Kleuren spreken. Elke kleur zegt wel iets tegen anderen over jou, wat je wil en wat je kan. Bovendien beïnvloeden kleuren hoe jij jezelf voelt en welke houding je daarbij aanneemt. Bepaal dus zorgvuldig welke kleur je voor welke gelegenheid uitkiest – met Vanessa Edwards’ onthulling van de universele betekenis van kleuren.

Vanessa Edwards is gedragskundig onderzoeker, auteur en spreker. Haar specialiteit: het effect van kleuren op mensen. Zij kent de taal en betekenis van kleuren waarvan jij denkt dat ze niets zeggen.

Kleuren spreken volgens Edwards niet alleen tot anderen om je heen, maar ook tot jezelf. Je humeur, je houding, je zelfverzekerdheid, je productiviteit en zelfs je spijsvertering kunnen worden beïnvloed door een kleur.

Ho even, een kleur kan je emoties toch niet voor je laten spreken?

Dat klopt, stelt Edwards: “Kleuren kunnen je gedrag en emoties niet aansturen, maar ze kunnen je zeker wel een eind op weg helpen. Maak er daarom gebruik van – in jouw voordeel.”

Dat doe je door de juiste kleur op de juiste gelegenheid te dragen, zodat je het gevoel en de houding die daarbij horen een handje kunt helpen. Welke kleur is bijvoorbeeld geschikt voor een sollicitatie? Welke voor een eerste date? En wat zeg je met paars?

Edwards onthult de taal en betekenis van kleuren en adviseert wanneer je ze wel en niet zou moeten laten spreken:

Betekenis Rood – agressief & passievol

Om maar met een veel besproken kleur te beginnen. Rood staat voor passie en agressie. Pas dus goed op met deze kleur. Je moet namelijk niet in elke situatie in het middelpunt van de belangstelling staan door alle aandacht met je rode jasje of jurkje op te eisen. Kies je moment: op een eerste date bijvoorbeeld of op een feest.

Wat een hoop mensen niet over rood weten, is dat het naast agressieve eye-catcher ook functioneert als stimulans voor je spijsvertering en hongergevoel. Rood spoort je aan om te gaan eten. Kijk maar eens naar de verschillende eetgelegenheden die rood als basiskleur hebben.

Betekenis Grijs – neutraal & passief

Ja, grijs is ook een kleur. Misschien niet erg fleurig, maar het staat evengoed ergens voor: neutraliteit en passiviteit. Ook een kleur om in de gaten te houden dus.

Grijs is door zijn ingetogenheid niet erg geschikt voor een eerste date, maar wel weer voor een gefocust gesprek. Of wanneer je de nadruk op de inhoud wil leggen zonder afleidingen, tijdens een lezing bijvoorbeeld. Ook voor advocaten werkt grijs uitermate goed. De kleur werkt namelijk in hun voordeel doordat het neutraliteit oproept.

Betekenis Blauw – betrouwbaar & assertief

Blauw is de perfecte assertieve kleur. Het staat voor stabiliteit en kracht, doordat het geassocieerd wordt met de lucht en de oceanen. Die staan voor betrouwbaarheid, wijsheid, loyaliteit, expertise en eerlijkheid. Met blauw straal je daardoor uit dat je weet wat je doet en dat je betrouwbaar bent.

Een uitkomst voor sollicitaties, verkoopgesprekken, maar ook bij de eerste ontmoeting met je schoonouders. Mocht je deze voor je willen winnen.

Betekenis kleuren_

Betekenis Paars – luxe & formeel

Staat voor luxe en stijl. Doordat paars geen kleur is die in de natuur voorkomt, was het vroeger meer werk en daardoor duurder om deze kleur te fabriceren. Vandaar de link met luxe. Het is een unieke kleur die geschikt is voor meer formele gelegenheden.

Ook goed te combineren met een natuurlijke basiskleur als grijs. De twee heffen elkaars passiviteit en in het oog springende luxe op, waardoor de combinatie mooi in een assertief midden uitkomt.

Betekenis Bruin – mannelijk & stabiel

Bruin staat voor mannelijkheid en stabiliteit. Een ideale kleur voor mannen die hun autoriteit willen uitstralen (met mate) of voor vrouwen die werken in een mannelijke omgeving. Bruin doet het om dezelfde reden bijvoorbeeld ook goed op een date, wanneer je als man niet goed weet wat je aan moet trekken.

Betekenis Groen – positief & harmonieus

Groen is de kleur van de natuur en van een stoplicht dat ‘go!’ zegt. Uiteraard. Daardoor associëren we deze kleur met positiviteit, harmonie, veiligheid en vernieuwing. Bovendien heeft groen een rustig effect op de ogen, waardoor het uitermate geschikt is voor een presentatie wanneer je voor een groot scherm staat – maar ook tijdens een langdurig persoonlijk gesprek met een goede vriend.

Betekenis Zwart – mysterieus & serieus

Nog zo’n omstreden kleur. (Ja, ook dit is een kleur.) Wanneer je zwart draagt, straal je uit dat je serieus bent en geen open boek bent. Je komt daardoor ook enigszins gereserveerd over. Wanneer je een meer open houding wil aannemen, is zwart geen aanrader. Wil je wat te raden over laten of voornamelijk ontzag inboezemen en serieus genomen worden als autoriteit, ga er dan voor!

Betekenis kleuren: aan de slag ermee!

Je weet nu hoe elk van deze kleuren voor je kunnen spreken. Laat ze dan ook spreken en kies de juiste kleur voor de juiste gelegenheid. Wil je indruk maken en alle ogen op je gericht houden? Draag rood. Wil je voornamelijk stabiel en evenwichtig overkomen? Draag blauw. Kies je voor een achtergrondrolletje? Grijs. Wil je als vrouw je plek verwerven op een kantoor met een hoop mannen? Bruin is jouw antwoord.

Probeer zo te spelen met de taal van de kleuren en zie hoe ze voor jou kunnen spreken.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog