Assertiviteit is een veelgevraagde kwaliteit in vacatureomschrijvingen. Waar je jouw (gebrek aan) assertiviteit in je sollicitatiebrief nog kunt verhullen, komt dit tijdens het sollicitatiegesprek al snel boven tafel. Wat kun je hier tegen doen?

Assertief zijn is niet iets tijdelijks. Je kunt het niet faken. Vooral wanneer je een overheersend persoon tegenover je hebt is het lastig om je rol niet te verliezen. Wij raden je dan ook met klem aan om niet te doen alsof je assertief bent, terwijl je het nog niet bent. In een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je jezelf bent.

En daar ligt meteen de sleutel tot assertief zijn tijdens een sollicitatiegesprek: assertiviteit is jezelf durven zijn. Daarbij hoort voor jezelf opkomen en zeggen wat je denkt. Vooral wanneer je een nieuwe baan overweegt is het essentieel dat je weet wat je aan elkaar hebt.

1. Denk om je lichaamstaal

Wie assertief is, laat dit zien aan zijn of haar lichaamstaal. Geef daarom een stevige handdruk, zit rechtop, leg je armen en handen in een ‘open’ houding en kijk de interviewer goed aan. Als je niet assertief bent, zal de interviewer dit snel zien:

Misschien ben je erg verlegen en geef je tijdens de sollicitatie aarzelende antwoorden, je durft de interviewer of de manager niet aan te kijken. Dat heeft niet eens veel met assertiviteit te maken, maar wel met angst voor contact.

In een sollicitatiegesprek is contact maken nu eenmaal belangrijk. De nieuwe werkgever wil niet alleen weten wat je kunt, maar ook wie je bent. Hij wil kijken of je in het team past. Ben je plezierig om mee samen te werken, neem je initiatief, kun je onder druk werken, ben je een teamplayer of knap je het werk liever in je eentje op? Nee, je hoeft niet alles te kunnen wat ik nu heb opgeschreven, het zijn aspecten die bij verschillende functies belangrijk kunnen zijn.

Bron: Intermediair.

2. Bereid je goed voor

Het klinkt als een open deur, maar een goede voorbereiding is zeer belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Je komt stukken assertiever over wanneer je bent voorbereid op lastige vragen. Eén daarvan is de beroemde vraag over je sterke en zwakke punten. Zorg ervoor dat je voorbeelden van elke sterk punt hebt en dat je vertelt hoe je aan je zwakke punten werkt. Let op: bij deze vraag gaat het de interviewer er vooral om dat je aantoont over zelfkennis te beschikken.

3. Wees jezelf

Assertief zijn en jezelf zijn liggen dicht bij elkaar. Wie zichzelf hoort te zijn, erkent zijn eigenwaarde, verdedigt zijn belangen en zegt wat hij ergens van vindt. Een potentiële werkgever waardeert zo’n houding erg. Vooral wanneer je een nieuwe baan overweegt is het essentieel dat je weet wat je aan elkaar hebt.

4. Oefen je kalmte

Assertief zijn is ook kalm zijn. Kijk maar eens naar Barack Obama: het perfecte voorbeeld van kalmte en assertiviteit. Om dit te oefenen concentreer je je vanaf het moment van opstaan op een woord: vredig of kalm blijken goed te werken. Geef hieraan uitdrukking tijdens het aankleden, eten, auto rijden, lopen, enzovoort. Dit kan in het begin onwennig zijn, maar het bevordert de juiste balans tussen assertiviteit en kalmte.

5. Je mag ‘nee’ zeggen.

Nee zeggen is één van de rechten die je als assertief persoon hebt. Het toppunt van assertief zijn is dan ook nee zeggen tegen een baan. Als je tijdens het gesprek al merkt dat er geen klik is, dat de werkzaamheden je tegenvallen of dat je er met de arbeidsvoorwaarden niet op vooruit gaat, is het beter om direct nee te zeggen dan het bedrijf aan het lijntje te houden. Nee zeggen tijdens een sollicitatiegesprek is het toppunt van assertief zijn.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog