‘Tik-tik’, dat glazen plafond aan diggelen. Het boek ‘Nice Girls Don’t Get The Corner Office’ is klaar met onderdanige grijzemuizen die zich de kaas van het brood laten eten door hun mannelijke collega’s. Doe mee, laat je horen, bijt van je af — maar zonder een bitch te zijn! Deze 35 carrière tips voor vrouwen vertellen je precies hoe je dat voor elkaar krijgt. (En ja, óók mannen hebben er iets aan.)

Inhoudsopgave:

‘Nice girls don’t get the corner office’ (maar je hoeft geen bitch te zijn)

Onbewust maken wij vrouwen een hoop fouten op de werkvloer, beweert Lois P. Frankel, auteur van het boek ‘Nice Girls Don’t Get the Corner Office’. We saboteren ons eigen succes. Zo vermijden we soms assertief gedrag uit angst om als “bazig” te worden bestempeld of als – de welbekende – “… wel-een-beetje-een-bitch, zeg”.

‘Nice Girls Don’t Get the Corner Office’ wijst ons op deze veelvoorkomende fouten die ons ervan weerhouden ons volledig potentieel te bereiken. Het leert je voor jezelf opkomen, zonder je daarvoor als “een man” of een “keiharde bitch” op te moeten stellen. 

Dat laatste staat namelijk ook niet gelijk aan succes:

“The opposite of a nice girl isn’t a bitch — it’s a winning woman. The difference is that a nice girl acts in ways that are designed to make others like her, and a winning woman acts in ways that ensure her goals are met by knowing what she wants, having clarity about where she’s headed, and achieving both through high likability and emotional intelligence.”

Evolueren van een “nice girl” naar een zelfverzekerde, krachtige vrouw, dus. Een ‘powervrouw’ zonder onaangenaam over te komen. Daar heeft Frankel maar liefst 101 tips voor! Björn en ik bespraken enkele van deze inzichten in de nieuwe aflevering van de Tijdwinst Podcast. Het artikel gaat verder onder deze video.

Carrière tips vrouwen

  1. Leer strategisch spelen
  2. Durf regels te breken
  3. Zorg voor een mentor
  4. Rapport opbouwen brengt je verder dan hard werken
  5. Weet wat je wilt en vraag erom
  6. Zorg voor een dikke huid
  7. Maak een keuze en blijf erbij
  8. Onderscheid zakelijke relaties van vriendschappen
  9. Stop met oversharing
  10. Flirt niet met collega’s, klanten of je baas
  11. Denk als toekomstig partner
  12. Leer delegeren en doe het vaak
  13. Durf je fishes te innen
  14. Ga kritischer om met je tijd en met wie die verspilt
  15. Leer goed onderhandelen
  16. Zet je sterke punten in de spotlight
  17. Stop met bescheiden zijn
  18. Stap buiten je comfortzone
  19. Gebruik je voor- én achternaam
  20. Denk na over the bigger picture
  21. Breng ideeën in de stellende vorm 
  22. Kom direct tot de kern en wees niet langdradig
  23. Bied alleen je excuses aan wanneer jij verantwoordelijk bent
  24. Zwak nooit je boodschap af
  25. Watch your tone
  26. Laat je uiterlijk je bekwaamheid benadrukken
  27. Glimlach minder
  28. Zorg voor een krachtige lichaamshouding
  29. Houd je hoofd recht (of gebruik het in je voordeel)
  30. Ga fatsoenlijk zitten
  31. Stop met emotioneel reageren
  32. Wees kritisch in wie je om advies vraagt
  33. Bijt van je af en neem nooit genoegen met minder
  34. Verval niet in een typisch vrouwen-rolpatroon
  35. Sta geen ongepast gedrag toe

Carrière tips voor hoe je het spel speelt

Wat je ook doet, speel altijd om te winnen”, zegt Frankel. Vaak zien we de werkplek als een speelveld waar we aangenaam, collegiaal en empathisch met elkaar moeten omgaan. Dat is zeker belangrijk, maar vergeet niet voor jezelf op te komen.

“Werken is een spel en je kunt het winnen. Sterker nog, vrouwen zijn ervoor gemaakt.”

Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen beter presteren dan mannen op het gebied van zelfkennis, zelfregulering, empathie en sociale vaardigheden. Toch hebben we soms een duwtje in de rug nodig als het om zelfmotivatie gaat. Hier zijn enkele handige tips om jezelf op dat gebied te versterken:

Les 1. Leer strategisch spelen

Het is niet nodig om anderen omlaag te halen, maar het is wel belangrijk om te onthouden dat er onbewust altijd een zekere competitie gaande is. Dus, leer de spelregels en ontwikkel strategieën om te kunnen winnen.

Elke organisatie, en zelfs elke afdeling binnen een organisatie, heeft zijn eigen spelregels. Het is essentieel om deze regels te begrijpen, zowel de expliciete als de onuitgesproken regels. Wat zijn de verwachtingen? Hoe kijkt jouw manager naar deadlines? Wordt er meer waarde gehecht aan de resultaten die je behaalt, of aan de uren die je maakt?

Neem even de tijd om jouw gedrag te vergelijken met deze regels en pas je aan waar dat nodig is

Les 2. Durf regels te breken

Nice girls don’t get the corner office, dat is zover duidelijk. Soms is het de moeite waard om wat creatiever te zijn en buiten de lijntjes te kleuren. Als je altijd braaf doet wat van je verwacht wordt en netjes binnen de grenzen blijft, zal je carrière nooit echt groeien.

Natuurlijk betekent dit niet dat je roekeloos of onethisch moet handelen; onthoud dat je nog steeds deelneemt aan een spel. Maar besef dat je het hele speelveld kunt benutten.

Frankel:

“Als je niet zeker weet of iets eerlijk is, moet je het gewoon doen. Als je niet weet of iets ethisch is, moet je het eerst vragen.”

Dat doen mannen ook…

Les 3. Zorg voor een mentor

Uit een artikel in Harvard Business Review blijkt dat een van de redenen waarom vrouwen minder snel naar de top doorstromen, het ontbreken van mentorschap is. Een mentor is eigenlijk een zakelijke relatie die je helpt vooruit te komen. Door waardevolle feedback, inzichten en advies te bieden, kun je niet alleen groeien in je huidige functie, maar ook in je persoonlijke ontwikkeling.

Neem eens een moment om om je heen te kijken in je werkomgeving. Wie bewonder je in het bedrijf? Wiens ervaringen kunnen jou iets bijbrengen? Aarzel niet om hen te benaderen en te vragen of ze bereid zijn jou te begeleiden en je vragen over werk en carrière te beantwoorden. 

Het kan echt een wereld van verschil maken.

Les 4. Rapport opbouwen brengt je verder dan hard werken

Hoe vaak heb je niet tegen vrienden geklaagd dat “mijn manager niet door lijkt te hebben hoe hard ik werk?” Hoe veel uren je ook maakt, de waarheid is dat je in je carrière verder komt wanneer je goed in een groep ligt, strategisch kunt denken, goed bent in netwerken en in samenwerken.

Je werk wordt namelijk niet altijd erkend. Jouw karakter daarentegen wel.

Mannen begrijpen dit, zegt Frankel. Bij de koffieautomaat over sport kletsen is voor hen geen tijdsverspilling maar een manier om rapport op te bouwen en dus te werken aan hun relatie. Wanneer het vervolgens op promoties aankomt, is het die warme band die hen verder helpt.

Denk dus niet dat je met overuren jouw begeerde plek krijgt. “Mensen worden aangenomen en gepromoveerd omdat degene die erover beslist hun karakter kent en het gevoel heeft dat hij of zij het werk aankan.” 

Les 5. Weet wat je wilt en vraag erom

Je krijgt niets in je schoot geworpen. Wanneer je iets wilt, dan zul je daar luid en duidelijk om moeten vragen, of dat nou een bepaalde klus is, een loonsverhoging of een andere positie binnen het bedrijf. Met je mond houden kom je niet verder. Pas wanneer jij anderen over jouw wensen vertelt, kun je het in het leven roepen. Jouw baas kan immers geen gedachten lezen…. 

Hoe? Bereid je voor op wat je wilt vragen, vraag het vervolgens direct – kort en bondig zonder eromheen te draaien – en geef gelijk enkele goede redenen waarom jij vindt dat je hier recht op hebt. 

Vind je dat eng of ben je bang dat je collega of baas je hierdoor een bitch vindt? Nou en? Maak onderscheid tussen de wens om aardig gevonden te worden en krijgen waar je recht op hebt. En dat kan prima samengaan.

In een notendop: 

Succes in je carrière gaat verder dan dagelijks gewoon je taken voltooien. Natuurlijk is het belangrijk om je werk goed te doen – soms betekent dat zelfs wat extra uren draaien – maar wees niet naïef en denk niet dat dit de weg naar de top is. Speel om te winnen en wees niet bang om af en toe buiten de gebaande paden te treden. Aarzel ook niet om je stem te laten horen: aan de ene kant om te bereiken wat je wilt, en aan de andere kant om een goede relatie op te bouwen met degenen die invloed hebben op jouw positie.

Carriere tips vrouwen

Carrière tips voor hoe jij je gedraagt

Je hoeft je niet anders voor te doen – geen stereotiepe “powervrouw” in broekpak of je als een man te gedragen – om succesvol te zijn in je carrière. “Gedraag je als een volwassen vrouw. En niet, zoals je in je jeugd hebt geleerd, als een lief meisje.”, zegt Frankel.

Haar beste tips hiervoor:

Les 6. Zorg voor een dikke huid

Je hebt je mannelijke collega’s weleens elkaar de huid horen vol schelden. Een uur laten staan ze lachend bij de koffieautomaat. Vrouwen hebben daarentegen de neiging om elkaar dood te zwijgen, in passief agressief gedrag te verschieten of nog erger: om te gaan huilen

Stel je assertiever en met name professioneler op, zegt Frankel: “Stel je niet aan”. Net als een man wil je dingen minder persoonlijk opvatten. Wil je in dezelfde divisie spelen, dan zul je feedback van je af moeten laten glijden. Die keuze van jouw collega? Niet op jou gericht. Die uitspraak van die klant? Het ene oor in, het andere oor uit.

‘Fun’ fact: uit een onderzoek over irritaties op de werkvloer blijkt dat overgevoeligheid één van de grootste ergernissen is die mannen over hun vrouwelijke collega’s hebben.

Les 7. Maak een keuze en blijf erbij

Om succesvol te zijn in je werk moet je keuzes kunnen maken: op basis van de feiten die je hebt, maak je een beslissing. “Toch nog even bij Eva peilen wat zij daarvan vindt” en “Laat ik voor de zekerheid toch even een e-mail rondsturen met een enquête” verzwakken jouw leiderschapskwaliteiten en besluitvaardigheid.

Ik begrijp dat je conflicten wilt vermijden, maar vaak biedt het maken van een keuze juist een uitstekende kans om te laten zien dat je zelfstandig bent en leiderschapspotentieel hebt. Durf daarom weloverwogen risico’s te nemen in plaats van iedereen bij elke beslissing te betrekken.

Les 8. Onderscheid zakelijke relaties van vriendschappen

Een valkuil van veel vrouwen is de behoefte om aardig gevonden te worden. En hoewel het voor je succes belangrijk is om goed in een groep te liggen, slaan veel mensen door in hun ‘vind mij leuk’-verlangen. Vind daarom een tussenweg:

Besef dat je dingen mag weigeren. Het is oké om jezelf af te vragen of je iets wel of niet wilt — ook wanneer je hiermee iemand beledigt. Er is namelijk een verschil tussen aardig gevonden worden en tussen gerespecteerd worden. 

Frankel formuleert het als volgt:

Niet alle relaties zijn gelijkwaardig. Er zijn transactionele relaties, tussen jou en iemand met wie je zelden of eenmalig zakendoet, en persoonlijke relaties, die veel langer duren. Vrouwen zijn geneigd om beide soorten relaties precies hetzelfde te behandelen en verspillen daardoor tijd en energie, en voelen zich snel benadeeld of gebruikt.

Heb je dus geen zin om uit beleefdheid met een klant uit eten te gaan? Zeg dat dan. Staat het gedrag van een collega je niet aan? Zeggen. Teamleider die telkens je concentratie onderbreekt? Hup, kaart het aan.

Les 9. Stop met oversharing

Ik heb het hier over twee dingen: te veel persoonlijke informatie delen (“… ja echt héél veel pus…”) en over weten wanneer je je mond moet houden. 

Mensen willen graag een kort en duidelijk antwoord op hun vraag. Uit onderzoek is gebleken dat mannen doorgaans een vraag direct en objectief beantwoorden — “Dit is er gebeurd. Dit is hoe dat ging. Dit is het resultaat.” 

Vrouwen zullen daarentegen uitgebreid verslag doen én daarbij ook nog eens hun falen benoemen, zelfs wanneer dit geen invloed heeft gehad op het resultaat. Ze halen zichzelf bewust omlaag — “Vooraf had ik me slecht ingelezen en bleek dat ik beter op het budget had moeten letten, maar gelukkig bleek erna…

Laat dat. Luister naar de vraag die gesteld wordt en geef objectief antwoord zonder de vraag persoonlijk te nemen. En kun je er een positieve draai aan geven? Doen!

Dan over persoonlijke kwesties: Niemand, behalve je partner en je beste vriendin, hoeft te weten hoe jij over alles denkt en wat je daarbij voelt. Speel het spel en onthoud dat alles als munitie tegen je gebruikt kan worden. Natuurlijk mag je jezelf openstellen voor rapport, maar onthoud dat er een verschil is tussen een band opbouwen en onprofessioneel ventileren. Blijf een beetje mysterieus. 😉

Les 10.  Flirt niet met collega’s, klanten of je baas

Met een beetje flirten is niks mis”, toch loop je als vrouw snel het risico om erop aangekeken te worden, zegt Frankel. Mannen daarentegen niet zo snel. Let er daarom op, want je wilt voorkomen dat collega’s achterdochtig worden of denken dat ze je niet in vertrouwen kunnen nemen. 

Zelfs als je volledig onschuldig bent en geen kwaad in de zin hebt, onthoud dan dat collega’s altijd je gedrag beoordelen en vaak onterechte conclusies trekken. Frankel beschrijft in haar boek het verhaal van een vrouw die net iets te hard om de grappen van haar baas lacht, te snel hulp aanbiedt en iets te vaak met hem gaat lunchen.

Je kunt beter je gedrag temperen, voordat je het onderwerp van de kantoorgrap wordt.

Kortom: 

Stel je professioneel op. Je hoeft je heus niet anders voor te doen, maar het is wel belangrijk om “meisjesachtig gedrag”, zoals Frankel dat noemt, volwassen te laten worden. Voor de één houdt dat in dat je feedback niet langer persoonlijk aantrekt, voor de ander dat je niet langer om de stomme grapjes van je collega lacht.

Carriere tips vrouwen

Carrière tips voor hoe je denkt

Jouw mindset, hoe staat het daarmee? Denk je als een werkneemster of als een succesvolle onderneemster? Ben jij de “enige die hard werkt en heb je collega’s die maar wat aanmodderen”? Of heb jij een winnaarsmentaliteit en neem je verantwoordelijkheid voor je eigen acties? Deze tips versterken dat:

Les 11. Denk als toekomstig partner

Veel te vaak hoor ik mensen om me heen klagen dat ze buiten de boot vallen. Ze hebben hun taken op tijd af, zijn punctueel en wonen iedere vergadering bij. “Waarom blijft mijn bonus?”, “… mijn loonsverhoging?”, “Mijn baas zou op zijn blote knieën moeten bedanken.” Heel simpel: daarvoor wordt je betaald. Jouw baas is je niets verschuldigd. Daar krijg je immers je salaris voor. 

Toen je destijds solliciteerde heb je een afspraak gemaakt: binnen jouw functie eisen worden bepaalde taken van je verwacht. In ruil voor het afronden van die taken – het minimale wat je kunt doen – krijg jij een vergoeding. Denk nu niet dat het enige dat je hoeft te doen op kantoor verschijnen is om je eigen kleine taakjes te doen. Dat is denken als een werknemer.

Pas wanneer jij méér doet dan nodig en jouw baas of het bedrijf een bepaald doel helpt bereiken, mag je nadenken over “extraatjes”.

Frankel vergelijkt het:

Een werknemer Een toekomstig partner
Doet haar werk. Bedenkt hoe het bedrijf meer geld kan verdienen en efficiënter kan werken.
Zet geen vraagtekens bij autoriteit. Zet op een diplomatieke wijze vraagtekens bij regels die niet logisch of efficiënt lijken.
Int haar salaris. Krijgt door ervaring, trainen en het grijpen van nieuwe kansen waardevolle inzichten en eigenschappen erbij.
Doet wat in de functieomschrijving staat. Doet dingen die niet van haar gevraagd worden, maar die wel moeten worden gedaan en stijgt zo boven haar functie uit.
Denkt van dag tot dag. Denkt ver vooruit.
Wacht op een opdracht. Zoekt mogelijkheden, verzamelt informatie, doet voorstellen en krijgt dingen gedaan.

 

Zie je: linkerkolom is stagneren. Rechterkolom is meedenken. Uiteindelijk pluk je daar de vruchten van.

Les 12. Leer delegeren en doe het vaak

Het feit dat jij het beste bent in spreadsheets betekent niet dat je elk document op je moet pakken. Laat zien dat je kunt managen: wanneer iemand anders de taak beter, sneller of goedkoper kan uitvoeren, delegeer het dan. 

Hiermee valt een last van jouw schouders, geef je de ander een leer- en groeikans én houd jij tijd over voor de zaken die er voor jou toe doen. Het enige waar jij vervolgens verantwoordelijk voor bent, is dat de taak gebeurt

Les 13. Durf je fishes te innen

“Voor wat hoort wat” is een regel die misschien niet altijd direct wordt uitgesproken, maar wel degelijk geldt op de werkvloer. Jij voert je taken uit, jouw baas betaalt je. Jij haalt een keer koffie voor je collega, de volgende keer doet hij het voor jou. Vrouwen hebben vaak moeite om dit principe op grotere schaal toe te passen — Ja, wéér vanuit die angst voor conflict of omdat ze bang zijn niet aardig gevonden te worden. 

Wil je verder komen in je carrière, accepteer dan dat het geven én terug verwachten is. 

Elke keer dat jij een ander helpt of iets geeft, geef je een denkbeeldig fiche uit. Probeer altijd meer fiches te hebben dan je nodig hebt, simpel.

Dus: een vriendendienst bewezen? Prima, maar je houdt een fiche tegoed. Iemand ondersteunen tijdens een bijeenkomst? “Ja hoor, kun jij dan mijn Linkedin-profiel onderschrijven?

Zo wordt het spel gespeeld.

Les 14. Ga kritischer om met je tijd en met wie die verspilt

Natuurlijk wil je collegiaal zijn. Dus beantwoord je weer die zoveelste “mag ik je iets vragen”. Maar kom je daardoor nog wel toe aan je eigen werk? Om succesvol te zijn in je werk, en vooral om alledaagse taken effectief uit te voeren, is je concentratie van onschatbare waarde. Laat die niet steeds onderbreken, zeker niet door zaken die onbelangrijk of niet dringend zijn.

“Maak onderscheid tussen mensen die met je willen praten en mensen die met je moeten praten.”

Laat weten dat je nu geen tijd hebt, maar dat je er later graag naar wilt kijken. Doe je deur dicht. Zet je telefoon op de “niet storen”-modus. Hang desnoods een briefje op je kantoordeur. Wat je ook doet, aan het einde van de dag ben jij verantwoordelijk voor je eigen resultaten. Als iemand dit negeert, herhaal dan rustig: “Zoals ik al zei, ik kan er straks even naar kijken.”

Les 15. Leer goed onderhandelen

Verwacht niet dat anderen automatisch je goede inzet opmerken en je spontaan belonen, maar doe een goed woordje voor jezelf. Als je namelijk niet actief onderhandelt, kan dat niet alleen leiden tot een lager salaris, maar houdt het je ook achter in je carrière.

Hiervoor hoef je niet met een vuist op tafel te slaan en te eisen waar je recht op hebt. Pal het tactvoller aan: zoek altijd naar die ‘win/win’-verdeling en laat je baas/collega/partner zien dat er voor alle partijen voordeel aan verbonden zit. Leren hoe dit onderhandelen werkt? Check het artikel en investeer in jezelf.

