je tekort doen. Hier iets van zeggen zal zijn emoties krenken – waarvan hij er nogal veel heeft – en resulteren in drama.

Hoe ga je met een geel DISC profiel om?

1. Houd het gezellig

Een gele collega functioneert het beste wanneer de sfeer gemoedelijk is; wanneer jullie het goed met elkaar kunnen vinden en er een goede kop koffie klaar staat is een geel DISC profiel in zijn element — houd het dan ook zo.

Durf op een leuke, maar professionele wijze met elkaar om te gaan. Geef complimenten, bespreek juist wél die koetjes en kalfjes (waar mensen met rood gedrag een hekel aan hebben) en schenk extra aandacht aan de teamsfeer.

Meer plezier in je werk met deze 3 Scandinavische werkgewoonten

2. Laat details achterwege

Iemand die geel gedrag vertoont is tamelijk chaotisch en slordig. Is hij zijn aantekeningen niet kwijt, dan is hij wel vergeten naar wie hij ook alweer een e-mail moest sturen. Verveel jouw gele collega dan ook niet te veel met details, want die vergeet hij toch. Je kunt hem beter uitleggen wat jullie met dit project willen bereiken (in grove lijnen) dan hem vertellen hoe jullie dat precies gaan doen.

Hoe je een gele collega toch meekrijgt in je gedachtengang? Laat hem zelf ideeën spuwen: Deze brainstorm technieken zorgen voor de beste ideeën.

3. Speel in op gevoel

Zoals gezegd zijn details verwaarloos voor een geel persoon; hij gaat liever op gevoel en intuïtie af. Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met feiten en data, maar dat laat hij liever aan zijn blauwe collega over. Wil je dat een geel DISC profiel een beslissing neemt, houd je Excel-sheets dan ook maar achterwege. Vraag hoe hij zich hierbij voelt.

Voorkom wel dat hij hierin doorslaat of te vaag wordt: 4 soorten gesprekken en hoe je ze stuurt

4. Enthousiasmeer hen

Waar een rode collega houdt van tempo, houdt een gele van nieuwigheden; zolang het maar spannend, fris en creatief is. Zet hier in jullie samenwerking dan ook op in: betrek hem bij de opzet van nieuwe campagnes, bij een aanpak die nog niet eerder is geprobeerd of het binnenhalen van een nieuwe klant.

Juist wanneer jij laat zien dat je uit je comfortzone durft te stappen en risico’s durft te nemen, zal iemand met een geel DISC profiel je alleen maar aardiger vinden! Probeer dat eens vaker en ga op je gevoel af.

Uit je Comfortzone Stappen? Zoek Jouw Goudlokjes-Moment 

5. Bouw rapport op

Collega’s met veel geel gedrag zijn echt mensen-mensen. Hij vindt het dan ook leuk om jou te leren kennen op het persoonlijke vlak, want dat zal jullie zakelijke samenwerking alleen maar verbeteren. Durf dus open te zijn, vertel over jezelf en vraag hem ook zeker naar zijn interesses (want gele personen vinden het maar wat leuk om over zichzelf te praten.)

Hoe je snel een band opbouwt? Gebruik een open lichaamshouding, maak oogcontact, glimlach en alle andere dingen die je in dit artikel vindt:

Doe (en laat) 3 dingen in je non verbale communicatie

Kortom:

Beter omgaan met een gele collega? Vergeet vooral jullie persoonlijke band niet en wees niet bang om small talk aan te gaan. Een geel persoon wil jou juist leren kennen en put daar energie uit. Uiteindelijk gaat het namelijk niet om hoe een project wordt aangepakt, maar vooral om met wie hij het kan uitvoeren. Werk dus zeker aan je verbale én non verbale gesprekstechnieken.

DISC-profiel

Een collega met een groen DISC profiel: “Waar gaat jouw voorkeur naar uit?”

Relatiegericht en indirect — Stabiel

De collega met een groen DISC profiel is wat rustiger; hij is makkelijk in de omgang en zal je niet snel tegenspreken. Hij wil namelijk koste wat het kost confrontatie of scheve gezichten vermijden. Een ideale collega dus, mits je geen besluiten of sterke mening nodig hebt. Want dat is waar het bij jouw collega nog wel eens aan ontbreekt:

Hij neemt liever geen besluiten en laat dingen graag in het midden. Wanneer jij wél een duidelijk antwoord nodig hebt, zul je hem dus moeten aanmoedigen; je zal een reactie moeten ontlokken. Daarvoor wil je gericht communiceren, zonder hem het gevoel te geven dat je defensief optreedt.

Hoe ga je met een groen DISC profiel om?

1. Spoor hen voorzichtig aan

Jouw groene collega is wat terughoudender en zal zelden risico’s nemen. Wie weet wat er kan gebeuren! Wanneer je een rood of een geel DISC-profiel hebt, dan kan dat wringen met jouw ondernemingsdrang of neiging tot snel knopen doorhakken. Zet in plaats daarvan een stapje terug. Laat merken dat je hun twijfel serieus neemt en help hen met hun angst voor het onbekende in plaats van ertegenin te gaan. Spoor hen aan, op een positieve manier.