Kortom:

Het is niet genoeg om simpelweg aanwezig te zijn en je taken af te vinken. Een succesvolle vrouw denkt verder dan dat. Ze denkt als toekomstige partner, niet alleen als werknemer. Ze daagt de status quo uit, is proactief, en helpt het bedrijf groeien. Ze delegeert slim, begrijpt het belang van wederkerigheid en weet hoe ze haar tijd effectief kan beheren. Ze is proactief, geen afwachter.

Carriere tips vrouwen

Carrière tips voor hoe je jezelf op de markt brengt

Sterke branding doet niemand kwaad. En nee, je hoeft jezelf niet te zien als een product, maar besef wel dat jij jezelf dag in, dag uit verkoopt. Zorg daarom voor een krachtig merk. Dit doe je door eerst te bepalen wat jou uniek maakt ten opzichte van de andere mensen op je werkplek. Vervolgens maak je van die verschillen je merk. 

Frankel geeft daarvoor de volgende tips:

Les 16. Zet je sterke punten in de spotlight

  • Denk na over wat je echt leuk vindt aan je werk. Haal je voldoening uit strategisch denken, help je graag anderen, of krijg je energie van diepgaand onderzoek? Vaak ben je het beste in wat je leuk vindt, dus begin daar.
  • Bedenk vervolgens hoe je deze zaken kan vertalen naar drie punten die het bedrijf nodig heeft:  “Ik excelleer in strategisch denken, wat ons altijd drie stappen voorhoudt op de concurrentie,” of “Door goed naar mijn team te luisteren, kan ik potentiële knelpunten identificeren.
  • Denk nu na over hoe deze talenten je onderscheiden van anderen. Ja, je kunt goed luisteren, maar is er nog iets diepgaanders? Misschien is het bijzonder dat je niet alleen luistert, maar ook waardevol advies en inzichten biedt. Kun je hier nog meer mee doen?

Of zoals Frankel zegt:

Maak deze zin af: “Daar loopt een vrouw die…”. Gedraag je vervolgens op een manier waardoor deze uitspraak werkelijkheid wordt.”

Best krachtig, niet?

Les 17. Stop met bescheiden zijn

Vrouwen hebben veelal de neiging om zichzelf en hun functie te bagatelliseren — “oh, ik controleer alleen maar of vijf mensen hun werk doen”. Dat klinkt toch minder spectaculair dan “Ik ben afdelingsmanager bij een van de grootste financiële instituten en ben verantwoordelijk voor het coachen van zowel sales-junioren als -senioren.” Waarom zou je jezelf omlaag halen?

Noem vol trots je functie. Benadruk je unieke vaardigheden en leg uit waarom jij bijzonder bent voor het bedrijf.

Bang om opschepperig over te komen? Nee hoor, je bent gewoon enthousiast over je werk. Stop dus met bescheiden te zijn en noem gewoon de feiten. 

Ook op kantoor. Als mensen niet opmerken dat jij iets geweldigs hebt gedaan, dan is het aan jou om hen daarop te wijzen. Dus geen “ach, zoveel stelde dat niet voor” maar een “ja, ik heb inderdaad de winst weten te verdubbelen.

O, en leer complimenten in ontvangst nemen in plaats van ze af te wimpelen, pretty please.

Les 18. Stap buiten je comfortzone

Wist je dat vrouwen pas een nieuw project of een nieuwe baan aannemen als ze er honderd procent van overtuigd zijn dat ze over de benodigde ervaring en vaardigheden beschikken? Mannen zijn daarentegen eerder geneigd om genoegen te nemen met de gedachte “… ach, ik leer dat wel bij.” 

Bewonderenswaardig en iets dat “wij vrouwen” ook gewoon zouden moeten doen. Vergeet dat ‘imposter syndroom’! Zeg ‘ja’ tegen een nieuwe uitdaging en solliciteer op die baan waarvan je denkt dat hij te hoog gegrepen is. Je leert namelijk bij en je wordt ook beter in dingen. Laat faalangst je daarom niet tegenhouden.

“Werp jezelf op voor opdrachten of functies waarvoor je op je tenen moet lopen, of waarvoor je nieuwe vaardigheden moet leren: goed voor je portfolio. Als je bereid bent het risico te nemen dat je misschien faalt, zal niemand het je kwalijk nemen dat je nog het een en ander moet leren.”

Les 19. Gebruik je voor- én achternaam

Het lijkt een pietepeuterig detail, maar door jezelf voor te stellen met enkel je voornaam doe jij jezelf tekort — ‘… Hé, aangenaam. Ik ben Tanja.” Je bent geen kind. Gebruik – net als mannen dat doen – altijd je voor- en achternaam en breng het niveau op dat van een volwassene — ‘…. Tanja Schoenmaker, aangenaam.

Verklein je naam ook niet, nog zoiets. Namen worden vaak afgekort als teken van affectie. Op de werkvloer heb je dat niet nodig. Wanneer hoorde je voor het laatst dat je mannelijke collega werd aangesproken met een koosnaampje? Precies. Is jouw naam Roos, stel jezelf dan niet voor als ‘Roosje’ en sta ook anderen niet toe dit te doen.

Gebruik daarom altijd jouw volledige naam wanneer jij je voorstelt, in een voicemail of wanneer je een e-mail stuurt.

Les 20. Denk na over the bigger picture

Je wilt gewoon je werk doen en om vijf uur fijn de kantoordeuren achter je dichttrekken. Dat mag. Maar als je verder wilt komen in je carrière en in je leven, is het belangrijk om regelmatig na te denken over wat je achterlaat. Vaak zijn we hier te bescheiden in en denken we dat het narcistisch is om hiermee bezig te zijn.

Frankel moedigt je aan om er toch over na te denken. Ze heeft een piramide opgesteld die de fasen van onze carrière beschrijft, ongeacht leeftijd, maar eerder gebaseerd op de tijd die je hebt besteed aan je carrière.

Neem eens een kijkje naar deze piramide en bepaal in welke fase jij je nu bevindt. Ben je tevreden met waar je staat? Had je ergens anders willen staan? Wat kun je verbeteren om naar het volgende niveau te gaan?

In a nutshell:

Carrière maken is meer dan alleen je werkzaamheden uitvoeren. Het is jezelf presenteren en dat bereik je niet door bescheiden te zijn of jezelf te onderschatten. Begrijp waar je voor staat en waarom je het doet. Deel dat met mensen en handel er ook naar.

Carriere tips vrouwen

Carrière tips voor hoe je klinkt

Je kunt nog zo’n goede ideeën hebben, maar wanneer jouw communicatiewijze het nalaat, komt je boodschap alsnog niet over. Stamelen, jezelf klein maken of twijfeltaal gebruiken zorgen hiervoor en daar wil je zo snel mogelijk van af. 

Wist je dat: jouw geloofwaardigheid wordt 7% ontleend aan wat je zegt, 38% aan hoe je klinkt en 55% aan hoe je eruit ziet. Ik vertel je er meer over:

De inhoud van je boodschap blijkt dus niet het belangrijkste, maar de toon van je stem, hoe luid je spreekt, je kleding, houding en non-verbale communicatie des te meer. Tijd dus, om daaraan te werken. 

Les 21. Breng ideeën in de stellende vorm 

Een van de meest voorkomende fouten die vrouwen in hun communicatiewijze maken, is een idee opwerpen als een vraag: “… denk je ook niet dat het winstgevender zou zijn als we de frequentie verlagen?” of “… wat vind je ervan als ik…

Ik snap dat je hiermee minder direct of dwingend wilt overkomen, maar het enige dat je ermee bereikt, is dat je onzeker en subassertief lijkt, en je geeft anderen de indruk dat je niet achter jouw eigen ideeën staat. Grote kans dat je idee wordt genegeerd of wordt weggewuifd.

Wat beter werkt: 

Breng ideeën als stelling. Bijvoorbeeld: “Om de kosten te drukken stel ik voor dat we de frequentie verlagen van een wekelijkse update naar een maandelijkse.” Hiermee sta je sterker in je positie en kom je overtuigender over. Je kunt vervolgens altijd nog afsluiten met “… ik ben benieuwd wat jij daarvan vindt.” 

Zie je, geen vraag maar een assertieve en krachtige manier om zowel jouw idee te verkondigen als een wijze om de ander om zijn of haar standpunt te vragen.

Les 22. Kom direct tot de kern en wees niet langdradig

Als het jouw bedoeling is om je collega’s mentaal af te laten haken wanneer je spreekt, gebruik dan zoveel mogelijk woorden met een nog langere uitleg — woordenkots. Nee, tuurlijk niet.

Veel te vaak blijven we maar praten en om de boodschap heen draaien. Hoe meer woorden je gebruikt, des te zachter de boodschap immers aankomt. (Dág confrontatie!). Je probeert jezelf in te denken en overcompenseert — ‘wat als ze mijn standpunt niet begrijpen?”

Laat dat. 

Kom direct tot de kern van je verhaal – wat wil je zeggen of vragen? – en begin daarmee. En wanneer jij je punt gemaakt hebt, mag je daar best een opmerking bij maken, maar geef alsjeblieft geen hele uitleg. Benoem de twee punten die voor jou belangrijk zijn en stop dan.

Vervolgens toch nog op zoek naar erkenning? Door een stilte te laten vallen na je verhaal spoor je anderen óók aan hun mening te geven. Daar hoef je verder geen woorden aan vuil te maken.

Hoe meer woorden, hoe zachter. Hoe minder, hoe memorabeler.

Les 23. Bied alleen je excuses aan wanneer jij verantwoordelijk bent

Persoonlijk irritatiepunt: vrouwen die zich verontschuldigen voor kleine foutjes die ze niet expres hebben gemaakt of die geeneens hun verantwoordelijkheid zijn. Ik begrijp dat je een conflict wilt vermijden of een confrontatie probeert te sussen, maar je excuses aanbieden terwijl je géén fout bent gegaan, is puur masochistisch. Dat de jouw collega een deadline heeft gemist van een project waar jij geeneens bij betrokken bent geweest, is niet jouw probleem. Laat een “sorry, misschien had ik jouw agenda in de gaten moeten houden en je eraan moeten herinneren” alsjeblieft achterwege. 

Neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen werk en taken. Maak je een fout waarvoor jij je moet verontschuldigen, doe dit dan maar één keer en los het probleem direct op — “Dit is fout gegaan, excuses. Dit is wat ik eraan ga doen”. 

Punt. 

Verontschuldig je nooit om aardig gevonden te worden. Verontschuldig je vanuit verantwoordelijkheid.

Les 24. Zwak nooit je boodschap af

Misschien ben je bang om direct of “bitchy” over te komen. Je kiest daarom voor verzachtere woorden en zinsstructuren en vult het aan met twijfel- en non-woorden:

“Eh, misschien zouden we kunnen overwegen om…”

“Want, uh, het is een beetje zoiets van…”

“Nou, het zou ook kunnen zijn dat…”

Niet alleen komt jouw boodschap hierdoor minder goed aan, jij komt ook onzeker over. Sta je eigenlijk wel achter je standpunt? Dat kan beter:

Wees stellig in je boodschap en vervang zulk wollig en onzeker taalgebruik met het uitspreken van statements die beginnen met “ik denk”, “ik geloof” of “ik stel voor dat”. Ook zinnen als “Ik heb het idee dat…” doen het goed:

“Ik stel voor dat we de prognose herzien.”

“Ik heb het idee dat de klant vooral waarde hecht aan…”

“Laten we kijken naar hoe we deze kosten kunnen drukken. Ik stel voor dat we…” 

Les 25. Watch your tone

Zoals gezegd, doet wat je zegt er minder toe dan hoe je dat doet: jouw geloofwaardigheid hangt voor een groot deel af van hoe je klinkt. Zorg er daarom voor dat je uitstraalt dat je vertrouwen hebt in je boodschap. 

Door bijvoorbeeld te snel te spreken geef je de ander het idee dat je onzeker bent of niet accuraat bent. Ook doe je hiermee jouw boodschap tekort: door te snel te spreken geef je anderen het idee dat je de tijd niet waard bent of dat je boodschap niet belangrijk genoeg is. 

Denk drie seconden na voordat je iets zegt of antwoord geeft. Denk na over wat je gaat zeggen – adem in… adem uit… – en begin jouw boodschap daarmee. 

Ook zachtjes spreken – iets wat vrouwen al snel van nature doen – doet af aan je boodschap. Jouw volume heeft invloed op jouw lichaamstaal en des te harder je spreekt, des te meer je gebaart — wat jouw boodschap alleen maar ten goede komt. Laat daarom zien dat je autoriteit hebt: 

“Moet je voor een groep spreken, doe dan alsof de persoon op de achterste rij een beetje doof is.”

Toonhoogte is ook nogal een ding. Hoe hoger de toon, hoe sneller de boodschap genegeerd wordt. Lagere stemmen dwingen nou eenmaal meer respect af. 

Adem daarom bewust in en ontspan je nek- en schouderspieren, hiermee ontspannen je stembanden en verlaag je jouw toonhoogte.

Kortom: 

Om krachtig te communiceren op de werkvloer heb je meer nodig dan een rotsvaste boodschap. Hoe je jouw boodschap verwoordt, de lichaamstaal die je hierbij gebruikt en hoe je gebruik maakt van je stem bepalen het succes. Kies je woorden daarom bewust en zorg ervoor dat je stem aansluit bij wat je wil overbrengen. 

Carriere tips vrouwen

Carrière tips voor hoe je eruit ziet

Denk je dat de slimsten en de besten de grootste carrièrestappen maken? Helaas. Het zijn degenen die klinken als een professional en er ook uitzien als een professional die de top bereiken. Of je daarbij goed bent in je werk is alleen maar een extraatje. Frankel moedigt je daarom aan om je uiterlijk en imago bij te schaven. Je wordt namelijk beoordeeld op je uiterlijk, of je dat nu wilt of niet. 