Intrinsieke motivatie stimuleren (doe je met deze woorden)

2. Gun periodes van rust en stilte

Het groene DISC-profiel staat bekend om haar passiviteit; liever niet te veel geks. Jouw collega kan genieten van routine, rust en regelmaat. Hij vindt het dan ook niet fijn om telkens bij nieuwe dingen betrokken te worden, zeker niet wanneer deze buiten zijn comfortzone vallen of stress opleveren. Gun je collega daarom zijn momenten van rust; laat hen uitvoeren waarmee ze bekend zijn, wat ze weten, wat ze kunnen. Stabiliteit en voorspelbaarheid zijn nou eenmaal waardevolle factoren voor hen.

Wat is flow en hoe bereik je meer flow in je werk? 6 praktische tips

3. Plan en doe aan verwachtingsmanagement

Jouw collega heeft behoefte aan controle en wil weten wat er moet gebeuren, hoe en wanneer; wat is het plan? Communiceer daarom kort en krachtig over de verwachtingen rondom een project. Door duidelijke afspraken te maken en je uit te spreken over wat er moet gebeuren en wat je van hem of haar verwacht, neem je iets van de passiviteit weg.

Verwachtingsmanagement: verwachtingen waarmaken (én overtreffen)

4. Geef constructieve feedback

Groene DISC-profielen gaan confrontaties zoveel mogelijk uit de weg, ze houden absoluut niet van onenigheid. Ook negatieve feedback komt vaak extra hard bij hen aan. Is er dus iets dat je met hem wil bespreken, doe dat dan onder vier ogen en bedenk vooraf goed wat je wil zeggen en welke verandering je van hem verwacht. Houd je feedback constructief én specifiek.

Opbouwende kritiek geef je als een tweet (met de 40-woorden regel)

5. Neem beslissingen

Indien je met iemand met groen gedrag samenwerkt zul jij waarschijnlijk de leiding moeten nemen. Ervanuitgaan dat jouw collega het roer pakt, is er namelijk niet bij aangezien groene personen doorgaans liever uitvoeren dan aansturen. Accepteer dat en neem zelf de touwtjes in handen: treed krachtig op en geef de richting aan. Maak zelf die beslissingen!

Moeite met beslissingen nemen? Dit stappenplan gaat je helpen!

Kortom:

Beter omgaan met een groene collega? Accepteer dat jouw groene collega het heerlijk vindt om in zijn comfortzone te kruipen en vooral om daar te blijven. Nieuwigheden, verandering en spannende projecten zonder duidelijke koers? Daar zit hij helemaal niet op te wachten. Gun hem daarentegen stabiliteit en uitgesproken verwachtingen. Kun je hem hier en daar aansporen, dan ga je een fantastische samenwerking tegemoet.

DISC-profiel

Een collega met een blauw DISC profiel: “Kun je dit feitelijk onderbouwen?”

Taakgericht en indirect — Correct

Iemand met een blauw DISC-profiel weet precies hoe de vork in de steel zit. Dat hebben ze namelijk Gegoogled. Ze houden van feiten en willen ieder detail weten, zeker voordat ze een besluit nemen. Hierdoor zijn ze terughoudener, maar grondig.

Dit kan er wel voor zorgen dat een collega met een blauwe uitslag perfectionistisch en pietluttig overkomt. Misschien zelfs wat emotioneel gereserveerd; ze willen namelijk gelijk hebben en trekken jouw oordeel – tot je het met grondige argumenten kunt bewijzen – in twijfel.

Hoe ga je met een blauw DISC profiel om?

1. Bereid je goed voor

Jouw blauwe collega heeft overal aan gedacht. Hij is voorbereid, ingelezen en weet wat hij wil bespreken. Zorg ervoor dat jij dat ook bent. Kom op tijd, zorg dat je de juiste documenten hebt gelezen, stuur je mail dit keer mét bijlage en toon aan dat je het werk en de tijd van een ander serieus neemt.  Wees voorbereid! Dat levert enkel respect bij iemand met een blauw DISC-profiel op.

Wat is resultaatgericht werken? In 6 timemanagement tips op naar productiviteit

2. Houd het zakelijk

Je bent hier om te werken. Jouw blauwe collega zal zich doorgaans dan ook weinig interesseren voor jouw weekend-verhalen, maar wil gelijk aan de slag. Vat dat niet persoonlijk op, hij hecht gewoon veel waarde aan feiten en inhoudelijke punten. Houd je daarom bij de opdracht en wordt pas persoonlijker wanneer je merkt dat jouw collega zich iets meer openstelt. Dat heeft soms even tijd nodig, maar gebeurt uiteindelijk wel. Op zijn manier.