Les 26. Laat je uiterlijk je bekwaamheid benadrukken

  • Zichtbare tatoeages en piercings worden over het algemeen niet aangeraden, zelfs niet als je in de creatieve sector werkt. Het is belangrijk om te overwegen wat je kunt bedekken, “… ook al moet je daardoor de hele zomer met lange mouwen werken”, zegt Frankel.
  • De keuze om make-up te dragen is geheel aan jou. Als je ervoor kiest, is het echter cruciaal om het goed te doen. Vermijd bijvoorbeeld een oranje gezicht dat niet past bij de huidskleur van je nek. Ook onprofessioneel aangebrachte make-up is een no-go. Als je hiermee worstelt, kun je overwegen advies in te winnen bij een make-up artist, YouTube-video’s te bekijken en een kleurenanalyse te laten doen.
  • Haar is nog zoiets. Een fout kapsel kan je uitstraling breken. Investeer daarom in een goede kapper, laat je haar tijdig bijverven en style het op een professionele en nette manier. Frankel beweert dat “hoe hoger je op de carrièreladder staat, hoe korter je haar moet zijn,” maar persoonlijk vind ik dat een nogal ouderwetse opvatting. Je hoeft geen mannelijk uiterlijk te hebben om succesvol te zijn in je carrière. Omarm je vrouwelijkheid
  • Kleding maakt de vrouw. Bij elk bedrijf heerst er een andere dresscode. Waar bij het ene kantoor een kokerrok prima kan, kan het bij een ander bedrijf als “stijf” worden gezien. Let daarom goed op de ongeschreven regels en dat hoeft niet lastig te zijn: draag vooral iets van goede kwaliteit, iets dat bij jouw figuur past en waarin jij je goed voelt. 

De beste tip hiervoor: kleed je altijd beter dan je collega’s. Als zij er altijd uitzien als een “vrijdagmiddag” ga dan zelf voor een “maandagmorgen”-look.

Les 27. Glimlach minder

Hoe vaak heb je niet de vraag gekregen, meestal van een man, waarom je “zo boos kijkt”? Of de bekende opmerkingen zoals “Is er iets?”, “Lach eens” of “Kijk eens wat liever.”

Nu ben ik zeker voorstander van een positieve levenshouding en ervan overtuigd dat door meer te lachen je leven ook aangenamer wordt, maar laat het op de werkvloer achterwege. Of in ieder geval: wanneer je een serieuze boodschap verkondigt

Jouw stagiaire een standje geven terwijl je liefjes lacht, doet namelijk af van de boodschap, maar ook van jouw geloofwaardigheid. Zorg dat jouw gezichtsuitdrukking past bij wat je zegt en oefen dit ook in de spiegel. Lachen doen we om leuke dingen, niet om confrontaties te ontwijken.

Les 28. Zorg voor een krachtige lichaamshouding

Veel vrouwen hebben de neiging om zichzelf kleiner te maken, letterlijk. Uit angst om te veel ruimte in beslag te nemen, zwak je jouw lichaamshouding af: je vermijdt oogcontact, houdt je handen langs je lichaam en draait je van je gesprekspartner af.

Eis gerust je plek op. Hoe meer ruimte je fysiek inneemt, des te zelfverzekerder je overkomt. Jij mag er zijn, op de werkvloer en daarbuiten.

  • Geef je een presentatie, beweeg dan door de ruimte. Volgens Frankel is het goed om ongeveer 75% van een (vergader)zaal te benutten.
  • Zet je voeten eens wat breder als je staat, op schouderbreedte. 
  • Gebruik je handen! Door tijdens het spreken gebruik te maken van gebaren, benadruk je jouw boodschap. Daarbij komt je zelfverzekerder over. Laat hierbij de grootte van je gebaren afhangen van de grootte van de groep.
  • Maak oogcontact. Het hoeft geen staarwedstrijd te worden, maar de ander aankijken toont aan dat je aandacht voor hem of haar hebt.

Les 29. Houd je hoofd recht (of gebruik het in je voordeel)

We hebben vaak de neiging om ons hoofd schuin te houden wanneer we naar iemand luisteren. Dat kan verschillende redenen hebben: we willen aantonen dat we actief luisteren, we willen een boodschap afzwakken of we flirten. 

Succes op de werkvloer vraagt enkel om die eerste reden: oprechte interesse tonen in het verhaal of de gevoelens van een ander. Daarvoor mag je dus best je hoofd kantelen. Hiermee moedig je de ander aan te antwoorden en zeg je als ware “hé, ik vind het interessant wat je zegt, ga vooral door.” 

Schrap vooral die andere twee redenen. Heb je een serieuze boodschap te vermelden, houd je hoofd dan recht. 

Les 30. Ga fatsoenlijk zitten

Ik heb het hier niet over arbo-technisch geneuzel, maar over de indruk die je wekt wanneer je als een schoolkindje aan de vergadertafel zit. Je kent het wel: armen onder de tafel, zittend op één voet en aan het uiteinde van de groep. Wil je serieus genomen worden, stel je dan ook serieus op.

  • Probeer altijd naast de meest machtige persoon van de groep te gaan zitten, ongeacht jouw functie. Volgens Frankel straalt dit onbewust af op jou. Ook laat je zien dat je niet bang bent voor macht. Aan het hoofd van de tafel mag ook. 
  • Zet beide benen op de grond en ga alsjeblieft niet op je voet zitten. Knieën bij elkaar, benen dicht of gekruist.  
  • Leun tijdens meetings lichtjes naar voren om te laten zien dat je geïnteresseerd  bent en zet je ellebogen op tafel. Zo kun je ook beter die gebaren maken uit les 28. 

Kortom: 

Hoe graag we ook willen dat onze expertise en ervaring boekdelen spreken, we worden toch bewust en onbewust afgerekend op ons uiterlijk. Dit betekent niet dat je een bloedmooie size zero hoeft te zijn, maar wel dat jij je bewust bent van jouw buitenkant. Van de make-up die je draagt tot aan de manier waarop je aan de vergadertafel zit: jij verkoopt jezelf. Do it well.

Carriere tips vrouwen

Carrière tips voor hoe je reageert

De meeste tips die je in dit artikel hebt gelezen, zijn gericht op het versterken van je assertieve gedrag. Deze laatste tips zijn de cherry on top: van respect leren opeisen tot aan niet langer een push-over zijn. Leer jouw emoties beheersen met deze adviezen:

Les 31. Stop met emotioneel reageren

Wanneer je zaken te lang opkropt, leidt dit op een gegeven moment tot eenontploffing. Dit is gelijk één van de grootste irritaties die mannen rondom vrouwelijke collega’s hebben: onverwacht en onvoorspelbaar reageren. Hoewel het bij jou misschien al een tijdje borrelt, komt het op de ander over alsof je besluiteloos bent, onvoorspelbaar en emotioneel. 

Zorg er dus voor dat je regelmatig jouw emmer leegt voordat de laatste druppel deze laat overlopen. Laat je emoties aansluiten bij de situatie:

  • Zeg vaker wat je denkt in plaats van het op te kroppen. Gebruik hierbij de ‘Ik’-boodschap.
  • Reageer niet direct, maar koel eerst even af. Sta jezelf toe om niet op het moment suprême te reageren, maar kom er bijvoorbeeld later op terug wanneer je rationeel hebt kunnen nadenken.
  • Stop met het koesteren van wrok en besef dat de meeste mensen met de beste bedoelingen handelen. Wanneer iets scheef loopt, is dit vaak een gevolg van tijdgebrek, niet nadenken of onwetendheid. Trek je dus niet alles persoonlijk aan
  • En natuurlijk: de stop-met-huilen-op-de-werkvloer-tip. Ja, je ervaart misschien tal van emoties, maar houdt ze onder bedwang. 

Wees geen cliché. Woede hoef je niet in tranen te uiten, daar gebruik je jouw woorden voor. En voel je toch tranen opkomen, trek jezelf dan terug en blijf niet zitten janken. Je komt er onzeker en zwak mee over en het kan ongemakkelijk zijn voor je leidinggevende en collega’s. 

Les 32. Wees kritisch in wie je om advies vraagt

Laat je niet overweldigen door het idee dat anderen automatisch meer kennis hebben dan jij. Het maakt niet uit welke rol of positie iemand heeft, blijf altijd kritisch ten opzichte van wat anderen zeggen of aanbevelen. En aarzel niet om vragen te stellen…

“Oh, hoe weet je dat?”

“Op basis waarvan trek je die conclusie?”

“Waarom raad je dit aan?” 

Sterker nog: je hoeft niet naar iedereen die zijn of haar mening geeft te luisteren. Besef dat iedereen naar hartelust iets kan roepen, dat betekent niet dat het bruikbaar voor je is. Wees daarom kritisch: wie zegt iets en wat is zijn of haar expertise hierin?

Les 33. Bijt van je af en neem nooit genoegen met minder

Het kan om iets eenvoudigs gaan, zoals een verlofdag, maar ook om een promotie of salarisverhoging. Je leidinggevende heeft er mee ingestemd, maar één dag van tevoren wordt het om een kulreden ingetrokken. Vrouwen hebben dan doorgaans de neiging om hier maar mee in te stemmen — ‘het is nou eenmaal zo’. Bull.

Franklin:

Wanneer het om iets belangrijks gaat, accepteer dan niet minder dan je verwacht zonder ervoor te vechten.” Dat klinkt heftig, maar soms gaat het om het principe. Dan zul jij je moeten laten horen.

Daarvoor kun je de ‘broken record’-techniek gebruiken: net zo lang je boodschap herhalen totdat er een dialoog ontstaat. 

Les 34. Verval niet in een typisch vrouwen-rolpatroon

Goedbedoeld, maar het is niet jouw verantwoordelijkheid om koffie te halen, kopieën te maken, de bedrijfslunch te organiseren, de vrijdagmiddagborrel te reserveren of notulen te maken, tenzij je een secretaresse bent en daarvoor betaald wordt.

  • Telkens wanneer je jezelf belast met dit soort taken, versterk je het stereotiepe beeld van vrouwen op de werkvloer. Laat iemand anders gerust de lunch regelen of vertel je leidinggevende dat je bereid bent koffie te halen voor het team, “maar laten we dit de volgende keer rouleren. Ik ben geen koffiejuffrouw.” En wees niet bang om ‘nee’ te zeggen, vooral als het gaat om taken die niet binnen jouw functieomschrijving vallen: “Ik laat dit even aan me voorbijgaan, ik ben druk bezig met het verwerken van de nabestelling.
  • Bij dit traditionele rolpatroon hoort ook het zwijgen wanneer je in het gezelschap van mannen bent. Frankel beschrijft in haar boek dat vrouwen vaak te terughoudend zijn tijdens vergaderingen en mannen als eerste (of enige) het woord laten voeren. Ze beschouwen zichzelf niet als gelijkwaardige gesprekspartners en zwijgen uit angst om te vroeg te spreken of als te dominant over te komen.

Lekker meedoen: 

“Zorg dat je altijd de eerste of de tweede bent die iets zegt en vervolgens elke tien tot vijftien minuten daarna nog iets zegt. Kun je niet de eerste zijn, wees dan in ieder geval nooit de laatste.” 

Geef je mening, stem in, stel een vraag of werp een gespreksthema op. Zolang je maar laat horen dat je er bent. (En waag ‘t je om koffie voor de groep te halen 😉…)

Les 35. Sta geen ongepast gedrag toe

Hier gaat het niet over seksuele intimidatie, puur over vervelend of onbeschoft gedrag op de werkvloer. Wanneer het gedrag van een klant, collega of leidinggevende niet door de beugel kan, zeg je daar direct iets van. Zonder eromheen te draaien, zonder je frustratie in te slikken, maar wel altijd kalm en beheerst. Met de ‘ik-boodschap:

“Ik stel je gedrag niet op prijs…”

“Ik ben niet blij met hoe je tegen me spreekt…”

“Ik heb recht om te weten waarom…”

Krijg je daarna alsnog een reactie die je niet op prijs stelt, gun jezelf dan een adempauze. Denk na over de ongepaste of misplaatste opmerking en geef niet gelijk een reactie. Je wilt voorkomen dat het vanuit emotie reageert en later spijt hebt van je antwoord. In plaats daarvan vraag je door:

“… hoe bedoel je dat precies?”

“… ik snap niet precies hoe je dit bedoelt. Kun je dit verder uitleggen?”

“… waarom vraag je dat?”

Gedurende jouw tegenvragen oog je zelfverzekerd en kalm, en laat je zien dat de opmerking jou niet raakt. Laat je niet uit je tent lokken.

Kortom: 

Wij vrouwen staan erom bekend emotioneel te reageren. Dit maakt ons niet minder bekwaam of professioneel, maar het kan ons op de werkvloer wel tegenwerken. Driftbuien, in huilen uitbarsten of alles persoonlijk opvatten, kunnen ons nou minder professioneel doen lijken dan onze mannelijke collega’s, die vaak toch wat koeler en rationeler zijn.

Leer daarom een stapje terug zetten, wanneer het op emoties aankomt: gun jezelf een adempauze, denk na over wat er precies gebeurt en hoe jij hierop wilt reageren. Uit je ongenoegen of wensen vervolgens kalm en krachtig. Je zal merken dat je boodschap gehoord wordt en jouw wensen serieus worden genomen.

Carriere tips vrouwen

Gun jij het jezelf? Van “nice girl” naar “power vrouw”?

De werkplek is niet zomaar een plek waar we onze taken afvinken. Het is een speelveld waarin vrouwen kunnen schitteren, successen behalen en anderen inspireren. En zoals dat onderzoek al aangaf: in ons schuilen natuurlijke eigenschappen zoals zelfkennis, empathie, zelfbeheersing en sociale vaardigheden, die ons een voorsprong kunnen geven in de soms competitieve zakenwereld. Maar dan moeten we ons dat wel zelf toestaan.