Kort en bondig communiceren voor het grootste effect – 7 tips van Harvard

3. Beperk je tot feiten

Iemand met een blauw DISC-profiel staat met beide benen op de grond en gebruikt vooral logica, feiten en argumenten om tot een idee te komen. Ben je zelf spontaner, fantasierijker of een dromer dan kan dat botsen. Houd daar rekening mee en bekijk het vanuit het blauwe perspectief: hoe gaan jullie iets aanpakken, waarom, op welke termijn en welke stappen moet je daarvoor zetten? Dromen is fijn, maar voor jouw blauwe collega moet het realistisch zijn.

Mini scrum – één van de toppers uit onze timemanagement training

4. Wees grondig en zorgvuldig

Kwaliteit staat op de eerste plek. Jouw collega zal het dan ook storend vinden wanneer het werk niet op zorgvuldig wordt uitgevoerd. En ja, dat kost soms wat meer tijd, maar wanneer je met een blauwe collega samenwerkt, kun je beter eerst alles driedubbel checken voordat je het aan hem overdraagt. Hij beoordeelt je er namelijk op — niet op de moeite die je erin hebt gestoken, niet op het doorzettingsvermogen dat het van je vergde, maar op jouw zorgvuldigheid.

Leren hoeveel tijd en energie iets waard is? Of het werkelijk de kwaliteit nodig heeft die een blauw persoon verwacht? Lees ‘Wat betekent de 80/20-regel, ofwel het pareto principe?

5. Zet er zelf vaart achter

Vanwege zijn zorgvuldigheid is jouw blauwe collega niet de snelste. Toch heeft een klus soms haast nodig en kan niet alles vijfdubbel gecheckt worden. Rode en gele personen begrijpen dit en willen knopen doorhakken. Wanneer tempo en snelheid nodig zijn, spoor jouw blauwe collega dan aan. Vertel hem rustig, methodisch en exact waarom dit nodig is. Wanneer je het kunt onderbouwen, zal een blauw persoon hier – misschien met tegenzin – in meegaan.

Goede gesprekken voeren doe je met de 4 G’s feedbackmethode!

Kortom:

Beter omgaan met een blauwe collega? Je blauwe vriend wil vooral zien dat jij weet waar je over praat en dat je een plan hebt. De rest is bijzaak. Vergeet daarom koetjes en kalfjes en kom met data, feiten en goed onderbouwde argumenten aan en je zal zien dat samenwerken met een blauw DISC-profiel erg efficiënt kan verlopen. 

DISC-profiel

Zoveel mensen, zoveel wensen

Zoals eerder gezegd bestaat er niet zoiets als ‘een blauw persoon’ of ‘een groene collega’. We zijn stuk voor stuk mensen met allemaal onze eigen individuele voorkeuren. Een collega met een blauw DISC-profiel vindt het misschien juist wél leuk om uitgebreid jouw weekend door te nemen. En die ‘rode’ collega? Toch best wel een softie. Zie bovenstaande tips daarom eerder als een richtlijn dan een regel; als inspiratie, als tips om jouw eigen persoonlijke effectiviteit en manier van communiceren te verbeteren.

We zetten ze nog eens voor je op een rijtje:

Hoe ga je om met een ‘rode’ collega?

  • Verhoog je (werk)tempo
  • Kom direct ter zake
  • Houd het zakelijk
  • Geef je mening, zonder twijfel
  • Geef je niet gewonnen

Hoe ga je om met een ‘gele’ collega?

  • Houd het gezellig
  • Laat details achterwege
  • Speel in op gevoel
  • Enthousiasmeer hen
  • Bouw rapport op

Hoe ga je om met een ‘groene’ collega?

  • Spoor hen voorzichtig aan
  • Gun periodes van rust en stilte
  • Plan en doe aan verwachtingsmanagement
  • Geef constructieve feedback
  • Neem beslissingen

Hoe ga je om met een ‘blauwe’ collega?

  • Bereid je goed voor
  • Houd het zakelijk
  • Beperk je tot feiten
  • Wees grondig en zorgvuldig
  • Zet er zelf vaart achter

Nóg beter met anderen leren samenwerken? Volg een cursus Assertiviteit

Vind je het spannend om die ‘rode’ collega van feedback te voorzien? Weet je niet goed hoe je met jouw ‘gele’ leidinggevende over koetjes en kalfjes praat? Of vind je het als ‘groen’ persoon lastig om niet over je grenzen heen te laten gaan? Een cursus Assertiviteit is een fantastische manier om jouw communicatieve vaardigheden én zelfvertrouwen te ontwikkelen, ongeacht je kleur!

In minder dan 1 dag leert één van onze experts je tal van gesprekstechnieken, assertiviteits tips en non verbale technieken. Hierdoor kom je niet alleen sterker in je schoenen te staan, maar verbeter je ook de samenwerking op de werkvloer! Probeer het eens.