We mogen daarom meer lef tonen en buiten de gebaande paden treden. Dat betekent dat je vaker je mening mag delen. Niet alleen om te krijgen wat je wilt, maar ook om relaties op te bouwen met de mensen waarmee we samenwerken en degenen die invloed hebben op onze positie.

Hiervoor hoeven we zeker niet te veranderen wie we zijn. Het gaat er wel om dat we volwassen gedrag vertonen en ons professioneel opstellen: je richten op groei en vooruitgang in plaats van jezelf klein te houden of je te veel te bekommeren over wat mensen van je denken — ‘Wat als ze me niet aardig vinden?’, ‘Wat als ze me een bitch noemen?’. 

Het ene oor in…

Denk als een toekomstige partner, wees proactief en daag de status quo uit. Bouw aan je eigen merk: wie ben jij en hoe kun je dat uitdragen? Je stem is krachtig, dus wees je bewust van wat je zegt en hoe je het zegt. Laten we dus niet alleen meedoen, maar vooral ook winnen! Tik-tik.

Inge Nysten
Communicatie manager
Tijdwinst.com

Verder lezen over dit onderwerp?

Hier nog moeite mee? Ontdek jouw stem tijdens onze training Assertiviteit

Ben je het zat om altijd maar weer je eigen behoeften op de tweede plaats te zetten? Voel je je gefrustreerd als je achteraf bedenkt wat je had moeten zeggen? Of merk je dat je keer op keer wordt overstemd door anderen, vooral op de werkvloer? Het is tijd om te leren hoe je assertief kunt zijn zonder agressief of emotioneel te worden. Onze 1-daagse training Assertiviteit is precies wat je nodig hebt om je innerlijke kracht te ontdekken en voor jezelf op te komen.

Waarom zou je onze training volgen?

  • Verbeter je zelfvertrouwen: onze training is ontworpen om je zelfvertrouwen te vergroten, zodat je met overtuiging kunt spreken en handelen. We zullen je helpen je jouw stem te vinden, zodat je zelfbewust en sterk kunt optreden in elke situatie.
  • Leer effectieve communicatie: we leren je de kunst van effectieve communicatie, zodat je je gedachten, gevoelens en meningen duidelijk en respectvol kunt uiten. Je zult leren hoe je assertief kunt zijn zonder anderen te kwetsen.
  • Overwin emotionele reacties: als je merkt dat je vaak reageert op basis van emoties in plaats van even goed na te denken, zullen we je helpen om je emoties beter te begrijpen en beheersen. Je zult leren hoe je rustig en doordacht kunt reageren, zelfs in stressvolle situaties.
  • Vergroot je carrièrekansen: assertiviteit is een cruciale vaardigheid op de werkplek. Door assertiever te worden, zul je meer erkenning krijgen voor je bijdragen, en zul je beter in staat zijn om je eigen carrièrekansen te creëren. Laat jezelf niet langer onderdrukken door anderen – maak je stem hoorbaar en laat je talenten schitteren.
  • Leer omgaan met dominante mensen: Onze training zal je de tools geven die je nodig hebt om jezelf te laten gelden, zelfs in de aanwezigheid van dominante persoonlijkheden. Je zult leren hoe je respectvol kunt opkomen voor je eigen mening en ruimte kunt claimen in elke situatie.

Dus, waar wacht je nog op? Het is tijd om jezelf op de eerste plaats te zetten en je assertiviteit te ontwikkelen. Neem de controle over je leven en carrière in eigen handen. Schrijf je vandaag nog in voor onze 1-daagse training Assertiviteit en ontdek de kracht die in jou schuilt. Samen zullen we werken aan het versterken van je assertieve vaardigheden, zodat je vol vertrouwen kunt communiceren en de kansen grijpt die je verdient!

Veelgestelde vragen rondom vrouwen op het werk

  • Hoeveel uur werkt de gemiddelde vrouw?

    De gemiddelde werkuren voor vrouwen kunnen variëren afhankelijk van het land, de sector en persoonlijke keuzes. In veel landen werken vrouwen meestal tussen de 20 en 40 uur per week. Sommige vrouwen werken parttime, terwijl anderen fulltime werken. Het is belangrijk om te onthouden dat de werktijden van vrouwen sterk kunnen verschillen.

    In Nederland zegt het CBS er het volgende over:

    “Werkende mannen werkten in 2021 gemiddeld 39,4 uur per week, werkende vrouwen 29,2 uur. In 2013 werkten zowel mannen met 38,8 uur als vrouwen met 27,4 uur een fractie minder. Het verschil tussen mannen en vrouwen is iets afgenomen.”

  • Waar werken de meeste vrouwen?

    Vrouwen werken in verschillende soorten banen en sectoren, zoals onderwijs, gezondheidszorg, administratie, verkoop en meer. Er is geen specifieke plaats waar de meeste vrouwen werken, omdat ze in bijna elke industrie vertegenwoordigd zijn, maar de zorg-en welzijnssector en het onderwijs hebben relatief de meeste vrouwen:

    Wederom het CBS:

    “De top tien beroepsgroepen wordt aangevoerd door gespecialiseerd verpleegkundigen en leerkrachten in het basisonderwijs: in 2018 was meer dan 80 procent van de werkenden in deze beroepen vrouw. Andere beroepen met meer dan 70 procent vrouwen zijn maatschappelijk werkerpsycholoog en socioloog, en fysiotherapeut.

    De top tien beroepen op het hoogste beroepsniveau met de meeste vrouwen wordt afgesloten door artsen. Vrouwen zijn onder andere in de meerderheid onder basisartsen, apothekers en huisartsen, terwijl mannen in de meerderheid zijn onder medisch specialisten en tandartsen. Deze lijst van tien beroepen is tussen 2013 en 2018 nauwelijks veranderd. Het aandeel vrouwen groeide bij deze beroepen het sterkst onder psychologen en sociologen, artsen, auteurs en taalkundigen, en fysiotherapeuten.”

  • Hoeveel procent van de vrouwen werkt fulltime?

    Ongeveer 40% tot 50% van de vrouwen wereldwijd werkt voltijds. Dit percentage kan variëren afhankelijk van de economische en culturele omstandigheden in elk land. Veel vrouwen kiezen echter ook voor deeltijdwerk vanwege gezinsverplichtingen of persoonlijke voorkeuren. In Nederland ligt dat percentage rond de 45%.

  • Hoeveel procent van de vrouwen financieel onafhankelijk?

    Financiële onafhankelijkheid verschilt van persoon tot persoon. Sommige vrouwen zijn financieel onafhankelijk, wat betekent dat ze hun eigen inkomsten hebben en in hun eigen behoeften kunnen voorzien. Anderen kunnen deels financieel afhankelijk zijn van partners of familieleden. Hoe zit in Nederland?

    “Bijna 56 procent van de Nederlandse vrouwen mocht zich vorig jaar financieel onafhankelijk noemen, tegen ruim 42 procent in 2011. “Financieel onafhankelijk is iemand die meer verdient dan het minimumloon, in 2021 was dat 1540 euro per maand.”

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog